Hebben katten er een hekel aan dat hun snorharen worden aangeraakt? Feline Anatomie Uitgelegd

Snorharen zijn er niet alleen om je kat er schattig uit te laten zien. Ze fungeren als een belangrijk sensorisch kenmerk om signalen uit de omgeving naar de hersenen en het zenuwstelsel van uw kat te trekken. Omdat hun snorharen zo gevoelig zijn, hebben sommige katten er een hekel aan dat hun snorharen worden aangeraakt.

Benieuwd naar meer? Lees verder over kattensnorharen en waarom ze niet graag te veel aangeraakt worden.

3 kat face divider

Wat zijn kattensnorharen? Waar zijn ze voor?

Kattensnorharen hebben follikels zoals ander haar, maar ze zijn dikker, langer en grover dan hun lichaamshaar. Bovendien zijn hun wortels drie keer dieper, waardoor ze veel gevoeliger zijn dan gewone haren. In feite zijn kattensnorharen net zo gevoelig als je vingertoppen.

U zult merken dat de snorharen van uw kat strategisch zijn geplaatst op hun kin, voorpoten, boven de ogen, in de buurt van de oren en boven de bovenlip. Verschillende kattenrassen hebben verschillende arrangementen, maar velen hebben er 12 die in vier rijen op hun wangen zijn gerangschikt.

De locatie van de snorharen houdt rechtstreeks verband met hun doel. Het zijn nauwkeurig afgestemde sensorische apparaten die een kat helpen de wereld om hem heen te begrijpen. Wanneer ze lucht of een voorwerp tegen zich aan voelen, trillen de gevoelige haren en stimuleren ze de zenuwen in de haarzakjes.

Katten gebruiken hun snorharen ook om hun lichaam in balans te houden. Ze hebben speciale sensorische organen genaamd proprioceptoren aan de uiteinden, die berichten naar de hersenen sturen om de oriëntatie van het lichaam en de ledematen te begrijpen.

kattenogen
Afbeelding credit: Annette Meyer, Pixabay

Waarom houden katten er niet van dat hun snorharen worden aangeraakt?

Natuurlijk, met zoveel sensorische informatie die in deze overgevoelige haren en organen komt, kan het overprikkelend zijn voor uw kat om zijn snorharen aan te raken.

Elke keer dat uw kat actief is, nemen zijn snorharen informatie op. De enige keer dat ze rust krijgen, is wanneer de kat ook rust. Katten begrijpen ook hoe belangrijk snorharen zijn voor hun vermogen om veilig door de wereld te navigeren, dus ze zijn van nature beschermend voor hen.

Wanneer u uw kat aait, is het belangrijk dat u niet aan de snorharen plukt of trekt. De wortel en zenuwen zijn zo gevoelig dat dit veel pijnlijker kan zijn dan aan een haar trekken. Het is ook belangrijk om de snorharen niet te knippen of te trimmen, wat verwarring kan veroorzaken en het bewustzijn van uw kat over zijn omgeving kan beïnvloeden.

Sommige katten tolereren licht aaien langs de korrel van de snorharen, maar niet altijd. Als je kat zich ongemakkelijk voelt, is het het beste om de snorharen helemaal niet aan te raken. Dit kan onnodige berichten naar zijn hersenen sturen, wat overweldigend kan zijn.

kattensnorharen
Afbeelding Credit: Alexas_Fotos, Pixabay

Wat is snorharenmoeheid?

Hoewel de naam misschien klinkt alsof de snorharen van de kat moe zijn, betekent dit eigenlijk dat ze gestrest zijn door overmatig gebruik. Vaak wordt snorharenvermoeidheid veroorzaakt door katten die drinken en eten uit kommen die te klein zijn of hoge kanten hebben, waardoor hun snorharen te veel tegen hen wrijven.

Afhankelijk van de ernst kan snorharenvermoeidheid variëren van ongemak tot pijn, waardoor de ervaring stressvol is voor uw kat.

Gelukkig is snorharenvermoeidheid gemakkelijk te voorkomen door een plat oppervlak of een kom te bieden die breed genoeg is voor kattenvoer en water waarmee uw kat kan eten of drinken zonder dat zijn snorharen de zijkanten van de kom raken. Veel katten drinken om deze reden liever stromend water, zoals een kraan.

Op dezelfde manier moet u voorkomen dat u de snorharen van uw kat aanraakt. Zelfs als uw kat het verdraagt, kan het te veel aanraken van de snorharen van uw kat een vergelijkbare sensorische overbelasting veroorzaken.

kattenpootverdeler

Conclusie

Nu je meer weet over de snorharen van je kat, is het begrijpelijk waarom de meeste katten niet willen dat ze worden aangeraakt. We weten dat het moeilijk is om weerstand te bieden, maar vermijd ze aan te raken – zelfs als je het voorzichtig doet. En natuurlijk nooit aan ze trekken en plukken.

Kies in plaats daarvan een plek waar ze het leuk vinden om geaaid of gekrabd te worden. Ze zullen van je houden!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Annette Meyer, Pixabay