In hoeverre kan een kater een loopse poes ruiken? Feiten & FAQ’s

Katten zijn grappig, nieuwsgierig, lief, onafhankelijk en mysterieus voor katteneigenaren overal ter wereld. Als je hebt gemerkt dat je kater de laatste tijd meer dan enthousiast is om naar buiten te gaan, aan de deur te joggen en behoorlijk overlast te veroorzaken, kan het zijn dat hij een loopse poes ruikt.

Je mannetje kan een loopse poes van bijna een mijl afstand ruiken Door de feromonen zet het vrouwtje tijdens haar cyclus uit. We hebben je gedekt als je probeert te voorkomen dat je kater naar buiten gaat om het loopse vrouwtje te vinden. We zullen het over alles hebben, van hoe je kunt zien wanneer een kat loops is tot hoe je je kat in deze tijd veilig kunt houden, dus doe met ons mee.

3 kat face divider

Hoe u kunt zien dat uw kat loops is

Als je een vrouwelijke kat hebt, moet je de tekenen kennen dat de kat loops wordt of er al is. Het meest opvallende teken is dat je vrouwtje overdreven aanhankelijk wordt, vooral als de kat meestal een eenling is die niet veel aandacht wil. Als je kat plotseling al je aandacht wil, kan het zijn dat ze loops is. Dit is echter niet het enige teken om naar te zoeken.

De andere tekenen zijn het volgende:


 • Over haar rug wrijven en over de grond rollen

 • Vaker jammeren en kreunen dan normaal

 • Zichzelf overmatig verzorgen

 • Haar rug buigen

 • Objecten markeren

 • Ongemak en frustratie
kat in hitte buigt in een fauteuil
Image Credit: iwciagr, Shutterstock

Hoe ver kan je mannetje een loops vrouwtje voelen?

Zoals eerder vermeld, kan een mannelijke kat een loops vrouwtje op ongeveer een mijl afstand voelen. Hoewel je misschien denkt dat het veilig is om je kater in de tuin te houden, zodat hij het vrouwtje niet kan opsporen, is dat niet zo. Als je mannetje het vrouwtje niet kan krijgen, zal ze de territoriale markeringen opsnuiven die door je kat zijn achtergelaten en in plaats daarvan naar hem toe komen.

Proberen uit te stappen en bij een vrouwelijke kat te komen, kan erg gevaarlijk zijn voor je kater, vooral als je in een gebied met veel verkeer woont. De beste manier om te voorkomen dat uw kater ontsnapt om het vrouwtje te vinden dat hij loops kan ruiken, is door hem te castreren. Dit zal de kwaliteit van leven en veiligheid van uw kat aanzienlijk verhogen.

De voordelen van het castreren van uw kater

Veel eigenaren van gezelschapsdieren realiseren zich niet de voordelen van het castreren van hun katers. Ze vinden dat het alleen nodig is om een vrouwelijke kat te steriliseren, omdat zij degene is die zwanger kan worden en kittens kan produceren. Er zijn echter nogal wat voordelen aan het castreren van uw kater.


 • Elimineert of vermindert de kans dat uw mannetje zijn territorium markeert en besproeit

 • Vermindert het risico op teelbalkanker

 • Vermindert het risico op prostaatproblemen

 • Vermindert de populatie van ongewenste kittens

 • Kan agressief gedrag verminderen

 • Helpt uw kat om langer en gezonder te leven

 • Vermindert de kans dat uw kat gewond raakt of verdwaalt wanneer hij ontsnapt op zoek naar een vrouwtje

Dit zijn slechts enkele voordelen van het castreren van uw kater. Er is ook het voordeel dat u uw deel doet om de zwerfdieren te helpen die in schuilplaatsen worden gedwongen en vaak in slaap worden gebracht vanwege overbevolking.

Loopse kat
Afbeelding credit: Faeröer, Shutterstock

Tips om uw kater veilig te houden

Als je kater uitstapt en het vrouwtje dat hij ruikt in de hitte kan vinden, moet je je zorgen maken dat hij verdwaald raakt of erger voordat hij veilig thuis kan komen.

Het beste is om je mannetje binnen te houden, al dan niet gecastreerd, zodat hij niet kan zwerven. Het castreren van een kat vermindert de noodzaak om te zwerven. Het helpt om te weten dat een vrouwelijke kat elke 14 tot 21 dagen loops wordt en ongeveer 7 dagen loops blijft, maar overal van 2 tot 19 dagen loops kan zijn. Als het vrouwtje paart, zal de hitte tussen de 24 en 48 uur voorbijgaan. Het is het beste om je vrouwelijke of mannelijke katten te laten repareren zodra ze oud genoeg zijn.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Een mannelijke kat kan een loopse poes ongeveer een mijl ruiken. Dat betekent ook dat een mannetje zal proberen te ontsnappen en eropuit zal trekken om het vrouwtje te vinden. Dit kan ertoe leiden dat uw kat in gevaar komt, omdat hij kan worden aangereden door een auto, op de een of andere manier gewond kan raken of verdwaald kan raken en zijn weg naar huis niet kan vinden.

Hoewel het het beste is om je kater te laten castreren als hij oud genoeg is, is het nog steeds een goed idee om hem binnen te houden als er een loopse poes in de buurt is. Sterilisatie en castratie komt de gezondheid van katten ten goede, vermindert de populatie zwerfkatten in de gemeenschap en vermindert de kans dat uw kat uw huis zal ontvluchten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Neonci, Shutterstock