Beste kalmerende hulp voor katten

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Kunnen kalmerende hulpmiddelen uw kat kalmeren?

Misschien. Er is bewijs – zowel wetenschappelijk geanalyseerd als anekdotisch – dat kattenferomonen stressgerelateerd gedrag met 90% of meer kunnen verminderen. Dit gedrag omvat ongepast krabben, spuiten en ineenkrimpen van angst.

Meerdere kattenhuizen profiteren er ook van. De beste kalmerende hulpmiddelen zijn katachtig sociaal smeermiddel, het minimaliseren van agressief en territoriaal gedrag.

In dit artikel leer je over de verschillende soorten kalmerende hulpmiddelen voor katten en welke het beste werken. Nadat je je opties hebt overwogen, bekijk je onze lijst met de top 5 beste kalmerende hulpmiddelen voor katten.

Zodra u weet hoe u kalmerende diffusers, sprays, kragen, traktaties en druppels moet kiezen en gebruiken, zullen we het hebben over langetermijnoplossingen. U leert hoe u de stress van uw kat kunt beheersen door middel van omgevings- en gedragsveranderingen.

In één oogopslag: onze topkeuzes voor de beste kalmerende hulp voor katten

We raden ten zeerste aan om naar de vergelijkingstabel te kijken die we hieronder hebben, waar we de kenmerken van elk product hebben benadrukt. U vindt ook meer gedetailleerde informatie over elk product verderop in het artikel.

Beste kalmerende feromoonverspreider

aac-table__image

10.0

Geplukt door 31 mensen vandaag!

Feliway Classic Starter Kit voor Katten

 • Verspreidt het best onderzochte synthetische kattenferomoon
 • Beslaat tot 700 vierkante voet
 • Elke navulling is effectief voor maximaal 30 dagen

Beste kalmerende spray voor katten

aac-table__image

9.8

Geplukt door 31 mensen vandaag!

Feliway Classic Calming Spray voor katten

 • De meest onderzochte kattenferomoonspray op de markt
 • Spuitfles is ideaal voor op reis
 • Een goede keuze voor locatiespecifieke gedragscontrole

Beste kalmerende traktatie voor katten

Beste kalmerende halsband voor katten

aac-table__image

9.4

Geplukt door 21 mensen vandaag!

Sentry Kalmerende kraag voor katten

 • Hecht aan uw kat om constant comfort te bieden
 • Gemaakt met Feliway, een goed onderzocht en effectief synthetisch feromoon
 • Klanten beschrijven het als een zeer effectief kalmerend hulpmiddel

Beste kalmerende druppels voor katten

aac-table__image

9.3

Geplukt door 18 mensen vandaag!

Bach Rescue Remedie Huisdier

 • Heeft een goede reputatie voor de behandeling van stress bij katten
 • Volledig natuurlijk zonder bekende bijwerkingen

5 soorten kalmerende hulpmiddelen voor katten

1. Synthetische feromonen

Het populairste feromoonproduct op de markt, Feliway, repliceert het F3-gezichtsferomoon van uw kat. Je kat scheidt dit feromoon af in zijn wangen en laat ze los wanneer hij zich ontspannen voelt in een omgeving. Wanneer u een synthetisch feromoonproduct aanbrengt, stuurt u dezelfde chemische boodschap die uw kat zou communiceren door zijn gezicht tegen een gebied te wrijven.

Feliway wordt aanbevolen door dierenartsen en het krijgt lovende recensies van klanten, maar er is geen sluitend bewijs dat het werkt. Hier is een samenvatting van de studies die zijn uitgevoerd op dit kalmerende hulpmiddel.

Het F4-feromoon en zijn synthetische analoog, Felifriend, kunnen helpen om cat-to-cat agressie te minimaliseren. Katten gebruiken dit feromoon om bekende personen te markeren.

2. Diffusers

Als uw huis een katachtige stresszone is, is een feromoonverspreider uw beste keuze. Deze apparaten bestrijken een groot gebied en verdelen 24/7 feromonen, wat betekent dat ze te allen tijde werken om de stress van uw katten te minimaliseren.

3. Sprays

Hoewel diffusers een geweldige keuze zijn voor stressmanagement thuis, kunt u met feromoonsprays de stress van uw kat altijd en overal onder controle houden. U kunt het product in de reismand of het beddengoed van uw kat spuiten wanneer u op vakantie bent of naar de dierenarts gaat.

4. Doekjes

Net als feromoonsprays zijn deze het beste voor tijdelijke stress. U kunt ze gebruiken om de reismand of kennel van uw kat af te vegen wanneer u naar een pension of dierenartskantoor reist. Maar in vergelijking met sprays zijn doekjes minder veelzijdig. Ze werken het beste op harde oppervlakken en, zoals babydoekjes of een ander nat doekje, verliezen ze waarschijnlijk vocht voordat je de kans krijgt om ze te gebruiken.

5. Halsbanden

Sergeants Pet Care Products introduceerde feromoonkragen in 2009. Ze zijn een goede optie voor diegenen die zich geen zorgen willen maken over het aanbrengen van het product en het liever hun kat op hun lichaam laten dragen.

Traktaties en kruidenproducten

Deze kalmerende hulpmiddelen bevatten geen synthetische feromonen.

In plaats daarvan gebruiken ze kruiden, bloemessenties, vitamines, mineralen en aminozuren om een kalmerend effect te produceren. Een van de meest veelbelovende ingrediënten die worden gebruikt in katten kalmerende producten is L-theanine, een aminozuur dat van nature voorkomt in groene thee. Dit aminozuur kalmeert zonder te verdoven.

Anderen bevatten kruidenmengsels of bloemessences. Rustgevende kruiden zijn kamille, hop, valeriaan, glidkruid en passiebloem.

En een laatste overweging – probeer hennep. Op hennep gebaseerde CBD-oliën hebben een goed gedocumenteerde reputatie voor de behandeling van kattenangst. Controleer de etikettering om er zeker van te zijn dat u uw kat een veilige, niet-psychoactieve behandeling geeft die uw kat kalmeert zonder dat hij zich ziek voelt.

Onze topkeuzes voor de beste kalmerende hulpmiddelen voor katten beoordeeld

Nu je een beter begrip hebt van hoe we tot onze topkeuzes zijn gekomen, ben je waarschijnlijk benieuwd om ze te zien! Hier zijn onze top 5 keuzes voor de beste kalmerende hulpmiddelen voor katten:

Hier zijn onze topkeuzes voor de beste kalmerende hulpmiddelen voor katten die u moet overwegen:

#1 Beste kalmerende feromoonverspreider: Feliway Classic Starter Kit voor katten Review

Bekijk op Chewy

Kattenproductrecensenten en forumposters zijn het erover eens dat Ceva’s Feliway het meest effectieve feromoonproduct voor katten is.

Deze diffuser geeft een concentratie van 2% synthetisch kattenferomoon af voor maximaal 700 voet in uw huis. Dit maakt het een goede keuze voor katten die gegeneraliseerde stress en angst in huis vertonen. Als u Feliway nodig heeft voor op reis, geeft u misschien de voorkeur aan een kleinere spuitfles.

De starterkit wordt geleverd met een plug-in diffuser en een 30-daagse voorraad Feliway-vloeistof. Volgens Ceva zou je een vermindering van stressgerelateerd gedrag moeten zien in slechts 7 dagen.

Pros

 • Verspreidt het best onderzochte synthetische kattenferomoon
 • Beslaat tot 700 vierkante voet
 • Elke navulling is effectief voor maximaal 30 dagen
 • Geweldig voor thuisgebruik

Tegens

 • Geen goede keuze voor reizen

#2 Beste kalmerende spray voor katten: Feliway Classic Calming Spray voor katten Review

View On Chewy View On Amazon

Hoewel de Feliway diffuser een goede keuze is voor thuisgebruik, maakt deze spuitfles het gemakkelijk om feromonen in de reismand of het beddengoed van uw kat te spuiten. Het is ook een goede keuze voor thuis, waar u de feromoonoplossing op probleemgebieden kunt spuiten.

Het is verkrijgbaar in een fles van 60 ml of 219 ml en biedt respectievelijk ongeveer 50 of 1.400 toepassingen.

Pros

 • De meest onderzochte kattenferomoonspray op de markt
 • Spuitfles is ideaal voor op reis
 • Een goede keuze voor locatiespecifieke gedragscontrole

Tegens

 • Biedt geen constante stressverlichting

#3 Beste kalmerende traktatie voor katten: VetriScience Laboratories Kalmte, kalmerende formule voor katten

VetriScience Laboratories Kalmte, Kalmerende Formule

View On Chewy View On Amazon

Deze taaie lekkernijen bevatten een mengsel van verzachtende ingrediënten, waaronder C3-colostrum, L-Theanine en Thiamine. Deze ingrediënten werken samen om de cognitieve functie te ondersteunen, de productie van dopamine aan te moedigen en het centrale zenuwstelsel te ondersteunen.

Volgens VetriScience zullen de effecten 20-30 minuten nadat uw kat de traktatie heeft gegeten, beginnen te vertonen.

De lekkernijen hebben een smakelijke kippenleversmaak en een taaie textuur waar katten volgens klantrecensies van genieten. Van alle producten op deze lijst ontvangen deze kalmerende kauwen de meest inconsistente beoordelingen. Sommige klanten zeggen dat ze een wondermiddel zijn voor stress, terwijl ongeveer 20% zegt dat ze weinig tot niets hebben gedaan voor de angst van hun katten.

Pros

 • Een door de dierenarts geformuleerd product
 • Kan cognitieve gezondheid ondersteunen
 • Smakelijke kippenleversmaak

Tegens

 • Klantrecensies zijn gemengd

#4 Beste kalmerende kraag voor katten: Sentry Calming Collar voor katten Review

View On Chewy View On Amazon

Als je wilt dat het feromooneffect je kat volgt waar hij ook gaat, vind je deze kalmerende halsband van Sentry misschien leuk. Het maakt gebruik van gepatenteerde “Good Behavior pheromone-technologie”, die wordt geactiveerd door contact met de vacht van uw kat. Het effect van de halsband duurt 30 dagen voordat u deze moet vervangen.

Het heeft een synthetische lavendel kamille geur, die sommige katten of mensen kan irriteren. De kraag heeft geen ontsnappingsmechanisme. Dit maakt het gevaarlijker dan een traditionele halsband.

Pros

 • Hecht aan uw kat om constant comfort te bieden
 • Gemaakt met Feliway, een goed onderzocht en effectief synthetisch feromoon
 • Klanten beschrijven het als een zeer effectief kalmerend hulpmiddel

Tegens

 • Heeft een synthetische geur die gevoelige katten of mensen kan irriteren
 • Geen halsband

#5 Beste kalmerende druppels voor katten: Bach Rescue Remedy Pet Review

Bach Rescue Remedie Huisdier

View On Chewy View On Amazon

Deze kalmerende druppels zijn een homeopathische mix van bloemessenties, waaronder Star of Bethlehem, Rock Rose, Cherry Plum, Impatiens en Clematis.

Volgens Bach helpen deze essences om stress en angst bij zowel katten als honden te minimaliseren. Klantrecensies zijn gemengd, maar de meesten zeggen dat het een effectieve remedie is voor stress bij katten. Een van hen zei dat hun kat transformeerde “van psychotisch naar puuurrrrfect!” na het nemen van een paar druppels Rescue Remedy op een traktatie.

Gebruik dagelijks 4 druppels in het voer van uw kat of rechtstreeks in hun mond en dien het indien nodig opnieuw toe.

Pros

 • Heeft een goede reputatie voor de behandeling van stress bij katten
 • Volledig natuurlijk zonder bekende bijwerkingen

Tegens

 • Sommige katten willen de druppels misschien niet consumeren

Hoe de stress van uw kat te verminderen

Kat Zoomies Feather Want Toy

Als je de pauzes op de zoomies van je kat wilt zetten, richt haar energie dan om met spelen.

Denk aan kalmerende hulpmiddelen voor katten zoals een geurkaars. Het aansteken van één kan je helpen ontspannen, maar geen enkele hoeveelheid smeltende praline cheesecake – geparfumeerde was zal je doen vergeten dat je achterloopt op de huur en op het punt staat een deadline op het werk te missen.

Omgevings- en gedragsverandering zullen helpen om de stress van uw kat tot een beheersbaar niveau te verminderen, waardoor kalmerende hulpmiddelen voor de rest kunnen zorgen.

1. Creëer een voor de soort geschikte omgeving

Zonder de juiste milieuverrijking is uw huis ontworpen voor mensen alleen, zonder de stimulatie en veiligheid die uw kat nodig heeft.

Manieren om een voor de soort geschikte omgeving te creëren:

 • Zorg voor grote, schone kattenbakken
 • Installeer kattenplanken of bomen voor verticale ruimte
 • Zorg ervoor dat uw kat privéplekken heeft om te verkennen en zich te verstoppen’

Klik hier voor onze lijst met de top 10 beste kattenbomen

2. Beheer spanning in een huis met meerdere katten

Als sociale wezens houden mensen van het idee van katachtige vriendschappen, maar de realiteit is dat kat-tot-kat allianties zeldzaam zijn. Banden tussen drie of meer katten zijn nog onwaarschijnlijker, wat betekent dat de meeste meerdere kattenhuizen onnatuurlijk en stressvol druk zijn. Ruimtebeperkingen kunnen enorm stressvol zijn in een huis met meerdere katten.

Als je meerdere katten hebt, categoriseer ze dan mentaal in sociale groepen.

Katten die samen slapen, elkaar verzorgen, dezelfde kattenbak gebruiken, zijn één sociale groep. Elke sociale groep – zelfs als die groep uit slechts één kat bestaat – heeft een eigen plek nodig om te eten, slapen, drinken, verbergen, spelen en de kattenbak te gebruiken.

Probeer de stress van uw kat te minimaliseren door soorten geschikte accommodaties te creëren voor elk van hun kernbehoeften. Kattenbakken moeten op rustige locaties staan. Elke sociale groep moet er een of twee van zichzelf hebben. Hun voedsel- en waterbakken moeten ook op rustige locaties staan.

3. Zorg voor stimulerende activiteit

Je kat is een roofdier dat de mentale en fysieke oefening van de jacht nodig heeft. Stimuleer deze jachtinstincten door uw kat aan te moedigen om minstens één keer per dag te spelen. Breng uw kat indien mogelijk naar buiten voor veilige avonturen in de natuur.

Klik hier voor onze lijst met de beste kattenspeeltjes