Hoe te stoppen met kattenbont maaien: 5 door de dierenarts goedgekeurde stappen

Als je ziet dat je kat zijn vacht verliest, kan dit verontrustend en zorgwekkend zijn voor elke katteneigenaar. Bontmaaien, of overgrooming, is een veel voorkomend probleem dat leidt tot haaruitval rond de rug, buik en achterpoten.

Snel overzicht

01

Bontmaaien verwijst naar overbevisselgedrag bij katten.

02

Overgrooming wordt meestal veroorzaakt door stress of medische problemen zoals pijn, infectie of allergieën.

03

Geduld en een reeks methoden om de stress van uw kat te verminderen, zullen hun overbeharingsgedrag verminderen.

Meestal wordt overgrooming veroorzaakt door een onderliggend gezondheidsprobleem of omgevingsstress, dus de eerste stap is om de oorzaak te identificeren waarmee uw dierenarts of een gedragsdeskundige kan helpen. Stoppen met bontmaaien kan tijd kosten, maar ook vallen en opstaan met een combinatie van methoden.

Lees ook: Repetitieve, overmatige en dwangmatige verzorging bij katten

Hoe te stoppen met bontmaaien

De sleutel tot het effectief beheren van overgrooming is het identificeren en aanpakken van de onderliggende oorzaak van het probleem. Verschillende oorzaken hebben verschillende oplossingen, dus het is belangrijk om de beste oplossing te vinden die bij uw kat past.

#1 Maak een reis naar de dierenarts

Bontmaaien kan te wijten zijn aan medische oorzaken, dus een controle bij een dierenarts is een belangrijke stap.

Het uitsluiten van onderliggende medische problemen is de eerste stap om de oorzaak van de overbeharing van uw kat te achterhalen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen die overgrooming kunnen veroorzaken zijn –

Enkele eenvoudige gezondheidscontroles zullen deze problemen identificeren; De dierenarts zal uw kat willen onderzoeken en u enkele vragen willen stellen over hun dieet, omgeving en parasietbestrijding. Vlooien, mijten en luizen die uw kat jeuken, kunnen gemakkelijk worden behandeld en uw dierenarts zal u helpen het juiste product te kiezen om te gebruiken als een doorlopend preventief middel tegen parasieten.

Infecties kunnen worden behandeld met antibiotica die meestal de overgrooming oplossen zodra de infectie is verdwenen. Allergieën kunnen lastiger te diagnosticeren zijn en kunnen verder onderzoek omvatten, zoals bloedonderzoek en dieetproeven. Maar zodra de oorzaak van de allergie is gevonden, kunnen jeuk en overgrooming worden gecontroleerd met medicijnen zoals antihistaminica, voorgeschreven diëten en in sommige gevallen steroïden.

Als er geen medische oorzaken worden gevonden en alle andere oorzaken van overbeharing zoals stress zijn uitgesloten, bevelen dierenartsen soms medicatie aan om het gedrag van uw kat te behandelen. Een dwangstoornis genaamd psychogene alopecia kan overmatige overgrooming bij katten veroorzaken en kan vaak alleen met medicatie worden bestreden. In sommige gevallen kan anti-angst medicatie ook worden voorgeschreven om te helpen bij stress.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

#2 Verminder stress

Gestreste katten kunnen baat hebben bij meerdere veilige schuilplaatsen in huis.

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van overgrooming bij katten. Onze katachtige familieleden zijn gewoontedieren en routine, en ze zijn erg gevoelig voor eventuele veranderingen daarin.

Een van de grootste oorzaken van stress voor katten zijn eigenlijk andere katten. Dit kan een onvriendelijke buurkat zijn die problemen veroorzaakt in de tuin, of het kan een nieuwe kat zijn die in huis is aangekomen of een conflict met een bestaande kat in huis.

Je moet er altijd voor zorgen dat je kat een veilige plek heeft om zijn eigen ruimte te noemen: idealiter kunnen ze zich ergens verstoppen als ze dat willen. Als je een nieuw huisdier hebt, zijn langzame introducties essentieel en ervoor zorgen dat je oudere kat tijd voor zichzelf heeft, zal helpen om stress te verminderen.

Gebeurtenissen zoals verhuizen, versieren of bezoekers die komen logeren, kunnen uw kat van streek maken en ervoor zorgen dat ze beginnen met het maaien van de vacht om stress te verlichten. Als u van plan bent om wijzigingen aan te brengen, voer ze dan altijd geleidelijk in en controleer hoe uw kat reageert.

Enkele van de manieren waarop u stress in uw huis kunt verminderen, zijn :

  • Consistente voertijden
  • Voedsel- en waterbakken op dezelfde plaats bewaren
  • Toegang naar buiten vrij via een kattenluik
  • Comfortabel beddengoed op een veilige plek
  • Ze voorzien van een schuilplaats zoals afgesloten beddengoed, of toegang tot ergens in huis waar ze zich graag verstoppen
  • Zorg voor voldoende middelen voor alle katten zonder te hoeven delen – voedsel, water, kattenbakken, bedden en speelgoed
  • Houd kattenbakken op dezelfde plaats
  • Zorg voor voldoende speelgoed en spelletjes

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

#3 Wees geduldig en straf nooit

Blijf altijd kalm en geduldig met je kat: straf heeft de neiging om stress alleen maar te vergroten.

Straf je kat nooit voor negatief of ongewenst gedrag, want dit zorgt alleen maar voor meer stress en verergert op zijn beurt het probleem. Katten zullen straf eerder associëren met iets negatiefs, waardoor ze bang voor je kunnen worden.

Als je merkt dat je kat te veel behaart, is het het beste om hem af te leiden en aan te moedigen om in plaats daarvan te spelen. De speeltijd moet ontspannend zijn en zal uw kat helpen zijn stress te verlichten zonder zichzelf schade toe te brengen. Speeltijd is ook een geweldige gelegenheid voor wat hechtingstijd en versterkt de band die je met je kat hebt.

Ervoor zorgen dat je kat zich ontspannen en kalm voelt als je in de buurt bent, zal er hopelijk toe leiden dat hij meer ontspannen is als je hem alleen laat, zolang hij een veilige en ontspannen omgeving heeft. Katten kunnen echter langzame leerlingen zijn en veel positieve bekrachtiging en geduld nodig hebben, dus het kan enkele weken duren voordat je ziet dat het maaien van de vacht begint te verminderen.

Lees ook: Hoe een kat op de juiste manier te disciplineren

#4 Probeer kalmerende supplementen en producten

Er zijn verschillende supplementen en producten om katten te helpen ontspannen en kalm te blijven in hun omgeving.

Als het gaat om het creëren van een rustige en ontspannen omgeving voor uw kat, is er een hele reeks producten beschikbaar om u te helpen.

U kunt proberen plug-in diffusers of sprays te gebruiken die synthetische feromonen bevatten, zoals Feliway, die zijn ontworpen om uw kat te kalmeren. Het kan nuttig zijn om deze te gebruiken in de delen van uw huis waar uw kat het grootste deel van zijn tijd doorbrengt.

Er zijn ook verschillende supplementen beschikbaar nu met natuurlijke en kruidenremedies zoals L-tryptofaan die is bekend om de productie van serotonine te ondersteunen. Voordat u supplementen gebruikt, moet u altijd eerst met uw dierenarts praten om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor uw kat en om het beste product te vinden.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

#5 Krijg ondersteuning van een behaviorist

Ondersteuning van een gekwalificeerde gedragsdeskundige kan nodig zijn om pelsmaaigedrag bij katten aan te pakken.

Als je kat worstelt met overgrooming of stressgerelateerde gedragsproblemen, kan het erg frustrerend en verontrustend zijn om te zien. Zelfs met medicatie en veranderingen in uw huis, kan het soms moeilijk zijn om te beheren.

Een gekwalificeerde kattengedragsdeskundige kan u misschien helpen de oorzaak van de worstelingen van uw kat te identificeren en een plan te bedenken om hun gedrag aan te passen en het probleem te overwinnen.

Conclusie

Bontmaaien, of overgrooming, is een veel voorkomend en zorgwekkend probleem voor katteneigenaren. Als je ziet dat je kat al zijn mooie vacht uittrekt, kan het verontrustend zijn om te zien, maar met de tijd en het juiste behandelplan krijgt je kat zijn mooie vacht weer terug.

Het vinden van de oorzaak van het probleem is altijd de eerste stap naast een reis naar de dierenarts om medische problemen uit te sluiten of te behandelen die ervoor kunnen zorgen dat uw kat te veel krijgt. Door de omgeving en routine van uw kat stabiel en consistent te houden, kunt u stress verminderen, naast het gebruik van kalmerende supplementen en medicatie waar nodig.

Lees ook: Hoe een kat zich veilig te laten voelen in 10 eenvoudige stappen

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen

Waarom overgroomen katten?

Katten overgroomen als ze gestrest zijn, of een medische aandoening hebben zoals allergieën, parasieten, infecties of pijn hebben.

Hebben sommige rassen meer kans om te overgroomen?

Er wordt gedacht dat Siamese en Abessijnse katten meer vatbaar zijn voor overgrooming, maar dit is niet bewezen en elk kattenras kan overgroomen.

Hoe kan ik stoppen met het maaien van mijn kattenbont?

Er zijn verschillende manieren om het maaien van uw kattenbont te stoppen, maar het hangt af van de oorzaak van het probleem. Zodra u de bron van stress of een medische aandoening hebt geïdentificeerd, moet u met uw dierenarts praten om een behandelplan op te stellen en wijzigingen aan te brengen in de omgeving van uw kat om hun stress te verminderen.

Bekijk bronnen