Alles wat u moet weten over houtpellet kattenbakvulling

kat inspecteert wat houtpellet kattenbakvulling

Ik heb geprobeerd veel van nest opties door de jaren heen.

Niet alleen met mijn eigen katten, maar ik heb door de jaren heen ook honderden kattenvrienden opgevangen en ik heb zowat elk type kattenbakvulling gebruikt dat je maar kunt bedenken. En alsof dat nog niet genoeg was, heb ik ook nog in verschillende asielen gewerkt waar we vele soorten kattenbakvulling hebben uitgeprobeerd om te kijken wat het beste werkte.

Maar na dat alles, is er één type kattenbakvulling dat ik verkies boven alle andere en dat is houtkorrelstrooisel.

In vergelijking met klei strooisel, is er echt geen wedstrijd. Houtkorrelstrooisel is beter voor het milieu, voordeliger, ruikt beter en mijn absolute favoriet is dat het niet spoort! Dat betekent dat je geen kattenbakvulling meer van je voeten hoeft te plukken als je binnen een straal van 3 meter van de kattenbak komt.

Nog beter, geen kattenbakvulling meer vinden op plaatsen zoals je bed!

Het doel van dit artikel is om u alles wat u moet weten over houtkorrelstrooisel voor uw kat. Ik heb ook een paar van mijn favoriete merken toegevoegd als u geïnteresseerd bent in het aanschaffen van wat voor uw eigen kat.

Maar als ik zeg alles, bedoel ik het ook echt. Ik raad je dan ook ten zeerste aan om de inhoudstafel hieronder te bekijken om te zien wat er in zit en te vinden wat je zoekt.

Oké, wat is houtkorrel kattenbakvulling precies?

Houtkorrel kattenbakvulling wordt meestal gemaakt van dennenhout, en soms van cederhout. De korrels worden gemaakt door het hout eerst onder hoge hitte uit te drogen en dan samen te persen tot kleine korreltjes. De korrels zijn verrassend absorberend en dat is een deel van de reden waarom ze zo goed werken als kattenbakvulling. In de meeste gevallen kunnen ze tussen 4 en 7 keer hun gewicht aan vloeistof absorberen.

Hoewel er veel te vinden is in houtkorrelstrooisel, is het feit dat er geen toevoegingen of chemicaliën nodig zijn een groot pluspunt. De korrels zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en worden onder hoge druk samengeperst – geen chemicaliën nodig.

Houtpellets zijn er in verschillende vormen en er zijn verschillende opties op de markt die speciaal gemaakt zijn om als kattenbakvulling te worden gebruikt. Maar sommige mensen gebruiken ook houtpellets als brandstof voor hun katten.

Zolang u uw onderzoek doet, kan dit prima werken, evenals bespaart u een flink deel van het geld. Ongeacht welk merk van houtpellets u gebruikt, u wilt ervoor zorgen dat het oven-gedroogd is dat ongewenste samenstellingen uit het hout zal verwijderen.

Je gebruikt de houtkorrels net zoals je met elke andere kattenbakvulling zou doen en de meeste katten vinden het prima om rond te graven en hun behoefte te doen.

Waar komt het hout vandaan?

In de meeste gevallen wordt sloophout gebruikt. Hoewel dat voor sommige mensen een beetje ontmoedigend kan klinken, is het eigenlijk een goede zaak.

Vergeet niet dat we niet proberen een perfecte keukentafel te maken met dit hout – in plaats daarvan vragen we onze kat om erop te poepen. Het zou dus een beetje zonde zijn om een hogere kwaliteit hout te gebruiken met als einddoel dat onze katachtige vriend het gebruikt als toilet.

Het is ook geweldig om te weten dat hout dat anders zou worden weggegooid, een goede bestemming krijgt.

Ten slotte kunnen fabrikanten, door het gebruik van afvalhout, de kosten van houtpelletstrooisel onder controle houden en uiterst concurrerend houden met andere opties.

Wat voor soort hout wordt gebruikt?

Als het gaat om houtpellets die speciaal voor katten zijn gemaakt, is dennenhout veruit het populairst. Daarom zul je vaak horen dat houtpellet kattenbakvulling gewoon dennen pellet kattenbakvulling wordt genoemd.

Dan zijn er ook nog houtpellets die gemaakt zijn om als brandstof te worden gebruikt, maar die ook voor katten kunnen werken. Deze zijn meestal van naaldhout of hardhout. Zachthoutpellets bevatten meestal dennenhout, samen met andere houtsoorten zoals sparrenhout, cederhout en jeneverbeshout.

Hardhouten pellets zijn meestal gemaakt van eiken, essen of beuken. Er is meestal geen prijsverschil tussen de twee soorten, maar de exacte samenstelling kan sterk verschillen tussen fabrikanten of zelfs partijen in sommige gevallen.

Klontert houtpellet strooisel?

Houtkorrelstrooisel klontert niet. In plaats daarvan, wanneer urine (of een andere vloeistof) in contact komt met de houtkorrels, breken ze uit elkaar en beginnen zaagsel te vormen. U kunt duidelijk zien waar de urine zich in de bak bevindt en u kunt het nog steeds opscheppen, maar u zult geen grote klonten zien zoals u zou verwachten bij een traditionele kattenbakvulling.

Voor sommige mensen is dit een nadeel omdat na verloop van tijd de gebroken korrels de bodem zullen verplaatsen en zich ophopen. Maar als je al regelmatig de hele kattenbak leegt (zoals ik), dan is dat geen probleem.

Maar als je echt van klonterend strooisel houdt maar toch de klei wilt dumpen dan zou je kunnen kijken naar iets als OKOCAT strooisel die je hier op Amazon kunt zien. We hebben een volledige beoordeling van hen tegen het einde van het artikel, maar ze zijn een van de merken die bieden klonterend houtpellets.

Heb ik een speciale schep nodig?

Nope! In de meeste gevallen is uw bestaande schep prima geschikt voor houtpellets! Maar u gaat hem gewoon een beetje anders gebruiken dan u zou verwachten.

Hoe schep ik houtpellet strooisel?

Vergeet niet dat wanneer katten over de houtkorrels plassen, ze uiteenvallen in zaagselachtige klontjes. De meeste schepjes hebben smalle gaatjes die te groot zijn voor de houtkorrels om erdoor te gaan, maar klein genoeg voor de zaagselbrokken om erdoor te vallen. Wanneer u schept, kunt u het beste een vuilniszak onder de schep plaatsen om de uitgeschepte houtkorrels op te vangen en de schone terug in de bak te gooien.

Met klonterende kattenbakvulling laat je de vuile klonten in de schep blijven terwijl de schone kattenbakvulling terug in de bak valt. Maar met houtkorrels doen we net het omgekeerde en laten we de vuile en gebroken korrels in een vuilniszak vallen terwijl de schone korrels op de schep blijven liggen.

Snap je het niet?

Bekijk deze video om precies te zien hoe dit gedaan wordt:

Je kan zien dat ze een gewone schep gebruikt, wat werkt omdat de korrels te groot zijn om er door te vallen.

Maar hoe zit het met de poep?

In de video hierboven kun je zien dat ze een zakje gebruikt om de poep op te rapen. Ik gebruik zelf hondenpoepzakjes en het is, toegegeven, een beetje vies en zeker niet voor iedereen. De opraap-methode werkt echter heel goed voor houtkorrelstrooisel, omdat de schone korrels niet door de schep vallen zoals bij traditioneel strooisel het geval zou zijn.

U kunt ook gewoon uw bestaande schepje gebruiken om de poepjes te verwijderen en de omliggende schone pellets als bijkomende schade beschouwen.

Maar als je zo conservatief mogelijk wilt zijn, kun je kijken naar een schepje met grote gaten erin die pellets doorlaten. Deze eenvoudige scooper op Amazon heeft openingen groot genoeg voor pellets en zal perfect werken. Kijk ook eens naar de reviews om te horen van andere pelletstrooisel gebruikers.

Heb ik een speciale kattenbak nodig voor houtpellets?

Nope, de meeste kattenbakken zullen prima werken met houtpellets, en hoewel er kattenbakken zijn die speciaal zijn ontworpen voor gebruik met houtpellets zijn ze niet vereist. Als je al een standaard open bak of zelfs een gesloten kattenbak gebruikt, dan is dat alles wat je nodig hebt voor houtpellets.

Werken Houtpellets met Zeef Kattenbakken?

Zeefbakken zijn meestal ontworpen voor klein strooisel dat klontert. Het idee is dat je de goede kattenbakvulling eruit kunt schudden en de klonten urine of ontlasting in de bak kunt laten zitten om weg te gooien.

Het probleem is dat houtkorrels te groot zijn om door de meeste zeefmachines te bewegen en dus kunnen de schone niet van de rest gescheiden worden.

Toch is zeven geen totale verspilling. Wanneer katten op de houtkorrels plassen, wordt de urine geabsorbeerd en beginnen de korrels uit elkaar te vallen. Een verschuivende kattenbak kan helpen om een deel van deze uit elkaar gevallen korrels eruit te trekken en de properheid van de bak te verbeteren. U moet natuurlijk nog steeds scheppen, maar door te zeven kunt u meer uit uw schone korrels halen.

Dit is misschien een beetje moeilijk voor te stellen als je nog nooit hebt gezien dat houtpellet strooisel uit elkaar valt nadat het nat is geworden, dus bekijk deze video (waarin ook een zeer coole DIY doos te zien is) voor hoe dit werkt:

Die zijn er niet veel. De belangrijkste reden is dat de kattenbakvulling niet klontert, dus het zeven is gewoon anders. In plaats van het goede strooisel naar de onderste bak te zeven, zoals je in een traditionele zeefbak zou doen, wil je in het geval van pellets eigenlijk de opgebroken pellets naar de bodem duwen.

Nogmaals, als dat zinvol is bekijk dan de video hierboven die je een snelle en duidelijke illustratie hiervan geeft.

Naast de doe-het-zelf optie, is een van de meer pellet-vriendelijke kattenbakken op de markt het Tidy Cats systeem dat je hier op Amazon kunt bekijken. Hoewel de kattenbak gemaakt is voor pellets die gemaakt zijn van zeoliet wat een stevig, niet-toxisch mineraal is kunnen ze nog steeds werken met houtpellets.

Werkt het in een automatische kattenbak?

In de meeste gevallen is houtkorrelstrooisel niet geschikt voor automatische kattenbakken. Dat komt omdat de meeste automatische kattenbakken een zeefmechanisme gebruiken dat gewoon niet werkt met houtkorrelstrooisel en omdat de meeste zijn gebouwd rond het gebruik van klonterend strooisel.

Zoals de mensen van LitterRobot uitleggen: “Nee, Feline Pine korrels zijn te groot om door de zeef te gaan, waardoor het strooiselzeefsysteem niet goed kan werken. Feline Pine klonter is ook te pluizig om effectief door de zeef te gaan.”

Is het stoffig?

Hoewel houtkorrelstrooisel een beetje de reputatie heeft stoffig te zijn, zal elk kwaliteitsmerk bijna volledig stofvrij zijn. Dit geldt vooral voor houtpellets die speciaal voor katten gemaakt zijn, in tegenstelling tot merken die gemaakt zijn voor brandstof of verwarming.

Het zal ook afhangen van hoe je het gebruikt. Toen ik bij een van de grootste asielen in de Verenigde Staten werkte, vulden we regelmatig vuilnisbakken van 50 gallon met houtkorrels. Dus als je verschillende zakken houtkorrelstrooisel in een gigantische vuilnisbak dumpt, dan heb je wel wat stof!

Maar voor de meeste mensen die niet meerdere zakken hiervan dumpen zal je niet veel stof opmerken. Merken als Feline Pine, die je hier op Amazon kunt zien, doen goed werk door het stof tot een minimum te beperken.

Is houtpellet strooisel rommelig op andere manieren?

Nope, helemaal niet!

De netheid van deze kattenbakvulling is eigenlijk een van de grootste redenen waarom ik ben overgestapt op korrelnesten! Ik was het zat om overal in huis kleine stukjes kattenbakvulling te zien liggen! Zelfs met kleden en speciale onderleggers was mijn kleine kat nog steeds in staat om de kattenbakvulling overal te vinden.

Houtkorrelstrooisel werd ook gebruikt in het asiel waar ik werkte en ik zag uit de eerste hand dat duizenden (en duizenden) katten het lekker leken te vinden.

Als je de bak niet goed bijhoudt, kunnen de gebroken korrels soms uit de bak worden gesleept. Maar dat is typisch alleen als je het schoonmaken niet bijhoudt, dus dat zou niet echt als een bezwaar tegen houtpellets moeten worden gezien.

Hoe gaat het met de geur om?

Houtpellets kunnen de meeste kattenbak geuren goed beheersen!

Ten eerste hebben ze een natuurlijke houtgeur die kan helpen stinkende toiletpauzes te verdoezelen. De meeste houtkorrels zijn gemaakt van dennenhout en hebben dus een milde dennengeur die de bak fris laat ruiken.

Ik heb van sommige mensen gehoord dat ze zich zorgen maken dat de geur van dennenhout sommige katten afschrikt. We weten dat katten gevoelig zijn voor veel geuren, maar dennenhout hoort daar meestal niet bij! Vergeet niet dat de wilde instincten van uw kat nog steeds in leven zijn en dat uw katachtige vriend niet bang zal zijn voor een beetje dennenhout!

In plaats daarvan zullen ze zich eerder ongemakkelijk voelen in de buurt van onnatuurlijke geuren en kunstmatige geuren die soms kunnen worden gevonden in klei of klonterende kattenbakvulling. Niet alleen verdoezelen deze geuren de geur maar ze kunnen er ook voor zorgen dat sommige katjes hun kattenbak gaan mijden.

Ten tweede, houtkorrels absorberen de urine van uw kat uitstekend. Omdat ze gemaakt zijn door het samenpersen van houtresten onder zeer hoge druk zijn de korrels compact en dicht, waardoor ze werken als kleine sponzen.

Niet alleen helpt dit om de doos schoon te houden voor het volgende bezoek van uw kat, maar volgens de mensen van Energy Pellets of America binden de korrels zich ook met ammoniak en urine, wat helpt om geurtjes te neutraliseren.

Als het op ontlasting aankomt, is er niet veel dat een kattenbakvulling kan doen behalve de geur verdoezelen. Houtkorrels doen dat goed, maar als je wilt dat de kattenbak zo fris mogelijk ruikt, dan moet er regelmatig geschept worden. U kunt ook overwegen het voer van uw kat te veranderen om stinkende ontlasting tegen te gaan.

Is houtpellet strooisel veilig voor mijn kat?

Ja! Houtkorrelstrooisel is eigenlijk een van de veiligste opties die er zijn, omdat het zo verdomd eenvoudig is.

Laten we eens kijken naar de veiligheidsvoordelen samen met enkele van de potentiële risico’s waar je waarschijnlijk over hebt gehoord.

Verminderde gevaren rond inslikken

Het inslikken van klei kattenbakvulling kan veel vaker gebeuren dan u denkt. Hoewel het meestal geen probleem is bij kleine hoeveelheden, kunnen de fijne deeltjes van klei kattenbakvulling gemakkelijk in de pootjes van uw kat blijven steken en uiteindelijk in hun maag terechtkomen.

De meeste klei of klonterende kattenbakvulling bevat ook natriumbentoniet, dat is wat de kattenbakvulling helpt om efficiënt vloeistof te absorberen. Maar uit onderzoek is gebleken dat natriumbentoniet, als het in voldoende grote hoeveelheden wordt ingenomen, giftig kan zijn.

Het grootste risico van natriumbentoniet strooisel is echter de verstopping van de darmen. Omdat natriumbentoniet verscheidene malen zijn oorspronkelijke grootte kan uitzetten wanneer het wordt blootgesteld aan vloeistof terwijl het ook verhardt, kan het uitzetten in de maag wat kan leiden tot een dodelijke verstopping.

Toch is het risico laag voor de meeste katten. Maar het is ook onbestaande bij gebruik van houtkorrelstrooisel dat niet alleen vrij is van natrium bentoniet, maar ook veel moeilijker voor uw kat om op te nemen. De korrels zijn niet alleen groter, maar blijven ook niet op dezelfde manier aan de pootjes kleven.

Tot slot hebben we ook gezien dat, hoewel houtkorrelstrooisel vloeistof absorbeert, het ook uit elkaar valt wanneer het dat doet, wat het risico op darmverstopping vermindert.

Inademen van stof

Traditionele klonterende nesten kunnen behoorlijk stoffig zijn. Hoewel dat stof vervelend is voor mensen in huis, is het ook niet geweldig voor uw kat. Als dat stof stoort u, hoe hard moeten de kleine longen van uw katachtige vriend werken om het stof kwijt te raken?

De Oakland Press legt dit heel duidelijk uit: “Stof in traditionele klonterende kattenbakvulling kan de luchtwegen van de kat irriteren, waardoor de kat gaat niezen, piepen en hoesten na gebruik van de kattenbak.

De meeste houtkorrelnesten zijn voor 99% stofvrij en dat staat meestal op de zak. Dat is niet alleen beter voor uw longen, maar ook voor die van uw kat!

Allergie voor strooisel

Vergelijkbaar met de problemen rond het inademen van stof, kunnen sommige katten een allergische reactie hebben op kattenbakvulling. Volgens Wag: “Kattenbakvulling die bijzonder stoffig is of veel geurstof bevat, zal katten met een kattenbakvullingallergie meer problemen geven dan geurvrije en minimaal stoffige kattenbakvulling.”

Hoewel het per merk kan verschillen, is het merendeel van de houtpellet-nesten volledig vrij van geurstoffen en kunstmatige bestanddelen.

Het is echter niet perfect en er is een kans dat sommige katten allergisch kunnen zijn voor hout, maar dat is relatief zeldzaam.

Hoe zit het met koolmonoxide en houtpellets?

Houtpellets kunnen koolmonoxide uitstoten en dit is in verschillende studies gedocumenteerd.

Deze studies kijken echter naar het industriële gebruik van houtpellets waar ze vaak zijn gebruikt als brandstofbron in industriële toepassingen. Ze kijken niet naar de 40-pond zak die je voor je kat bij Amazon kunt kopen. In plaats daarvan hebben we het over duizenden en duizenden kilo’s houtpellets die allemaal op één locatie zijn opgeslagen.

Nogmaals, ik heb in asielen gewerkt waar we honderden kilo’s houtpellets hadden, maar omdat de ruimte groot en geventileerd was, hebben we nooit een probleem gehad. Zelfs dat is niets vergeleken met de letterlijke tonnen houtpellets die worden gebruikt voor industriële toepassingen.

Dat wil niet zeggen dat het risico niet bestaat. Maar het risico voor de gemiddelde kattenouder is uiterst gering, tenzij je een groot aantal houtpellets in een zeer kleine ruimte opslaat.

Hoe zit het met de gevaren van dennenolie en fenolen?

Het merendeel van de houtpellet strooisel is gemaakt van dennenhout en als je enig onderzoek hebt gedaan naar dennenhout pellets heb je waarschijnlijk gelezen over dennenolie en fenolen.

Het is een verwarrend onderwerp voor een groot deel omdat er zo veel merken van houtpellet strooisel die er zijn. Wanneer veel mensen het over deze problemen hebben, hebben ze het over de dennenpellets of houtstookpellets die je bij tractorenwinkels kunt kopen. Deze zijn meestal een mix van houtsoorten, maar grenen is meestal de belangrijkste component.

Het is belangrijk op te merken dat deze producten niet specifiek voor katten gemaakt en als gevolg daarvan zult u van de fabrikant niets horen over de geschiktheid voor katten. Het is gewoon niet iets waar ze commentaar op zullen geven.

Geloof me, ik heb het geprobeerd.

Tijdens het onderzoek naar dit artikel heb ik een paar bedrijven gemaild en het antwoord ziet er ongeveer zo uit:

Wij kunnen dit product alleen aanbevelen voor het bedoelde en geëtiketteerde gebruik. We kunnen onze klanten geen ander gebruik aanbevelen, noch kunnen we de verantwoordelijkheid op ons nemen als de kopers ons product gebruiken voor iets anders dan waarvoor het bedoeld is. Ik hoop dat dit helpt en dank u!

Niet echt de meest behulpzame, maar ik begrijp het.

Laten we deze twee zaken eens nader bekijken, waarom je je ervan bewust moet zijn.

De risico’s van dennenolie in strooisel van dennenpellets

Etherische oliën zijn giftig voor katten en volgens de Pet Poison Helpline, “Katten missen een essentieel enzym in hun lever en hebben als zodanig moeite met het metaboliseren en elimineren van bepaalde toxines zoals etherische oliën.”

Hoewel het eerste waar we waarschijnlijk aan denken als het gaat om essentiële oliën dingen zijn zoals potpourri, zijn essentiële oliën eigenlijk gewoon elke natuurlijke olie.

Sommige mensen zullen beweren dat dennenkorrelstrooisel dennenolie bevat, maar de realiteit is dat de meerderheid dat niet doet. En dat is goed nieuws!

Omdat dennenpellets onder hoge hitte worden verwerkt, meestal in een oven, wordt de dennenolie verwijderd. Wanneer u dennenpellets koopt bij een Tractor Supply Store, of een soortgelijke winkel, bevestig dan bij de winkel dat de pellets via een oven zijn verwerkt.

Hoewel het zeldzaam is om houtkorrels of dennen pellets te vinden die het gebruik bij katten of andere kleine zoogdieren onderschrijven, vermeldt het winkelmerk van Tractor Supply Co. het als veilig voor katten, konijnen, en paarden. Het is ook ongeveer vijf dollar voor een 40-pond zak, dus het is vrij verdomd moeilijk te verslaan. Bekijk het hier.

Aan de andere kant, zachthout pellets gemaakt strikt voor brandstof zullen niet zo transparant zijn als het gaat om de veiligheid van huisdieren.

De risico’s van fenol in dennenpellet strooisel

Fenol is nauw verwant met dennenolie en ook giftig voor katten. Het is aanwezig in dennenproducten en zelfs in sommige naar dennen geurende producten zoals Pine-Sol en Lysol.

Maar op dezelfde manier als het ovenproces dennenolie afbrandt, zal het ook het overgrote deel van fenol afbranden.

Ik heb echter geen specifieke studie kunnen vinden die dit ondersteunt en er is enige discussie over, dus het is altijd een goed idee om contact op te nemen met het specifieke merk waarin je geïnteresseerd bent, of je gewoon te houden aan een van de opties in dit artikel.

Praat met de fabrikant om zeker te zijn

Zoals ik al zei, de meeste fabrikanten zijn niet van plan om u te vertellen dat hun product veilig is voor iets anders dan het beoogde gebruik, maar je kunt vragen over hun proces voor de productie van de pellets. Meer specifiek, vraag of een oven wordt gebruikt op een voldoende hoge temperatuur om dennenolie en fenol af te branden.

Het risico is klein bij de juiste merken

Zoals ik al eerder heb aangegeven, zijn producten zoals de dennenkorrels van Tractor Supply Co specifiek gelabeld als veilig voor konijnen, katten en paarden. Er zijn ook duizenden gelukkige katteneigenaars die dat product elke dag gebruiken.

Bij vertrouwde merken is het risico van fenol en dennenhout uiterst gering en het is over het algemeen veilig om te zeggen dat de hoge hitte ovenverwerking deze verbindingen verwijdert.

Is houtpelletstrooisel beter voor het milieu?

Het zal u misschien verbazen hoe slecht strooisel van klei kan zijn voor het milieu. Laten we eens kijken naar een paar van de problemen achter traditioneel strooisel.

Mijnbouw klei kattenbakvulling

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn sommige van de populairste kattenbakvullingen gemaakt van klei.

Die klei moet ergens vandaan komen en het ontginningsproces is niet altijd het meest milieuvriendelijk. Het feit is, dat de meeste mijnbouwprocessen niet milieuvriendelijk zijn. Ze kunnen erosie en uitputting van natuurlijke hulpbronnen veroorzaken, naast andere zaken.

Maar zijn houtpellets zoveel beter?

Ja, maar niet veel beter. Dat hout moet tenslotte ergens vandaan komen en de problemen bij het oogsten van hout zijn vergelijkbaar met die bij het delven van klei. Het grote verschil zit hem in het feit dat houtpellets meestal van schroot worden gemaakt. Dat betekent dat er geen bomen worden omgehakt enkel en alleen voor de kattenbakvulling van uw kat.

Kristal of Silica Kattenbakvulling

De materialen die nodig zijn voor kristal of silica kattenbakvulling vereisen ook mijnbouw en het proces is niet veel beter. Het grote probleem met deze kattenbakvulling is echter het fabricageproces.

Volgens de mensen van Rufus & Coco, “Kristal kattenbakvulling heeft meer dan tien keer de CO2 druk van andere kattenbakvullingen, waarbij ongeveer vijf ton steenkool nodig is om één ton silicagel te produceren, waardoor het een van de slechtste kattenbakvulling producten is voor ons milieu.”

Auw.

Houtpellets zijn biologisch afbreekbaar

Houtpellet strooisel onderscheidt zich echt van traditionele opties als het gaat om de impact op het milieu na het gebruikt is.

Traditioneel zwerfvuil heeft een lange tijd nodig om te ontbinden of is in sommige gevallen helemaal niet biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat het naar de stortplaats gaat en het blijft daar voor een zeer lange tijd.

Houtkorrels daarentegen, zijn biologisch afbreekbaar, wat een enorm verschil is. Je kunt zelfs zien dat de korrels uit elkaar vallen nadat je kat er op geplast heeft en na verloop van tijd zullen ze volledig uit elkaar vallen. Hoewel ik niet zou aanraden om deze weg in te slaan, zijn houtkorrels zelfs composteerbaar (meer daarover in het volgende gedeelte).

Is er iets milieuvriendelijker dan houtpellets?

Hoewel houtpellets een geweldige optie zijn voor eco-vriendelijke kattenouders, zijn er andere opties die een stapje verder gaan door gebruik te maken van gerecyclede materialen. Mijn absolute favoriet is een product genaamd Yesterday’s News dat gerecycled krantenpapier gebruikt om pellets te maken. De korrels lijken erg op de houtkorrels en als je niet goed kijkt zie je waarschijnlijk niet eens het verschil.

U kunt meer te weten komen over deze optie en de laatste prijs op Amazon controleren door hier te klikken.

Hoe kan ik houtpellet strooisel weggooien?

Omdat houtpellet strooisel een veel milder effect heeft op het milieu, heb je verschillende opties voor verwijdering, maar de beste optie is nog steeds het weggooien in de vuilnisbak. Omdat de houtkorrels biologisch afbreekbaar zijn, vallen ze na verloop van tijd uit elkaar.

Kan ik houtpellet strooisel doorspoelen?

Ja, dat kan, maar het is meestal niet de beste praktijk. Hoewel de houtkorrels genoeg uiteenvallen om door de meeste leidingen te gaan, is het niet bepaald gemakkelijk voor uw sanitair en grote hoeveelheden kunnen problemen veroorzaken. Maar het grootste probleem is het risico op toxoplasmose, een ziekte die kan worden verspreid via de uitwerpselen van katten.

Toxoplasmose is een van ’s werelds meest voorkomende ziekten en kan bij mensen een breed scala aan symptomen veroorzaken, afhankelijk van uw leeftijd en algemene gezondheidstoestand. Wanneer kattenpoep samen met houtkorrels door het toilet wordt gespoeld, kan toxoplasmose in nabijgelegen watermassa’s terechtkomen, of in sommige gevallen zelfs in de menselijke watervoorziening.

Als je bedenkt dat één studie een prevalentie van 74% bij volwassen katten heeft gevonden, wordt het duidelijk dat het doorspoelen van houtkorrels met poep erop een slecht idee is. Niet alleen vanwege het risico voor mensen, maar ook voor andere dieren.

Onderzoekers denken dat het doorspoelen van kattenbakkorrels kan hebben bijgedragen aan de dood van honderden Californische otters. Autopsie resultaten toonden de aanwezigheid van de toxoplasmose parasiet in de hersenen van de zeeotters, wat ongebruikelijk is voor zeedieren. Hoewel het in verband kan worden gebracht met de uitwerpselen van katten en andere dieren, is er veel voor te zeggen dat kattenbakvulling de boosdoener was.

Dus ook al zijn houtkorrels op zichzelf veilig genoeg om door het toilet te spoelen, het is nog steeds geen goede praktijk als ze worden gebruikt voor kattenbakvulling.

Hoe zit het met composteren?

U kunt houtkorrels composteren, zelfs nadat ze zijn gebruikt als kattenbakvulling, maar er bestaat een risico dat toxoplasmose uw compost besmet, wat betekent dat de vuilnisbak waarschijnlijk nog steeds de beste optie is voor gepoept houtkorrelstrooisel.

Het feit dat je kunt houtpellets composteren is een mooi bewijs van zijn milieuvriendelijkheid. Maar als u deze weg inslaat, moet u ervoor zorgen dat de temperatuur in uw compost hoog genoeg is om eventueel aanwezige toxoplasmose te doden. De CDC raadt 63 graden Celsius (145 graden Fahrenheit) aan om dit voor elkaar te krijgen.

Het is absoluut mogelijk om compost op die temperatuur te krijgen, maar ik zou er mijn gezondheid niet op willen verwedden. Je zou natuurlijk een composthoop kunnen maken voor kattenbakvulling.

Maakt dat de vuilnisbak tot de beste optie?

Ja, de vuilnisbak is bijna altijd de beste optie voor het weggooien van gebruikte houtkorrelstrooisel. Het risico op toxoplasmose voor mensen en andere dieren is te groot om een van de opties te rechtvaardigen.

Hoewel je zou kunnen pleiten voor composteren of het doorspoelen van strooisel dat alleen is blootgesteld aan urine, is het niet een zeer overtuigend een.

Dat komt omdat toxoplasmose wordt overgedragen via alles wat in contact is geweest met kattenuitwerpselen, inclusief overdracht via de poten van uw kat. Het feit dat er geen kattenpoep op een hoopje dennenappels ligt, wil niet zeggen dat ze er niet aan blootgesteld zijn tijdens de normale kattenbakroutine van uw kat.

In plaats daarvan is het verstandiger om de hele kattenbak als aangetast te beschouwen en het bij de prullenbak te houden. Maar u kunt gerust zijn, wetende dat de houtkorrels niet op de vuilnisbelt zullen liggen voor de komende 100 jaar!

Is houtpellet strooisel duurder?

Verre van dat! In sommige gevallen is het veel goedkoper.

Zoals met alles, heb je verschillende merken om uit te kiezen met variërende kosten. Verreweg de goedkoopste optie is om naar je plaatselijke voederwinkel te gaan en een zak van 40 pond dennenpelletstrooisel of brandstof voor een houtkachel te halen voor ongeveer 5 dollar. Daar kun je echt niet tegenop.

Houd er echter rekening mee dat niet al deze producten zijn goedgekeurd voor katten en dat u dus niet dezelfde garanties en merkondersteuning krijgt als bij producten als Feline Pine, die bedoeld zijn om voor katten te worden gebruikt.

Hoe vaak moet ik houtpellet strooisel vervangen?

Houtkorrelstrooisel zou niet vaker vervangen moeten worden dan ander strooisel. Het grootste probleem dat de meeste mensen hebben is een opeenhoping van de stukjes zaagsel op de bodem nadat er op is geplast. Een zeefbak kan dit verhelpen, maar regelmatig omscheppen kan ook.

Over het algemeen raad ik aan om kattenbakvulling van welke soort dan ook, inclusief houtkorrels, elke 1 tot 2 weken te vervangen. Nogmaals, dit hangt af van het aantal katten dat de bak gebruikt en de algemene opzet, maar over het algemeen is dit een goede vuistregel.

Dus zijn houtpellets beter dan traditionele kattenbakvulling?

Houtpellet strooisel verslaat traditionele opties als het gaat om netheid, milieu-impact, en de kosten, dus ik zou stellen dat het beter is dan traditionele strooisel in de meeste gevallen. Het grootste nadeel voor de meeste mensen is het feit dat het schep proces een beetje anders is en kan enige gewenning vergen.

Hoewel ik vind dat houtkorrels de betere optie zijn, is het echt aan jou om te beslissen wat het meest zinvol is voor jou en je katachtige vriend. Daarom heb ik een volledige lijst samengesteld van de voor- en nadelen van houtpellet strooisel versus traditionele opties.

Voors en tegens van houtkorrel kattenbakvulling

Laten we beginnen met alles wat goed is aan hout- of dennenpellet kattenbakvulling.

Pros

✅ Geen kunstmatige geurstoffen of chemicaliën nodig. Hoewel het per merk kan verschillen, zijn de meeste houtpellet-nesten 100% natuurlijk!

✅ Loopt niet uit de kattenbak en blijft niet aan de poten van uw kat plakken, zoals traditionele nesten dat kunnen doen. Dat betekent minder rommel!

✅ De meeste merken zijn 99% stofvrij, wat geweldig is voor katten of mensen met gevoelige luchtwegen.

✅ Houtkorrels zijn veel beter voor het milieu in vergelijking met klei of kristal kattenbakvulling die beide mijnbouw vereisen. Niet alleen dat, maar houtpellet strooisel is biologisch afbreekbaar, in tegenstelling tot traditionele nesten die ruimte innemen op een stortplaats voor de komende decennia (of langer).

✅ Hoewel het niet voor iedereen een voordeel is, houden veel mensen van de natuurlijke geur van dennenhout of andere houtsoorten.

✅ Houtkorrels zijn over het algemeen veiliger voor katten omdat er geen natrium bentoniet in zit.

✅ Als je bij een tractorwinkel koopt, kun je een zak van 5 kilo kopen voor ongeveer 5 dollar.

Houtkorrels zijn sterk absorberend en kunnen uitstekend kattenurine opnemen en stinkende ammoniakgeuren neutraliseren.

Nadelen

❌ Het grootste nadeel voor de meeste mensen zal het feit zijn dat houtkorrelstrooisel niet klontert. In feite is het scheppingsproces het tegenovergestelde van wat je normaal zou doen! Er zijn echter hybride opties zoals ÖKOCAT die plantaardig strooisel in pelletstijl aanbieden dat ook klontert.

❌ Sommige katten kunnen de voorkeur geven aan traditionele opties en je moet er zeker van zijn dat je katachtige vriend de dennenkorrels goedkeurt! Maar na meer dan tien jaar in het asiel te hebben gewerkt, heb ik duizenden katten gezien die met plezier houtkorrelstrooisel gebruiken, dus de meeste katten zullen er geen probleem mee hebben.

❌ Voor sommige mensen is de geur van natuurlijk hout of dennenhout juist een nadeel.

❌ Werkt niet met de meeste automatische kattenbakken zoals de Litter-Robot en alleen sommige zeefbakken zullen werken.

❌ Hoewel de korrels de urine goed opzuigen, is de natuurlijke dennengeur niet altijd voldoende om de geur van kattenpoep te overstemmen.

Wat zal mijn kat van houtkorrelstrooisel vinden?

Misschien hadden we hier moeten beginnen! Want hout- of dennenkorrelstrooisel kan de beste ter wereld zijn, maar als uw kat het niet gebruikt, wat heeft hij er dan aan?

U zult blij zijn te weten dat de overgrote meerderheid van de katten heel blij zijn met het gebruik van houtkorrelstrooisel!

Ik heb meer dan tien jaar in een asiel gewerkt en uiteindelijk zijn we overgestapt op het gebruik van houtkorrelstrooisel voor alle katten in het asiel. 99% van de katten waren blij met de houtkorrels en met ongeveer 10.000 katten die per jaar door de deur komen, is dat een behoorlijk grote steekproef.

Dat gezegd hebbende, de omgeving in het asiel is heel anders dan bij u thuis en katten zullen natuurlijk een voorkeur hebben, net als ieder ander schepsel. Maar ik heb in de loop der jaren ook honderden katten opgevangen en ik gebruik altijd een soort kattenbakvulling zonder problemen.

Omdat katten van oudsher woestijnbewoners zijn, wordt aangenomen dat zij de voorkeur geven aan fijnere deeltjes, zoals zand- of kleibakvulling, en sommige katten zullen u daar terdege van bewust maken. Maar in de meeste gevallen zullen katten blij zijn om houtkorrelstrooisel te gebruiken.

Hoe introduceer je houtkorrelstrooisel bij je kat

Er zijn verschillende manieren om uw kat over te laten stappen op dennen- of houtkorrelstrooisel, en we zullen ze stuk voor stuk bespreken, maar ze beginnen allemaal met één simpele stap…

Zorg voor voldoende kattenbakken

Als vuistregel geldt: zorg voor een kattenbak voor elke kat plus één. Dus als je 2 katten hebt, heb je drie kattenbakken nodig.

Dit is niet alleen de beste praktijk, maar het zal ook belangrijk zijn als we kijken naar opties voor de overgang van uw kat naar dennen- of houtpelletstrooisel.

Toch zijn er gevallen waarin uw hele appartement de grootte heeft van één grote kamer, en het idee om meerdere kattenbakken toe te voegen een beetje overdreven lijkt. Ik erken dat er enkele zeldzame uitzonderingen zijn op de plus één kattenbak regel, maar voor de overgang naar pellets moet je een extra bak hebben.

Je kunt een zeer budgetvriendelijke optie van Amazon halen en die gewoon wegzetten als de overgang voltooid is.

Optie 1: Wijzig de mix

Na verloop van tijd kunt u de samenstelling van de kattenbak langzaam veranderen door een beetje houtkorrels toe te voegen aan de bestaande kattenbak. Uiteindelijk zul je meer houtkorrels hebben dan traditionele kattenbakvulling.

Neem je tijd met deze overgang en geef je kat voldoende tijd om aan de nieuwe kattenbakvulling te wennen. Het is ook een goed idee om in het begin één kattenbak vol te houden met de oude kattenbakvulling. Zodra u ziet dat uw kat de mix van houtkorrels en traditionele kattenbakvulling begint te gebruiken, kunt u beginnen met het toevoegen van de houtkorrels aan alle kattenbakken.

Je kunt het overgangsproces zo lang rekken als je wilt en je moet het afstemmen op je individuele kat. Meer koppige katten zullen meer tijd nodig hebben om over te stappen op hun nieuwe houtkorrels.

Optie 2: Hout Pellet Potje Techniek

Uw andere optie is om een van de kattenbakken direct om te bouwen tot een houtkorrelpot. U zult onmiddellijk kunnen zien of uw kat een probleem zal hebben met de houtkorrels en als ze aarzelen of het vermijden, dan kunt u uw houtkorrelpotje veranderen in een mix van de twee nesten.

Nogmaals, u kent uw kat en hoe aanpasbaar ze zijn. Voor mijn kat, is dit de techniek die ik gebruikte. Maar ze is zo’n nieuwsgierig katje dat ze stond te popelen om de nieuwe veranderingen te verkennen en binnen een dag vond ik een poepje dat me liet weten dat houtkorrels meer dan acceptabel zouden zijn.

Forceer de overgang niet

Welke methode je ook gebruikt, probeer nooit de overgang te forceren door de bestaande kattenbakvulling van je kat volledig weg te nemen. Hoewel dit soms kan werken, als het niet werkt, zult U eindigen met kattenplas op het badkamerkleed, losse plastic zakken, of zowat alles wat zacht en buigzaam is in huis.

Erger nog, als die gewoonte lang blijft bestaan, kunnen katten besluiten dat ze dat nieuwe materiaal verkiezen boven de kattenbakvulling, wat de zaken echt ingewikkelder maakt.

Hou de houtpelletdoos Super Clean

Katten houden van een schone plek om hun behoefte te doen. Dus om de nieuwe houtkorrelbakvulling aantrekkelijker te maken, moet je ervoor zorgen dat je de kattenbakvulling zo snel mogelijk opschept of zelfs vervangt. Niet om grof te zijn, maar je zult ook de niet-hout pellet bakken net iets viezer willen laten.

Maar dat betekent niet dat je helemaal stopt met scheppen! Het betekent alleen dat u de houtkorrelbak een beetje schoner houdt om uw kat aan te moedigen de nieuwe korrels te gebruiken. Ze zijn misschien wat huiverig om iets nieuws te proberen, maar als de ene optie schoner is dan de andere, zullen ze het waarschijnlijk toch proberen.

Overweeg Kat Aantrekken Door Dr. Elsey

Cat Attract is een kruidenadditief dat ontworpen is om katten naar de kattenbak te lokken. Het wordt vaak gebruikt voor kittens die net leren om de kattenbak te gebruiken, maar het is ook een goede optie om katten die in huis vervuilen te helpen. U kunt de laatste prijs en meer reviews lezen op Amazon door hier te klikken.

Verwacht niet dat het wonderen verricht, maar het kan een nuttig onderdeel zijn van uw gereedschapskist voor de overgang van uw kat naar houtpellets!

Hoe kies je de beste houtpellet strooisel

Ik heb al verschillende keren gezegd dat u tientallen opties hebt als het op houtkorrelstrooisel aankomt. U kunt kiezen uit houtcomposieten, houtbrandstof pellets, dennen paarden pellets, kat-specifieke producten zoals Feline Pine, en nog veel meer.

Dus hoe kiest u welke houtpellet voor u zinvol is?

Laten we eens kijken naar een aantal belangrijke criteria die u kunnen helpen bij het maken van een beslissing.

Prijs

Als het gaat om hout pellet strooisel en andere pellet-type strooisel, is er een enorm scala in de prijzen. Aan de lage kant, heb je opties zoals dennen pellet strooisel dat kost rond de $ 5 voor 40 pond. Dan heb je een enorme reeks van middelgrote tot premium pellet strooisels ook.

Als je meer betaalt, krijg je meestal twee dingen: gemoedsrust en klontering. Merken zoals ÖKOCAT combineren houtkorrel-stijl kattenbakvulling met klontering, maar u kunt ook gerust zijn in de wetenschap dat het speciaal gemaakt is voor katten, in tegenstelling tot sommige van de houtpellets die er zijn.

Dat wil niet zeggen dat strooisel van dennenhoutpellets niet veilig is, en we hebben dat hierboven in detail behandeld, maar sommige mensen zullen liever meer betalen om te weten dat het product dat ze gebruiken speciaal gemaakt is voor kattenbakvulling.

Duurzame Herkomst

Een van de grote voordelen van houtpelletstrooisel is het feit dat het milieuvriendelijker is in vergelijking met traditioneel strooisel.

Maar het oogsten van hout is niet zonder gevolgen voor het milieu en verschillende producten zullen verschillende niveaus van duurzaamheid hebben. Nogmaals, premium merken zoals ÖKOCAT zullen veel transparanter zijn dan veel goedkope opties.

Het is ook de moeite waard om houtpellet alternatieven te overwegen die nog milieuvriendelijker zijn. Mijn favoriet op die lijst is Yesterday’s News, dat erg lijkt op houtpellets maar gemaakt is van gerecycleerde kranten in plaats van houtkrullen. We zullen later in dit artikel meer over dit product vertellen.

Klonterend vermogen

Niet iedereen is klaar om de “reverse scoop” techniek te leren en klonteren is voor sommige mensen gewoon te belangrijk om op te geven.

Zelfs met houtkorrelstrooisel heb je nog opties! Nogmaals, je zult kijken naar een aantal van de meer premium opties op de markt, maar meer en meer bedrijven zijn het uitzoeken van manieren om houtpellets klonteren.

Veiligheid & gemoedsrust

Ik ga geen strooisel opnoemen waarvan ik denk dat het niet veilig is, dus dit gaat meer over gemoedsrust dan over iets anders. Niet iedereen voelt zich op zijn gemak bij het hergebruiken van producten voor kattenbakvulling en zelfs met de wetenschappelijke onderbouwing van de veiligheid zullen sommigen nog steeds alleen producten willen gebruiken die speciaal voor katten gemaakt zijn.

Dit is volkomen begrijpelijk en iets om te overwegen als u uw opties bekijkt.

Beste Houtpellet Nest

Op dit punt, bent u een bonafide houtpellet strooisel expert. U kent de voors en tegens, samen met wat u wilt zien in uw voorkeursoptie.

Dus laten we breken een aantal van onze favorieten!

Beste in het algemeen: Feline Pine Original

Feline Pine is een eenvoudige, kattenspecifieke houtkorrelstrooisel dat gemaakt is van 100% dennenhout. Er zijn geen toevoegingen of extra chemicaliën- gewoon dennenhouten korrels en dat is precies waarom dit onze beste keuze is!

De originele formule klontert niet, maar Feline Pine heeft een versie geïntroduceerd die dat wel doet, die je kunt zien op Amazon door hier te klikken. Bedenk wel dat die versie zal klonteren, het zal niet hetzelfde zijn als uw traditionele nesten.

Maar ik heb Feline Pine Original als beste gekozen omdat, voor mij althans, het bij houtkorrelstrooisel draait om het simpel houden. Ik geef de voorkeur aan een product waar niets extra’s aan toegevoegd is, zelfs als dat betekent dat ik het zonder klontering moet stellen.

Feline Pine is ook budgetvriendelijk, maar je krijgt ook de extra gemoedsrust te weten dat het ovengedroogd is (wat ze meteen op hun homepage uitleggen), wat betekent dat dennenoliën en fenolen zouden moeten worden afgebrand.

U kunt meer recensies lezen en de laatste prijs op Amazon bekijken door hier te klikken.

Wat ik er zo leuk aan vind: Feline Pine houdt het simpel! Het is gewoon 100% dennenhout, maar je hebt nog steeds de gemoedsrust dat je een product koopt dat speciaal voor katten is gemaakt.

Wat ik wou dat het had: Hoewel alle houtkorrelstrooisel een sterke natuurlijke geur heeft, is Feline Pine bijzonder geurig. Hoewel ik het niet erg vind, kunnen sommige mensen met meer dan 2 kattenbakken de geur een beetje overheersend vinden. Maar het is manier beter dan de geur van kattenpoep!

Premium keuze: ÖKOCAT Premium Klonterende Kattenbakvulling

ÖKOCAT is een premium kattenbakvulling die verkrijgbaar is in verschillende stijlen. Zoals je zou verwachten, is het verkrijgbaar in de traditionele houtkorrels, maar ze bieden ook kleinere houtbrokken die ergens tussen de consistentie van houtkorrels en traditionele kattenbakvulling vallen.

Ze bieden zelfs een zeer fijne optie die meer de consistentie van zaagsel heeft. Hoewel beide niet-pellet opties meer problemen zullen hebben met het wegsporen uit de kattenbak, zouden ze voor katten die niet van houtkorreltextuur houden een perfecte optie kunnen zijn. Met de kleine houtkorrels of het fijnere zaagsel kunt u de voordelen van houtkorrelstrooisel benutten zonder de textuur van uw kat te moeten veranderen. Ze kunnen ook de overgang voor sommige katten gemakkelijker maken.

Alle drie ÖKOCAT soorten zijn klonterend, waar sommige mensen absoluut dol op zullen zijn.

Zoals met alle andere houtkorrel-type nesten, krijg je ook de voldoening van de wetenschap dat het strooisel milieuvriendelijker is dan klei opties, maar ÖKOCAT gaat een beetje verder en legt uit dat hun product is, “Volledig gemaakt van duurzaam verkregen, verantwoord gered natuurlijke houtvezels voor een beter presterende kattenbakvulling.”

Als premium product mag je een premium prijs verwachten, maar het helpt zeker dat er meer dan 5.500 vijf-sterren reviews zijn die het merk ÖKOCAT ondersteunen. U kunt meer reviews lezen en de laatste prijs op Amazon bekijken door hier te klikken.

Wat ik er zo leuk aan vind: Ik vind het geweldig dat ze drie verschillende textuurtypes of stijlen aanbieden, zoals ze het noemen. Dit betekent meer gelukkige baasjes omdat ze de voordelen van houtkorrelstrooisel krijgen en meer gelukkige katten die zich niet zo veel hoeven aan te passen als ze dat niet willen.

Wat ik wou dat het had: Ik zou graag een niet-klonterende versie zien, niet alleen om het een beetje meer budget-vriendelijk te maken, maar ook voor mensen die een super eenvoudige optie willen.

Het beste voor een budget: Tractor Supply Co Pelletized Bedding

strooisel van dennenkorrels van tractor supply

Als het gaat om budget-vriendelijk te blijven, het is bijna onmogelijk om de opties te verslaan bij de tractor voorraad winkels. Terwijl u kunt gaan voor houtkachel pellets, zou ik over het algemeen suggereren te gaan voor de gepelletiseerde strooisel producten die zijn gemaakt voor gebruik in dierenverblijven.

Zoals u kunt zien op de bovenstaande productafbeelding, zitten er een kat en een konijn op dit product, en dit product is speciaal gemaakt om veilig te worden gebruikt voor allerlei soorten beestjes, waaronder onze katachtige vrienden. Hoewel het op de markt wordt gebracht als een optie voor schuurdieren, zult u in de reviews honderden katteneigenaren aantreffen.

Dus hoe goedkoop is het?

Je kunt het meestal kopen voor ongeveer $0,14 per pond. Je zult geen andere optie vinden die zo goedkoop is!

Het grootste nadeel is de moeilijkheid van het afhalen. Afhankelijk van waar je woont, kan de dichtstbijzijnde tractor of diervoeder winkel behoorlijk uit de weg zijn. Leveringsopties zijn ook vrij gevarieerd je gaat niet naar de gekke Prime scheepvaart die je krijgt met Amazon te krijgen.

Toch, als je een gemakkelijke toegang hebt is dit een geweldige optie voor een budget.

Wat ik er zo leuk aan vind: Hoewel de prijs niet te verslaan is, vind ik het geweldig dat dit speciaal op de markt is gebracht voor katten en andere kleine zoogdieren. Dat is veel beter dan sommige van de houtbrandstof opties die een beetje onderzoek van uw kant vereisen.

Wat ik wou dat het had: Ik zou graag makkelijkere opties voor verzending zien!

Onze Favoriete Korrel Nest Alternatieven

Misschien bent u wel verkocht aan het idee van pelletnesten, maar niet helemaal in de wolken als het op hout aankomt.

Nou, je hebt geluk. Hout is ver niet de enige optie als het op pelletstrooisel aankomt! Ik heb al een paar opties genoemd, waaronder krantenpapier en zeoliet, maar laten we een paar van deze opties eens nader bekijken.

Beste in het algemeen: Tidy Cat’s Breeze Nestbak Systeem

De Tidy Cat Breeze kattenbak wordt niet voor niets op de markt gebracht als een “systeem”. Het is een volledige set van onderdelen die allemaal samenwerken. Deze kit bevat zeolietkorrelstrooisel, een kattenbak met kap, en absorberende pads die allemaal samenwerken om een geur- en sporingsarme opstelling te creëren.

We hebben het al kort gehad over zeolietkorrels, maar in plaats van de urine op te zuigen, laten deze korrels vocht door de korrels stromen naar een sterk absorberende onderlegger die in een bak onder de kattenbak ligt. De zeolietkorrels zijn ook ontworpen om eventuele poepjes uit te drogen waardoor de ontlasting minder stinkt en gemakkelijker schoon te maken is.

Dit is niet alleen maar marketing en er zijn duizenden reviews over het internet die deze beweringen ondersteunen.

Er zijn echter een paar nadelen. De eerste is het gebruik van zeoliet als strooisel. Hoewel deze pellets weinig sporen nalaten en stofvrij zijn, vereist het verzamelen van zeoliet dagbouw, wat het een beetje minder milieuvriendelijk maakt dan andere opties. Er zijn echter verschillende mensen die een manier hebben gevonden om het systeem te laten werken met houtpellets.

Ten tweede is er het feit dat dit een volledig systeem is dat alle componenten nodig heeft om te werken. Sommige mensen vinden het misschien leuk dat je alles in één pakket krijgt, maar het maakt het wel wat moeilijker om het gewoon uit te proberen.

Over het geheel genomen geeft dit systeem u veel van de voordelen van houtpelletstrooisel met een paar extra extraatjes. De absorberende pads zijn zeker een interessante functie die mensen kunnen besparen wat scheppen en het is de moeite waard het controleren van de korte video van hoe het systeem werkt op Amazon.

Wat ik er zo leuk aan vind: Ik ben een grote fan van de onderleggers die urine opzuigen en de geur beperken. Ik vind het ook fijn dat ik het onderleggertje kan vervangen in plaats van het op te scheppen.

Wat ik wou dat het had: Ik zou graag meer functionaliteit met andere producten zien. Zoals het er nu uitziet, werkt het systeem alleen met een specifieke kattenbak, korrelsoort, etc.

Runner Up: Yesterday’s News

De zeer toepasselijke naam Yesterday’s News is een andere geweldige optie en onze runner-up! Gemaakt van gerecycled krantenpapier, is dit een van mijn favoriete opties, niet alleen omdat het gemaakt is van gerecycled materiaal, wat de eco-vriendelijkheid echt een niveau omhoog brengt, maar ook omdat het in pelletvorm wordt geleverd.

Het ziet eruit en werkt bijna precies als een traditionele houtkorrel strooisel- dat is wat ik liefde over het. Net als houtkorrels valt deze kattenbakvulling uiteen in vlokkig stof als er op geplast wordt, dus je zult nog steeds moeten werken aan je “omgekeerde schep” techniek.

Maar als dat een deal-breaker voor u is, hebben ze ook een klonterende versie uitgebracht.

Hoewel het zeldzaam is dat kattenbakvulling wordt gegeten door katten, hoewel ik verschillende kittens het heb zien proberen, is er, omdat dit product van papier is gemaakt, bijna geen risico op giftigheid als katten het toch binnenkrijgen. Als je de niet-klonterende versie kiest, zal het waarschijnlijk zonder problemen door je kat gaan.

U kunt meer reviews lezen en de laatste prijs op Amazon bekijken door hier te klikken.

Wat ik er zo leuk aan vind: Het heeft alles wat ik leuk vind aan houtkorrelstrooisel, maar gebruikt in plaats daarvan gerecycled krantenpapier om de eco-vriendelijkheid echt te vergroten.

Wat ik wou dat het had: Je mist de natuurlijke dennengeur die je wel krijgt bij traditionele houtpellet-nesten. Hoewel dat voor sommige mensen een voordeel is, betekent het wel dat deze kattenbak niet zo effectief is in het beheersen van geurtjes.

Wat met ander niet-traditioneel nest?

Er zijn honderden keuzes als het gaat om strooisel. De opties gaan veel verder dan pellet versus traditioneel en u kunt strooisel vinden gemaakt van tarwe, maïs, en zelfs gras.

Het grote verschil is echter dat veel van deze strooisels niet in korrelvorm worden geleverd. In plaats daarvan hebben ze een vermalen textuur die meer lijkt op traditioneel strooisel dan op korrels. Dat betekent dat ze iets meer zullen sporen in huis, maar je krijgt nog steeds veel van de milieuvriendelijke voordelen die je krijgt met houtpellet strooisel.

Voordat we dit artikel afronden, kijken we nog even snel naar een paar van de opties.

Maïs

Kattenbakvulling op basis van maïs is een interessant alternatief voor hout en heeft veel van dezelfde milieuvoordelen, aangezien ze allebei mijnbouw vermijden. Natuurlijk is maïs niet zonder problemen en het feit dat tot 92% van de maïs in de VS genetisch gemanipuleerd is, kan voor sommige mensen een nadeel zijn.

Het grote verschil hier is dat de meeste op maïs gebaseerde nesten beschikbaar zijn in een consistentie die dichter bij traditioneel strooisel in plaats van pellets. Hoewel dit een voordeel is als het gaat om het gemak van de overgang van katten naar het, de kleinere vlokken zijn ook meer kans om te sporen buiten de doos.

Het meest populaire en goed beoordeelde merk in de markt voor kattenbakvulling is de niet zo subtiel genoemde World’s Best Cat Litter, die u op Amazon kunt bekijken door hier te klikken.

Tarwe

Net als bij de maïsopties, wordt tarwe meestal gevonden in een fijn meelachtige consistentie die dichter bij traditionele kattenbakvulling staat. Dat is geweldig voor kieskeurige katten en je kunt ook veel op tarwe gebaseerde kattenbakvulling vinden die klontert, wat geweldig is voor kieskeurige baasjes!

Swheat Scoop is een van de meer populaire opties en heeft duizenden vijf-sterren reviews die het ondersteunen. U kunt het hier bekijken.

Gras

Yep. je kunt zwerfvuil oprapen dat gemaakt is van gras! Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar het is ook zeer lichtgewicht. Mijn favoriet onder de grasnesten is de op zaad gebaseerde optie van SmartCat, die u hier kunt bekijken.

Walnoot

Walnoot is een andere interessante optie. Het is licht, milieuvriendelijk en licht van gewicht, dus het voldoet aan heel wat eisen die de meeste mensen stellen. Het is ook klonterend!

Slotgedachten

Ik hoop dat ik alles heb behandeld wat u mogelijk moet weten over houtpelletstrooisel!

Hoewel het niet perfect is en geen enkele kattenbakvulling dat is, is het een geweldige optie voor veel kattenouders en hun katachtige vrienden.

Wat denk jij? Ga jij voor houtkorrelstrooisel?

Inhoudsopgave