Krijgen katten hun gevoelens gekwetst?

Heb je ooit de indruk gehad dat je de gevoelens van je kat hebt gekwetst? Misschien verstopten ze zich nadat je te laat was met het kattenvoer, of stalkten ze huffily toen je halverwege de knuffel moest opstaan? Katteneigenaren zullen niet verbaasd zijn om te horen dat katten een reeks emoties kunnen ervaren en hun individuele voorkeuren en antipathieën hebben.

Snel overzicht

01

Van katten is aangetoond dat ze verschillende menselijke emoties ervaren, van vreugde en nieuwsgierigheid tot angst en woede.

02

Katten zijn gevoelig voor stress en kunnen gemakkelijk hun gevoelens gekwetst hebben door kleine veranderingen in hun omgeving of onze interacties met hen.

03

Begrijpen wat uw kat van streek kan maken, is van vitaal belang om stress te voorkomen en zijn welzijn te behouden.

Katten hebben de reputatie onafhankelijk en enigszins afstandelijk te zijn, maar deze gevoelige wezens kunnen gemakkelijk van streek raken. Lees verder voor enkele veelvoorkomende scenario’s waarin u onbedoeld de gevoelens van uw kat kunt kwetsen.

Lees ook: Voelen katten verdriet?

Voelen katten emoties?

Hoewel hun emotionele bereik niet zo complex is als mensen, heeft de wetenschap aangetoond dat katten gevoelens ervaren.

Het is algemeen bekend dat dieren gevoelens kunnen hebben en een scala aan menselijke emoties kunnen ervaren. Het is moeilijk om zeer complexe emoties bij katten te beoordelen, maar sommige belangrijke en primaire gevoelens zoals angst, woede, vreugde / spel, tevredenheid en interesse zijn goed ingeburgerd.

Emoties beïnvloeden het gedrag van de kat en dus het welzijn van een kat, wat op zijn beurt gevolgen zal hebben voor de interactie tussen eigenaar en huisdier en harmonieuze leefomstandigheden. We weten dat katten emoties kunnen ervaren, dus het is dan ook geen enorme sprong om aan te nemen dat deze gevoelens gekwetst kunnen worden.

Wat misschien verrassender is voor huisdierouders, is gewoon hoe Deze gevoelens kunnen gekwetst zijn – het is gemakkelijker dan je denkt om een kat van streek te maken!

Lees ook: Huilen katten tranen als ze verdrietig zijn of pijn hebben?

De beste manieren om de gevoelens van een kat te kwetsen

Hoe beter je je kat kent, hoe meer je in staat zult zijn om te anticiperen op wat hem van streek zou kunnen maken.

Katten zijn allemaal individuen en hebben verschillende behoeften, voorkeuren en genoegens. Leren kennen wat je kat gelukkig maakt en wat hem echt afvinkt, is essentieel voor het onderhouden van een liefdevol en gelukkig huishouden.

Hier zijn enkele veelvoorkomende dingen die een kat verdrietig kunnen maken:

1. Vuile kattenbak

Je kat kan boos op je zijn als je zijn kattenbak niet ongerept houdt.

Het opruimen van de kattenbak van de kat is niemands favoriete taak, maar katten zijn kieskeurige wezens. De meesten vinden dat toiletteren in een vieze omgeving gewoon niet acceptabel is, en wie kan het hen kwalijk nemen? Het schoon en fris houden van de kattenbakken is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van uw kat.

Lees ook: Hoe vaak moet je kattenbakvulling vervangen?

2. De voerbak verwaarlozen

Gekwetste gevoelens zijn waarschijnlijk als je vaak te laat bent tijdens de maaltijd van je kat of de kommen niet goed schoonmaakt.

Katten houden van hun vaste routines en kunnen overstuur en gestrest raken door elke verandering in hun gebruikelijke gewoonten. Als u uw kat meestal altijd vers voedsel en water geeft bij het ontbijt, kunnen ze slecht reageren als u deze regel overtreedt.

Andere komgerelateerde problemen kunnen een gebrek aan reiniging zijn (zowel een gezondheidsrisico als een emotioneel risico!), Het verplaatsen van de gerechten naar verschillende gebieden en het te dicht bij elkaar hebben van de voedsel- en waterbakken. Wat een mijnenveld!

Lees ook: 10 redenen waarom katten speelgoed in voedsel- of waterbakken stoppen

3. Harde geluiden

Harde geluiden schrikken uw kat niet alleen, maar kunnen ook ongemakkelijk of pijnlijk zijn vanwege hun verhoogde gehoor.

Katten hebben een indrukwekkend gehoor, maar dit betekent dat ze erg gevoelig kunnen zijn voor harde geluiden. Schreeuwen, bonken en crashen kunnen allemaal alarmerend zijn voor uw kat, hoewel ze bijzonder gevoelig zijn voor hoge geluiden zoals luide alarmen en schreeuwen.

Lees ook: 7 geluiden die katten haten die je moet vermijden

4. Sterke geuren

cute-American-Cat

Katten zijn extreem gevoelig voor sterke geuren, zelfs die welke mensen aangenaam vinden.

Net als harde geluiden hebben katten zeer gevoelige neuzen. Sommige geuren, zoals kattenkruid, kunnen ze wild maken van vreugde, maar anderen, zoals citrus en eucalyptus, kunnen extreem afstotend zijn voor katten. Als je een nieuwe zeep, parfum of wasmiddel hebt en merkt dat je kat je een brede ligplaats geeft, kan dit te wijten zijn aan je nieuwe geur!

Lees ook: Welke geuren haten katten?

5. Gebrek aan quality time

Als u uw kat meer dan Meestal kun je hun gevoelens kwetsen.

Katten zijn sociale wezens en de meeste huiskatten houden ervan om met hun eigenaar of familielid om te gaan. Dit kan zijn door knuffelen, verzorgen, spelen of gewoon bij ons in de buurt zijn. Het is belangrijk om tijd met je kat door te brengen, een sterke band met hem te smeden en te investeren in zijn geluk en welzijn.

Aan de andere kant is het ook belangrijk om ze met rust te laten als ze zich verstoppen, snoozen of eten, of door hun lichaamstaal en houding duidelijk te maken dat ze nu niet lastig gevallen willen worden.

Lees ook: Hoe je een betere relatie met je kat kunt hebben

6. Verveling

Een verveelde kat kan zijn toevlucht nemen tot destructief gedrag om zijn ongeluk over te brengen

Het bezitten van een kat houdt niet alleen in dat je ze een bed, kattenbak, voedsel en water geeft. Verantwoorde kattenverzorging vereist ook mentale stimulatie voor deze intelligente en actieve huisdieren. Dit is vooral belangrijk als je een binnenkat hebt die zich sneller kan vervelen.

Denk aan kattenspeeltjes, zitstokken, krabpalen en kattenbomen, evenals veel menselijke interactie. Het bieden van stimulatie zal het welzijn van uw kat verbeteren en kan uw gordijnen, uw meubels en uw geestelijke gezondheid redden.

Lees ook: Verveelt mijn kat zich? 9 tekenen om op te letten

7. Straf

Katten reageren niet goed op schelden – en het zal de gedragsproblemen die gaande zijn niet oplossen.

Schreeuwen, straffen of zelfs pijn doen aan je kat is geen acceptabele behandeling. Lichamelijk of geestelijk ongemak corrigeert gedrag niet, het veroorzaakt alleen angst en stress. Als je kat iets doet wat je niet leuk vindt, neem dan geen toevlucht tot swatten of schreeuwen tegen hem. Probeer in plaats daarvan de oorzaak van het gedrag te begrijpen en hoe je kunt voorkomen dat het opnieuw optreedt.

Lees ook: Hoe een kat op de juiste manier te disciplineren

Hoe laat een kat zien dat hij gekwetst is?

Verstoppen kan betekenen dat een kat zijn gevoelens gekwetst heeft, maar het is ook een teken van ziekte, dus het is het beste om je kat te laten controleren door een dierenarts voor het geval dat.

Katten kunnen ons niet vertellen of ze boos op ons zijn, maar ze kunnen het ons zeker laten zien! De lichaamstaal, houding, gedrag en gewoonten van een kat kunnen veranderen als ze gestrest of ongelukkig zijn over iets. Je kunt gedragsveranderingen opmerken, zoals meer wegstoppen, ongepast toiletteren buiten de kattenbak, vocalisaties zoals overmatig miauwen of zelfs sissen, of een verandering in hun interacties met jou.

Het is belangrijk om te herkennen of de gevoelens van je kat gekwetst zijn. Voorkomen is beter dan genezen, en inzicht in de behoeften en prioriteiten van uw kat kan u helpen begrijpen hoe u uw kat gelukkig kunt houden. Sommige kleine verstoringen kunnen niet altijd worden vermeden, maar lange perioden van stress kunnen een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid van katten.

Lees ook: Hoe je je excuses kunt aanbieden aan een kat

Laatste gedachten

Als je de gevoelens van je kat hebt gekwetst, kan extra een-op-een rustige tijd samen helpen om je relatie te herstellen.

We willen allemaal dat onze katten gezond en gelukkig zijn, misschien spinnend op onze schoot of liefdevol rond onze benen kronkelen. Katten hebben emoties, net als wij, en kunnen gemakkelijk van streek raken door dingen die we misschien als klein of onbeduidend beschouwen. Het begrijpen van de voorkeuren en antipathieën van ons huisdier is belangrijk om stress te verminderen, het welzijn te verbeteren en een gelukkig huishouden aan te moedigen.

Lees ook: 12 tekenen van een extreem gelukkige kat

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of de gevoelens van je kat gekwetst zijn?

Katten kunnen ongeluk of stress vertonen door gedragsveranderingen, zoals toiletteren buiten de kattenbak, vocalisaties, zich verstoppen of hun interacties met u veranderen. Ze kunnen ook veranderingen in de lichaamshouding vertonen, zoals de staartpositie of gezichtsuitdrukking.

Kunnen katten emotioneel gekwetst worden?

Ja, katten kunnen een scala aan emoties ervaren, waaronder angst, stress en pijn. Ze reageren op onze eigen stemmingen en emoties en zijn gevoelig voor routinematige veranderingen en andere bronnen van stress.

Worden katten verdrietig als je ze negeert?

Katten variëren in karakter en sommigen genieten meer van menselijke interactie dan anderen. Katten zijn echter sociale wezens. De meesten zullen gedijen op aandacht en verdrietig, gefrustreerd en verveeld raken als ze worden verwaarloosd of genegeerd.

Bekijk bronnen

Levine, ED. (2008). Kattenangst en -angst. Dierenklinieken van Noord-Amerika: Small Animal Practice. 8(5):1065–79.

Nicholson, S.L., O’Carroll, R.Á. (2021). Ontwikkeling van een ethogram/gids voor het identificeren van kattenemoties: een nieuwe benadering van katteninteracties en welzijnsbeoordeling in de praktijk. Ierse veterinaire Dagboek. 74, 8.

Panksepp J. (20)05). Affectief bewustzijn: Kern emotionele gevoelens bij dieren en mensen. Bewustzijn en Cognitie. (14), 30–80.