Kunnen katten zout water drinken?

Het is een tweede natuur voor katteneigenaren om hun huisdieren te voorzien van een kom met vers water, maar als je dat niet hebt gedaan, kan je kat een alternatieve waterbron vinden. Het zal je misschien verbazen om te weten dat katten eigenlijk omgaan met het drinken van zeewater – veel beter dan mensen. Dit komt door bepaalde aanpassingen in de nieren van een kat waardoor ze zout water kunnen drinken zonder gezondheidsproblemen te veroorzaken.

Snel overzicht

01

Moderne huiskatten evolueerden van Afrikaanse wilde katten, die leefden in droge gebieden waar water schaars was.

02

Katten zijn geëvolueerd om te overleven door zout water te drinken, naast hun voedsel, wat vaak hun belangrijkste vorm van waterinname is.

03

Overmatige inname van zout water kan leiden tot zoutvergiftiging, een ernstig gezondheidsprobleem.

Dat gezegd hebbende, is het het beste voor huiskatten om vers water te drinken. Het drinken van zout water mag alleen met mate worden gedaan. Grote hoeveelheden zout kunnen zeker de gezondheid van een kat beïnvloeden. Lees verder om erachter te komen hoe katten in staat zijn om kleine hoeveelheden zout water veilig te drinken.

Lees ook: Wat kunnen katten drinken naast water?

Kunnen katten zout water drinken?

Kat drinken met tong

De organen van katten ontwikkelden het vermogen om te overleven tijdens het drinken van zout water door overtollig zout eruit te filteren.

Onze moderne huiskatten stammen af van Afrikaanse wilde katten, die in droge omstandigheden leefden waar het moeilijk kon zijn om voldoende water te vinden om te overleven. Deze vroege katten pasten zich daarom aan en waren in staat om het grootste deel van hun waterbehoeften uit voedsel te absorberen, door natuurlijke prooien met een hoog watergehalte zoals vogels en knaagdieren te eten, om de hydratatie te behouden.

Katten hebben echter nog steeds een vorm van water nodig en vers, schoon water was niet altijd beschikbaar op de Afrikaanse vlaktes, wat betekende dat deze sluwe katten vaak zoutwaterpoelen als hun drinkbron moesten gebruiken.

Hun nieren pasten zich aan en na verloop van tijd ontwikkelden katten een uitstekende niercapaciteit die hen in staat stelt hun urine veel succesvoller te concentreren dan andere zoogdieren – inclusief mensen – en om overtollig zout te filteren. Een vroege studie toonde aan dat katten zout water kunnen gebruiken, naast hun voedsel, om te overleven als andere soorten water afwezig zijn.

Maar hoe is dit van toepassing op onze huidige huiskatten? Onze geliefde huisdieren worden meestal gevoed met nat of droog commercieel kattenvoer en voorzien van een vers bakje water. Konden ze ook zout water drinken? Welnu, het is aangetoond dat katten op hun voedsel kunnen vertrouwen om in hun volledige hydratatiebehoeften te voorzien, en een kat die wordt gevoed met natvoer kan zelden hun drinkwater gebruiken.

Als het voedsel echter gedeeltelijk is gedroogd, kunnen katten zout water gebruiken om extra water te geven. Met moderne droge voedingsmiddelen is het watergehalte erg laag en een kat moet mogelijk veel zout water drinken om voldoende hydratatie te bieden, dus lopen ze het risico een zeer hoge hoeveelheid zout binnen te krijgen.

Lees ook:Hoeveel water moet een kat drinken?

Is het goed voor katten om zout water te drinken?

Cat drinkwater

Hoewel katten kleine hoeveelheden zout water kunnen drinken om te overleven, is het het beste als ze zoet water drinken.

We weten dat katten zout water kunnen gebruiken om gehydrateerd te blijven, naast de inname van water via de voeding. Maar is het eigenlijk wel goed voor ze? Zoals je van de naam mag verwachten, heeft zout water een hoog zoutgehalte, evenals andere voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor.

Te veel zout water kan de zoutinname van een kat overmatig verhogen, waardoor gezondheidsproblemen ontstaan. Zoutvergiftiging treedt op wanneer de natriumspiegels van een kat in het bloed erg hoog worden (hypernatriëmie genoemd), wat leidt tot gevaarlijke onevenwichtigheden in essentiële elektrolytconcentraties.

Symptomen zijn overmatige dorst, braken en diarree, coördinatie, tremoren, epileptische aanvallen en zelfs coma en de dood.

Het is moeilijk om precies te kwantificeren hoeveel zout water nodig zou zijn om zoutvergiftiging te veroorzaken. Zuiver zout (natriumchloride) kan zelfs in kleine hoeveelheden problemen veroorzaken, maar zout water is minder problematisch, vooral als uw kat toegang heeft tot natvoer of een bron van vers drinkwater.

Het is niet nodig om opzettelijk zout water voor uw kat te geven, omdat er geen bewijs is dat het de gezondheid verbetert, alleen dat katten kunnen overleven door zout water naast hun voedsel te drinken als dat nodig is.

Commerciële kattendiëten bieden alle zoutgehalte, mineralen en elektrolyten die katten nodig hebben, in de juiste verhoudingen. Katten zijn erg goed in het concentreren van hun urine en hebben ook een lage dorstdrift, wat betekent dat ze niet vaak de behoefte voelen om te drinken. Dit geldt vooral als het dieet van een kat nat is. Ze zullen alleen zout water drinken als dat nodig is om te overleven, in plaats van te gedijen.

Lees ook: Hoe lang kan een kat zonder drinking Water?

Wat moet mijn kat drinken?

Sommige katten drinken graag stromend water rechtstreeks uit de kraan.

Katten kunnen vele soorten water drinken, van gewone kraan tot gebottelde of zoetwaterbronnen. Alkalisch water moet worden vermeden. De lage dorstdrift en het hoge nierconcentratievermogen van katten betekent dat ze minder behoefte hebben aan water dan sommige andere zoogdieren, maar ze moeten altijd toegang hebben tot een schone, zoete waterbron.

Katten die een droog dieet volgen, zullen aanzienlijk meer water drinken dan katten met een nat dieet, omdat katten erg goed zijn in het onttrekken van hun waterbehoeften aan voedsel. Katten kunnen andere geschikte vloeistoffen drinken, zoals kattenmelk of bouillon, maar schoon water is alles wat ze echt nodig hebben.

Als u merkt dat uw kat plotseling meer drinkt dan normaal, is het raadzaam om veterinair advies in te winnen. Sommige medische aandoeningen, zoals urinewegproblemen, nierziekte, hyperthyreoïdie en diabetes kunnen allemaal overmatige dorst veroorzaken.

Als uw kat voortdurend op zoek lijkt te zijn naar zout water, zoals een zwembad of een zoutwateraquarium, controleer dan of hun gebruikelijke waterbak toegankelijk is met schoon water dat voortdurend wordt aangevuld en praat dan met uw dierenarts, omdat uw kat mogelijk een medisch of voedingsprobleem heeft.

Lees ook: 8 beste kattenvoer voor de gezondheid van de urinewegen

Zout water en katten: laatste gedachten

Een paar likjes zout water zullen je kat waarschijnlijk niet schaden, maar hun normale drinkwater moet vers water zijn.

Katten hebben sterk aangepaste nieren en kunnen zout water verwerken als middel tot hydratatie indien nodig. Het blijft aanbevolen om normaal water te geven als waterbron van uw kat, naast een geschikt dieet. Er is echter ook geen reden tot paniek als u uw kat af en toe ziet drinken uit een zoutwaterbron zoals een zoutwaterzwembad, tenzij ze onwel of van streek lijken.

Lees ook: Uitdroging bij katten: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Gerelateerde voorwaarden

Veelgestelde vragen

Hoe krijgen katten water in het wild?

Katten in het wild krijgen het grootste deel van hun water via hun voedsel, inclusief kleine prooien zoals knaagdieren en vogels. Als ze extra hydratatie nodig hebben, zullen ze op zoek gaan naar elke waterbron die beschikbaar is, wat zoet of zout water kan zijn.

Is zwembadzout slecht voor katten?

Ja, zout (natriumchloride) inname uit zwembadzout, steenzout, enz., Kan zoutvergiftiging bij katten veroorzaken. Symptomen zijn overmatige dorst, braken, diarree, spiertrillingen en instorting. Het kan fataal zijn.

Drinken dieren zeewater?

Zeezoogdieren zoals walvissen en zeehonden kunnen zeewater drinken, net als sommige kustvogels zoals meeuwen. Katten kunnen zeewater drinken naast voedingsbronnen van water om te overleven indien nodig.