Hoe vaak moet uw kat naar de dierenarts?

De vraag hoe vaak uw kat de dierenarts moet bezoeken, is een geweldige vraag. Sommige mensen brengen hun katten jarenlang niet naar de dierenarts. Anderen lijken hun katten voortdurend naar de dierenarts te brengen.

Dit artikel is bedoeld om dit onderwerp in detail te bespreken en u specifieke aanbevelingen te geven voor hoe vaak uw kat de dierenarts moet bezoeken.

Snel overzicht

01

Hoe vaak een kat de dierenarts moet bezoeken, hangt af van zijn leeftijd, levensfase en individuele medische behoeften.

02

Wellness-onderzoeken worden zelfs voor ogenschijnlijk gezonde katten aanbevolen om onbekende problemen op te sporen.

03

Preventieve zorg kan tot op zekere hoogte thuis worden gedaan tussen dierenartsbezoeken door.

Lees ook: De complete gids voor kattenvoeding

Hoe vaak katten de dierenarts moeten bezoeken

De veterinaire behoeften van uw kat zijn afhankelijk van hun levensfase en specifieke medische behoeften.

De veterinaire behoeften van uw kat zullen gedurende zijn hele leven veranderen. Als algemene regel:

 • Jonge kittens moeten de dierenarts om de twee tot vier weken bezoeken totdat ze drie maanden oud zijn. Tijdens het eerste jaar van een kitten worden herhaalde bezoeken om de paar maanden aanbevolen voor routinematige wellness-onderzoeken.
 • Neem volwassen katten mee naar de dierenarts een keer per jaar,
 • Neem oudere katten om de zes maanden mee voor een controle.
 • Maandelijkse bezoeken worden aanbevolen voor katten met aanhoudende leeftijdsgerelateerde problemen.

Bij kittens moeten frequente bezoeken aan de dierenarts worden gebracht om ervoor te zorgen dat ze volledig zijn gevaccineerd tegen veel voorkomende infectieziekten. Dit omvat vaccinatierondes tegen Feline Panleukopenia (FP) of Hondenziekte, Feline Herpes Virus (FHV-1) (ook bekend als Feline Viral Rhinotracheïtis) en Feline Calicivirus (FCV). Deze maken allemaal deel uit van het standaard FVRCP-vaccin. Feline leukemie vaccin wordt ook vaak aanbevolen. Bescherming tegen parasieten is ook erg belangrijk, omdat katten erg kwetsbaar zijn als ze jong zijn.

Voor volwassen en geriatrische katten (katten die 10+ jaar oud zijn), zijn herhaalde vaccinboosters vaak nodig om optimale bescherming tegen sommige virale ziekten te behouden. Regelmatige rabiësvaccins kunnen in sommige gebieden zelfs wettelijk noodzakelijk zijn.

Regelmatige behandeling voor parasieten (bijvoorbeeld tegen wormen, vlooien en teken) wordt vaak aanbevolen gedurende het hele leven van een kat.

Lees ook: Top 10 dingen die je dierenarts wenste dat je wist

Waarom zijn regelmatige dierenartsbezoeken nodig voor katten?

Sommige aandoeningen zijn niet detecteerbaar en vereisen een veterinaire diagnose om goed te behandelen.

Preventieve zorg is een belangrijk onderdeel van de algemene richtlijnen voor goede gezondheidszorg.  Bovendien kan een welzijnsonderzoek voor een kat die gezond lijkt, onverwachte problemen aan het licht brengen. De preventieve aanpak stelt dat een lang en gezond leven het meest waarschijnlijk zal worden bereikt met behulp van regelmatige veterinaire controles.

Het regelmatig wegen van een kat is belangrijk voor het bewaken van de algemene gezondheid en het berekenen van de juiste medicatiedoses. Een aantal veel voorkomende ziekten (zoals hyperthyreoïdie en diabetes, evenals lever- of nierziekte) veroorzaken vaak gewichtsverlies als een vroeg teken.

Katten kunnen lijden aan een groot aantal ziekten die voor hun eigenaren verborgen kunnen blijven. Omdat katten niet kunnen praten, kunnen ze ons niet vertellen dat ze zich onwel voelen of pijn lijden. Voorbeelden van aandoeningen die onopgemerkt kunnen blijven zonder de hulp van een dierenarts zijn tandaandoeningen, hartaandoeningen en artritis. Als deze aandoeningen vroeg door een dierenarts worden gediagnosticeerd, kan de behandeling meteen worden gegeven. Er is dan vaak direct een zichtbare verbetering in het gedrag en de kwaliteit van leven van de kat.

Er zijn ook verborgen ziekten die zeer ernstige, zelfs levensbedreigende gevolgen hebben als ze niet worden gecontroleerd. Voorbeelden zijn hoge bloeddruk en nierziekte, die een urine- of bloedtest nodig hebben voor de diagnose.

En ten slotte vertonen sommige katten gedragsproblemen of ongewenst gedrag. Deze situatie kan aanzienlijk worden geholpen met eenvoudig advies van uw dierenarts tijdens routinecontroles.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidsproblemen en kosten)

Waar uw dierenarts naar zal zoeken

Het maakt niet uit welk probleem uw kat heeft, een dierenarts moet uw kat een grondig onderzoek geven om andere mogelijke problemen aan te pakken.

Tijdens een welzijnscontrole, voordat u uw kat onderzoekt, zal de dierenarts de thuisomgeving van uw kat bespreken. U krijgt veel vragen over de levensstijl en gewoonten van uw kat, zodat de dierenarts meer te weten komt over het eten, drinken, toiletteren en algemene activiteiten van uw kat. Het dieet van uw kat wordt in detail besproken.

Eventuele tekenen van slechte gezondheid, zoals braken of diarree, moeten worden opgemerkt. De vaccinatiegeschiedenis van uw kat wziek worden beoordeeld en er kunnen aanbevelingen worden gedaan over welke boostervaccins nodig kunnen zijn. Na deze anamnese zal uw dierenarts overgaan tot het kop-tot-staartonderzoek van uw kat. Het lichamelijk onderzoek is erg belangrijk.

Het lichamelijk onderzoek gaat meestal als volgt:

 • Uw dierenarts zal uw kat meestal wegen en het huidige gewicht vergelijken met eerdere bezoeken.
 • Het hoofd, de ogen, de oren, de mond en de tanden van uw kat worden gecontroleerd en eventuele afwijkingen opgemerkt.
 • Het hele lichaam en de werking van uw kat worden gecontroleerd.
 • De klauwen worden geïnspecteerd en eventueel bijgesneden. Dit is vooral belangrijk voor oudere huisdieren die minder actief zijn en hun nagels minder verslijten.
 • De huid en vacht worden zorgvuldig geïnspecteerd.
 • Eventuele knobbels en bultjes worden genoteerd en met u besproken.
 • Een urinemonster wordt verzameld om een urineonderzoek uit te voeren.
 • Bloedmonsters worden verzameld voor diagnostische tests.
 • Ontlastingsmonsters worden gevraagd voor het tellen van wormeieren.
 • De bloeddruk wordt gemeten. Dit is belangrijk omdat hoge bloeddruk een onzichtbaar probleem is dat veel voorkomt bij oudere katten.

Lees ook: Basepaws Cat Dental Health Test Review: we hebben het geprobeerd

Wat als je het niet kunt betalen?

Preventieve zorg thuis is altijd een noodzakelijke stap om uw kat zo gezond en gelukkig mogelijk te houden.

Als u het zich niet kunt veroorloven om uw kat naar de dierenarts te brengen voor routine-onderzoeken, moet u op zijn minst proberen om ze om de drie tot vier jaar mee te nemen voor boostershots. U moet ook geschikte parasietbeschermingsproducten gebruiken om ervoor te zorgen dat uw kat geen last heeft van parasieten.

Er zijn ook enkele stappen die u thuis kunt nemen om problemen te voorkomen. Voor informatieve doeleinden kunnen details die u thuis verzamelt met behulp van een meer proactieve aanpak zeer nuttig zijn.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Weeg uw kat regelmatig, en houd de cijfers en data bij. Als uw kat gewicht verliest, moet u hem absoluut naar de dierenarts brengen.
 • Noteer regelmatig de ademhalingsfrequentie van uw kat. Dit mag niet meer dan 25 ademhalingen per minuut zijn wanneer uw kat ontspannen is. Als het sneller is dan dit, moet u uw kat naar de dierenarts brengen.
 • Meet hoeveel water je kat drinkt. Noteer wat je aan het begin van elke dag aan hun kom toevoegt. Als er een plotselinge toename van het waterverbruik van uw kat is, moet u hem naar de dierenarts brengen.
 • Meet hoeveel je kat eet. Noteer precies hoeveel vochtig en droog voedsel ze consumeren. Als er dan in een later stadium gezondheidsproblemen zijn, is het handig om de dierenarts dit record te laten zien.
 • Onderzoek de tanden van uw kat om de paar maanden voorzichtig. Ze moeten schoon zijn, zonder ophoping van tandsteen, geen teken van tandbederf en geen recessie van het tandvlees. Als dit niet het geval is, moet u ze naar de dierenarts brengen voor een tandheelkundige behandeling. Tandheelkundige zorg thuis is belangrijk. U moet ook dagelijks de tanden van uw kat poetsen, als u kunt, om de kans op gebitsproblemen te verminderen.
 • Observeer uw kat zorgvuldig terwijl hij zich door het huis beweegt. Als je merkt dat ze moeite hebben om op te springen of traplopen, breng ze dan naar een dierenarts om te zien of artritis het probleem is.
 • Observeer de kattenbak van uw kat zorgvuldig. Let op problemen zoals bloed in de urine, diarree of iets anders ongewoons.

Lees ook: Wat is een normale hartslag voor een kat?

Laatste gedachten

Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn belangrijk, al is het maar op een absoluut minimum om de opnames up-to-date te houden.

Een regelmatig bezoek aan uw dierenarts is de beste manier om een optimale gezondheid van uw kat te garanderen. Als u dit niet kunt betalen, neem dan in ieder geval thuis enkele eenvoudige stappen om de algehele gezondheid van uw kat te controleren. Dit zal u helpen potentiële problemen in een eerder stadium te herkennen wanneer ze gemakkelijker te behandelen zijn.

Lees ook: Kat plotseling lusteloos en zwak: oorzaken en behandeling

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn binnenkat naar de dierenarts brengen?

Als vuistregel geldt dat een eenmaal per jaar bezoek aan de dierenarts, als een minimum, logisch is voor de meeste katten. Hierdoor kan de dierenarts uw kat grondig controleren en problemen identificeren die misschien niet voor de hand liggend voor u zijn, zoals tandaandoeningen, hartaandoeningen, artritis of andere onderliggende problemen. Het is ook zinvol om een jaarlijkse weging te hebben en een beoordeling uit te voeren van de noodzaak van vaccinaties en parasietbehandelingen: dit varieert, afhankelijk van de precieze details van de kat en zijn levensstijl.
Oudere katten (ouder dan tien jaar) moeten om de zes maanden of zo naar de dierenarts omdat problemen zoals hoge bloeddruk en nierziekte vaker voorkomen met de leeftijd.

Hoe vaak hebben katten schoten nodig?

Voor volwassen en geriatrische katten zijn herhaalde vaccinboosters nodig om optimale bescherming tegen sommige virale ziekten te behouden. De precieze frequentie hangt af van waar u woont, de lokale incidentie van deze ziekten en de levensstijl van uw kat. Uw lokale dierenarts is de beste persoon om u hierover advies te geven. Regelmatige rabiësvaccins kunnen in sommige gebieden wettelijk noodzakelijk zijn; Nogmaals, uw dierenarts zal u hiervan op de hoogte stellen.

Welke routinematige dierenartszorg hebben katten nodig?

Alle katten moeten minstens één keer per jaar een dierenarts zien voor een volledige gezondheidsbeoordeling, inclusief een volledige fysieke, een weging en een bespreking van de behoeften aan vaccin- en parasietbestrijding. Het helpt ook om een gedetailleerde bespreking te hebben van alles wat hun verzorger over hen heeft opgemerkt, inclusief ongewoon gedrag (een kat die langzaam naar boven begint te bewegen, kan bijvoorbeeld lijden aan vroege tekenen van artritis).

Hoe lang kan een kat alleen gelaten worden?

Geen enkel dier mag ooit langer dan twaalf uur ongecontroleerd door mensen worden achtergelaten. Zelfs katten die zeer onafhankelijk zijn, binnen en buiten komen en gaan, hebben iemand nodig om te controleren of ze zich op hun gemak voelen, dat ze normaal eten en dat er geen tekenen van slechte gezondheid zijn.