5 redenen waarom mijn kat veel water drinkt en miauwt


Wat gebeurt er? Normaal gesproken moet ik mijn kat vragen om wat water te drinken, maar nu kan ze er geen genoeg van krijgen. En ze miauwt vaker. Moet ik me zorgen maken?

Ik wil je in het begin niet meteen zorgen maken, maar de waarheid is dat katachtigen dit soort gedrag niet zonder een goede reden zullen vertonen. Veel kattenouders hebben immers te maken met het feit dat ze hun kittens eraan moeten herinneren om meer water te drinken.

Een plotselinge verandering in waterinname bij een kat heeft altijd een zinvolle verklaring.

Eigenlijk zijn er zowel niet-medische als medische oorzaken van overmatige dorst en vocalisatie bij katachtigen.

Laten we ze eens bekijken.

1. Veranderingen in het dieet

Kat drinkt schoon water uit waterdispenser

Je kat eet meestal natvoer, maar nu heb je besloten om een kans te geven aan enkele van de beste droge kattenvoer op de markt?

Dit zal een potentieel grote verandering zijn voor uw kat, en het zal ook een ander niveau van hydratatie door voedsel betekenen.

Kijk, wanneer katten natvoer eten, helpt dit hen ook gehydrateerd te blijven en verhoogt het hun dagelijkse waterinname.

Droogvoer voorziet je kat dus niet van water, waardoor ze meer water zoekt dan ze normaal doet.

Maar waarom miauwt ze? Miauwen is de manier waarop je kat met je communiceert.

Volgens Emanuela Prato-Previde en haar medewerkers [2], miauwen zijn vocalisaties van katten gericht op hun mensen. Katten gebruikten ze dagelijks om hun eigenaren op de hoogte te stellen van hun emoties.

Katten miauwen niet naar andere katachtigen, omdat ze andere manieren hebben om met hen te communiceren.

Ze gebruiken dus alleen miauwen als ze iets aan hun mensen proberen te vertellen. In dit geval probeert je kat je misschien te laten zien dat dit nieuwe voedsel haar raar lijkt!

Ze zal er waarschijnlijk snel aan wennen, maar op dit moment miauwt ze je om je te laten weten dat ze de verandering in haar routine voelt!

2. Seizoenswisseling

Hoge temperaturen in de zomer zorgen ervoor dat we meer water drinken. Dit gebeurt ook met katten.

Je kat zal dus eerder veel water drinken tijdens warme zomerdagen. Dit is een normale lichaamsreactie en niets om je zorgen over te maken, Op voorwaarde natuurlijk dat er geen andere extra symptomen zijn die kunnen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Als ze niet alleen meer water drinkt dan normaal, maar ook miauwt, nogmaals , dit is haar manier om met je te communiceren en je te laten zien dat ze in nood is.

Hoewel we allemaal zien dat onze katten het grootste deel van de tijd van de zon genieten, kunnen hoge temperaturen ook moeilijk zijn voor katachtigen. Katten kunnen ooit oververhit raken als ze te lang in de zon worden gelaten.

3. Uitdroging

Waterdispenser voor huisdieren met automatische zwaartekrachtvulling.

Er zijn verschillende oorzaken van uitdroging bij katachtigen. Een kat kan aarzelen om water te drinken als gevolg van een gebitsprobleem.

Dit kan ook veel te maken hebben met je gewoonte om regelmatig het water van je kat te verversen. Het water lijkt je misschien prima en je zou kunnen besluiten om het niet te veranderen, omdat je kat er nauwelijks een slok van heeft genomen. Maar je kat kijkt niet op dezelfde manier naar de dingen.

Katten kunnen kieskeurig zijn over water en de meesten van hen houden van bewegend water omdat het voor hen fris en schoon aanvoelt; Dit is ook een reden waarom je je kat in de buurt van de douche kunt vinden!

Uitdroging kan ook optreden als gevolg van territoriale conflicten; Dit is iets wat meerdere kattenouders het beste zullen begrijpen.

Als uw kat onlangs te maken heeft gehad met braken, diarree of koorts, kan dit er ook voor zorgen dat ze meer water drinkt en overmatig miauwt, gewoon om u te laten weten dat ze hydratatie nodig heeft.

4. Medicijnen bijwerkingen

Als uw kat de laatste tijd bepaalde medicijnen is gaan gebruiken, kunnen ze een verhoogde dorst bij haar veroorzaken. Dit is volkomen normaal.

Maar dit kan ook betekenen dat die medicijnen niet de beste optie zijn voor uw kitten, vooral als het gepaard gaat met overmatig miauwen, wat waarschijnlijk betekent dat uw kat uw hulp nodig heeft.

Het kan dus nodig zijn om uw dierenarts te vragen of een verandering van behandeling nodig is.

5. Onderliggende gezondheidsproblemen

Gestreepte kat drinkt water van bord

Helaas kunnen verhoogde dorst en miauwen verband houden met ernstige gezondheidsproblemen bij katten.

Laten we eens kijken naar de vier meest voorkomende problemen met betrekking tot dit kattengedrag.

Urineweginfecties (UTI)

Infecties zijn erg pijnlijk voor katten; omdat ze dat kunnen Vertel dit aan hun eigenaren, ze zullen meestal meer vocaal worden.

Naast miauwen en veel water drinken, kan een kat met een urineweginfectie ook ongemak lijken te hebben tijdens het urineren. Volgens de kleurenkaart van de kattenurine kan bloederige urine bij katten ook wijzen op urineweginfectie.

Zoals het Western Carolina Regional Animal Hospital suggereert, zijn katten met urineweginfecties meestal 10 jaar of ouder. Ook kunnen sommige van deze katten last hebben van endocriene problemen, zoals diabetes of hyperthyreoïdie.

Nierproblemen

De nieren van katten regelen de hoeveelheid water in hun lichaam. Als er iets mis is met de nieren, kan een kat vaker gaan plassen en daarom meer vocht verliezen dan ze opneemt.

Dus om het verloren vocht te compenseren, zal een kat meer water drinken. Omdat nierproblemen extreem pijnlijk kunnen zijn, zullen veel katten samen miauwen terwijl ze veel water drinken.

Nierproblemen kunnen fataal zijn voor katachtigen. Als de nieren van een kat niet goed functioneren, kan ze geen afval uit haar systeem verwijderen.

Bijkomende symptomen van nierproblemen bij katten naast verhoogde dorst zijn verhoogd urineren, braken, lethargie, zwakte, slechte adem en verminderde eetlust.

Suikerziekte

Diabetes bij katten treedt op als gevolg van het onvermogen van het lichaam van een kat om het suikergehalte in het bloed te regelen.

Omdat er overtollige suiker in de urine van de kat zit, verliezen haar nieren een grote hoeveelheid water en krijgt de kat de drang om het verloren water te compenseren.

Susan Gottlieb en Jacquie Rand [1] Let op gevorderde leeftijd, mannelijk geslacht, obesitas, fysieke inactiviteit en opsluiting binnenshuis als risicofactoren voor kattendiabetes.

Een kat met diabetes zal meer water drinken, vaker plassen, kan een verhoogde eetlust hebben, maar kan ook onverwacht gewichtsverlies lijden. Miauwen kan hier ook verschijnen als de noodkreet van een kat.

Hyperthyreoïdie

Een ander potentieel gezondheidsprobleem dat de kat die veel water drinkt en miauwt, kan aangeven, is hyperthyreoïdie.

Dit is een aandoening waarbij de schildklier van een kat te veel thyroxinehormoon produceert, waardoor een plotselinge versnelling in haar metabolisme ontstaat.

Naast overmatige dorst wil een kat met hyperthyreoïdie misschien ook de hele tijd eten, maar ze zal blijven afvallen, omdat haar metabolisme veel sneller werkt dan zou moeten.

Je moet niet verwachten dat je kat huilt, ongeacht wat voor soort pijn ze doormaakt. Het verbergen van pijn is een natuurlijk instinct van katten; Ze huilen misschien niet als ze ziek zijn, maar ze zullen waarschijnlijk meer miauwen dan normaal.

Hoeveel water moet een kat drinken?

Kat drinkt water

Soms denken kattenouders dat hun huisdieren te veel water drinken, wat eigenlijk niet waar is.

U moet dus eerst de hoeveelheid water kennen die als wenselijk wordt beschouwd voor katachtigen om dagelijks in te nemen.

Zoals petMD suggereert, Een normale, gezonde kat moet drinken ongeveer 4 ounces (ongeveer 1/2 kopje) water per 5 pond lichaamsgewicht per dag.

U kunt een geschat antwoord krijgen op hoeveel water uw kat dagelijks drinkt door simpelweg haar waterbak te observeren.

U moet echter ook in de gaten houden of uw kat water van andere plaatsen drinkt.

Wat te doen als je kat veel water drinkt en miauwt?

Zoals je kunt zien, kan een kat die meer water drinkt dan normaal en ook overmatig miauwt, een teken zijn van een ernstig onderliggend gezondheidsprobleem.

Daarom moet je deze symptomen bij je kat niet negeren. Raadpleeg direct uw dierenarts! Als hij ervoor zorgt dat uw kat perfect gezond is, dan worden de overmatige dorst en het miauwen waarschijnlijk veroorzaakt door een seizoensverandering of een dieetverandering.

Toch, als het onderzoek aantoont dat uw kat een bepaalde ziekte heeft, weet u dat u de beste beslissing hebt genomen voor de gezondheid van uw kat – u reageerde op tijd.

Hoe eerder u enige vorm van gezondheidsproblemen bij uw kitten opmerkt, hoe groter de kans dat ze de juiste behandeling krijgt en doorgaat met haar normale leven!

Verwijzingen:

[1] Gottlieb, S, Rand, J: Omgaan met kattendiabetes: huidige perspectieven. Tijdschriftlijst Vet Med (Auckl), 2018; 9: 33–42. DOI, Geraadpleegd op 17 april 2023.

[2] Prato-Previde, E, et.al. Wat zit er in een Miauw? Een studie over menselijke classificatie en interpretatie van vocalisaties van huiskatten. Dieren (Basel). 2020 dec; 10(12): 2390. DOI, Geraadpleegd op 17 april 2023.