Waarom gaat mijn kat om de paar minuten naar de kattenbak?

Gaat je kat om de paar minuten naar de kattenbak? Als uw kat naar de kattenbak blijft gaan maar er gebeurt niets, of als u merkt dat uw kat vaak in kleine hoeveelheden plast, is het tijd voor een uitstapje naar de dierenarts. Waarom? Omdat uw kat in en uit de kattenbak gaat of frequente onproductieve uitstapjes naar de kattenbak heeft, betekent dit waarschijnlijk dat er een medisch probleem is.

Waarom gaat mijn kat om de paar minuten naar de kattenbak?

Ten eerste, als u een traditionele kattenbak gebruikt en niet elke dag schept, kan uw kat frequente “onbevredigende” uitstapjes naar de kattenbak maken omdat de doos niet zo schoon is als uw kat zou willen.

Dr. Justine Lee, DVM, DACVECC, DABT, legt uit dat een schone kattenbak is essentieel voor een goede gezondheid van katten. Er zijn twee regels voor het bezitten van traditionele kattenbakken: Dagelijks scheppenen hebben n+1 traditionele kattenbakken per kat (dus als je 2 katten hebt, heb je 2+1 kattenbakken nodig, of in totaal 3).

Maar stel dat je een opgeruimde kattenbak bewaart of een zelfreinigende kattenbak bezit – als je kat naar de kattenbak blijft gaan maar er gebeurt niets, zijn er een paar medische problemen die zich kunnen voordoen.

Feline idiopathische cystitis (FIC)

Het grootste deel van de tijd zijn de urinewegsymptomen van uw kat het gevolg van katachtige idiopathische cystitis (soms feline lagere urinewegziekte of feline urologisch syndroom genoemd), of een steriele ontsteking van de blaas. Tekenen van Fic omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

  • Meer dan 3-4 uitstapjes naar de kattenbak per dag
  • Overmatige verzorging van het genitale gebied
  • Hurken om voor je neus te plassen
  • Urineren op rare plekken, zoals op plastic zakken, op je wasgoed, in de badkuip of gootsteen
  • Verkleurde urine (bijv. bloed getint)
  • Afwezigheid van grote klonten in de kattenbak
  • Persen om te plassen
  • Pijnlijk handelen (bijv. miauwen of uithuilen bij het gebruik van de kattenbak)
  • Abnormaal ruikende urine

Urineweginfectie (UTI)

In zeldzame gevallen kan uw kat ervaring hebben metg a Uti. UTI’s worden vaker gezien bij oudere katten (ouder dan 10 jaar). Met een urineweginfectie is de kans groter dat u kleine hoeveelheden stinkende, bloedgetinte urine op de vacht of in de kattenmand opmerkt.

De symptomen van een kattenuti lijken erg op Fic. Dierenartsen kunnen onderscheiden welke infectie uw kat heeft door een medische work-up uit te voeren die een lichamelijk onderzoek, een urinemonster en een urinecultuur omvat.

Feline urethrale obstructie (FUO)

De symptomen van feline urethrale obstructie zijn ook vergelijkbaar met Fic en UTI’s, maar een FUO kan een levensbedreigende noodsituatie. Met een FUO bouwen de vergiften uit de nieren van uw kat zich op in de bloedbaan door het onvermogen om te plassen, wat resulteert in tijdelijk nierfalen, zoutbalansafwijkingen en, zelden, de dood.

Uw dierenarts zal opmerken dat bij een FUO een grote, opgezwollen, niet-expresseerbare blaas aanwezig is (in vergelijking met een kleine, pijnlijke blaas met een urineweginfectie).

Constipatie

Als uw kat naar de kattenbak blijft gaan, maar er gebeurt niets, kunt u te maken krijgen met iets anders dan een urinewegprobleem. In plaats daarvan had uw kat chronische constipatie. Obstipatie wordt vaker gezien bij katten van middelbare leeftijd tot geriatrische katten (rond de leeftijd van 8+). Onbehandeld kan katten constipatie leiden tot abnormale vergroting van de dikke darm (megacolon genoemd), wat chronisch moeilijk en duur kan zijn om te beheren.

Inflammatoire darmziekte (IBD)

Aan de andere kant kan uw kat die om de paar minuten naar de kattenbak gaat met diarree een teken zijn vanf inflammatoire darmziekte. IBD bij katten is vergelijkbaar met het prikkelbare darm syndroom (PDS) of de ziekte van Crohn bij de mens. Een ander prominent teken van IBD bij katten is braken.

Meer informatie over wat normaal is en wat niet wanneer het komts tot kattenpoep.

Kat die in en uit de kattenbak gaat? Er is een app voor that

zwarte kat met witte Litter-Robot 4

Als je dit leest en je bent onzeker over de kattenbakgewoonten van je kat, dan is het tijd om change dat! Met een WiFi-compatibele kattenbak zoals Nest-Robot 4, zal de Whisker-app u op de hoogte stellen telkens wanneer uw kat de kattenbak gebruikt. Als u een grote piek in activiteit opmerkt, u kunt snel handelen door uw kat naar de dierenarts of de spoedkliniek te brengen.

Whisker app schoonmaakcyclus scherm

Naast app-meldingen die recente inzichten bieden in de gezondheid van uw kat, is Litter-Robot zelfreinigend, wat betekent dat u nooit meer hoeft te scheppen. Het is echter een goed idee om de kattenbakgewoonten, ongeacht of u degene bent die de doos schoonmaakt.

Gaat je kat om de paar minuten naar de kattenbak? Nu weet je dat als het antwoord ja is, je beter zo snel mogelijk naar je dierenarts kunt gaan.e.