De complete gids voor vliegen met uw kat

kat in koffer

Als u familie in het buitenland bezoekt, een langere vakantie neemt of zelfs emigreert, wilt of zelfs moet u uw kat meenemen in een vliegtuig. Hoewel het misschien niet de leukste ervaring van je kat is, zijn er veel dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de reis zo stressvrij mogelijk is voor zowel jou als je kat.

Snel overzicht

01

Vliegen in een vliegtuig met uw kat is mogelijk, hoewel ze in een veilige reismand onder de stoel voor u of in het vrachtruim moeten reizen.

02

Geef voldoende tijd om je voor te bereiden om met je kat te vliegen. Het proces van het opstellen van reisdocumenten en ervoor zorgen dat uw kat de juiste documentatie heeft, kan lang duren en soms enkele maanden duren.

03

Uw dierenarts is de beste persoon om advies te vragen over vliegen met uw kat. U hebt hun hulp nodig om ervoor te zorgen dat uw kat up-to-date is met zijn vaccinaties en over alle juiste reisdocumenten beschikt om met u te kunnen vliegen.

Als u van plan bent om met uw kat aan boord van een vlucht te gaan, wilt u gewapend zijn met zoveel mogelijk kennis en ruim van tevoren plannen. Lees verder voor de ultieme gids voor het vliegen met je kat.

Lees ook: Moet je een kat verdoven voor op reis?

Kan ik met mijn kat in een vliegtuig stappen?

kattenmand in de buurt van koffer

Katten kunnen in de cabine of in het ruim reizen, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij.

Het korte antwoord is ja, dat kan! Dat gezegd hebbende, kattenreizen op een vlucht vereisen wel een zorgvuldige planning en voorbereiding. Meestal kan uw kat met u meereizen in de cabine als uw handbagage, in een veilige reismand die onder de stoel voor u is geplaatst.

Soms kan het echter nodig zijn dat uw kat naar beneden in het laadruim reist. Dit is afhankelijk van waar u naartoe vliegt en individuele beperkingen van de luchtvaartmaatschappij. Controleer bij de luchtvaartmaatschappij wat hun regels zijn voordat u op reis gaat.

Houd er rekening mee dat hoewel het in bepaalde omstandigheden nodig kan zijn om uw kat mee te nemen in een vliegtuig (bijvoorbeeld als u emigreert), het in sommige gevallen vriendelijker kan zijn om uw kat thuis te laten bij een oppas of ze te boeken in een cattery.

Sommige katten raken extreem gestrest, zelfs met een autorit van 5 minuten naar de dierenarts, of lijden aan reisziekte. Vraag jezelf af hoe je kat het zal doen op een veel langere vliegreis. Als je kat echter super gekoeld is over het reizen in zijn reismand, zal vliegreizen hem waarschijnlijk niet al te veel leed bezorgen.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Voorbereiding om met uw kat te vliegen

Kat in gele reismand bij koffer

Goed voorbereid zijn is essentieel voor reizen met huisdieren.

Er zijn verschillende dingen die katteneigenaren moeten doen om zich voor te bereiden op het reizen van huisdieren, ruim voordat u uw kat meeneemt in het vliegtuig. Wacht enkele maanden voor uw vlucht om ervoor te zorgen dat u voldoende tijd heeft om alle regelingen en vereiste reisdocumenten op orde te krijgen. Hier zijn een paar dingen die u moet doen voordat u op reis gaat.

Bezoek de dierenarts

Als u uw kat in het vliegtuig neemt, moet u zorgvuldig contact opnemen met uw dierenarts. De vereisten voor reizen zijn afhankelijk van uw bestemming en u moet de website van het Amerikaanse ministerie van Landbouw – Animal and Plant Inspection Service bezoeken om de vereisten van het land te controleren.

Voor de meeste landen is een gezondheidscertificaat of dierenpaspoort vereist. Dit wordt ingevuld door uw dierenarts, meestal binnen 10 dagen na het reizen, en stelt dat uw kat gezond genoeg is om te reizen en op de hoogte is van de vereiste vaccinaties, meestal inclusief een rabiësvaccinatie. Uw kat moet ook een werkende microchip hebben.

In sommige omstandigheden, en voor internationale reizen, zullen er andere regels zijn om aan te voldoen en aanvullende certificering die vereist is. Er kunnen aanvullende vaccinaties en parasietbehandelingen zijn die binnen een bepaald tijdsbestek van de reis moeten worden toegediend, documenten die moeten worden ingevuld en soms bewijs van een voldoende rabiëstiter. Sommige hiervan moeten weken tot maanden voor uw vlucht worden voorbereid, dus het is het beste om zo snel mogelijk een afspraak met uw dierenarts te maken.

Lees ook: De 5 beste grote kattendragers voor op reis

Waar u op moet letten bij het boeken van een vlucht

Probeer indien mogelijk een non-stop vlucht zonder tussenstop te boeken. Dit verkort de reis voor uw kat en voorkomt vertragingen tijdens het transport. Houd er rekening mee dat sommige luchtvaartmaatschappijen slechts een bepaald aantal huisdieren toestaan om op een specifieke vlucht te reizen, en er kunnen enkele vluchten zijn die dit niet toestaan huisdieren überhaupt. Boek uw vlucht vroeg om ervoor te zorgen dat uw kat met u mee kan reizen.

Controleer de vereisten van de luchtvaartmaatschappij

Kat in reismand in de buurt van een vliegtuig

Verschillende luchtvaartmaatschappijen en verschillende bestemmingen hebben verschillende vereisten voor het reizen naar huisdieren.

Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben mogelijk hun eigen vereisten voor uw kat om met hen te reizen. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben bijvoorbeeld een up-to-date gezondheidscertificaat van uw dierenarts nodig, zelfs als uw land van bestemming dat niet doet.

U dient bij de luchtvaartmaatschappij na te gaan of uw kat met u mee mag reizen in de cabine. Verkrijg vervolgens de exacte gewichts- en afmetingsvereisten voor uw kat en zijn reismand, omdat dit de grootte van de kattenmand die u koopt zal bepalen. Uw kat moet de hele vlucht in zijn reismand blijven, dus zorg ervoor dat hij zo groot mogelijk is, terwijl hij nog steeds voldoet aan de voorschriften van de luchtvaartmaatschappij.

Lees ook: Hoe krijg je een kat in een reismand: 6 stappen voor succes

Bereid uw kat voor op de reis

Koop de reismand waarin uw kat zal reizen ruim voor uw reisdatum. Laat uw door de luchtvaartmaatschappij goedgekeurde reismand open in een kamer waar uw kat veel tijd doorbrengt, zodat ze gewend raken aan de aanblik en geur ervan. Laat ze het in hun eigen tijd onderzoeken en gebruik veel lekkernijen om je auto te belonen voor het in- en uitstappen. U wilt dat uw kat een positieve associatie vormt met de reismand, zodat hij zo ontspannen mogelijk is wanneer het tijd is om erin te gaan.

Zodra uw kat gewend is aan de reismand, begint u hem er voor korte periodes in op te sluiten en geleidelijk op te bouwen naar langere perioden. Oefen om je kat in de reismand te stoppen en er weer uit te halen, zodat ze gewend raken aan het proces. U kunt feromoonsprays zoals Feliway gebruiken om uw kat aan te moedigen zich veilig en ontspannen te voelen wanneer hij in zijn reismand zit.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Essentials voor op reis

Vergeet niet om kattenvoer, water, kommen, traktaties, kattenbak, harnas, lood en doekjes mee te nemen om eventuele ongelukken op te ruimen. Label uw huisdierdrager met uw up-to-date contactgegevens voor het geval u wordt gescheiden. Controleer nogmaals of je alles hebt wat je nodig hebt voordat je het huis verlaat.

Vraag uw dierenarts naar medicatie

Als uw kat lijdt aan ernstige angst tijdens het reizen en u geen andere optie heeft dan met uw kat te vliegen, kunt u sedativa van uw dierenarts overwegen. Houd er rekening mee dat kalmerende middelen milde gezondheidsrisico’s kunnen opleveren, dus uw dierenarts zal met u bespreken wat de beste opties voor uw kat zijn. Ze kunnen voorstellen om het kalmerende middel thuis te testen voordat u op reis gaat, voor het geval uw kat nadelige effecten ondervindt.

In de meeste gevallen zijn kalmerende middelen niet nodig en natuurlijke kalmerende supplementen kunnen een betere optie zijn voor uw kat. Neem contact op met uw dierenarts als u het niet zeker weet.

Lees ook: 13 veel voorkomende kattenangstmedicijnen: wat u moet weten

Hoe zorg je voor je kat op de luchthaven

Kat in harnas die in de buurt van eigenaar zit

Luchthavens kunnen drukke en stressvolle plaatsen zijn, dus het is essentieel om te plannen hoe u uw kat veilig en kalm kunt houden.

Luchthavens zijn meestal drukke, lawaaierige plaatsen, maar na het inchecken kunt u vaak een rustiger plek vinden om met uw kat te wachten, weg van de belangrijkste drukte. Praat zachtjes met je kat om geruststelling te bieden en het openen van de reismand een fractie om je kat te aaien kan helpen, hoewel je niet het risico wilt lopen dat je kat ontsnapt op een drukke luchthaven!

Bij de beveiliging moet u uw kat uit de reismand halen, zodat de reismand door het röntgenscreeningapparaat van de bagage kan gaan. U moet uw kat door de menselijke zeefmachine dragen. Zelfs als je kat normaal gesproken erg blij is om vastgehouden te worden, houd er dan rekening mee dat een luchthaven waarschijnlijk veel enger is dan waar ze ook zijn vastgehouden en dat ze misschien proberen er een streepje voor te maken.

Om te voorkomen dat uw kat verdwaalt op het vliegveld, moet u ervoor zorgen dat hij een harnas draagt met een riem eraan. U moet ervoor zorgen dat uw kat gelukkig is en gewend is aan het dragen van zijn harnas voor de dag van de reis, dus het is het beste om uw kat enkele weken van tevoren kennis te laten maken.

Lees ook: Hoe een kat zich veilig te laten voelen in 10 eenvoudige stappen

Samenvatting

Er zijn veel dingen om over na te denken voordat je met je kat in een vliegtuig stapt, maar het is de moeite waard om er tijd en moeite in te steken om ervoor te zorgen dat het hele proces zo soepel mogelijk verloopt. Je kat meenemen in het vliegtuig lijkt misschien een eng vooruitzicht, maar met veel voorbereiding en planning kan vliegen met je kat voor jullie beiden relatief stressvrij zijn!

Lees ook: Waarom hebben katten een hekel aan lange autoritten? Hier leest u hoe u kunt helpen

Veelgestelde vragen

Is het veilig voor katten om in vliegtuigen te vliegen?

Meestal is het veilig voor katten om in vliegtuigen te vliegen. Als uw kat een medische aandoening heeft of een brachycefalisch ras is, controleer dan bij uw dierenarts of uw kat geschikt is om te reizen.

Kan ik een stoel voor mijn kat kopen in een vliegtuig?

Nee, u kunt geen stoel in een vliegtuig kopen voor uw kat, maar ze moeten wel worden geboekt voor de vlucht. Uw kat moet in een veilige reismand onder de stoel voor u of in het laadruim reizen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met miauwen in een vliegtuig?

Leer je kat om ervan te genieten om in zijn reismand te gaan voordat je hem meeneemt op een vlucht. U kunt een feromoonspray gebruiken om uw kat te helpen ontspannen. Je kunt proberen zachtjes tegen je kat te praten om hem gerust te stellen terwijl je vliegt.