8 meest populaire kattenrassen in India

Traditioneel was kattenbezit niet echt populair in India. Veel straatkatten hingen rond in de steeg, maar deze katten verdedigden meestal voor zichzelf met weinig menselijke interactie. Maar hoewel er vandaag de dag nog steeds veel van dergelijke katten op straat rondhangen, neemt het bezit van huisdieren in India toe, met 20% van de eigenaren van gezelschapsdieren die ten minste één kat hebben 1. Veel huiskatten zijn misschien voormalige straatkatten met een onzekere erfenis, maar het zijn raszuivere katachtigen zoals een Siamees of een Maine Coon. Hier zijn enkele van de meest populaire kattenrassen in India vandaag die je misschien tijdens je reizen vindt. Maar voordat we erop ingaan, laten we een beetje leren over

3 kat face divider

Kattenbezit in India

In 2023 leven er nu naar schatting 2,44 miljoen katten in huizen in India 2. Dit aantal is de afgelopen tien jaar verdubbeld, tegen 1,21 miljoen in 2014. De gegevens spreken voor zich: kattenbezit wordt steeds populairder in India. Veel van deze katten zijn mogelijk geadopteerd tijdens de COVID-pandemie, toen de adoptiecijfers van huisdieren een internationale stijging doormaakten omdat mensen aan huis gekluisterd waren en een metgezel nodig hadden. Een groot aantal van die huisdieren werd helaas herplaatst toen de pandemie eindigde en het normale leven werd hervat, maar het kattenbezit neemt nog steeds toe, zelfs nadat het verlies is verantwoord.

Naast gemengde rassen en zwerfdieren van onbekende oorsprong, wat zijn de meest voorkomende soorten katten in India? Laten we het uitzoeken.

verdeler-catclaw1

De 8 meest populaire kattenrassen in India

1. Billi (Billy)

Gevlekte Kat
Image Credit Door: Shvaygert Ekaterina, shutterstock
Oorsprong: India
Levensduur: 2–18 jaar
Gewicht: 8-15 pond

Inheems in India, leeft de Billi-kat meestal op straat en wordt niet beschouwd als een speciaal ras. Kattenliefhebbers in India willen dat veranderen in de hoop dat een internationale rasstatus de adoptiepercentages kan verhogen en de aantallen op straat kan verminderen 3. Op zichzelf leven ze meestal tussen de 2-10 jaar, maar een indoor Billi die als huisdier wordt gehouden, kan 15-18 jaar leven zoals de gemiddelde huiskat. Het vormen van een rasstandaard kan een beetje uitdagend zijn, omdat de meest bepalende kenmerken van een Billi-kat zijn grote formaat en gespierde lichaam zijn, niet zozeer zijn patronen en kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn roest of grijs met vlekken.

thematische pauze

2. Siamees

Applehead Siamese kat liggend op een tapijt
Image Credit: grote dipper, Shutterstock
Oorsprong: Thailand
Levensduur: 8–15 jaar
Gewicht: 8-14 pond

Meestal met een lichtgekleurde vacht met zwarte of bruine zegelpunten op hun gezicht, heeft de Siamees een heel duidelijk uiterlijk dat over de hele wereld wordt aanbeden. Het is dus geen verrassing dat ze ook een van de meest populaire katten in India zouden zijn. Siamese kittens worden altijd puur wit geboren. Ze beginnen hun donkere vacht te laten groeien rond de tijd dat ze een maand oud zijn. Ze worden beschouwd als een kleine tot middelgrote kat die gemiddeld ongeveer 8-14 pond verdient als ze volgroeid zijn. Siamese katten houden van “praten” en zijn erg speels. Sommigen hebben een ondeugende inslag, zoals afgebeeld in populaire films zoals Disney’s Dame en de Zwerver.

thematische pauze

3. Perzisch

Leuke gember pop gezicht Perzische cat_CKYN voorraad photo_shutterstock
Image Credit: CKYN stockfoto, Shutterstock
Oorsprong: Iran
Levensduur: 15–20 jaar
Gewicht: 7-12 pond

Een oud ras afkomstig uit Perzië, of het hedendaagse Iran, de Perzische kat staat bekend om zijn donzige dubbele vacht en compacte kenmerken. De lange vacht kan van verschillende kleuren zijn en vereist veel borstelen om alle losse vacht te vangen. De Pers begroet je misschien niet zodra je de deur binnenloopt, maar zal waarschijnlijk erg aanhankelijk worden zodra ze je beter leren kennen.

thematische pauze

4. Himalaya

Himalaya Kat
Image Credit Door: fcatus1, pixabay
Oorsprong: Verenigde Staten van Amerika
Levensduur: 9–15 jaar
Gewicht: 7-12 pond

Met zegelpunten en compacte kenmerken is de Himalaya de schattige mix van een Perzische en Siamese kat. Ze hebben meestal de gedrongen poten van de Perzische en hebben meestal een wit lichaam en blauwe ogen zoals de Siamees, maar niet altijd. Himalaya-katten kunnen een verschillend gekleurde vacht hebben die is geërfd van de Perzische ouder.

Himalayans zijn een zeer populair kattenras, ondanks hun recente Amerikaanse oorsprong en niet zo algemeen beschikbaar in India. Maar gezien het feit dat de ouderrassen enkele van de meest populaire raszuivere rassen in India zijn, is het logisch dat ze zo gemakkelijk werden geadopteerd.

thematische pauze

5. Bengalen

Bengaalse kat die in de tuin staat
Afbeelding credit: Jeannette1980, Pixabay
Oorsprong: Verenigde Staten van Amerika
Levensduur: 12–16 jaar
Gewicht: 8-15 pond

Stel je een miniatuurluipaard voor dat op je bank zit en je hebt een vrij nauwkeurig beeld van de gevlekte Bengaal. Alleen zullen ze waarschijnlijk niet lang stilzitten. De atletische Bengaal is een van de weinige kattenrassen die daadwerkelijk van zwemmen houdt. Ze hebben deze eigenschap waarschijnlijk geërfd van hun recente voorouder, de Aziatische luipaardkat, die op verschillende plaatsen op hetzelfde continent leeft, waaronder de kustgebieden van India. Ondanks hun exotische naam werd het Bengaalse ras in de Verenigde Staten gecreëerd door verschillende binnenlandse rassen te mengen met de Aziatische luipaardkat om een wild uitziende huiskat te produceren.

thematische pauze

6. Bombay

Bombay Kat
Afbeelding Credit: Pickpik
Oorsprong: Verenigde Staten van Amerika
Levensduur: 12–20 jaar
Gewicht: 8-15 pond

Een mooie mix tussen de Birmeese en de Amerikaanse korthaar, de Bombay kat heeft een gitzwarte vacht die zacht aanvoelt. Hun olijfkleurige ogen en ronde kop in combinatie met hun donkere vacht doen ze lijken op een wild zwart luipaard dat in India rond Mumbai (voorheen Bombay) wordt gevonden, maar ze hebben technisch gezien geen wild kattenbloed in zich. De Bombay-kat is een extreem sociaal ras. Ze maken gemakkelijk vrienden met mensen, andere katten en honden zolang ze er van jongs af aan aan gewend zijn.

thematische pauze

7. Maine Coon

gember Maine coon kat
Afbeelding credit: Meriluxa, Shutterstock
Oorsprong: Verenigde Staten van Amerika
Levensduur: 12–17 jaar
Gewicht: 15-20 pond

Als je wordt verscheurd tussen het adopteren van een hond of een kat, is de Maine Coon waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Hun grote formaat, liefde voor water en het vermogen om aan de lijn te lopen, stelt hen in staat om bijna elk avontuur met je aan te gaan. De Maine Coon werd ontwikkeld in de Verenigde Staten tijdens de jaren 1800. Ze vingen ratten op schepen die aanmeerden aan de kust van Maine en werkten als schuurkatten op het platteland van Amerika, maar tegenwoordig zijn ze ook een van de meest populaire kattenrassen in India.

thematische pauze

8. Amerikaanse Bobtail

Amerikaanse Bobtail
Afbeelding credit: OrangeGroup, Shutterstock
Oorsprong: Verenigde Staten van Amerika
Levensduur: 13–18 jaar
Gewicht: 7-16 pond

Amerikaanse Bobtail-katten hebben een natuurlijk voorkomend gen dat een stompe staart produceert. Hoewel dit type kat altijd heeft bestaan, werd het ras pas officieel gevormd in de jaren 1950 toen het strategisch werd gefokt in de Verenigde Staten. Hun korte staart en vriendelijke aard definiëren hen. In tegenstelling tot de meeste rassen is hun vacht ongelooflijk gevarieerd en kan vrijwel elke kleur of lengte zijn. Je kunt verwachten dat je een aardige cent betaalt om een van deze prachtige katachtigen in India te adopteren, tenzij je het geluk hebt om er een te vinden bij een redding.

kattenpootverdeler

Conclusie

Of je nu in India woont of nieuwsgierig bent naar welke rassen andere katteneigenaren over de hele wereld leuk vinden, het is interessant om meer te weten te komen over de verschillende katten die verschillende plaatsen naar huis noemen. Naarmate het bezit van huisdieren populairder wordt in India, verwachten we dat meer van een verscheidenheid aan kattenrassen – en gemengde rassen – hun thuis zullen vinden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: VAKS-Stock Agency, Shutterstock