Hoe een kat kennis te laten maken met een nieuwe kattenbak (7 eenvoudige tips)

Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom u de kattenbak van uw kat moet vervangen. Misschien zijn ze hun huidige ontgroeid, hebben ze moeite om in en uit te stappen, of hebben ze iets meer open of ingesloten nodig. Simpel genoeg, toch? Niet altijd.

Zoals we allemaal weten als kattenouders, zijn onze katachtige vrienden echte gewoontedieren. Het wantrouwen van een kat over verandering kan betekenen dat het introduceren van iets nieuws en verbeterds een beetje extra knowhow van uw kant vereist om overgangen zo stressvrij mogelijk te maken.

In deze gids delen we enkele geweldige tips over hoe u uw kat met succes kunt introduceren in zijn gloednieuwe kattenbak.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe een kat kennis te laten maken met een nieuwe kattenbak

1. Kies de juiste locatie

siamese kat zittend in een kattenbak
Afbeelding credit: Axel Bueckert, Shutterstock

Plaats de nieuwe kattenbak indien mogelijk op exact dezelfde plaats en positie als de vorige. Katten kunnen behoorlijk angstig worden wanneer hun kattenbak te vaak wordt verplaatst, dus het houden van de kattenbak op dezelfde locatie en positie zal hun stress verminderen en hen aanmoedigen om het te gebruiken.

Dit is natuurlijk wat lastiger als je bent verhuisd. In dit geval is het beste wat je kunt doen een rustige, rustige plek kiezen in een zo privé mogelijk gebied en je eraan houden.

thematische pauze

2. Blijf bij hetzelfde nest

Net als wanneer een kattenbak wordt verplaatst, kan het veranderen van het type kattenbakvulling dat uw kat gebruikt verwarrend en stressvol voor hem zijn. Als je kat niet overweg kon met zijn vorige soort nest, is het 100% prima om het te veranderen, maar probeer te voorkomen dat je van nest wisselt dat hij leuk vindt en gewend is. Bovendien is het een goed idee om de doos met zwerfvuil op dezelfde diepte te blijven vullen als voorheen.

thematische pauze

3. Kies een geschikte doos

Kat in de buurt van box_New Africa_Shutterstock
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Het kan voor sommigen verrassend zijn hoe kieskeurig katten kunnen zijn, en ja – dat strekt zich uit tot het soort doos dat ze gebruiken. Ze hebben allemaal verschillende voorkeuren. Terwijl de ene kat het prima vindt met een standaard, open kattenbak, kunnen anderen aan de verlegen kant zijn en de voorkeur geven aan een afgesloten doos. Oudere katten of mensen met gezondheidsproblemen hebben een doos nodig die gemakkelijk voor hen is om in en uit te gaan.

Sommige katten vinden het zelfs niet leuk om alle vier de poten in de kattenbak te hebben (een van onze katten heeft dit probleem), dus hebben ze een afgedekte doos nodig met een gat erin, zodat ze hun voorpoten op de bovenkant van de doos kunnen laten rusten en hun zaken kunnen doen. Het kiezen van de beste doos voor uw kat zal de overgang voor hen veel gemakkelijker maken.

thematische pauze

4. Begeleid uw kat

Als je overgaat naar een soort doos die je kat niet gewend is, kunnen ze verbijsterd zijn over wat in hun ogen een bizar nieuw object is. Als u bijvoorbeeld voor het eerst een afgesloten doos uitprobeert, neem dan uw kat mee om deze te bekijken met de deur open. Overweeg om de deur de eerste paar dagen open te laten staan om je kat te laten wennen aan het in- en uitspringen.

Wanneer uw kat zich op zijn gemak voelt om in en uit de doos te komen, laat hem dan zien hoe de deur opent en sluit. Terwijl ze de doos gebruiken, sluit je voorzichtig en langzaam de deur. Als uw kat moeite heeft om erachter te komen waar de nieuwe doos voor is, kunt u ook proberen zijn poot voorzichtig in het nest te plaatsen om hem te laten zien.

thematische pauze

5. Creëer positieve associaties

kat buiten de kattenbak
Afbeelding Credit: Jennifer McCallum, Shutterstock

Laat je kat zijn als hij in de kattenbak ligt, maar prijs en beloon hem als hij uitstapt. Dit kan zijn met een mooi hoofd of achter-het-oor kras, of je kunt een van hun favoriete traktaties aanbieden. Dit helpt bij het creëren van een positieve associatie met het gebruik van de nieuwe doos.

thematische pauze

6. Wees vergevingsgezind voor ongevallen

Straf of scheld je kat niet uit als hij de badkamer buiten de kattenbak gebruikt – ze doen dit niet uit wrok of om zich te misdragen. Het is waarschijnlijker dat uw kat nog niet zeker weet waar de nieuwe doos voor is of een beetje nerveus is om deze te gebruiken.

Als je ziet dat je kat op het punt staat om zijn behoefte op de grond te doen, pak hem dan snel maar rustig op en plaats hem in de kattenbak om hem te laten zien waar hij naartoe moet. Prijs en beloon ze voor het gebruik ervan.

thematische pauze

7. Houd de Box Spick &Span

Vrouw schept kattenbakvulling
Afbeelding Credit: sandyman, Shutterstock

Een vuile kattenbak is voldoende om te voorkomen dat katten het gebruiken, waardoor de likelihoo toeneemtd van hun “afzettingen” die op uw vloer of meubels terechtkomen. Katten houden van niets meer dan een frisse, schone doos, dus je moet dagelijks steekproefsgewijs controles uitvoeren om eventuele klonten te verwijderen.

Vervang het strooisel volledig zo vaak als nodig is – dit kan variëren van eens in de twee dagen tot eenmaal per week, afhankelijk van het type strooisel dat u gebruikt – en reinig de doos grondig met huisdierveilige schoonmaakmiddelen.

garen ball divider

FAQ

Hoe lang duurt het voordat een kat zich aanpast aan een nieuwe kattenbak?

Dit is afhankelijk van je kat. Sommige katten beginnen hun nieuwe doos meteen te gebruiken, terwijl het voor anderen een paar dagen kan duren om zich er comfortabel bij te voelen. In sommige gevallen heeft de kat een paar weken nodig om zich aan te passen.

kattenbak met schep op houten vloer
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock

Waarom gebruikt mijn kat zijn kattenbak niet?

Als je je kat hebt begeleid om de doos te gebruiken en hem hebt aangemoedigd met beloningen, maar hij lijkt geen vooruitgang te boeken, kan het zijn dat hij het type doos of nest dat je hebt gekozen niet leuk vindt. Een andere veel voorkomende reden waarom kattenbakken vermijden, is dat ze te vies voor ze zijn.

Als uw kat op de grond blijft plassen en poepen, neem dan contact op met uw dierenarts om medische problemen uit te sluiten die dit kunnen veroorzaken, zoals een urineweginfectie.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Bij het kiezen van een nieuwe kattenbak voor uw kat, is de sleutel het kiezen van de juiste soort doos en nest voor hen. De voorkeuren en behoeften van katten hebben de neiging om sterk te variëren, daarom zijn er zoveel soorten dozen en zwerfvuil op de markt!

Voor onwillige of nerveuze katten, een beetje zachte begeleiding, wat smakelijke snacks en wat lof doet meestal de truc als het gaat om het krijgen van hen om een nieuwe doos te gebruiken. Consistentie in waar de doos zich bevindt en het soort afval dat u gebruikt, zijn ook belangrijke factoren. Als u zich zorgen maakt over de badkamergewoonten van uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kokorina Mariia, Shutterstock