8 opvallende Colorpoint Kattenrassen

Kleur ons onder de indruk van deze colorpoint kattenrassen! Wist je dat colorpoint verwijst naar de kleuren en patronen van veel katten, evenals specifieke rassen zoals de Colorpoint Shorthair? Lees meer over de verscheidenheid aan kleuren en patronen die je op deze prachtige colorpoint katten zult vinden.

Wat zijn colorpoint katten?

Kleur verschijnt alleen op het gezicht, de voeten en de staart van colorpoint katten, ook wel ‘punten’ of ‘puntkatten’ genoemd. Beide ouders moeten het colorpoint-gen dragen om een colorpoint-kitten te produceren.

Colorpoint is een patroon… en een ras!

Zoals tabby, calico, tortie en smoking, kleurpunt verwijst naar een vachtpatroon. In tegenstelling tot die andere patronen, kan colorpoint ook verwijzen naar een ras!

Als patroon wordt colorpoint meestal geassocieerd met Siamese katten.

Als ras wordt colorpoint meestal geassocieerd met Colorpoint Korthaar katten.

Tientallen colorpoint variëteiten

Terwijl Siamese katten worden herkend in slechts vier kleuren (zegel, chocolade, blauw en lila), hebben andere colorpoint katten, waaronder de Colorpoint Korthaar, 8-punts kleurmogelijkheden en vierpuntspatroonmogelijkheden.

Kleuren:

 • Afdichtingspunt
 • Crème punt
 • Rood punt (ook wel vlampunt genoemd)
 • Kaneelpunt
 • Fawn punt
 • Chocolade punt
 • Blauwe punt
 • Lila punt

Patronen:

 • Effen punt (in een van de kleuren)
 • Lynx (tabby) punt (in een van de kleuren)
 • Tortiepunt (in een van de kleuren)
 • Torbiepunt (in een van de kleuren)

&

8 colorpoint kattenrassen

Colorpoint Korthaar

Red Colorpoint Korthaar kat - colorpoint kattenrassen

De Colorpoint Korthaar is een kruising tussen een Siamees en een rode Amerikaanse Korthaar. Dit ras is er in 16 kleuren! Net als haar ouderras de Siamees, is de Colorpoint Korthaar een zeer spraakzame, intelligente kat. Hoewel ze meestal klein van gestalte is, staat ze bekend om een grote, raspende stem.

Siamees

Siamese kat - colorpoint kattenrassen

De meest herkende van de colorpoint katten is de Siamese kat. Dit oude natuurlijke ras heeft een legendarische geschiedenis, van metgezel van oude tempelpriesters en een gerespecteerde beschermheer van koninklijke families, tot het bijdragen aan talloze moderne katachtige stambomen. De Siamees komt in zegel-, chocolade-, blauwe en lila puntkleuren.

Birmaans

Birmaanse kat - colorpoint kattenrassen

Een andere natuurlijke colorpoint kat is de Birmaan, waarvan wordt gezegd dat hij is ontstaan in de tempels van Birma. Volgens de legende heeft deze prachtige, halflangharige kat zijn diepe saffierogen verkregen van een godin met blauwe ogen. Dit is een volgzaam kattenras dat ervan houdt om vastgehouden te worden.

Thais

Thaise kat volwassen en kitten - colorpoint kattenrassen

De Thaise kat staat bekend als de ‘Old-Style Siamese’. Dit ras bestaat uit de natuurlijke colorpoint kat die je vandaag de dag in Thailand zult vinden. Deze aanhankelijke, energieke katten, door het Thaise volk Wichienmaat genoemd, worden in Thailand al minstens 700 jaar aanbeden. Ze verschijnen zelfs in een beroemd boek met kattengedichten geschreven door Siamese monniken!

Balinees

Balinese kat - colorpoint kattenrassen

De langharige versie van de Siamese kat, het Balinese ras, is vernoemd naar Bali-dansers vanwege hun sierlijke maar gespierde gestalte. Het ras ontstond in de jaren 1940 na het kruisen van Siamese katten met gedomesticeerde langharige katten. Het zijn vocale, liefdevolle en sociaal veeleisende katten.

Himalaya

Himalaya kat - colorpoint kattenrassen

Een andere langharige colorpoint kat, de Himalaya, werd ontwikkeld door een Siamees en een Perzische kat te kruisen. Deze lieve, volgzame katten hebben de kleur en het patroon van de Siamees, maar de lange haar- en gelaatstrekken van de Perzische. Ze geven de voorkeur aan rustige, serene huizen en veel liefde.

Lappenpop

Ragdoll kat - colorpoint kattenrassen

De Ragdoll kat is een van de grootste en zachtaardigste kattenrassen, waarvan zelfs bekend is dat ze in de armen vallen van iedereen die ze vasthoudt. Naast hun grootte en temperament staan ze bekend om hun lange, zijdeachtige jassen en verscheidenheid aan kleurpunten en patronen. Hun neef, de Ragamuffin, komt in nog meer kleuren en patronen!

Sneeuwschoen

Sneeuwschoenkat - colorpoint kattenrassen

Het sneeuwschoen kattenras werd ontwikkeld in de jaren 1960 met als doel Siamese punten te combineren met de witte voeten van een Birmaanse kat. Interessant is dat sneeuwschoenkittens volledig wit worden geboren. Hun puntkleuring begint zich een paar weken na de geboorte te ontwikkelen. Dit ongewone ras is slim, actief en heeft de neiging om één “favoriete” persoon te hebben.

Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld van colorpoint katten en hun bijbehorende rassen. Alle colorpoint katten zijn inderdaad bijzondere katachtigen!