Mogen katten pizza eten?

Misschien wel de beste dag van het jaar staat voor de deur: Nationale Pizzadag! Je vraagt je misschien af of je je favoriete maaltijd kunt delen met je katachtige familielid. Maar kunnen katten pizza eten? Ontdek waarom kaas, tomatensaus met knoflook en gewone toppings zoals uien, champignons en verwerkt vlees resulteren in pizza niet een aanbevolen traktatie voor katten.

Dus, kunnen katten pizza eten?

Wat je eigenlijk zou moeten vragen is, horen katten eten pizza? En het antwoord is nee. Laten we eens op een rijtje zetten waarom je je kat geen pizza zou moeten laten eten.

Kaas

Veel kattenouders realiseren zich niet dat katten meestal lactose-intolerant zijn. Als kittens worden gespeend van hun moedermelk, begint het enzym dat hen in staat stelt lactose te verteren uit de darm te verdwijnen. Kazen met een hoger lactosegehalte hebben dus meer kans om de maag van uw kat van streek te maken. Bovendien kan te veel zuivel bijdragen aan obesitas bij katten (wat toeneemt!).

Verse mozzarellakaas – zoals die je zou vinden op margarita-pizza – en verwerkte kaas – het versnipperde spul dat je op goedkope pizza kunt krijgen – hebben de neiging om hoger te zijn in lactose, wat kan leiden tot maagklachten, braken en diarree bij katten.

Ten slotte heeft kaas de neiging om te veel zout te bevatten voor onze harige vrienden.

Tomatensaus, knoflook &ui

Kunnen katten tomatensaus eten? Omdat tomatensaus op pizza meestal veel zout bevat, wordt het niet aanbevolen voor katten. Maar de grotere bedreiging voor katten behoort tot de kruiden die vaak worden aangetroffen in tomatensaus, of zelfs als pizzabeleg: met name knoflook en ui.

Knoflook, ui en andere leden van de alliumfamilie zijn zeer giftig voor katten. Knoflook en uien bevatten verbindingen die disulfiden en thiosulfaten worden genoemd, waardoor de rode bloedcellen die door het lichaam van een kat circuleren, erg kwetsbaar worden en barsten. Het innemen van slechts een kleine hoeveelheid knoflook kan leiden tot de vernietiging van de rode bloedcellen van een kat, een dodelijke aandoening die bekend staat als hemolytische anemie.

stuk pizza uit een pizzataart met veel toppings - kunnen katten pizza eten?

Verwerkt vlees

Omdat katten obligate carnivoren zijn, hebben ze een dieet nodig met veel eiwitten en taurine uit dierlijke bronnen. Verwerkt vlees is echter geen aanbevolen bron van dierlijke eiwitten voor katten vanwege alle zout-, vet- en chemische conserveermiddelen.

Dat geldt voor gewone pizzabeleg zoals pepperoni, ham en spek. Womp womp!

Als je in de verleiding komt om wat eiwitten met je kat te delen, bied hem dan in plaats daarvan een beetje gekookte zalm, mager kalkoenvlees of kip zonder vel aan.

Paddenstoelen

Vreemd genoeg hunkeren sommige katten naar paddenstoelen – of meer specifiek, de “umami-smaak van een breed scala aan aminozuren in eiwitten.” Katten moeten hun eiwitten echter halen uit het eten van dierlijk vlees.

Als je kat een gekookte paddenstoel van je stuk pizza eet, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over de paddenstoel zelf. Maak je in plaats daarvan zorgen over het mogelijke contact met giftige kruiden zoals knoflook en ui.

(Opmerking: als uw kat naar buiten gaat, wees dan op zoek naar mogelijk giftige paddenstoelen die in het gebied groeien.)

Kunnen katten pizzabodem eten?

Het eten van een beetje gekookte pizzabodem is hoogstwaarschijnlijk onschadelijk voor je kat. Maar je moet je kat nooit toestaan om rauw deeg te eten, omdat de gist een dodelijke uitzetting kan veroorzaken en alcohol in de maag kan creëren. De kans is groot dat je kat sowieso niet erg geïnteresseerd is in gewone pizzabodem of rauw deeg.

Dus, kunnen katten pizza eten? Deze Nationale Pizzadag weet je nu dat je de pizza beter voor jezelf kunt hamsteren. En welk zichzelf respecterend mens zou daarover klagen? Lees meer over menselijk voedsel dat veilig is (en niet is) voor katten!