Zijn katten onafhankelijk? De verrassende wetenschap

Katten zijn het go-to-huisdier voor mensen die lange dagen werken omdat ze worden beschouwd als onafhankelijker dan honden. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Lincoln.1 Ze observeerden of katten gedrag vertonen, wat betekent dat ze je zien als een verzorger of beschermer zoals honden en jonge kinderen dat doen, en dat doen ze niet!

Katten zijn schijnbaar minder gefrustreerd omdat ze alleen worden gelaten dan honden, zoeken liever veilige ruimtes op en vertrouwen op hun eigen instincten om te overleven. Ze vertonen zelden gefrustreerd gedrag dat een soort gehechtheid aan hun eigenaars kan zijn, maar de onderzoekers konden niet beslissen of het gewoon gegrom van ontevredenheid was.

Als je meer wilt weten over hoe katten zijn geëvolueerd om zo onafhankelijk te zijn, ben je hier aan het juiste adres. Lees hieronder verder voor meer informatie daarover, evenals tips voor het binden met een bijzonder onafhankelijke katachtige.

3 kat face divider

Waarom zijn katten onafhankelijker dan honden?

Katten zijn van nature geboren jagers in het wild en geven er de voorkeur aan om tijd alleen of in kleine groepen door te brengen. Het zijn geen gezellige roedeldieren zoals wilde honden, en de meeste wilde katten hebben veilige ruimtes gecreëerd waar ze zich in noodsituaties kunnen terugtrekken.

De meeste van dezelfde dingen die ze in onze huizen doen, zijn aangeboren overlevingsinstincten en katten leren hoe ze die vaardigheden vanaf de kittentijd kunnen aanscherpen. Moederkatten leren hun katten hoe ze prooien moeten besluipen en jagen, en laten ze vanaf zeer jonge leeftijd sociaal gedrag zien. Uiteindelijk gaan de kittens alleen op pad en leven ze hun beste leven.

Katten zijn uniek en in tegenstelling tot honden omdat ze zichzelf min of meer hebben gedomesticeerd. Duizenden jaren geleden merkten oude mensen op dat wilde katten graag rondhingen in graanopslagplaatsen om te jagen. Kleine knaagdieren zoals muizen en ratten konden kritieke voedselreserves zoals graan ernstig beschadigen, dus de ouden dachten dat katten konden rondhangen als ze hun geld verdienden door ongedierte te doden.

Zelfs toen ze in het oude Egypte werden vereerd, werden katten gezien als koninklijke wezens vanwege hun zelfvoorziening en lenige gratie. Tegenwoordig inspireren ze talloze grappige kattenvideo’s en memes terwijl we voor hen kunnen zorgen in de vorm van voedsel, onderdak, enzovoort.

katten voor en achter het kattenluik
Afbeelding credit: Monika Wisniewska, Shutterstock

Houden katten van genegenheid?

Ja, katten houden van liefde en genegenheid, zoals elke kattenouder je zal vertellen. Ze zijn niet zo in-your-face over het willen van liefde als honden, maar katten zijn intelligente wezens die begrijpen dat je voor ze zorgt. Ze weten dat je ze voedt, aait en met ze speelt – voor een kat is dat bijna alles wat er is. Ze hebben je niet nodig om ze te verzorgen, maar ze waarderen het om gekrabd of geaaid te worden.

Sommige katten zijn liefdevoller dan anderen, en sommige zijn zelfs fervente knuffelaars! Veel kattenouders zijn bekend met hun harige vrienden die tegen hen aan wrijven, nuzzling of likken voor aandacht. Andere katachtigen zijn spaarzamer met genegenheid of lijken zelfs afstandelijk. Je kunt subtielere tekenen van liefde van hen zien, zoals de klassieke half bedekte blik die het geluk of de tevredenheid van een kat aangeeft.

Katteneigenaar in de lobby van het hotel
Afbeelding credit: Frau aus UA, Shutterstock

Hoe een band op te bouwen met onafhankelijke katten

Je kunt de persoonlijkheid van je kat niet kiezen en het opbouwen van een band met teruggetrokken of ongezellige katten kan een uitdaging zijn. Laten we eens kort kijken naar enkele manieren waarop je je verbinding met je harige vriend kunt versterken zonder hem bang te maken.

Onafhankelijke kattenbindingstips:


  • Laat ze de eerste stap zetten. Katten zijn voorzichtig en reageren mogelijk niet op herhaalde toenaderingspogingen van vriendschap totdat ze zich op hun gemak voelen.

  • Gebruik positieve bekrachtiging. Creëer positieve associaties door je kat traktaties of eten te geven wanneer ze naar je toe komen of je aandacht geven.

  • Stel een routine vast. Alle wezens gedijen bij routine en een kat die weet wat hij van dag tot dag kan verwachten, zal zich meer op zijn gemak voelen bij jou.

  • Anticipeer op hun behoeften. Katten hebben items zoals speelgoed en krabpalen nodig om stress te verlichten. Zonder enige manier om stoom af te blazen, kan een kat mierenachtig worden en menselijk contact helemaal vermijden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten zijn meer solitaire huisdieren dan honden, en ze zien ons meer als metgezellen dan iemand die voor hen zorgt. Sommige katten zijn meer privé en schuwer dan anderen, maar consistente pogingen om zich te binden zullen een lange weg gaan.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Aaron Zimmermann, Shutterstock