Hoe lang is een kat loops?

Als uw poes niet is gesteriliseerd, zal ze bij het bereiken van de puberteit haar eerste oestruscyclus hebben. Wat is de oestruscyclus? Het is ook algemeen bekend als een warmtecyclus wanneer uw kat geslachtsrijp is geworden. De gemiddelde tijdsduur dat een poes loops is, is ongeveer 4 tot 7 dagen. Het is echter niet ongebruikelijk dat de loopsheidscyclus van een kat slechts 1 dag duurt, of zelfs tot 3 weken.

Wanneer uw kat de leeftijd van geslachtsrijpheid bereikt, kan hij zich anders gaan gedragen , wat aangeeft dat hij mogelijk door een hittecyclus gaat. Hieronder zullen we onderzoeken waar u op moet letten om te bepalen of uw kat loops is en hoe u uw kat tijdens het hele proces kunt helpen.

Wat is een kattenwarmtecyclus?

Een hittecyclus vindt plaats wanneer een vrouwelijke kat vruchtbaar is en klaar om te paren met een mannelijke kat. Deze cyclus begint tussen de leeftijd van 5 en 10 maanden bij katachtigen. De warmtecyclus treedt op wanneer het lichaam van uw kat hormonaal klaar is om zwanger te worden. Als u wilt voorkomen dat uw kat zwanger wordt, is het belangrijk om haar naar de dierenarts te brengen om gesteriliseerd te worden wanneer uw dierenarts het veilig acht. Zo niet, dan loop je het risico dat je kat zwanger wordt.

Hoe vaak zijn katten loops?

Katten hebben meerdere cycli tijdens het broedseizoen. Uw kat zal door de stadia van hitte gaan – hieronder beschreven – en dan zal de cyclus zich elke 2 tot 3 weken herhalen totdat het broedseizoen voorbij is.

Katten zijn seizoensgebonden polyestrus. Dit betekent dat afhankelijk van geografische en omgevingsfactoren, zoals temperatuur en daglichturen, de cyclus van uw kat overal van de lente tot de herfst zal duren. Katten die in tropische gebieden leven of strikt binnenkatten zijn, kunnen echter het hele jaar door cycli hebben.

Tekenen dat uw kat loops is

Hoewel je zou kunnen aannemen dat de cycli van katten vergelijkbaar zijn met mensen en het meest voor de hand liggende teken vaginale bloedingen zou zijn, zou je onjuist zijn. In feite zou vaginale bloeding van een loopse kat – of in het algemeen – moeten resulteren in een reis naar de dierenarts. In plaats daarvan moet u op zoek gaan naar de volgende tekenen dat uw kat loops is:

  • Ongewoon aanhankelijk
  • Territorium markeren door oppervlakken met urine te besproeien
  • Paringsroep: luide vocalisatie
  • Paringspositie: hoofd naar beneden, achterste kwarten en staart omhoog
  • Overmatige verzorging
  • Willen ontsnappen naar buiten
  • Verlies van eetlust

5 stadia van de katachtige warmtecyclus

Je vrouwelijke katachtige zal 5 fasen doorlopen tijdens haar loopsheidscyclus.

Etappe 1: Proestrus

Tijdens deze fase zal uw vrouwelijke kat onnodige mannetjes beginnen aan te trekken, maar ze zal niet ontvankelijk zijn voor paring. Dit duurt meestal een dag of twee. Je zult deze paar dagen geen gedragsveranderingen merken.

Etappe 2: Oestrus

In de oestrusfase zal uw kat de hierboven genoemde gedragsveranderingen beginnen te vertonen. Tijdens deze fase zal uw kat ontvankelijk zijn voor paring met niet-gecastreerde mannetjes.

Fase 3: Diestrus

Als uw kat tijdens oestrus paart, zal de ovulatie worden geïnduceerd als de hormoonproductie van de paring wordt gestimuleerd – waardoor de ovulatie wordt geactiveerd. Wanneer je kat heeft geovuleerd, is hij nu in diestrus.

Tijdens de ovulatie moeten katachtigen over het algemeen 4 tot 6 keer paren om zwanger te worden en kunnen ze meerdere partners hebben. Het is zelfs mogelijk dat uw kat bevalt van een nest kittens met verschillende vaders. Dit staat bekend als superfecundatie.

Etappe 4: Interestrus

Als zwangerschap niet optreedt tijdens de zwangerschap, zal uw kat in interestrus gaan. Dit is het stadium waarin haar hormoonspiegel zal dalen en ze geen tekenen van warmte zal hebben. De interestrusfase duurt 2 dagen tot 3 weken. Dan wordt je kat weer loops. Deze stadia gaan door gedurende het hele broedseizoen of totdat uw kat zwanger wordt tijdens diestrus.

Etappe 5: Anestrus

De laatste fase tijdens de hittecyclus is anestrus. Deze fase is de afwezigheid van de warmtecyclus. Het treedt meestal op wanneer er minder daglichturen zijn, zoals in de winter. Uw kat zal de hormoonproductie weer op gang brengen wanneer hij tijdens langere daglichturen door licht wordt gestimuleerd.

Hoe kan ik mijn kat ondersteunen bij loopsheid?

Wanneer uw kat loops is, weet u het waarschijnlijk wel. Het gejoel en de constante behoefte aan genegenheid kan overweldigend zijn. Maar uw kat heeft uw hulp en steun nodig om de stress van het broedseizoen te verlichten.

Sterilisatie

Als u niet wilt dat uw kat zwanger wordt, moet u zich ervan vergewissenga naar uw dierenarts of de lokale Humane Society om te informeren naar opties voor het steriliseren van uw kat. De operatie voorkomt ongewenste zwangerschappen en nesten van kittens en helpt de overbevolking van katten onder controle te houden.

Kun je een kat steriliseren terwijl hij loops is?

Het is mogelijk om een kat te steriliseren tijdens haar loopsheidscyclus, maar de meeste dierenartsen zouden het niet aanbevelen. Als Dr. Justine Lee Wordt uitgelegd, wanneer een kat loops is, is er meer vasculatuur (bijv. Bloedvaten en bloedstroom) naar de eierstokken en baarmoeder. Dat resulteert in een duurdere, langere operatie, omdat het weefsel delicater is. Alleen in medische noodsituaties zullen dierenartsen een loopse kat steriliseren.

Vermijd mannelijke katten

Als je niet-gecastreerde mannelijke katten in huis hebt, is dit het moment om ze gescheiden te houden. Je poes zal prikkelbaarder worden rond mannetjes en paring kan leiden tot zwangerschap.

U moet er ook voor zorgen dat uw kat veilig binnen is, weg van ramen en deuren, zodat ze niet probeert te ontsnappen. Ze zal op zoek zijn naar partners en de isolatie in je huis zal haar helpen veilig te blijven.

Comfort en stimulatie

Uw kat heeft waarschijnlijk extra comfort nodig, inclusief extra aaien en borstelen. De aandacht kan helpen de stress te verlichten die je kat voelt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige katten er de voorkeur aan geven om alleen te zijn, of zelfs een mix van aandacht willen hebben en nog steeds plaatsen nodig hebben om te ontsnappen. Een kattentoren is een geweldige oplossing die comfort, loungen, oefening, stimulatie en stretching biedt – alles in één! Het is een ideale plek voor uw kat om naartoe te ontsnappen, terwijl het ook de stimulatie biedt die ze nodig heeft.

Kattenkruid

Kattenkruid kan een geweldige bron zijn om te gebruiken, maar alleen als het een kalmerend effect heeft op uw kat. Omdat elke kat anders reageert op kattenkruid – energetisch of kalm – moet u voorzichtig te werk gaan. Als het uw kat over het algemeen kalmeert wanneer hij niet loops is, gebruik dan kattenkruid om uw kat te helpen ontspannen en tot rust te brengen. Als uw kat echter over het algemeen energiek wordt rond kattenkruid, kan dit haar nog meer gestimuleerd maken.

Warmtepak of handdoek

Het hebben van een warme rugzak of handdoek voor uw kat om op te zitten, kan helpen haar kalm en stil te houden. U kunt ook een verwarmingskussen op lage of warme handdoeken gebruiken om eventuele ongemakken te verlichten.

Kun je voorkomen dat je kat halverwege de cyclus loops wordt?

In plaats van uw kat halverwege de cyclus te steriliseren (wat, nogmaals, dierenartsen niet aanbevelen), kunt u de warmtecyclus van uw kat niet kunstmatig stoppen. Het beste wat je kunt doen is haar binnen houden en uit de buurt van niet-gecastreerde mannelijke katten, zodat er geen paring zal plaatsvinden.

Inzicht in de warmtecyclus van uw kat

Als uw kat niet is gesteriliseerd, moet u blijven letten op de tekenen van de oestruscyclus om haar door het proces te helpen. Zorg ervoor dat je haar aanwijzingen volgt om te bepalen of ze meer aandacht of meer ruimte nodig heeft. En zorg ervoor dat je opties hebt voor zowel kalmerende omgevingen als speelse stimulatie, zoals deze oplaadbare laserpointer.

Als u niet wilt dat uw kat zwanger wordt, is het sterk aanbevolen dat u uw kat steriliseert. Het steriliseren van katten is de meest effectieve manier om te voorkomen dat katten loops worden en zwangerschappen te voorkomen. Sterilisatie is op de lange termijn ook gezonder voor je kat.

Hoe vaak worden katten loops in een jaar?

Loopsheidscycli herhalen zich elke 2 tot 3 weken en beginnen meestal in januari en duren tot de herfst, of totdat de kat zwanger wordt of wordt gesteriliseerd.

Is oestrus pijnlijk voor katten?

Niemand kan nauwkeurig zeggen of oestrus pijnlijk is voor katten. Hun symptomen doen ons echter geloven dat ze zich waarschijnlijk ongemakkelijk voelen.

Wat triggert een kat om loops te worden?

Een kat wordt loops op basis van geslachtsrijpheid en de timing van de seizoenen. Langere daglichturen die gevuld zijn met zonlicht activeren het lichaam van je kat om de oestruscyclus te beginnen.