Calico Munchkin Cat: Foto’s, Feiten &Geschiedenis (Complete Gids)

Munchkins zijn een relatief nieuw ras, dus je weet er misschien niet veel over. Het zijn leuke, energieke en aanhankelijke katten die uniek zijn onder dwergkattenrassen omdat ze passen bij alle andere maatindicatoren van normale volwassen katten, behalve hun schattige, kleine poten.

Om de vacht van een kat bekend te maken als calico, moet deze drie kleuren bevatten: zwart, wit en oranje. Ze verschijnen over het algemeen in vlekken, waarbij wit de overheersende kleur is. Deze katten worden genoemd omdat de kleur van hun vacht lijkt op calico-doek, dat uit India naar Europa werd geïmporteerd.

cat + lijnverdeler

De vroegste records van Calico Munchkin-katten in de geschiedenis

Munchkins kunnen nu doelbewust worden gefokt vanwege hun korte benen, maar ze danken hun kleine gestalte aan een natuurlijk voorkomend gen. Volgens de International Cat Association (TICA) waren miniatuurkatten aanwezig in de 20e eeuw. De Munchkin-katten die we vandaag kennen en waar we van houden, zijn terug te voeren op een kleine katachtige genaamd Blackberry, die in 1983 kittens had in Louisiana.

Om Munchkins te fokken, paren jullie een Munchkin met een ander ras dat de mutatie niet heeft. Omdat de mutatie dominant is, zal het resulterende nest Munchkins zijn. Als er echter twee Munchkins worden gedekt, zullen de nakomelingen sterven, wat een van de redenen is waarom er enige discussie is over de vraag of het ethisch is om Munchkins te fokken.

Hoe Calico Munchkin-katten populair werden

Munchkin-katten kunnen verkopen voor $ 300 tot $ 1.200, wat duur is als je bedenkt hoeveel de prijs stijgt in dierenartsrekeningen als de kat in kwestie gezondheidsproblemen heeft. Maar Munchkins winnen aan populariteit omdat ze “schattig” zijn dankzij hun korte gestalte.

Ze zijn schattig op een vergelijkbare manier als teckels. Ze zien er precies uit als een typische kat, behalve hun kleinere poten, wat betekent dat mensen bereid zijn om extra voor hen te betalen. Hoewel er controverse is rond deze schattige kittens, zijn ze zo’n nieuw ras dat we er niet veel over weten. Er zijn verbanden tussen verkorte ledematen die het vermogen van een dier om te springen kunnen beïnvloeden en een toename van het risico op gewrichtsaandoeningen. Er is echter geen bewijs dat Munchkins lijden aan een lagere kwaliteit van leven omdat hun benen korter zijn; in feite is hun gemiddelde levensduur 12-15 jaar. Na verloop van tijd zullen we meer leren, maar voorlopig worden ze nog steeds gefokt en blijven mensen verliefd op ze worden.

Formele erkenning van de Calico Munchkin Cat

De Munchkin-kat werd in 1997 en in 2003 door TICA erkend en bereikte de status van TICA-kampioenschap. Vanwege de controverse rond het fokken van een Munchkin erkennen de Cat Fanciers Association (CFA) en de American Cat Fanciers Association (ACFA) de Munchkin echter niet als een officieel ras.

garen ball divider

Top 5 unieke feiten over Calico Munchkin-katten

1. De oorsprong van hun naam is onverwacht

Het gerucht gaat dat deze kleine katten zijn vernoemd naar de Munchkin-personages in het boek “The Wonderful Wizard of Oz” van L. Frank Baum. Ze worden ook wel ‘worstkatten’ genoemd.

thematische pauze

2. Ze hebben dit ding over staan

Van Munchkins is bekend dat ze als fretten of prairiehonden op hun achterpoten zitten, dus het lijkt erop dat ze staan.

Munchkin-kat-staand-
Afbeelding credit: Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock
thematische pauze

3. Gemakkelijk te trainen

Munchkins zijn intelligent en zelfverzekerd, wat de perfecte combinatie is voor training. Ze kunnen worden geleerd om aan de lijn te lopen en te apporteren met verschillende speeltjes!

thematische pauze

4. Paris Hilton heeft twee Munchkins

Paris Hilton heeft twee katten genaamd Shorty en Munchkin. Het is bekend dat ze naar haar Munchkins verwijst als haar ‘low-rider kitties’.

thematische pauze

5. De kortste kat heette Lilieput

Volgens de Guinness World Records was de kortste kat Lilieput uit Napa, Californië, in 2013. Deze Munchkin mat 5,25 centimeter van de vloer tot de schouders.

garen ball divider

Maakt een Calico Munchkin-kat een goed huisdier?

Munchkins zijn vriendelijke, actieve katten die over het algemeen goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren. Het zijn nieuwsgierige katten en houden ervan om hun omgeving te verkennen. Maar ze doen ook niets liever dan zich na een lange dag spelen en rondrennen nestelen met hun favoriete mensen.

Ze staan bekend als zelfverzekerde extraverte mensen en het is ook bekend dat ze eksterneigingen hebben. Dus als je wat sieraden mist, is je Munchkin misschien de schuld!

Ze eenzijn goed geschikt voor de meeste binnenomgevingen, zolang ze ruimte hebben om te verkennen, rond te rennen en te spelen. Een krabpaal met een lage ingang is ook een fantastische manier voor uw kat om veilig hoogtes te verkennen. Ze zijn net zo bedreven in klimmen als andere rassen, dus je moet nog steeds op je gordijnen of jaloezieën letten.

Dankzij hun korte benen moet je ervoor zorgen dat voedselschalen, kattenbakken en waterbakken allemaal lage randen hebben of niet te hoog worden geplaatst, zodat je Munchkin er gemakkelijk bij kan.

Munchkin-kat-oranje-wit-zwart-jas-
Afbeelding credit: Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Calico Munchkins zijn korte, nieuwsgierige, leuke en liefhebbende katten die een uitstekende aanvulling op elk huis zouden zijn. Ze zullen blij zijn als ze ruimte hebben om hun energie te verbranden en een comfortabele bank om hun mensen te knuffelen. Er is enige controverse over het fokken ervan, en het is van vitaal belang om een gerenommeerde fokker te kiezen als u overweegt om adoptie te kopen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Linn Currie, Shutterstock