Beste Kattenvoer zonder Vulstoffen

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer u een van de links op deze pagina gebruikt om te kopen.

beste kattenvoer zonder vulstoffen

Soms kan het zoeken naar het juiste kattenvoer voor uw kat…overweldigend zijn. Huisdieretiketten kunnen snel verwarrend zijn en soms is het moeilijk om uit te zoeken wat vulstoffen zijn en wat echt voedsel is voor uw kat.

Daarom heb ik deze lijst samengesteld van de 6 beste kattenvoedingen zonder vulstoffen.

Maar eerst, moeten we op dezelfde pagina komen voor wat we bedoelen met “vulstof.”

Wat bedoelen we met vulstoffen in kattenvoer?

Wat betekent vulstof precies?

Zoals Dr. Khuly opmerkt in een artikel voor Embrace, “Om eerlijk te zijn, er is geen overeengekomen definitie voor “vulstoffen” in de veterinaire voedingsliteratuur.”

Ook de American Association of Feed Control Officers (AAFCO) zal geen definitie van vulstoffen geven, zelfs niet op hun lange lijst van definities van ingrediënten voor diervoeding.

Dit is echt belangrijk om op te wijzen omdat zo veel voedingsbedrijven en hun tegenstanders snel het woord vulmiddel gebruiken alsof het een standaard betekenis heeft waar we het allemaal over eens zijn!

Laten we dus beginnen met het bedenken van een overeengekomen definitie voor wat vulstof betekent in kattenvoer. Ik heb Dr. Khuly’s definitie genomen en het een beetje vereenvoudigd:

Een vulstof is een volumineus, zetmeelrijk, koolhydraatrijk of dierlijk bijproduct ingrediënt dat vervangen had kunnen worden door een ingrediënt van hogere kwaliteit dat meer bij de soort past.

Hoewel deze definitie niet zonder mazen en uitzonderingen is, geeft het ons veel meer om mee te werken dan alleen maar te zeggen “geen vulstoffen”. Zij raakt ook aan een belangrijk concept, namelijk het idee van geschiktheid voor een bepaalde soort.

Uw Kat Is Een Carnivoor

Soorteigen voeding is een nuttige lens om te gebruiken als het gaat om het beoordelen van kattenvoer en het vermijden van vulstoffen. Een soorteigen dieet voor uw kat beschrijft het voedsel dat uw kat van nature zou eten in de natuur.

Katten zijn obligate carnivoren ” wat betekent dat ze niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit het plantenrijk en bacteriën kunnen halen.” Dat betekent dat uw kat nodig heeft. dierlijke bronnen van eiwitten en vetten om de voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben.

Wat uw kat niet nodig heeft is maïs, soja, tarwe, of zelfs groenten. In het wild zou uw kat voornamelijk muizen en andere kleine zoogdieren eten – niet de maïsvelden plunderen of de open weiden begrazen.

Dus waarom zitten er groenten in kattenvoer?

Als katten dingen als groenten niet nodig hebben, waarom komt het dan voortdurend voor in kattenvoer?

Een van de grootste factoren is de kostprijs. Planten en plantaardige eiwitten zijn altijd goedkoper te produceren dan dierlijke bronnen. Er is ook het vermeende voordeel, omdat veel katteneigenaren ervan uitgaan dat het zien van een lading groenten in het voer van hun kat een goede zaak is.

Maar het is niet allemaal slecht.

Hoewel groenten niet iets zijn waar je wilde kat naar zou zoeken, hebben ze wel voordelen in termen van het leveren van micronutriënten en ze zijn veel te verkiezen boven meestal nutteloze vulmiddelen zoals maïs. Er zijn ook studies geweest die aantonen dat katten kunnen plantaardige eiwitten verteren.

Het Commerciële Compromis

Bestaat er kattenvoer dat compleet is ZONDER vulmiddel?

Het komt allemaal terug op onze definitie van vulstof. Weet je nog dat we zeiden dat het elke voeding is waar een ingrediënt vervangen kan worden door een meer soort-geschikt ingrediënt. Met die eis, kun je bijna altijd een verbetering vinden.

Dus als we op zoek zijn naar een kattenvoer zonder vulstof, komt het echt neer op gradaties en hoewel sommige natvoeders bijna volledig uit vlees bestaan, zullen katteneigenaren een beetje compromissen moeten sluiten bij het kopen van elk soort commercieel voer.

Maar om zo duidelijk mogelijk te zijn, laten we het hebben over de vulstoffen waarvan wij vinden dat je ze moet altijd vermijden door ze één voor één af te breken.

Vlees, Vis, en Gevogelte Bijprodukten

Zoals reeds vermeld heeft de AAFCO een geweldige bron die kattenouders helpt te begrijpen wat er eigenlijk in dierenvoeding zit. Beginnend met vlees bijproducten zien we dat het omvat, maar niet beperkt is tot “longen, milt, nieren, hersenen, levers, bloed, botten, gedeeltelijk ontvet vetweefsel bij lage temperatuur, en magen en darmen ontdaan van hun inhoud. Haar, hoorns, tanden en hoeven vallen er niet onder.”

Bijprodukten van gevogelte hebben een soortgelijke definitie, maar omvatten ook “koppen, poten, ingewanden, vrij van uitwerpselen en vreemde bestanddelen, behalve in die sporen die onvermijdelijk kunnen voorkomen bij goede fabriekspraktijken”.

Nou…bah.

Maar nog belangrijker, hoofden en voeten zijn niet erg voedzaam.

Ik wil wel een belangrijke opmerking maken over lever als ingrediënt. Kippenlever valt weliswaar onder de categorie bijproducten, maar is een voedzaam voedingsmiddel, dat niet in dezelfde categorie moet worden ingedeeld als kippenkoppen en kippenpoten. Hoewel we voeding met alleen de vermelding “kippenbijproduct” willen vermijden, zou ik mijn kat gerust voeding geven met “kippenlever” als ingrediënt.

Vlees, Vis en Gevogelte Bijprodukten Maaltijden

Wanneer u “meel” ziet staan aan het eind van een dierlijk product, betekent dit dat het gesmolten en gemalen is tot een meel. Het smelten is een verhittingsproces waarbij vet en water worden verwijderd.

Laten we eens kijken naar de AAFCO-definitie voor pluimveebijproductmeel “bestaat uit de gemalen, uitgesmolten schone delen van de karkassen van geslacht pluimvee, zoals nekken, poten, onontwikkelde eieren en ingewanden, exclusief veren, behalve in de hoeveelheden die onvermijdelijk kunnen voorkomen bij goede verwerkingspraktijken.”

Maïs

Je vindt maïs in zowat elk kattenvoer van lage kwaliteit op de markt. Laten we eens kijken naar de top vijf ingrediënten van Meow Mix, als een goed voorbeeld van pure vulstof:

Gemalen Gele Mais, Mais Gluten Meel, Kip Bijproduct Meel, Sojaboon Meel, Rundvlees Talg

Het is meer maïs dan iets anders!

Dat is ook de reden waarom Meow Mix een van de goedkoopste kattenvoeders op de markt is. Maïs komt voor in verschillende vormen waaronder maïs, maïsgluten, maïszemelen, maïscellulose, maïskras … je krijgt het idee.

Maïs heeft niet veel voedingswaarde, maar kan de bloedsuikerspiegel van uw kat verhogen. Deze lege calorieën kunnen ook leiden tot snelle gewichtstoename. Met andere woorden, maïs is bijna alleen maar vulmiddel. En het is een van de goedkoopste manieren om dierenvoeding op te pompen.

Tarwe

Tarwe komt iets minder vaak voor in kattenvoer in vergelijking met maïs, maar is niet veel beter. In huisdiervoer is de tarwe meestal een overblijfsel uit de menselijke voedselindustrie, tenzij anders aangegeven.

Nogmaals, het probleem komt voort uit het feit dat tarwe niet erg voedzaam is, dus het eindigt met het toevoegen van “lege calorieën” aan het dieet van uw kat. Dat betekent een verhoogde bloedsuikerspiegel en gewichtstoename.

Rijst

Van de soorten die we tot nu toe hebben behandeld, is rijst zeker de beste. Rijst heeft een gunstiger glycemische index omdat het een complexer koolhydraat is (dat betekent dat het langzamer verteert, wat resulteert in een minder grote piek in de bloedsuikerspiegel).

Soja

Soja wordt soms gebruikt als eiwitbron en staat meestal lager op de ingrediëntenlijst. De typische vormen zijn sojahullen, sojameel, sojameel, sojameel, sojabonenmolenloop, of gedeeltelijk gehydrogeneerde sojaolie.

Het is belangrijk om te zoeken naar soja om twee redenen. Ten eerste is het een eiwit van lagere kwaliteit, maar het draagt nog steeds bij tot het totale eiwit dat op het etiket van ons kattenvoer staat. Ten tweede, soja is een van de meest voorkomende oorzaken van allergie bij katten.

Beste Nat Kattenvoer Zonder Vulstoffen

Met de achtergrond feiten uit de weg, laten we beginnen onze lijst met de beste natvoer zonder vulstoffen. De meeste katten worden gek van natvoer en raken uiteindelijk opgewonden bij het geluid van IEDER blikje. Natvoer kan een geweldige traktatie zijn of het hoofdbestanddeel van het dieet van uw kat en als u op zoek bent naar het beste natvoer zonder vulstoffen, dan hebben wij u gedekt.

Best Overall: American Journey Natvoer

american journey nat kattenvoer zonder vulstoffen

Koop op Chewy

Ik ben een zeer grote fan van American Journey kattenvoer ze zijn een duidelijke winnaar voor de beste algemene categorie. Als je kijkt naar de balans van prijs en kwaliteit heeft deze Chewy pas echt beide. Niet te vergeten een perfecte staat van dienst met nul recalls sinds hun oprichting in 2017.

Ik hou ook van de lange lijst van kwaliteitsingrediënten met alle vijf van de eerste ingrediënten afkomstig van dierlijke bronnen. Chewy biedt ook 25% korting op je eerste bestelling van American Journey en je kunt de laatste prijs controleren door hier te klikken.

Pros:

 • Goede balans tussen kwaliteit ingrediënten en prijs
 • Nul terugroepacties sinds ze in 2017 met de productie zijn begonnen
 • Chewy biedt 25% korting op je eerste bestelling als je een nieuwe klant bent

Minpunten:

 • Smaakstoffen op basis van gevogelte die sommige katteneigenaren liever vermijden

Laten we de eerste 10 ingrediënten eens nader bekijken om echt een idee te krijgen van wat er in American Journey kattenvoer zit. We zullen kijken naar het kip recept:

1. Kip

Dit is precies het soort eerste ingrediënt dat we willen zien. Het is van dierlijke oorsprong en gebaseerd op onze AAFCO definities betekent de naam gevogelte dat “het de delen van de vogel zijn zoals je die zou vinden als je een hele kip of kalkoen in de supermarkt zou kopen. Eerlijk gezegd bestaat het vaak uit de minder winstgevende delen van de vogel, zoals ruggen en nekken.”

Geen problemen daar en ik ben blij dat ik mijn kat kip terug kan voeren!

2. Kippenbouillon

Bouillon is een typisch ingrediënt in natvoer en ik ben blij te zien dat onze eerste bouillon overeenkomt met onze belangrijkste eiwitbron.

3. Kalkoen Bouillon

We zien weer een bouillon en hoewel ik graag meer vlees zou zien, komen er meer en ik ben blij te zien dat we het nog steeds bij ingrediënten van dierlijke oorsprong houden.

4. Kippenlever

Zoals ik al zei, hoewel kippenlever volgens de AAFCO-normen wordt ingedeeld bij de koppen en het voer als bijproduct, denk ik niet dat dit ook maar in de buurt komt van dezelfde categorie als bijvoorbeeld kippenpoten. De lever is zeker een soortgeschikt ingrediënt en iets waar de wilde voorouders van uw kat regelmatig van smullen.

5. Gedroogd Eiwit

Gedroogde eieren zijn een van de goedkopere eiwitbronnen die beschikbaar zijn, maar dat betekent niet dat ze van lage kwaliteit zijn. Eieren zijn natuurlijk van dierlijke oorsprong en hebben een hoge biologische beschikbaarheid.

6. Erwten

We zijn bij ons zesde ingrediënt en nu hebben we onze eerste groente gevonden. Als het op groenten in kattenvoer aankomt, bevatten erwten tenminste wat proteïnen en hoewel ze niet geschikt zijn voor de soort, is ons eerste compromis bij ingrediënt nummer 6 aanvaardbaar.

7. Erwten

We zijn bij ons zesde ingrediënt en nu hebben we onze eerste groente gevonden. Als het op groenten in kattenvoer aankomt, bevatten erwten tenminste wat proteïnen en hoewel ze niet geschikt zijn voor de soort, is ons eerste compromis bij ingrediënt nummer 6 aanvaardbaar.

8. Natuurlijke Smaak

Natuurlijk aroma is het geëxtraheerde aroma uit een natuurlijke bron wanneer het hoofdzakelijk wordt gebruikt voor de smaak en niet voor de voeding. U kunt de volledige en zeer lange definitie van de FDA lezen door hier te klikken.

9. Gedroogd eiproduct

Ik ben blij dat er meer dierlijke eiwitten in de top 10 staan. Met gedroogde eieren op de negende plaats, betekent dit dat 7 van de 9 uit dierlijke producten bestaan en 7 van de 8 als we natuurlijk aroma uitsluiten.

10. Guargom

Guargom is waarschijnlijk het meest controversiële ingrediënt op deze lijst, maar ook een van de meest voorkomende kattenvoer-ingrediënten. Guargom is afkomstig van een plant, wat het eerste bezwaar is. Het wordt in dierenvoeding gebruikt als verdikkingsmiddel en is een belangrijk onderdeel van het productieproces. Het probleem is dat er niet genoeg informatie is over het effect van guargom op katten. Sommigen pleiten voor de gezondheidsvoordelen bij katten, terwijl anderen beweren dat het negatieve effecten heeft op het spijsverteringsproces.

We hebben guargom uitvoerig behandeld door een onbevooroordeelde dierenarts te vragen wat hij ervan vond dat het in kattenvoer zou zitten.

Guargom is geen vulmiddel, maar dient vooral om het productieproces te vergemakkelijken. Er is ook niets definitiefs dat erop wijst dat guarpitmeel gevaarlijk is voor katten en het is aanwezig in bijna elk dierenvoer op de markt. Ik beschouw dit soort ingrediënten als een onderdeel van het commerciële kattenvoercompromis en het is de prijs die we betalen voor gemak.

Toch maak ik me niet al te veel zorgen over guargom en heb er geen probleem mee mijn kat dit voer te geven. Maar voor wie zich zorgen maakt, ons runner up natvoer is een van de zeldzame voeders die vrij zijn van guargom.

Volledige ingrediënten en gegarandeerde analyse

Hier is de complete lijst van ingrediënten in het kiprecept:

Kip Recept: Kip, Kippenbouillon, Kalkoenbouillon, Kippenlever, Gedroogd eiwit, Erwten, Natuurlijk aroma, Gedroogd eiproduct, Guargom, Lijnzaad, Natriumfosfaat, Zout, Visolie (geconserveerd met Gemengde Tocoferolen), Zonnebloemolie, Taurine, Kaliumchloride, Calciumcarbonaat, Veenbessen, Bosbessen, Cholinechloride, Inuline, DL-Methionine, IJzerproteïnaat, zinkproteïnaat, thiaminemononitraat, vitamine E-supplement, koperproteïnaat, mangaanproteïnaat, natriumseleniet, niacinesupplement, d-calciumpantothenaat, pyridoxinehydrochloride, riboflavinesupplement, vitamine A-supplement, biotine, kaliumjodide, vitamine D3-supplement, vitamine B12-supplement, foliumzuur, rozemarijnextract

Hier is de gegarandeerde analyse:

 • 9% Eiwit
 • 4% Vet
 • 1% vezels
 • 82% Vochtigheid

American Journey Samenvatting

American Journey is uitstekend kattenvoer en een van de beste op de markt. Dit Chewy only merk combineert kwaliteitsingrediënten tegen een geweldige prijs. Als u meer wilt weten, kunt u mijn volledige review van American Journey kattenvoer lezen door hier te klikken.

Onze runner up voor het beste kattenvoer zonder vulstoffen is Instinct Original van Nature’s Variety. Met een breed scala aan smaken, waaronder kip, lam, konijn, eend, rund, zalm, en zelfs hertenvlees geeft dit voer veel opties aan katteneigenaren die op zoek zijn naar alternatieve eiwitten. Maar wat dit merk echt onderscheidt van de massa is de uitsluiting van guargom of het nauw verwante xanthaan gom.

Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Door montmorilloniet klei als ingrediënt zes op te nemen. Je hebt misschien al eens montmorilloniet klei gezien in natuurwinkels of in huidverzorgingsproducten. In feite is bentoniet klei bestudeerd en heeft een lange lijst van gezondheidsvoordelen, waaronder het verlichten van maag-darm problemen. Maar in deze formule wordt het ook gebruikt als hulpmiddel bij het productieproces, waardoor natvoer op grote schaal kan worden geproduceerd zonder gebruik te hoeven maken van guar- of xanthaangom.

Maar zoals met alles, zul je een lange van tegenstanders vinden die beweren dat montmorilloniet klei niet gezond is voor huisdieren, terwijl bronnen zoals Dr. Palmquist, terwijl hij schreef voor de Huffington Post, zegt dat bentoniet klei kan helpen bij het beheersen van diarree.

Ik hou echt van deze voeding van Nature’s Variety en op basis van mijn onderzoek ben ik comfortabel om het op te nemen in mijn lijst van de beste kattenvoeding zonder vulstoffen. Echter, je zult je eigen beslissing moeten nemen en vanwege de toevoeging van montmorilloniet klei heb ik besloten om het op de runner positie te zetten. U kunt de laatste prijs op Amazon controleren door hier te klikken.

Voordelen:

 • Veel smaken en belangrijke eiwitbronnen om uit te kiezen
 • Bevat geen guargom of xanthaangom en gebruikt in plaats daarvan montmorillonietklei
 • Ze gebruiken kooivrije kippen in hun kip recepten

Minpunten:

 • Er is wat controverse over montmorilloniet klei

We zijn al diep ingegaan op ingrediënt nummer 6, maar laten we eens diep ingaan op Instinct Original door de eerste 10 ingrediënten te bekijken.

1. Kip

Zoals bij elk voedingsmiddel willen we een dierlijk eiwit van hoge kwaliteit als belangrijkste ingrediënt zien. Met een genoemde gevogelte bron weten we dat we kwaliteit stukken vlees krijgen. Volgens Instinct Original gebruiken ze ook specifiek kooivrije kippen, wat uitstekend is.

2. Kalkoen

Ik vind het leuk om hier een andere genoemde gevogeltebron te zien. Zoals je zag in onze beste algemene (en in veel andere natvoer) bouillon is typisch als een tweede ingrediënt, dus het zien van een andere kwaliteit eiwit bron is uitstekend.

3. Kippenlever

We hebben het al een paar keer over kippenlever gehad en hoewel het volgens de AAFO-definities onder de groep bijproducten valt, ben ik ervan overtuigd dit een uitzondering te noemen. Kippenlever past zeker niet in onze definitie van een vulmiddel voor kattenvoer.

4. Kippenbouillon

We zijn bij ons vierde ingrediënt en pas onze eerste bouillon.

5. Gemalen lijnzaad

Lijnzaad is een minder gebruikelijk ingrediënt voor kattenvoer en hoewel het geen belangrijke punten scoort in termen van soortspecifiek zijn, is het een rijke bron van vezels en is het ook rijk aan vetzuren.

6. Montmorilloniet Klei

We hebben dit ingrediënt al uitvoerig behandeld. Het wordt gebruikt als een alternatief antiklontermiddel en kan nog enkele andere voordelen hebben voor de spijsvertering.

7. Eiproduct

Hoewel eiproduct een beetje vager is dan ik zou willen zien, ben ik blij om nog een dierlijk eiwit op de ingrediëntenlijst te zien staan.

8. Erwten

We zien onze eerste groente bij ingrediënt nummer 8, wat geweldig is. Het zijn ook erwten, wat niet iets is wat een wilde kat zou eten, maar in ieder geval een van de goedaardige opties is.

9. Wortelen

Een andere groente is het 9e ingrediënt en hoewel het niet soortspecifiek is, is het verre van een vulmiddel in de traditionele zin.

10. Kaliumchloride

Kaliumchloride helpt de pH van het voer van uw kat in evenwicht te houden. Het is geen vulstof en in het algemeen niet van veel belang.

Volledige ingrediënten en gegarandeerde analyse

Hier is de complete lijst van ingrediënten in het kiprecept:

Kip, Kalkoen, Kippenlever, Kippenbouillon, Gemalen lijnzaad, Montmorillonietklei, Eiproduct, Erwten, Wortelen, Kaliumchloride, Zout, Mineralen (IJzerproteïnaat, Zinkproteïnaat, Koperproteïnaat, Mangaanproteïnaat, Natriumseleniet, Kaliumjodide), Cholinechloride, Vitaminen (Vitamine E-supplement, Thiamine Mononitraat, Niacine-supplement, D-Calcium Pantothenaat, Pyridoxine Hydrochloride, Riboflavinesupplement, Vitamine A-supplement, Biotine, Vitamine D3-supplement, Vitamine B12-supplement, Foliumzuur), Taurine, L-Ascorbyl-2-Polyfosfaat, Menhaden visolie (geconserveerd met gemengde tocoferolen), Artisjokken, Veenbessen, Pompoen, Tomaat, Bosbessen, Broccoli, Kool, Boerenkool, Peterselie.

Hier is de gegarandeerde analyse:

 • 10% Eiwit
 • 7,5% Vet
 • 3% Vezels
 • 78% Vochtigheid

Instinct Originele Samenvatting

Over het geheel genomen is dit een geweldig kattenvoer met weinig vulling, dat ik de meeste katteneigenaren van harte zou aanbevelen. Toch moest ik het op de tweede plaats zetten vanwege de wat controversiële toevoeging van het montmorilloniet klei-ingrediënt.

Premium keuze: NomNomNow Kattenvoer Leveringsservice

Mijn premium keuze voor kattenvoer zonder vulmiddel komt van de boutique kattenvoer bezorgservice genaamd NomNomNow. Hoewel het een verscheidenheid aan groenten (en fruit) bevat die niet geschikt zijn voor de diersoort, maakt het dit goed met de algehele kwaliteit van het voer. Een van de beste dingen aan het eten is dat je echt kunt zien wat erin zit. In plaats van aan te komen als een bruine massa, levert NomNomNow perfect geportioneerde en licht gekookte maaltijden met identificeerbare ingrediënten.

Het komt veel dichter in de buurt van rauwkost dan de meeste commerciële producten, en ook al bevat het behoorlijk wat groenten, het verdient toch een plaatsje op onze vulstofvrije lijst. Je kunt meer te weten komen over NomNomNow door hier te klikken.

Voordelen:

 • Je kunt de ingrediënten in het eten zien, wat geweldig is!
 • Het voedsel wordt licht gekookt in kleine hoeveelheden, niet in massa geproduceerd
 • Porties zijn aangepast aan uw specifieke kat zodat ze altijd de juiste hoeveelheid krijgen
 • De helft van de totale ingrediënten van de meeste kattenvoeders

Minpunten:

 • De kosten kunnen voor sommigen te hoog zijn

Laten we eens kijken hoe de top vijf ingrediënten zich verhouden tot de rest van de voedingsmiddelen op onze lijst. Merk op dat het kiprecept van NomNomNow slechts 23 ingrediënten bevat. Dat is bijna de helft minder dan onze beste keuze, American Journey.

Dus wat betekent dit?

Het betekent dat dit voedsel minder potentiële ruimte heeft voor vulmiddelen alleen al door het hebben van minder ingrediënten. Het betekent ook dat ingrediënt 10 meer vergelijkbaar is met ingrediënt 20 van American Journey dan een zuivere appel tot appel vergelijking.

Houd dat in gedachten, want we zullen in onze top 10 ingrediënten een aantal aanvullende verbindingen zien die we in andere ingrediënten op deze lijst niet zullen zien.

Hier is wat er in het kiprecept zit:

1. Kippendij

Het is ongebruikelijk om een specifiek deel van het dierlijk eiwit genoemd te zien worden- maar ik vind het erg leuk om te zien dat ze specifiek kippendij gebruiken. We weten precies wat er in het voer van uw kat gaat en dat het een kwaliteitsdeel van de kip is.

2. Kipfilet

Niet alleen zien we een ander genoemd deel van de kip, maar deze keer is het magerder en van hoge kwaliteit gesneden. Nog beter, het is het tweede ingrediënt, wat betekent dat onze eerste twee ingrediënten beide specifieke stukken hoogwaardig eiwit zijn.

3. Kippenlever

Nog een ingrediënt en meer kip! Hoewel de AAFCO dit technisch gezien een bijproduct zou noemen, is het iets heel anders dan kippenkoppen of kippenpoten, die in dezelfde categorie vallen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik kippenlever NIET als bijproduct of als vulstof mag gebruiken.

4. Wortelen

Hoewel katten geen wortelen nodig hebben als verplichte vleeseter, is het nog steeds een aanvaardbaar ingrediënt.

5. Asperges

Asperges zijn een meer ongebruikelijk ingrediënt in kattenvoer, maar nog steeds van kwaliteit en zeker geen vulmiddel in de traditionele zin. Ik heb ook een recent artikel geschreven over waarom katten van asperges houden, als je geïnteresseerd bent in meer informatie over katten en asperges.

6. Asperges

Asperges zijn een meer ongebruikelijk ingrediënt in kattenvoer, maar nog steeds van kwaliteit en zeker geen vulmiddel in de traditionele zin. Ik heb ook een recent artikel geschreven over waarom katten van asperges houden, als je geïnteresseerd bent in meer informatie over katten en asperges.

7. Cantaloupe

Cantaloupe is een interessant en ongewoon ingrediënt, maar ik was verbaasd te horen dat veel katten gek zijn op de geur (en smaak) van cantaloupe. Hoewel het laag scoort in soortgeschiktheid, is het aanvaardbaar in kleine hoeveelheden en ik zou het niet hoger dan dit op onze ingrediëntenlijst willen zien.

8. Spinazie

Spinazie scoort niet erg hoog als het gaat om soort-specifiek zijn, maar het is zeer laag in koolhydraten en heeft een lange lijst van micronutriënten, dus het is een acceptabele toevoeging aan dit recept.

9. Dicalcium Fosfaat

Dit voegt textuur toe aan het voer van uw kat en levert het essentiële mineraal, fosfor.

10. Calciumcarbonaat

Calciumcarbonaat wordt voornamelijk gebruikt om extra calcium aan het voer van uw kat te geven.

Volledige ingrediënten en gegarandeerde analyse

Hier is de complete lijst van ingrediënten in het kiprecept:

Ingrediënten: Kippendij, kippenborst, kippenlever, wortelen, asperges, cantaloupe, spinazie, dicalciumfosfaat, calciumcarbonaat, zout, taurine, cholinebitartraat, zinkgluconaat, ferrosulfaat, vitamine E-supplement, kopergluconaat, mangaangluconaat, thiaminemononitraat (vitamine B1), seleniumgist, riboflavine (vitamine B2), vitamine B12-supplement, cholecalciferol (bron van vitamine D3), kaliumjodide.

Hier is de gegarandeerde analyse:

 • 18% Eiwit
 • 4% Vet
 • 0,8% Vezels
 • 73% Vochtigheid

NomNomNow Samenvatting

Dit premium kattenvoer behoort tot het beste wat er voor geld te koop is. Hoewel de top tien ingrediëntenlijst op het eerste gezicht meer additieven lijkt te bevatten dan andere voeders, is het belangrijk te beseffen dat NomNomNow bijna de helft minder ingrediënten bevat dan veel andere kattenvoeders, waardoor dit een geweldige keuze is als je op zoek bent naar kattenvoer zonder vulstoffen.

Beste Droog Kattenvoer Zonder Vulstoffen

Droogvoer is gemakkelijker te beheren van dag tot dag en minder duur dan de meeste natte voeding. Ik heb de drie beste droge kattenvoeders met weinig vulstoffen uitgezocht.

Laten we beginnen!

Best Overall: Dr. Elsey’s Cleanprotein Formula Droog Kattenvoer

Dr. Elsey's Cleanprotein Formula Droog Kattenvoer zonder vulstoffen

Kopen op Amazon

Pros:

 • Echt het beste droogvoer voor katten zonder vulstoffen
 • Geen fruit, groenten of koolhydraten
 • Zeer hoog eiwitgehalte met 90% van de bronnen afkomstig van dieren
 • Een perfecte terugroep geschiedenis met NUL terugroepingen

Cons:

 • Super hoog eiwitgehalte kan de maag van sommige katten van streek maken, vooral in het begin

Dr. Elsey’s Clean Protein droogvoer is een duidelijke winnaar als het gaat om het beste algemene droge kattenvoer zonder vulstoffen. Ze zijn uniek in de wereld van commercieel kattenvoer omdat ze GEEN fruit, groenten, of zelfs koolhydraten bevatten. In plaats daarvan gebruiken ze gelatine om het voer te binden en te produceren.

Dit droogvoer vervangt deze koolhydraten door uitstekende dierlijke eiwitbronnen, waardoor het totale eiwitgehalte met 59% toeneemt! Dat is bijna het dubbele van Meow Mix dat 31% eiwit heeft. Hoewel Meow Mix misschien niet een eerlijke vergelijking is (omdat het de echte bodem van het vat is) illustreert het toch het punt!

Dat betekent dat dit voer een van de meest soortgeschikte droogvoeders is die je kunt vinden en als je op zoek bent om vulstoffen achter je te laten, denk ik dat dit de beste optie is. U kunt de laatste prijs op Amazon controleren door hier te klikken.

Laten we eens een kijkje nemen in dit geweldige brokje door de eerste 10 ingrediënten te bekijken.

1. Kip

We willen altijd een genoemd eiwit als eerste ingrediënt zien en kip is precies wat we hier verwachten te zien.

2. Gedroogd Ei Product

Eieren zijn een zeer biologisch beschikbare bron van eiwitten en een uitstekend tweede ingrediënt.

3. Varkens Eiwit Isolaat

Een eiwit isolaat is vergelijkbaar met het meel dat we zien in andere ingrediënten. Dat maakt dit is een dierlijke, geconcentreerde eiwitbron is geweldig.

4. Gelatine

Gelatine wordt gebruikt in plaats van traditionele bindmiddelen. Dat betekent dat Dr. Elsey’s in staat is om koolhydraten zoals aardappel- of tapiocazetmeel, dat vaak gebruikt wordt in het productieproces, te vermijden. Gelatine is typisch een dierlijk product dat afkomstig is van het collageen van dieren. Hoewel het iets toevoegt aan het totale eiwitprofiel van het recept, is het vooral interessant vanwege de rol die het speelt bij de productie van het voedsel.

5. Kippenvet

Nog een product op dierlijke basis betekent dat de eerste vijf ingrediënten allemaal afkomstig zijn van dieren (als je gelatine meerekent, wat ik doe). Vet is zeker soorteigen en verre van vulmiddel.

6. Lijnzaad

Lijnzaad is ons eerste niet-dierlijke ingrediënt, maar het is geen koolhydraat. Lijnzaad is een solide bron van essentiële vetzuren en voegt ook een beetje vezels toe aan het totale recept.

7. Natuurlijk aroma

Natuurlijk aroma voegt gewoon smaak toe aan het voedsel zonder het voedingsprofiel te beïnvloeden.

8. Zalmolie

Zalmolie is een ander ingrediënt van dierlijke oorsprong, waaruit maar weer eens blijkt hoe soorteigen deze vulstofvrije voeding eigenlijk is. Zalmolie is een geweldige bron van omega-3 vetzuren en ik vind het leuk dat we genoemde vetbronnen blijven zien op de ingrediëntenlijst.

9. Kaliumcitraat

Dit wordt gebruikt om de algehele pH-waarde van kattenvoer in evenwicht te brengen en een aanvullende bron van kalium te bieden.

10. Calciumcarbonaat

Calciumcarbonaat wordt gebruikt om het calcium van uw kat aan te vullen en helpt bij het conserveren van de brokjes.

Volledige ingrediënten en gegarandeerde analyse

Hier is de complete lijst van ingrediënten in het kiprecept:

Kip, Gedroogd Eiproduct, Varkens Eiwitisolaat, Gelatine, Kippenvet (Geconserveerd met Gemengde Tocoferolen), Lijnzaad, Natuurlijk aroma, Zalmolie, Kaliumcitraat, Calciumcarbonaat, Fructooligosaccharide, Calciumcarbonaat, Choline Chloride, Vitaminen (Vitamine E-supplement, Niacine Supplement, D-Calcium Pantothenaat, Vitamine A-acetaat, Thiamine Mononitraat, Pyridoxine Hydrochloride, Riboflavine Supplement, vitamine D3-supplement, biotine, vitamine B12-supplement, foliumzuur), mineralen (ijzersulfaat, zinkoxide, calciumcarbonaat, mangaanoxide, kopersulfaat, ijzeraminozuur-chelaat, mangaanaminozuur-chelaat, Chelaat van zinkaminozuur, Chelaat van koperaminozuur, natriumseleniet, kobaltcarbonaat, ethyleendiaminedihydroiodide), kaliumchloride, gemengde tocoferolen (conserveermiddel), taurine, zout, rozemarijnextract.

Hier is de gegarandeerde analyse:

 • 59% Eiwit
 • 18% Vet
 • 4% vezels
 • 12% Vochtigheid

Dr. Elsey’s Cleanprotein Formula Droog Kattenvoer Samenvatting

Dr. Elsey’s kattenvoer is een van de beste op de markt. Het is niet alleen het beste algemene droge kattenvoer zonder vulmiddel, maar het is misschien ook wel het beste droge kattenvoer dat je kunt krijgen. Punt uit. Dit voer is een echte aanrader, niet alleen voor de meeste katteneigenaren, maar vooral voor diegenen die vulstoffen volledig willen vermijden.

Best On A Budget: American Journey Zalm Recept Grain-Vrij Droog Kattenvoer

american journey kattenvoer review

Koop op Chewy

Pros:

 • Uitstekende lijst van ingrediënten met eiwitten van dierlijke oorsprong die de eerste 4 van de 5 ingrediënten vormen
 • Een absoluut perfecte terugroepgeschiedenis met nul terugroepacties voor welk huisdiervoer dan ook sinds de start van de productie in 2017
 • De balans tussen prijs en kwaliteit is een van de beste op de markt

Minpunten:

 • Alleen verkrijgbaar bij Chewy- niet echt een nadeel aangezien ze geweldig zijn, maar sommigen geven misschien de voorkeur aan Amazon
 • Bevat een koolhydraat bij de eerste drie ingrediënten

Dit droogvoer op basis van zalm van American Journey is onze beste budget selectie. Hoewel het tapiocazetmeel (een koolhydraat) bevat in de eerste drie ingrediënten, is het algehele ingrediëntenprofiel solide en vrij van vleesbijproducten, maïs en granen.

Als u uw kat een kwaliteitsvoeding wilt geven zonder de bank te breken, is dit een geweldige optie. U kunt zelfs 25% korting krijgen op uw eerste bestelling- klik hier om die deal te zien.

Laten we eens een kijkje nemen op de lijst van ingrediënten.

1. Uitgebeende zalm

We willen altijd een hoogwaardige, met name genoemde eiwitbron als eerste ingrediënt zien. Uitgebeende zalm is een goed begin van deze lijst en niet alleen een geweldig eiwit, maar ook een uitstekende bron van omega-3 vetzuren.

2. Zalm Meel

Zalmmeel is het geconcentreerde, gemalen eiwit van zalm. Het wordt gemaakt door zalm te verhitten tot het meeste vet en water verwijderd is en de resten te vermalen. Het is een goede bron van dierlijke eiwitten voor uw kat.

3. Tapioca Zetmeel

Dit is niet het ingrediënt dat we hier zouden willen zien, maar het vertegenwoordigt ook een van de vele problemen met droogvoer. Het produktieproces vereist een soort bindmiddel om het voedsel te vormen en dat komt meestal in de vorm van koolhydraten. Tapiocazetmeel is een veel voorkomende keuze in graanvrije en maïsvrije diëten en het maakt deel uit van het commerciële compromis dat we moeten sluiten. Toch wordt de lijst van ingrediënten beter en daarom staat deze voeding überhaupt op onze vulstofvrije lijst.

4. Menhaden vismeel

Net als het zalmmeel is dit geconcentreerd eiwit van menhadenvis en een andere bron van dierlijk eiwit.

5. Gedroogd eiproduct

Ei is een uitstekende bron van biologisch beschikbaar eiwit.

6. Erwteneiwit

Hoewel erwteneiwit een plantaardig eiwit is (en dus alle aminozuren mist van een dierlijk eiwit) is je kat toch in staat om het te verteren.

7. Erwten

Erwten zijn weer een van die niet-soortgeschikte ingrediënten die we niet graag zien. Maar het is tenminste vermeld als 7e ingrediënt en erwten zijn een veel betere optie vergeleken met iets als maïs.

8. Natuurlijk aroma

Natuurlijke smaak is precies wat het klinkt: smaak toegevoegd uit een natuurlijke bron. Het heeft geen nutritionele betekenis.

9. Canola Olie

Volgens PetFoodIndustry.com draagt “canola-olie in een voeding voor gezelschapsdieren bij tot een aanzienlijke hoeveelheid van de essentiële voedingsstof linolzuur. Met zijn gehalte aan linoleenzuur helpt het de verhouding tussen deze twee vetzuren te verkleinen tot een niveau dat overeenkomt met de waarden die worden voorgesteld door de Amerikaanse National Research Council (2006)”

10. Lijnzaad

Hoewel lijnzaad de soorteigen test niet doorstaat, is het nog steeds een bron van essentiële vetzuren voor uw kat.

Volledige ingrediënten en gegarandeerde analyse

Hier is de volledige lijst van ingrediënten in het zalmrecept:

Zalm zonder bot, zalmmeel, Tapioca zetmeel, Menhaden vismeel, gedroogd eiproduct, erwteneiwit, erwten, natuurlijk aroma, Canola olie (geconserveerd met gemengde tocoferolen), lijnzaad, erwtenvezels, kaliumchloride, cholinechloride, inuline, taurine, DL-methionine, Zout, Spinazie, Appels, Bosbessen, Wortelen, Veenbessen, Pompoen, Gemengde Tocoferolen (conserveermiddel), Vitamine E-supplement, Ferrosulfaat, Zinkproteïnaat, Zinksulfaat, IJzerproteïnaat, Niacinesupplement, Kopersulfaat, Natriumseleniet, Vitamine A-supplement, Koperproteïnaat, Thiamine Mononitraat, L-Carnitine, Mangaansulfaat, D-Calcium Pantothenaat, Mangaanproteïnaat, Pyridoxine Hydrochloride, Riboflavinesupplement, Biotine, Vitamine B12-supplement, Foliumzuur, Calcium-Iodaat, Vitamine D3-supplement, Rozemarijnextract, Gistcultuur, gedroogd fermentatieproduct van Enterococcus Faecium, gedroogd fermentatieproduct van Lactobacillus Acidophilus, gedroogd fermentatieextract van Aspergillus Niger, gedroogd fermentatieextract van Trichoderma Longibrachiatum, gedroogd fermentatieextract van Bacillus Subtilis.

Hier is de gegarandeerde analyse:

 • 40% Eiwit15
 • 15% Vet
 • 4% Vezel
 • 10% Vochtigheid

American Journey Samenvatting

Terwijl dit Chewy alleen merk is een belangrijke mededinger voor de beste droge kattenvoer zonder vulstof, is het moeilijk om de opname van tapiocazetmeel in ingrediënt drie te negeren. Toch is dit een uitstekend droog kattenvoer tegen een betaalbare prijs voor degenen die op zoek zijn om vulmiddelen te vermijden zonder de bank te breken. Maar als u geen compromissen wilt sluiten in uw zoektocht naar kattenvoer zonder vulstoffen, kijk dan eens naar onze beste keuze of onze premium keuze.

Premium Kies: Stella & Chewy’s Chick Chick Chicken Dinner Morsels Gevriesdroogd Rauw Kattenvoer

stella and chewy gevriesdroogd diner hapjes

Kopen op Amazon

Pros:

 • Combineert het gemak van brokken, de voordelen van natvoer, en de nutriëntendichtheid van rauwe diëten in één unieke formule
 • Toegevoegde probiotica om te helpen bij de spijsvertering

Minpunten:

 • Sterke geur (omdat het van hoge kwaliteit is) die sommige katteneigenaren misschien niet lekker vinden

Als het op droogvoer aankomt, doet Stella & Chewy het anders. Hoewel het technisch gezien nog steeds droogvoer is, is het een gevriesdroogd brokje waar je water aan toe kunt voegen. Deze gevriesdroogde voeding is gericht op kip en is bedoeld als rauwe voeding, terwijl het uw kat beschermt tegen schadelijke bacteriën. Ik vind het erg prettig dat deze voeding het gemak van droogvoer biedt, terwijl je toch de mogelijkheid hebt om veel van de voordelen van natvoer te krijgen wanneer je het rehydrateert.

En natuurlijk scoort deze koolhydraatarme voeding geweldig op het gebied van soortgeschiktheid en vulstofvrij zijn. Als u geïnteresseerd bent in het oppakken van een zak, kunt u kijken naar de prijs van vandaag op Amazon.

Laten we eens dieper ingaan op dit gevriesdroogde voer door te kijken naar de eerste 10 ingrediënten:

1. Kip (gemalen met bot)

De specifieke toevoeging van bot is ongebruikelijker als het gaat om kattenvoer. Hoewel botten een geweldige bron van micronutriënten kunnen zijn die uw kat nodig heeft, kunnen ze ook het fosforgehalte in het voer verhogen. De meeste katten zullen hier waarschijnlijk geen probleem mee hebben, maar als uw kat ouder is of te maken heeft met een chronische nierziekte, zult u uw dierenarts moeten raadplegen.

2. Kippenlever

Ik heb al eerder gezegd dat, ook al valt lever onder de AAFCO-definities van bijproducten, leveringrediënten echt een klasse apart zijn. Niet alleen zijn ze afgestemd op de diersoort, ze bevatten ook veel voedingsstoffen en zijn over het algemeen een solide ingrediënt.

3. Kippenmaag

Ook hier zien we een ingrediënt dat soms onder de definitie van bijproduct valt, maar een spiermaag is heel wat anders dan de poten van een kip. De spiermaag bevat ook veel voedingsstoffen en is een uitstekend ingrediënt in dit recept.

4. Pompoenzaad

We zien niet vaak dat pompoenpitten hun weg vinden naar kattenvoer, maar ze zijn een verrassend goede bron van vetzuren, vezels en antioxidanten. Hoewel het misschien niet voldoet aan de meest strikte interpretatie van vulstofvrij is het nog steeds een aanvaardbaar ingrediënt.

5. Kaliumchloride

Dit ingrediënt helpt de pH-waarde van het voer van uw kat in evenwicht te brengen.

6. Natriumfosfaat

Helpt ook de pH van het voedsel van uw kat in evenwicht te houden.

7. Choline Chloride

Levert een toevoeging van vitamine B aan het totale voedingsprofiel.

8. Gedroogd fermentatieproduct van Pediococcus acidilactici

Winnaar van de prijs voor de langste ingrediëntnaam, dit is een probioticum met verschillende studies gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde spijsvertering.

9. Gedroogd Lactobacillus acidophilus fermentatieproduct

Dit is een extra toegevoegd probioticum.

10. Gedroogd Bifidobacterium longum fermentatieproduct

Nog een toegevoegd probioticum dat ook de groei van bacteriën helpt voorkomen.

Volledige ingrediënten en gegarandeerde analyse

Ik heb de volledige lijst van ingrediënten in Stella & Chewy hieronder toegevoegd, maar houd in gedachten dat de ingrediënten er een beetje anders uit kunnen zien dan andere droge brokken, aangezien Stella &; Chewy verschillende stinkende poep voorkomende probiotica hebben toegevoegd. Bijvoorbeeld, de zeer lange naam Gedroogde Pediococcus Acidilactici Fermentatie Product is een probioticum met een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen.

Kip (Gemalen Met Bot), Kippenlever, Kippenmaag, Pompoenzaad, Kaliumchloride, Natriumfosfaat, Cholinechloride, Fenegriekzaad, Gedroogd Pediococcus Acidilactici Fermentatieproduct, Gedroogd Lactobacillus Acidophilus Fermentatieproduct, Gedroogd Bifidobacterium Longum Fermentatieproduct, Gedroogd Bacillus Coagulans Fermentatieproduct, Taurine, Tocoferolen (conserveermiddel), paardenbloem, gedroogde Kelp, zinkproteïnaat, ijzerproteïnaat, vitamine A-supplement, vitamine E-supplement, niacinesupplement, koperproteïnaat, riboflavinesupplement, natriumseleniet, d-calciumpantothenaat, biotine, mangaanproteïnaat, thiaminemononitraat, pyridoxinehydrochloride, vitamine D3-supplement, foliumzuur, vitamine B12-supplement.

Hier is de gegarandeerde analyse voor Stella & Chewy:

 • 45% Eiwit
 • 25% Vet
 • 5% vezels

Stella & Chewy Samenvatting

Stella &; Chewy doet zijn best om rauwe voeding na te bootsen terwijl het u zowel het gemak van brokken als de voordelen van vochtrijke natte voeding biedt. Er is ook een lange lijst van probiotica die niet alleen helpen bacteriëngroei te voorkomen, maar ook kunnen helpen bij de spijsvertering.

Vaak Gestelde Vragen

Kattenvoer is ingewikkeld. Vooral als je specifieke ingrediënten of ingrediënten met een brede definitie zoals “vulstoffen” probeert te vermijden. Hoewel we al geprobeerd hebben om wat structuur aan te brengen in wat een vulstof eigenlijk is, samen met onze favoriete vulstofvrije voedingsmiddelen, kan het zijn dat je nog vragen hebt.

Nou, we hebben antwoorden! Laten we beginnen!

V: Wat is het slechtste kattenvoer vulmiddel?

Hoewel het moeilijk te zeggen is omdat een deel ervan afhangt van uw specifieke kat, zijn de slechtste vulstoffen degene die het minst geschikt zijn voor de soort en de bloedsuikerspiegel van uw kat het meest verhogen. De meest voorkomende boosdoener is maïs en aan maïs verwante producten.

V: Is kattenvoer zonder vulstoffen duurder?

Kattenvoer zonder vulstoffen zal doorgaans iets duurder zijn, maar u krijgt echt waar u voor betaalt. Niet alleen is er een kans dat u bespaart op toekomstige dierenartsrekeningen wanneer u uw kat voer zonder vulstoffen geeft, maar uw kat kan ook minder eten omdat hij sneller vol zit.

V: Moet ik mijn kat een zelfgemaakt dieet geven dat volledig vrij is van koolhydraten?

Een koolhydraatvrij zou meer soortgeschikt zijn en hoewel dat meestal als gezonder wordt beschouwd, is het niet altijd praktisch. Toch zijn er een aantal geweldige opties voor low- of no-carb diëten zoals degene die we hier hebben opgesomd.

V: Welk kattenvoer heeft geen bijproducten?

Bijproducten zullen voor elke katteneigenaar een iets andere betekenis hebben, maar alle zes de hier genoemde voedingen hebben ingrediënten van hoge kwaliteit die geen enkel bijproduct van vlees bevatten, tenzij je kippenlever tot die categorie rekent.

V: Is tonijn uit blik goed voor katten?

Tonijn in blik kan geweldig zijn voor af en toe een snack, maar het zou niet de primaire voedselbron voor uw kat moeten zijn. Tonijn heeft niet alleen geen uitgebalanceerd voedingsprofiel, maar bevat ook veel kwik en leidt na verloop van tijd tot kwikvergiftiging.

Dus hoewel het misschien lijkt op de perfecte oplossing voor het vinden van het beste kattenvoer zonder vulstoffen, is tonijn alleen gewoon niet genoeg voor uw harige katachtige.

V: Welk vlees is het beste voor katten?

Wat het beste soort vlees voor katten is, hangt af van uw individuele kat. Het komt aan op voorkeur en natuurlijk het vermijden van allergieën. Terwijl studies hebben aangetoond dat de meest voorkomende allergie bij katten verband houdt met kip, het is ook het meest voorkomende ingrediënt in dierenvoeding.

We raden aan om een paar soorten kattenvoer te proberen om uit te vinden wat uw kat het lekkerst vindt en om de verscheidenheid aan nieuwe eiwitopties te verkennen die op de markt verkrijgbaar zijn.

Afsluitende gedachten

Het vinden van het beste kattenvoer zonder vulstoffen kan moeilijk zijn, maar aan het eind van de dag is het de moeite waard om uw kat hoogwaardige ingrediënten te voeren. Vergeet niet dat u op korte termijn misschien een paar dollar bespaart op kattenvoer, maar de gezondheid van uw kat zal de prijs betalen. Dat betekent duurdere dierenartsrekeningen en een kortere levensduur.

Wij denken dat de paar extra dollars per maand om te gaan voor vulstofvrije of hogere kwaliteit voeding de moeite waard is. Wat denk jij?

Inhoudsopgave