Waarom is de neus van mijn kat droog en gebarsten? Top 5 redenen

close-up van het gezicht van de kat

Net zoals ‘de neus van een hond moet altijd koud en nat zijn’ een beetje een mythe is, kunnen de neuzen van katten ook een beetje variabel zijn. Het is logisch dat een kat die al uren op een warme, zonnige plek snooze een warme neus heeft die iets droger is dan een kat die op een koele winteravond buiten is.

Snel overzicht

01

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, moet de neus van een kat niet noodzakelijkerwijs altijd koel en nat zijn. De neuzen van katten kunnen gedurende de dag enigszins variëren, afhankelijk van de hydratatie van de kat, de lichaamstemperatuur en wat ze hebben gedaan.

02

De toestand van de neus van een kat kan een teken zijn van de algehele gezondheid van de kat waar katteneigenaren zich bewust van moeten zijn. Grote of voortdurende veranderingen kunnen een teken zijn van verschillende gezondheidsproblemen.

03

Huisdierouders moeten rekening houden met het algemene gezondheidsbeeld en het gedrag van hun kat om de mogelijke oorzaken van een droge neus of een gebarsten neus te bepalen en een geschikte behandeling te zoeken.

Echter, zoals met de meeste dingen die huisdierouderschap zijn, is het belangrijk om te weten wat normaal is voor uw katachtige familielid, net als het spotten van significante veranderingen in hun normaal. Als algemene vuistregel geldt dat een kat nooit een gebarsten neus mag hebben, of een die korstig is of korstjes heeft. Een neus die er pijnlijk uitziet waarschijnlijk wel.

Lees ook: Moeten kattenneuzen nat zijn?

Als je eenmaal een probleem met de neus van je kat hebt opgemerkt, is je volgende zorg waarschijnlijk ‘wat zou het kunnen zijn?’. Uiteindelijk is uw dierenarts het best geplaatst om een nauwkeurige diagnose te stellen, maar hier zijn een paar mogelijke oorzaken en gezondheidsproblemen die een rol kunnen spelen:

#1 Dehydratie

kat drinkt uit de kraan

Een droge neus kan een teken zijn dat een kat uitgedroogd is.

Net als wij allemaal varieert de hydratatiestatus van katten van nature gedurende de dag en de droogheid van hun neus weerspiegelt dit. Een extreem droge neus die zo blijft, kan echter een teken zijn dat er meer aan de hand is, vooral als je ook andere tekenen opmerkt. Als uw kat een verlies van eetlust of dorst ervaart, lustelozer en minder actief is dan normaal, kan hij goed uitgedroogd zijn.

Veel voorkomende oorzaken van uitdroging zijn:

Behandeling van uitdroging

Dit hangt echt af van de oorzaak. Een dierenarts zal een volledig klinisch onderzoek uitvoeren, inclusief het controleren van de lichaamstemperatuur van de kat, het beoordelen op wonden, pijn en andere tekenen van slechte gezondheid.

Bloed- en urineonderzoek kan ook helpen om tot op de bodem uit te zoeken wat de uitdroging veroorzaakt. Afhankelijk van de oorzaak kan een uitgedroogde kat naar huis gaan met medicijnen om te herstellen of kan hij een ziekenhuisopname nodig hebben om vocht via een infuus te ontvangen.

Lees ook: Hoe lang kan een kat zonder drinkwater?

#2 Huidziekten

Kat bij de dierenarts

Een droge of gebarsten neus bij katten kan te wijten zijn aan een dermatologische gezondheidstoestand, waarvoor een diergeneeskundige behandeling nodig is.

De droge neus van een kat kan een verlengstuk zijn van een breder huidprobleem, vooral als de huid van de kat ook op andere plaatsen droog, korstig of schurftig is. Dermatitis (ontsteking of irritatie van de huid) kan worden veroorzaakt door een reeks medische aandoeningen, waaronder:

Er zijn bepaalde dingen die wij, als huisdierouders, kunnen doen om huidproblemen bij onze huisdieren te voorkomen of te voorkomen. Waakzame parasietbestrijding, het voeren van premium kattenvoer van hoge kwaliteit en het vermijden van menselijke shampoos en huidproducten zijn allemaal goede stappen naar een gezonde huid en vacht.

Pemphigus Foliaceus

Pemphigus foliaceus is een voorbeeld van een auto-immuunziekte die jeukende dermatitis veroorzaakt. Het produceert karakteristieke korstige laesies meestal op het gezicht, neus en voetzolen. Het wordt veroorzaakt door een storing met het immuunsysteem van de kat die ervoor zorgt dat het eiwitten maakt die antilichamen worden genoemd en die cellen in de buitenste laag van de huid aanvallen.

Behandeling van huidziekten

De behandeling kan sterk variëren, afhankelijk van de oorzaak. Sommige aandoeningen, zoals vlooienallergie dermatitis, kunnen worden gediagnosticeerd en behandeld in een eenvoudig overleg met uw dierenarts, terwijl andere, zoals pemphigus foliaceus, mogelijk verder moeten worden getest, zoals huidbiopsieën.

Lees ook: Veel voorkomende huidproblemen bij katten: oorzaken en behandelingen

#3 Wonden

Twee kittens boksen

Gevechten tussen katten kunnen wonden in het gezicht veroorzaken, inclusief de neus.

Tenzij uw kat een binnenkat is of beperkt is tot een veilige ”catio”, dan zullen ongelukken en verwondingen altijd een risico vormen. Waarschijnlijk zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij buitenkatten die als gevolg van gevechten met andere katten.

Terwijl wonden door krassen of beten overal op de kat kunnen voorkomen’s lichaam, laesies komen het meest voor op het gezicht, hoofd en nekvel of op de staart en onderkant. Als de neus van uw kat nieuw is gebarsten en bloedt, is de kans groot dat een andere kat de schuld heeft.

Behandeling van wonden

Iedereen die wel eens door een kat is gekrabd of gebeten, weet dat de wonden pijnlijk zijn! Kattentanden en klauwen zijn scherpe kleine naalden en zijn vaak bedekt met bacteriën. Als uw kat een verwonding of wond heeft, is het raadzaam om naar een dierenarts te gaan. Ontstekingsremmende pijnstilling en antibiotica zijn vaak geïndiceerd en, afhankelijk van de omvang van de wonden, kan uw kat ook kalmeren nodig hebben om de wonden te verzorgen.

Lees ook: Hoe zorg je voor een gewonde kat

#4 Schade door de zon/Zonnebrand

Kat zonnebaden

Katten houden ervan om te zonnebaden, maar de UV-stralen kunnen schadelijk zijn voor de huid.

Het zijn niet alleen mensen die moeten oppassen in de zon; Je katachtige vriend kan ook gevoelig zijn voor zonnebrand. Een ontstoken, droge korstige neus kan het gevolg zijn van zonnebrand, vooral als uw kat wit of bleek van pigment is. De hoeveelheid UV-straling is ook een factor, dus zonnebrand komt vaker voor in gebieden met veel zonuren en buitenkatten.

Als uw kat toegang heeft tot het buitenleven, is het een goed idee om te investeren in een katveilige zonnebrandcrème voor de brug van zijn neus en de toppen van zijn oren, vooral als deze gebieden wit of roze zijn. Zonnebrand kan vatbaar zijn voor bepaalde huidkankers, dus preventie is de beste keuze.

Behandeling van zonneschade / zonnebrand

Als uw kat een korstige neus heeft, is het het beste om deze door een dierenarts te laten controleren, zelfs als u denkt dat deze wordt veroorzaakt door zonnebrand. Ze kunnen controleren op tekenen van andere gezondheidsproblemen, bepalen of er laesies of gezwellen zijn die moeten worden verwijderd en adviseren hoe u uw kat in de toekomst het beste kunt beschermen.

Lees ook: Waarom houden katten ervan om te zonnebaden?

#5 Chronische neusafscheiding

Kattenneus

Constante afscheiding uit de neus kan het pijnlijk, droog en gebarsten maken.

Net zoals we het gevoel kunnen hebben dat onze neus pijnlijk en beschadigd is na een vervelende of langdurige verkoudheid of griep, kunnen katten met chronische niezen en loopneus ook een beschadigde neus krijgen. De neus van een kat die constant ontlaadt en loopt, kan vatbaar zijn voor schrale, pijnlijke en het ontwikkelen van scheuren of kloven.

Hoewel alle gezonde katten af en toe niezen, is een aanhoudende loopneus een teken van een gezondheidsprobleem zoals:

Behandeling van chronische neusafscheiding

Sommige oorzaken kunnen worden genezen met een medicijnkuur of een operatie. Anderen, zoals chronische kattengriep, moeten mogelijk levenslang worden beheerd om de klinische symptomen waaraan uw kat lijdt te minimaliseren. Het vaccineren van onze katten op jonge leeftijd en het voorkomen van vermenging met niet-gevaccineerde katten geeft uw katachtige familielid de beste kans op een goede gezondheid van de luchtwegen.

Lees ook: Katten niezen: oorzaken en behandeling

Conclusie

De neus van uw kat is een van de vele nuttige indicatoren voor de gezondheid van huisdieren. Elke verandering, plotseling of anderszins, moet serieus worden genomen en beoordeeld door een dierenarts. Veel medische aandoeningen kunnen het beste worden voorkomen in plaats van genezen, dus aandacht besteden aan vaccinatie, dieet, parasietbestrijding en veiligheid in de zon kan een lange weg gaan om potentiële problemen af te wenden.

Lees ook: Waarom snurken sommige katten zo hard? 4 veelvoorkomende redenen

Veelgestelde vragen

Moet ik me zorgen maken als de neus van mijn kat droog is?

Als de neus van uw kat overdag periodes heeft waarin het droger is dan anderen, is het waarschijnlijk niets om u zorgen over te maken, vooral als uw kat verder gelukkig is, goed en er geen scheuren of laesies zijn. Als de neus van uw kat constant droog is en scheuren, korstjes of korstige laesies heeft, is het het beste om ze door een dierenarts te laten onderzoeken.

Waarom ziet de neus van mijn kat er knapperig uit?

Een korstige neus kan een teken zijn dat uw kat een huidprobleem of andere medische aandoening heeft. De neus van uw huisdier moet glad en zacht zijn en korstigheid kan een teken zijn van infectie, zonnebrand of schade.

Wat kan ik op de droge gebarsten neus van mijn kat doen?

De beste remedie voor een droge gebarsten neus is om de onderliggende medische aandoening te behandelen die het veroorzaakt. Als uw kat last heeft van zonnebrand, wordt het gebruik van een speciaal samengestelde katveilige zonnebrandcrème geadviseerd. Een kleine hoeveelheid kokosolie wordt ook als veilig beschouwd om enkele van de ongemakken van een zere neus te verlichten.