Verliezen katten melktanden?

Kitten met open mond

Net als mensen verliezen katten hun melktanden als ze opgroeien en zich ontwikkelen tot volwassenen. Dus als u merkt dat uw kitten zijn tanden verliest, is het niets om u zorgen over te maken. Kinderziektes krijgen is een normaal proces, maar het kan ook een uitdagend onderdeel zijn van het zijn van een nieuwe kittenouder.

Snel overzicht

01

Kittens hebben 26 bladverliezende (baby) tanden, die ze verliezen op de leeftijd van 3-4 maanden.

02

Tandjes krijgen is een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een kitten en is vaak de oorzaak van overmatig kauwen en pijnlijk tandvlees.

03

U kunt uw kitten door het kinderziekteproces helpen met behulp van verschillende afleidingsmethoden en het juiste speelgoed om zijn pijnlijke tandvlees te kalmeren.

Het doorkomen van deze periode van de ontwikkeling van uw kittens wordt een stuk gemakkelijker als u weet wat u kunt verwachten en hoe u uw kitten kunt helpen.

Lees ook: Waarom verliezen katten hun tanden?

Wanneer verliezen katten melktanden?

Gelukkig kitten buiten

Kittens verliezen hun melktanden vanaf ongeveer 3 maanden oud.

Kittens hebben 26 tanden bekend als bladverliezende tanden. Rond de leeftijd van 12 weken begint uw kitten deze tanden te verliezen en u merkt misschien niet eens dat het gebeurt. Ze zullen niet al hun tanden in één keer verliezen, maar tussen de leeftijd van 3-4 maanden zal uw kitten zijn bladverliezende tanden verliezen en op de leeftijd van 6 maanden zou hij een volledige mond van 30 volwassen tanden moeten hebben.

Zodra de melktanden zijn uitgevallen, krijgt uw kitten zijn volwassen snijtanden als eerste door, meestal rond de leeftijd van 3-4 maanden, omdat dit meestal de eerste melktanden zijn die naar buiten komen. Vervolgens krijgen ze hun hoektanden op 5 maanden en hun premolaren en kiezen op de latere leeftijd van 4-6 maanden.

1. Kinderziektes

De term tandjes verwijst naar het volkomen normale gedrag rond tandverlies bij kittens wanneer hun melktanden uitvallen en hun permanente tanden beginnen door te komen. Vaak verliezen kittens hun tanden wanneer ze eten of spelen, dus u merkt misschien niet eens dat de tanden uitvallen, omdat uw kitten meestal de tand doorslikt.

Maak je geen zorgen, het is volkomen onschadelijk! Maar soms vind je een tand op de grond waar je kat heeft gespeeld, of een kleine hoeveelheid bloed op een speeltje waar ze op hebben gekauwd.

Veel voorkomende tekenen van tandjes bij kittens zijn:

  • Verminderde eetlust
  • Overmatig kauwen
  • Bloedend tandvlees
  • Pijnlijk of rood tandvlees
  • Pannen bij de mond
  • Kwijlen

Lees ook: Hoe poets je de tanden van je kat

2. Kinderziektes

Sommige katten komen zonder problemen door de kinderziektes, terwijl andere katten last hebben van wat problemen. Tandjes veroorzaken bijna altijd een zekere mate van ongemak voor uw kat, omdat wiebelige tanden het eten moeilijker kunnen maken, en wanneer de volwassen tanden doorkomen, kan dit het tandvlees irriteren en wat pijn in hun mond veroorzaken.

Als u merkt dat uw kat worstelt en overmatig bloedt uit het tandvlees, moeite heeft om te eten of als zijn gedrag is veranderd, is het belangrijk om met uw gebruikelijke dierenarts te praten en uw kitten te laten controleren.

Lees ook: Tandziekte bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Hoe u uw bijtende kitten kunt helpen

Kitje dat met speelgoed speelt

Kauwspeelgoed kan kittens helpen die tandjes krijgen.

Het tandjes krijgen van kittens kan een frustrerende tijd zijn, maar er zijn veel manieren waarop u uw kitten kunt helpen zich comfortabeler te voelen tijdens het tandjesproces.

1. Geef uw kitten iets veiligs om op te kauwen

We weten allemaal hoe brutaal kittens kunnen zijn en hoe graag ze kauwen op alles waar ze hun kleine pootjes op kunnen krijgen. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis kittenproof is. Het wegstoppen van losse draden, het sluiten van de deur naar bepaalde kamers en ervoor zorgen dat er geen losse of kleine voorwerpen in de buurt zijn die uw kitten kunnen schaden, kan problemen helpen voorkomen en uw huis beschermen!

Kittens houden ervan om op zowel zacht als harder speelgoed te kauwen en touwtjes te achtervolgen. Houd altijd toezicht op de speeltijd van uw kittens om ervoor te zorgen dat ze geen losse delen inslikken. Er zijn zelfs kauwspeeltjes die speciaal zijn ontworpen voor tandjes – vaak kan dit speelgoed worden ingevroren, wat rustgevend kan zijn voor het pijnlijke tandvlees van uw kat. Zacht plastic of rubberen speelgoed werkt vaak goed tegen tandjes. Verwijder en gooi beschadigd speelgoed altijd weg.

Lees ook: Wat te doen als je kat overal op kauwt

2. Afleiding

Kittens hebben veel mentale en fysieke stimulatie nodig om ze uit de problemen te houden. Als uw kitten overmatig kauwt of constant aan zijn mond poot vanwege kinderziektes, kan het nuttig zijn om een beetje afleiding te gebruiken om zijn gedachten eraf te halen.

Speel wat extra of nieuwe spelletjes met je kitten, dit kan ook helpen om je band te versterken. Het verstrekken van krabpalen, kattenkruid en ander speelgoed om ze bezig te houden, zou moeten helpen om ze ervan te weerhouden op andere dingen in je huis te kauwen!

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en gelukkig met dit onweerstaanbare speelgoed

3. Gebruik positieve bekrachtiging en straf je kat nooit

Straf uw kitten nooit voor kauwen (of ander ongewenst gedrag), omdat het meer kwaad dan goed kan doen. Straf kan uw kitten bang voor u maken of tot stress leiden. Je moet altijd positieve bekrachtiging en herhaling gebruiken om goed gedrag vast te stellen en te belonen.

Het gebruik van veel positieve woorden op een vrolijke en vriendelijke toon, of een traktatie / voedselbeloning wanneer uw kat met zijn speelgoed speelt, zal hem helpen te begrijpen dat dit het juiste is om op te kauwen en niet op uw meubels. Als u merkt dat uw kitten op dingen kauwt die ze niet zouden moeten doen, verwijder ze dan gewoon van die plek en ruil het in voor een eigen speeltje.

Lees ook: Hoe een kat op de juiste manier te disciplineren

4. Zorg voor een goede mondhygiëneroutine

Kat die zijn tanden laat poetsen

Regelmatig tandenpoetsen wordt aanbevolen voor alle katten, beginnend op jonge leeftijd.

Goede gebitsverzorging is erg belangrijk voor katten en zal helpen om gebitsproblemen in de toekomst te voorkomen. De beste tijd om in een goede routine te komen is wanneer je kat erg jong is. U moet regelmatig de mond van uw kitten controleren, zodat hij eraan went dat u zijn mond aanraakt en in zijn mond kijkt. Het zal u helpen eventuele problemen op te sporen en een goede hechtingsoefening voor u en uw kitten te zijn.

Als uw kitten het toestaat, kunt u zelfs zijn tanden poetsen met een tandenborstel en tandpasta die zijn ontworpen voor katten. Uw DVM kan u hierbij helpen en u moet het proces langzaam introduceren. Maar het regelmatig poetsen van de tanden van uw kat helpt slechte adem, tandsteen en tandplak te voorkomen en beschermt tegen gingivitis en tandaandoeningen op latere leeftijd.

Lees ook: Hoe vaak moet je je kat borstelen?

Wanneer moet u zich zorgen maken

De meeste katten komen de kinderziektes met weinig tot geen problemen door en het is volkomen normaal dat ze licht pijnlijk tandvlees hebben en willen kauwen op alles waar ze hun poten op kunnen krijgen. Maar als het kauwen overmatig is, of als je merkt dat je kat bijzonder pijnlijk tandvlees heeft of veel bloedt, dan is het belangrijk om ze te laten controleren door je gebruikelijke dierenarts. Soms kunnen pijnstillers nodig zijn om uw kitten comfortabel te houden.

Lees ook: Gaatjes bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Aanhoudende bladverliezende tanden

Kat met behouden bladverliezende tand

Als melktanden achterblijven nadat de volwassen tanden doorkomen, kunnen ze problemen veroorzaken.

Af en toe, om onbekende redenen, verliezen kittens niet al hun melktanden en blijven ze op hun plaats nadat de volwassen tand is doorgegroeid. Dit wordt een persistente of behouden bladverliezende tand. Meestal zijn dit de hoektanden. Als de melktand op zijn plaats blijft, kan dit uw kat wat ongemak bezorgen omdat ze een extra tand in hun mond hebben.

Het kan ook leiden tot de verplaatsing van de omliggende volwassen tanden. Als u merkt dat uw kat nog steeds een of meer van zijn melktanden op zijn plaats heeft, is het belangrijk om het door uw dierenarts te laten controleren en opties te bespreken voor het verwijderen van de tand om ongemak of verdere gebitsproblemen te voorkomen.

Conclusie

Als u merkt dat uw kitten zijn tanden of een beetje bloed op zijn speelgoed verliest, is dit volkomen normaal. Kittens hebben 26 melktanden te verliezen op een leeftijd van ongeveer 3-4 maanden voordat hun permanente volwassen tanden verschijnen op de leeftijd van 6 maanden.

Gedurende deze tijd zullen katten vaak overmatig kauwen of pijnlijk en bloedend tandvlees hebben, maar u kunt uw kat comfortabel houden door het juiste speelgoed te bieden en ervoor te zorgen dat ze voldoende afleiding hebben. Als u iets abnormaals opmerkt of zich zorgen maakt over de gezondheid of het gedrag van uw kat, moet u altijd uw dierenarts raadplegen voor advies.

Lees ook: Feline Gingivitis: oorzaken, symptomen en behandeling

Veelgestelde vragen

Hoeveel tanden hebben katten?

Kittens hebben in totaal 26 baby(bladverliezende) tandjes. Volwassen katten hebben 30 tanden.

Wanneer verliezen katten hun melktanden?

Kittens verliezen hun melktanden rond de leeftijd van 3-4 maanden en tegen de leeftijd van 6 maanden moeten ze een volledige mond met volwassen tanden hebben.

Waarom kauwt mijn kitten de hele tijd?

Als uw kitten de hele tijd wil kauwen op de leeftijd van ongeveer 3-4 maanden, dan is het alsof ze tandjes krijgen, omdat kauwen vaak helpt het ongemak te verlichten dat gepaard gaat met het doorkomen van hun volwassen tanden. Maar het is ook imom met uw dierenarts te praten om andere oorzaken uit te sluiten.

Wat zijn de tekenen van kittenziektes?

Tandjes krijgen meestal te maken met een overmatig verlangen om te kauwen, pijnlijk of rood tandvlees, bloedend tandvlees, poten in de mond en soms een verminderde eetlust.

Bekijk bronnen