Waarom hebben katten een hekel aan gesloten deuren? 7 Waarschijnlijke redenen

Zoals elke katteneigenaar weet, hebben katten veel eigenaardigheden en eigenaardigheden. Een daarvan is een haat tegen gesloten deuren, wat er ook achter ligt. Soms kan deze aangeboren drang om in de gesloten kamer te komen leiden tot hectisch miauwen, krabben, poten en klauwen aan de deur en deurknop.

Als je kat deze eigenaardigheid heeft, is het geen individuele. Het blijkt dat katten die gesloten deuren haten een ding is, en er kunnen veel redenen achter zitten.

3 kat face divider

De 7 waarschijnlijke redenen waarom katten een hekel hebben aan gesloten deuren

1. Ze zijn territoriaal

Er zit een kern van waarheid in het adagium: “Honden hebben meesters, katten hebben slaven.” Met hun territoriale aard denken katten dat ze je huis en alles daarin bezitten, dus als je een deur sluit, snijd je ze af van ‘hun territorium’.

thematische pauze

2. Ze zijn sociaal

Hoewel katten in het wild solitair kunnen zijn, zijn het sociale dieren. Ze kunnen een band opbouwen met andere katten in uw huishouden, honden en u, dus ze willen deel uitmaken van de ervaringen en activiteiten die in uw huis plaatsvinden. Wanneer een deur gesloten is, kunnen ze iets missen.

katten buiten de slaapkamer
Afbeelding credit: Lucamato, Shutterstock
thematische pauze

3. Ze hebben geen gevoel van privacy of persoonlijke ruimte

Elke katteneigenaar weet dat katten niet zo goed zijn in het begrijpen van de behoefte aan persoonlijke ruimte, of ze nu over je laptop lopen terwijl je werkt, over je borst liggen en je zicht blokkeren, of zijn kont in je gezicht steken. Daarmee begrijpen katten niet waarom je een deur dicht moet hebben en waarom ze er niet in kunnen.

thematische pauze

4. Ze zijn nieuwsgierig

Katten zijn nieuwsgierig – zozeer zelfs dat er een heel spreekwoord is gewijd aan deze kwaliteit (je kent het wel!). Als er een deur openstaat, is die kamer misschien niet zo interessant. Sluit hem en plotseling wil je kat erin komen en verkennen.

kat die bij de deur zit
Image Credit: Lianne van der Deure, Unsplash
thematische pauze

5. Het zijn sterke survivalisten

Het maakt niet uit hoe zacht het leven van uw kat is, het heeft nog steeds aangeboren overlevingsinstincten die de soort helpen overleven. Katten die geen menselijke verzorgers hebben, zoals verwilderde katten of zwerfkatten, leren snel dat deuren een bron van beschutting of voedsel kunnen zijn.

thematische pauze

6. Ze houden van vrijheid

Veel katten voelen zich niet op hun gemak opgesloten in één ruimte, zelfs als die ruimte het hele huis is en de gesloten kamer een kleine badkamer is. Voor je kat kan het voelen alsof hij gevangen zit. Je kunt de deur openen en de kat blijft zitten, maar het gaat erom dat je de optie om te vertrekken.

kat die bij de deur staat
Afbeelding credit: Marjan Grabowski, Unsplash
thematische pauze

7. Je hebt het gedrag geconditioneerd

Het is mogelijk dat je kat de gesloten deur niet alleen haat, maar omdat je hem hebt geconditioneerd. Als je ooit een deur hebt gesloten, je kat hebt horen miauwen en vervolgens de deur hebt geopend, heeft je kat geleerd dat miauwen deuren opent en toegang verleent.

kat face divider 2

Kunnen katten zich op hun gemak voelen met gesloten deuren?

Het komt vaak voor dat katten een hekel hebben aan gesloten deuren, maar als dit gedrag je routine verstoort, kun je je kat trainen om meer gesloten deuren te accepteren.

Dit begint met het conditioneren van uw kat om te begrijpen dat hij een opvangruimte in uw huis heeft. Kies een kamer, vul deze met speelgoed, een kattenbak en voedsel en water en begin dan met korte sessies opgesloten in de kamer. Ga heel langzaam en verhoog de tijd geleidelijk naarmate uw kat zich meer op zijn gemak voelt. Het is beter om er langer over te doen dan de tijd zo ver te duwen dat je kat angstig wordt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten hebben een hekel aan gesloten deuren, maar dit is gewoon een ander eigenzinnig gedrag dat de soort gemeen heeft. Er zijn veel redenen waarom uw kat het misschien niet leuk vindt als hij opgesloten is of geen toegang heeft tot een kamer, maar met geleidelijke training kunt u uw kat conditioneren om zich comfortabeler te voelen met bepaalde kamers die verboden zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio, Shutterstock