11 Beste kattenbakvullingen van 2023: onbevooroordeelde beoordeling

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Opmerking: Veterinaire beoordeling van dit artikel bevat alleen de medische informatie in dit artikel. De dierenarts die dit artikel beoordeelt, onderschrijft, beveelt of garandeert niet persoonlijk de werkzaamheid of claims van een product dat in dit artikel wordt genoemd.

De beste kattenbakvulling helpt je huis fris en je kat gelukkig te houden. Het combineert uitstekende geurbeheersing, eenvoudige reiniging, lage tracking en minimale stofafgifte.

Na onderzoek naar de kattenbakvullingindustrie, het beoordelen van meer dan een dozijn van de grootste merken op de markt en het uitvoeren van in-box tests op meer dan 50 producten, hebben we de volgende nesten gekozen als de beste kattenbakvulling die u in 2023 kunt kopen.

In één oogopslag: beste kattenbakvulling om te kopen

In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

Beste gezondheidsmonitoring zwerfvuil

aac-table__image

9.4

Geplukt door 21 mensen vandaag!

Mooi nest

 • Bevat pH-detecterende deeltjes die van kleur veranderen
 • Lichtgewicht strooisel met een zachte, zanderige textuur
 • Absorbeert urine en droogt vast afval uit

Het beste voor katten met kattenbakproblemen

Het beste voor automatische kattenbakken

Het beste voor mensen die een hekel hebben aan het scheppen van de kattenbak

aac-table__image

9.3

Geplukt door 18 mensen vandaag!

Nette Cats Breeze Nest Systeem

 • Compleet kattenbaksysteem, alles in één
 • Het uitdrogen van zeolietkorrels helpt bij het uitdrogen van vast afval
 • Urine verzamelt zich in het plaskussen onder het systeem

Waarom zou u ons vertrouwen?

In de afgelopen twee jaar hebben we diepgaande beoordelingen geschreven over meer dan een dozijn van de meest populaire kattenbakvullingmerken en meer dan 50 kattenbakvullingproducten.

Ons zwerfvuiltestteam heeft honderden uren besteed aan het testen van de stofproductie, het klontervermogen, de geurbeheersing, de neiging om te volgen en te verspreiden en meer van deze producten.

Naast ons eigen productonderzoek en testen, hebben we verschillende dierenartsen geraadpleegd om hun kijk op de veiligste en meest effectieve kattenbakvulling te krijgen.

Op basis van uitgebreid onderzoek, hands-on testen en deskundige inzichten hebben we de volgende 11 kattenbakvullingproducten geselecteerd als de beste die u in de doos van uw kat kunt stoppen.

Onze veterinaire adviseurs

Topkeuzes uitgelegd

Bovenaan de lijst staat Dr. Elsey’s Precious Cat Ultra multi-cat klonterende kattenbakvulling. We kozen voor dit klonterende kleistrooisel vanwege de stevige klonten, het gemakkelijk scheppen en de minimale stofproductie. En als een van de meest economische producten op de markt is Dr. Elsey’s een goed voorbeeld van het feit dat u niet veel hoeft uit te geven om geweldige prestaties te krijgen.

Naast onze topkeuze vindt u de beste kattenbakvulling voor verschillende behoeften, waaronder de beste natuurlijke kattenbakvulling, de beste kattenbakvulling voor geurbestrijding, de beste kattenbakvulling voor automatische kattenbakken en meer.

De best beoordeelde kattenbakvulling: onze top 11 aanbevelingen

het kiezen van de beste kattenbakvulling

Een kattenbakvulling van hoge kwaliteit is essentieel voor katteneigenaren, maar u en uw katten hebben uw eigen unieke voorkeuren. We hebben een lijst samengesteld met de 11 beste kattenbakvullingen op de markt in verschillende categorieën, zodat u de optie kunt vinden die het beste bij u en uw kat past.

Dr. Elsey's Cat Ultra Premium Klonterende kattenbakvulling

Koop op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

Jaar na jaar behoort dit klonterende kleistrooisel zonder franje consequent tot de beste producten op de markt. Het presteerde goed in onze real-world testen en verdiende een 4.1 van de 5-sterrenbeoordeling. En we zijn niet de enigen die het leuk vinden. Zowel Wirecutter als Business Insider noemen het het beste nest dat je kunt kopen.

Het wordt ook door de dierenarts aanbevolen. Gevraagd naar de beste kattenbakvulling, deelde Dr. Alex Crow, VetMed MRCVS dat “het beste type kattenbakvulling er een is die gemakkelijk klontert, vrijwel geen stof heeft en helpt om geur te beheersen … Dr. Elsey’s Precious Cat Ultra Clumping kattenbakvulling is een goed voorbeeld van een nest dat al deze noodzakelijke kenmerken heeft.”

Tijdens onze tests ontdekten we dat het een allround sterk nest was dat een voordelige prijs heeft. Bovendien klontert dr. Elsey’s Precious Cat-strooisel uitzonderlijk goed, waardoor het onderhoud van de doos gemakkelijk wordt. Recensenten merken ook op dat het minder stoffig is dan de meeste andere kleiproducten en we zijn het daarmee eens.

In onze in-box test klonterde het nest hard, hoewel het niet zo goed bestand was tegen grotere urinevolumes. Als te veel vloeistof het strooisel in één keer raakt, kan het samensmelten met de zijkanten van de doos. U kunt dit probleem oplossen door een grote, diepe doos te gebruiken en regelmatig te scheppen.

De korrels zijn aan de grote kant, waardoor ze netjes in de doos blijven. Omdat de korrels vrij groot zijn, wordt het nest uiteindelijk een beetje zwaar. Chewy verkoopt dit nest in zakken van 18, 20 en 40 pond. Als je niet van plan bent om een gigantische zak kattenbakvulling rond te sjouwen, kies dan voor een van de kleinere maten.

Wat we leuk vonden:

 • Creëert harde, gemakkelijk te scheppen klonten
 • Betaalbaar geprijsd onder de $ 0,50 per pond
 • Relatief grote korrels helpen tracking/scatter te verminderen
 • Een van de minst stoffige kleistrooisels op de markt
 • Ongeparfumeerde formule, goed voor gevoelige neuzen

Wat we niet leuk vonden:

 • Kan aan de zware kant zijn, vooral in grote tassen
 • Zoals alle kleistrooisel, produceert wat stof

Koop op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

Geprijsd rond $ 0,38 per pond, is dit klonterende nest uiterst betaalbaar. Je kunt het gemakkelijk online kopen, maar dit merk is ook verkrijgbaar in veel supermarkten en grote retailers.

Fresh Step Simply Ongeparfumeerd kattenbakvulling is een kleistrooisel, dus het produceert wel silicastof. Bij het testen van dit product ontdekten we dat het aanzienlijk dustier was dan dat van Dr. Elsey, wat een probleem zou kunnen zijn. Dat gezegd hebbende, onze testkatten leken echt te genieten van het nest.

Deze kattenbakvulling komt in vrij kleine korrels, die zacht zijn voor de poten van uw kat, en omdat het ongeparfumeerd is, is het zowel kat- als mensvriendelijk. Het strooisel vormde strakke, harde klonten die gemakkelijk te scheppen waren en het controleerde de geur van de kattenbak redelijk goed.

Wat we leuk vonden:

 • Betaalbaar geprijsd rond $ 0,38 per pond
 • Vormt strakke, harde, gemakkelijk te scheppen klonten
 • Redelijk goed gepresteerd bij het beheersen van kattenbakgeur
 • Textuur leek zacht voor kattenpoten

Wat we niet leuk vonden:

 • Produceert een aanzienlijke hoeveelheid stof

#3 Beste gezondheidsmonitoring nest: mooi nest

Klik hier om 20% korting te krijgen + een gratis speeltje

Zicht op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

Hoewel kristallen kattenbakvulling niets nieuws is, neemt PrettyLitter het een tandje hoger met de toevoeging van pH-detecterende deeltjes. Bij blootstelling aan urine veranderen deze deeltjes van kleur om de geschatte pH van de urine van uw kat aan te geven. Veranderingen in de zuurgraad van de urine van uw kat kunnen een vroege indicator zijn voor een aantal gezondheidsproblemen, waaronder struvietkristallen, urineweginfectie en niertuline-acidose.

PrettyLitter is niet bedoeld als diagnostisch hulpmiddel, maar het kan u helpen de gezondheid van uw kat in de gaten te houden. De tas geeft duidelijk aan welke kleuren welke voorwaarden suggereren. Donkergeel/olijf duidt op urine binnen het normale pH-bereik, terwijl blauw, oranje of rood een probleem aangeeft. Als u een verandering in de urine van uw kat opmerkt, kunt u contact opnemen met uw dierenarts voor diagnose en behandeling.

Wat het strooisel zelf betreft, is PrettyLitter een zeer fijn silicagelstrooisel met een zanderige textuur. Het is erg zacht voor de poten van je kat, maar het heeft de neiging om te volgen vanwege de deeltjesgrootte. Dit is geen klonterend nest, maar het helpt wel om geur op een andere manier onder controle te houden. De silicagel absorbeert vloeistof en droogt vast afval uit. Je moet dagelijks vaste stoffen scheppen en het strooisel roeren om het vers te houden.

PrettyLitter is beschikbaar op de PrettyLitter-website of u kunt het kopen in Target-winkels of online. Het wordt geleverd in een zak van 8 pond die ongeveer een maand mee moet gaan met een enkele kleine kat. Wanneer u een abonnement op de PrettyLitter-website plaatst, kunt u de frequentie van uw leveringen naar behoefte aanpassen en extra’s toevoegen zoals Pretty Please, de gepatenteerde droge kattenvoerformule van het merk.

Wat we leuk vonden:

 • Kleurveranderende kristallen duiden op veranderingen in de pH van de urine
 • Kan katteneigenaren helpen bij het detecteren van zich ontwikkelende gezondheidsproblemen
 • Absorbeert urine snel en droogt vast afval uit
 • Lichtgewicht, zachte textuur is zacht voor kattenpoten

Wat we niet leuk vonden:

 • Geen klonterend nest, moet dagelijks worden geschept
 • Moet dagelijks worden geroerd om vuil strooisel te verspreiden
 • Duur, kost meer dan $ 3 per pond

Koop op Amazon

Lees onze volledige Brand Beoordeling

Als u op zoek bent naar een langdurige kattenbakvulling of als u probeert stoffig kleistrooisel te vermijden, is silica een optie om te overwegen. Dit silicakristallen strooisel van Fresh Step biedt een matige kristalgrootte die de absorptie verbetert en het strooisel langer laat meegaan.

Bij het testen van deze silica kattenbakvulling ontdekten we dat het een relatief laag stofgehalte produceerde en goed werk leverde bij het beheersen van geuren. Klantrecensies kwamen overeen met onze ervaring, dus over het algemeen zouden we dit een fatsoenlijk nest vinden en een goede keuze als je op zoek bent naar iets dat iets langer meegaat dan klei.

Als silicastrooisel is deze optie iets duurder dan klei voor ongeveer $ 1,72 per pond. Dat gezegd hebbende, kunt u minder van dit nest gebruiken dan met klei, dus het kan u uiteindelijk geld besparen.

Het is ook een zeer lichtgewicht kattenbakvulling, met een zak van 8 pond die ongeveer net zo lang meegaat als een traditionele zak van 28 pond klonterend kleistrooisel.

Wat we leuk vonden:

 • Middelgrote kristallen, uitstekende absorptie
 • Relatief lage stofniveaus bij het gieten
 • Gaat langer mee dan het gemiddelde kleistrooisel

Wat we niet leuk vonden:

 • Vrij duur, meer dan $ 1,50 per pond
 • Geen klonterende formule, moet worden geroerd om vers te blijven

Dr. Elsey's kostbare kat trekt kattenbakvulling aan

Koop op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

Vermijding en andere kattenbakproblemen kunnen frustrerend zijn om mee om te gaan, en ze zijn over het algemeen niet gerelateerd aan het nest zelf. Dat gezegd hebbende, kan het overschakelen naar een nieuw nest de situatie helpen, tenminste totdat u en uw dierenarts in staat zijn om de onderliggende oorzaak van het probleem te bepalen.

Dr. Elsey’s Cat Attract klonterende kleibakvulling is vergelijkbaar met het eerste item op deze lijst, maar bevat ook een kruidenkatentrekker. Hoewel we in het begin sceptisch waren over deze functie, leken onze vrijwillige katten echt van het nest te houden en we ontdekten dat het redelijk goed presteerde bij het testen.

Het eerste wat ons opviel aan dit klonterende kleistrooisel is dat het ongelooflijk stoffig is. Qua klontering en geurbestrijding deed het het echter best goed. Er was wat merkbaar volgen en verspreiden, maar niet meer dan verwacht voor dit type zwerfvuil.

Wat we leuk vonden:

 • Bevat een kruidenkatentrekker om het gebruik van kattenbakken aan te moedigen
 • Vormt strakke, harde klonten die gemakkelijk te scheppen zijn
 • Redelijk goed uitgevoerd in geurbestrijding in een huishouden met meerdere katten

Wat we niet leuk vonden:

 • Redelijk zwaar, kan een uitdaging zijn tijdens het scheppen
 • Een beetje prijzig, ongeveer $ 0,74 per pond
 • Vrij stoffig, kan een probleem zijn voor sommige katten

Koop op Litter-Robot.com

Lees onze volledige merkbeoordeling

Als je een hekel hebt aan het scheppen van de kattenbak, ben je niet de enige. Daarom bestaan er automatische, zelfreinigende kattenbakken. Deze kattenbakken nemen het gedoe weg van scheppen en schoonmaken, het verzamelen van afval in een discreet compartiment of het direct doorspoelen door het toilet.

Onze topkeuze voor de beste kattenbakvulling voor automatische kattenbakken wordt u aangeboden door hetzelfde bedrijf dat een van onze favoriete automatische kattenbakken maakt, de Litter-Robot III Connect. Litter-Robot is een leider in de huisdiertechnologie-industrie en ze hebben een verscheidenheid aan aanvullende producten ontwikkeld, zoals volledig natuurlijke klonterende klei kattenbakvulling.

Zoals de meeste klonterende kleistrooisel, is het kleistrooisel van Litter-Robot.com afgeleid van natriumbentonietklei. Dit betekent dat het strakke, harde klonten vormt en dat het behoorlijk goed werk levert bij het vergrendelen van kattenbakgeur. Het is van nature ongeparfumeerd, dus het zal de neus van uw kat niet irriteren, maar het zal waarschijnlijk wat stof produceren.

Klanten merken op dat hun katten de textuur van de korrels leuk lijken te vinden en dat het nest heel goed werkt met hun automatische kattenbak.

Dit nest is misschien een beetje zwaar omdat het alleen in een doos van 20 pond wordt verkocht, maar de doos is stevig en heeft handgrepen voor gemakkelijk tillen. Het is ook redelijk prijzig voor $ 25 voor een zak van 20 pond die gemiddeld ongeveer $ 1,25 per pond zwerfvuil bedraagt.

Wat we leuk vonden:

 • Ongeparfumeerd kleistrooisel vormt strakke, harde schepjes
 • Direct aan uw deur geleverd via een abonnement op Litter-Robot.com
 • Doet goed werk met het beheersen van de geur van kattenbakken
 • Katten lijken de textuur en grootte van de korrels leuk te vinden

Wat we niet leuk vonden:

 • Produceert wat stof, kan een probleem zijn voor sommige katten
 • Erg duur voor $ 1,25 per pond

Koop op Petco

Hoewel kattenbakvulling in klei technisch natuurlijk is, zijn veel katteneigenaren op de markt voor plantaardige of biologisch afbreekbare kattenbakvulling. Onze topkeuze in deze categorie is Duurzaam Uw Multi-Cat Plus Kattenbakvulling.

Dit is een fijnkorrelig kattenbakvulling gemaakt van maïs en cassave. Het produceerde een beetje stof bij het gieten in de kattenbak, maar we ontdekten dat het over het algemeen vrij goed presteerde. Dit nest vormt zeer stevige, samenhangende klonten die gemakkelijk te scheppen zijn, en de geurbeheersing was redelijk goed.

Hoewel de geurbeheersing van dit strooisel niet zo sterk is als sommige van de kleistrooisels op deze lijst, vonden we het veel sterker dan sommige andere plantaardige nesten die we hebben getest. Het belangrijkste nadeel van dit nest is de mate waarin het volgt – het heeft ongelooflijk fijne korrels die aan de poten van uw kat kunnen kleven en zich een weg kunnen banen uit de kattenbak op uw vloer.

Deze plantaardige kattenbakvulling wordt geleverd in drie verschillende formules- twee voor huishoudens met meerdere katten en één met grote granen om te voorkomen dat strooisel wordt gevolgd en verspreid. Het wordt geleverd in gemakkelijk te beheren zakken van 13 pond.

Wat we leuk vonden:

 • Vormt stevige, samenhangende klonten voor eenvoudig scheppen
 • Fijne korrels zijn zacht voor de poten van uw kat
 • Biologisch afbreekbaar, gemaakt van plantaardige materialen
 • Redelijk goed uitgevoerd in geurbestrijding

Wat we niet leuk vonden:

 • Kan een beetje stoffig zijn als je het voor het eerst giet
 • Zeer fijne korrels hebben de neiging om gemakkelijk te volgen en te verstrooien
 • Vrij duur, bijna $ 2 per pond

Koop op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

Pelletachtige nesten zijn populair bij katteneigenaren omdat ze de neiging hebben om minder dan fijnere korrels te volgen en natuurlijke nesten zoals deze produceren geen silicastof. Onze topkeuze voor het beste dennenpelletstrooisel is Feline Pine Original. Dit nest wordt geleverd in zakken van 7 pond, 20 pond en 40 pond.

Dit is een niet-klonterende, kleivrije formule gemaakt van 100% puur grenen. De pijnboomvezels zijn zeer absorberend en de nieuwe en verbeterde formule absorbeert vloeistof twee keer zo snel als het origineel.

Feline Pine is volledig vrij van chemische additieven en synthetische geur, hoewel het wel een natuurlijke dennengeur heeft. Sommige klanten zeggen dat het een onaangename geur ontwikkelt als het nat is, dus het moet misschien vaak worden geschept en ververst.

Wat we leuk vonden:

 • Gemaakt van 100% puur grenen
 • Pellets kunnen minder dan fijne kleikorrels volgen
 • Volledig vrij van chemicaliën en geurstoffen

Wat we niet leuk vonden:

 • Geen klonterende formule
 • Kan zwaar zijn, vooral de 40-pond slechte
 • Kan geur ontwikkelen als het nat is

Bekijk op Chewy View Op Amazon

Het vinden van de juiste kattenbakvulling voor kittens kan lastig zijn. U moet een nest kiezen dat zacht genoeg is voor gevoelige kittenpoten en niet giftig is in geval van accidentele inname. Klonterend kleistrooisel kan tot 15 keer zo groot in de maag opzwellen, wat mogelijk een gevaarlijke obstructie kan veroorzaken.

Fresh News is een niet-klonterende kattenbakvulling die volledig is gemaakt van gerecycled papier. Dit volledig natuurlijke nest is milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar en de materialen zijn veilig voor het geval uw kitten per ongeluk wat binnenkrijgt.

Niet-klonterende kattenbakvulling bevat meestal geen geuren en klonterende variëteiten, maar Fresh News is doordrenkt met zuiveringszout om geuren te neutraliseren. Klanten bevestigen dat het strooisel behoorlijke geurverstorende eigenschappen heeft en dat het zeer laag in stof is.

Een ding om rekening mee te houden bij gerecycled papierafval is dat vocht zich kan ophopen in de bodem van de doos. Hoewel dit strooisel tot 3x meer absorberend kan zijn dan klei, kunnen grote hoeveelheden strooisel of diarree doorsijpelen naar de bodem van de pan en het schoonmaken een beetje moeilijker maken.

Wat we leuk vonden:

 • Niet-klonterende formule kan veiliger zijn voor kittens
 • Ongelooflijk laag in stof, ideaal voor gevoelige neuzen
 • Gemaakt van 100% gerecyclede papiermaterialen

Wat we niet leuk vonden:

 • Kan vocht accumuleren als het niet vaak genoeg wordt vervangen
 • Niet-klonterend strooisel heeft beperkte geurbestrijding

Koop op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

Dit klonterende kleistrooisel heeft een volledige set geurneutraliserende functies. Het is zeer absorberend om te beschermen tegen urinegeur en het vormt strakke, harde klonten.

Het Ever Clean geurbestrijdingssysteem bevat drie middelen. De eerste is actieve kool om ammoniak- en uitwerpselengeuren op te vangen, gevolgd door een antimicrobiële stof om de groei van bacteriën te stoppen en plantenextracten die volgens Ever Clean eventuele restgeuren elimineren.

Toen we Ever Clean-nest beoordeelden, gaven we het merk een 4 van de 5-sterrenbeoordeling. Tijdens onze in-box test klonterde Ever Clean Extra Strength hard en bood een uitstekende geurbeheersing.
Hoewel het nest beweert ongeparfumeerd te zijn, leek het een lichte geur te hebben. Andere recensenten zijn het erover eens dat het een merkbare geur heeft. Dit kan het overwegen waard zijn als uw kat een gevoelige neus heeft.

Het is ook vermeldenswaard dat dit nest een beetje aan de zware kant is. Dit kan een uitdaging zijn voor katteneigenaren als het gaat om het dragen en scheppen van het nest, maar het helpt wel om tracking en verstrooiing te verminderen.

Wil je meer opties? Klik hier voor een lijst met het beste nest voor geurbestrijding

Wat we leuk vonden:

 • Creëert harde, gemakkelijk te scheppen klonten
 • Relatief lage stofproductie voor een kleistrooisel
 • Biedt een sterke, langdurige geurbestrijding

Wat we niet leuk vonden:

 • Vrij dicht en zwaar, kan voor sommigen een uitdaging zijn
 • Enigszins duur, geprijsd rond $ 1,50 per pond

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

Niemand houdt van het schoonmaken van de kattenbak, maar voor katteneigenaren die de taak bijzonder verafschuwen, kan het Tidy Cats Breeze Litter System een goede keuze zijn. Dit systeem bestaat uit een hoogzijdige kattenbak met uitdrogende pellets en een uittrekbare lade die een absorberend plaskussen bevat.

Wat dit strooiselsysteem uniek maakt, zijn de zeolietkorrels. Zeoliet is een natuurlijk droogmiddel, dus deze pellets helpen vast afval uit te drogen om het scheppen gemakkelijker te maken, terwijl vloeibaar afval doorfiltert in het plaskussen eronder. Door vast en vloeibaar afval te scheiden, helpt dit systeem de geur onder controle te houden.

Het Tidy Cats Breeze-systeem is niet onze favoriet, maar het kan voor sommige mensen een goede optie zijn. Niet alleen leken sommige katten een hekel te hebben aan de textuur van de pellets, maar we vonden ze een beetje moeilijk op te ruimen en ze hadden de neiging om veel te strooien.

Wat we leuk vonden:

 • Compleet kattenbaksysteem, alles in één
 • Het uitdrogen van zeolietkorrels helpt bij het uitdrogen van vast afval
 • Urine verzamelt zich in het plaskussen onder het systeem

Wat we niet leuk vonden:

 • Een van de duurdere opties op de markt
 • Kan lastig zijn om vast afval te scheppen
 • Sommige katten kunnen een hekel hebben aan de textuur van de pellets

Nu we de beste kattenbakvullingen hebben beoordeeld die je kunt kopen, laten we een basis van kennis bouwen. We beginnen met de kwaliteiten van de beste kattenbakvulling en bespreken vervolgens de verschillende soorten kattenbakvulling en hoe ze aan die vereisten voldoen.

Dit is wat we zoeken in de beste kattenbakvulling

1947_cat nest

De beste kattenbakvulling is gemakkelijk schoon te maken

Klonterende kattenbakvulling is meestal het gemakkelijkst schoon en droog te houden, maar niet alle klonterende kattenbakvulling werkt even goed.

Sommige producten creëren zachte klodders die afbrokkelen als je schept, en andere leveren stevige klonten op. Je wilt niet het gevoel hebben dat je brokken uit een kom koekjesdeeg schraapt. De klonten moeten samenhangend, stevig en gemakkelijk te verwijderen zijn.

Als je nest losse, kruimelige klonten creëert en na elke schep brokken afval achterlaat, denk dan na over het vinden van een beter nest. Ga verder met een ander product dat stevige, schepbare klonten creëert.

Als u een niet-klonterend product gebruikt, moet het zijn werk goed doen. Elk niet-klonterend strooisel moet waanzinnig absorberend zijn en niet volledig verzadigd na een dag gebruik. Houd er rekening mee dat omdat het niet klontert, je waarschijnlijk de hele doos in één keer leegmaakt.

De beste kattenbakvulling biedt geweldige geurbestrijding

De beste kattenbakvulling helpt geuren op afstand te houden, maar verwacht niet dat een doos met kattenbakvulling je werk overneemt. We hebben ontdekt dat de beste geurbeheersing komt van geweldige klontering en regelmatige reiniging.

Hoe meer afval je uit de doos kunt halen, hoe beter. Daarom zoeken we naar samenhangende klonten, minimale kleverigheid en een groot absorptievermogen.

Sommige producten versterken de geurbeheersing met actieve kool en zuiveringszout, wat de geur aanzienlijk kan verminderen.

De beste kattenbakvulling is stofarm

Dr. Alex Crow, VetMed MRCVS waarschuwt dat “sommige strooisel dat kristallijn silicastof bevat, schadelijk kan zijn wanneer het wordt ingeademd, iets dat u zeker wilt vermijden. Daarom is het belangrijk om stofvrije kattenbakvullingen te kopen. Het inademen van dit stof kan ervoor zorgen dat uw kat ernstige problemen ontwikkelt en ervoor zorgt dat hij moeite heeft met ademhalen.”

Natuurlijk wordt het meeste zwerfvuil geadverteerd als stofarm of “99% stofvrij”, maar dit zijn meestal flinterdunne claims. Sommige zogenaamde stofarme producten creëren stofpluimen, dus vertrouw het etiket niet.

Lees in plaats daarvan klantrecensies.

Lees ook: Beste stofvrije kattenbakvulling

De beste kattenbakvulling is betaalbaar

Afhankelijk van het type dat u kiest, kunt u uiteindelijk meer dan $ 70 – $ 200 per jaar aan kattenbakvullingen betalen. Als je bedenkt dat de jaarlijkse uitgaven voor toiletpapier van een mens laag zijn als $ 15 en meestal niet hoger zijn dan $ 50, begint kattenbakvulling er een beetje prijzig uit te zien.

Dat gezegd hebbende, denk niet dat je moet een dure kattenbakvuller kiezen. Het meest betaalbare zwerfvuil is vaak het beste. Misschien kun je zelfs beter grond uit je achtertuin gebruiken in plaats van veel geld uit te geven aan premium zwerfvuil.

Veel kattenbakvulling shoppers leggen uit dat ze geld besparen door kattenbakvulling in bulk te kopen of van winkelmerken zoals Chewy’s Frisco en Petco’s So Phresh.

De beste kattenbakvulling is low-tracking

Zwerfvuilsporen. Het raakt verstrikt in de poten en vacht van je kat en lift een ritje uit de kattenbak. Hoewel veel zwerfvuilbedrijven hun producten “low-tracking” noemen, is de beste manier om tracking te controleren door te investeren in een goede kattenbakmat. Ten tweede, overweeg het gebruik van dicht strooisel met zware korrels.

Lees ook: De 5 beste niet-tracerende kattenbakvullingen

De beste kattenbakvulling is gemaakt zonder irriterende geuren

Sommige mensen geven de voorkeur aan strooisel gemaakt met toegevoegde parfum, maar deze geuren kunnen gevoelige neuzen irriteren. De beste kattenbakvulling leunt niet op geuren om de geur van kattenpoep te verhullen. Dr. Jennifer Coates, DVM bevestigt dit en moedigt katteneigenaren aan om “sterk geurende kattenbakvullingen te vermijden.” Ze zegt dat “katten een veel beter reukvermogen hebben dan wij, dus zelfs als het nest goed voor ons ruikt, kunnen katten het erg irritant vinden.”

De 3 belangrijkste soorten kattenbakvulling

De kattenbakvullingshopper van vandaag heeft het voorrecht en de uitdaging om met een verbazingwekkende productvariëteit om te gaan. Hoewel de beste kattenbakvulling voor u neerkomt op de persoonlijke voorkeur van uw kat en uw huishoudelijke behoeften, werken sommige soorten kattenbakvulling beter dan andere.

Dr. Dwight Alleyne, DVM zegt dat “de persoonlijkheid van een kat de uiteindelijke beslissing kan zijn over wat de beste kattenbakvulling is. Maar de ideale kattenbakvulling zou een geurvrij klonterend nest zijn dat een goede geurbeheersing heeft.”

Laten we de markt opsplitsen in drie fundamentele soorten: klei, silicagel en biologisch afbreekbare producten.

1. Klei Kattenbakvulling

Klei kattenbakvulling is veruit het meest populaire type op de markt van vandaag. Het is de meest beschikbare en meest kosteneffectieve. Katten geven er meestal de voorkeur aan boven elk ander type.

Kleistrooisel heeft ook zijn gebreken en critici. Omdat het wordt verzameld door strip mining en niet biologisch afbreekbaar is, is de impact op het milieu beschreven als een “absolute catastrofe”.

Gezien het feit dat klei kristallijne silicadeeltjes bevat, is het gevaarlijk om klei kattenbakvullingsstof in te ademen. Hoewel de hoeveelheid stof die door een goede kattenbakvulling wordt geproduceerd niet genoeg is om gezondheidsproblemen te veroorzaken, kan langdurige blootstelling aan kristallijn silicastof ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

– Niet-klonterend kleistrooisel

Niet-klonterende klei was de originele commerciële kattenbakvuller en werd voor het eerst verkocht in 1947 als “Kitty Litter”. Het is gemaakt van een verscheidenheid aan absorberende kleien, waaronder sepiolite, attapulgite en montmorilloniet. Deze kleien worden gebruikt in industriële toepassingen om morsen op te ruimen en kunnen zelfs bloemen uitdrogen.

Lees ook: Beste niet-klonterende kattenbakvulling

– Klonterend kleistrooisel

Klonterend kleistrooisel wordt meestal gemaakt van natriumbentonietklei. Dit type klei zet 12-15 keer zijn oorspronkelijke grootte uit als het nat is. Dit zwellingsvermogen zorgt ervoor dat het klontert wanneer het in contact komt met urine, waardoor het gemakkelijk te scheppen is.

Klonterende klei kattenbakvulling is mogelijk niet veilig voor kittens vanwege het risico op inname en darmverstopping. Toen we dierenartsen naar dit gevaar vroegen, vertelde Dr. Caren Carney, DVM dat ze “een kitten moest behandelen voor het eten van klonterend nest, omdat het een obstructie veroorzaakte.” Hoewel dit type verstopping ongewoon is, beveelt Dr. Carney nu versnipperde kranten aan voor jonge kittens die nog niet zijn gespeend.

Lees ook: Beste klonterende kattenbakvulling

2. Silica Gel Kristallen

Kristal- of silicagelstrooisel is een relatief nieuwe toevoeging aan de kattenbak. Het is gemaakt van dezelfde gelkristallen die worden aangetroffen in de droogmiddelpakketten die bij sommige vochtgevoelige producten horen.

Lees ook: Wat is de beste Crystal Cat-kattenbakvulling?

Silicagelkristallen worden synthetisch gemaakt van siliciumdioxide, zuurstof en water. Elk kristal heeft miljoenen kleine poriën die vocht opvangen. In plaats van te klonteren, droogt dit type zwerfvuil vast afval uit en absorbeert vloeistoffen.

Als u vast afval verwijdert en het strooisel dagelijks roert, kan kristal kattenbakvulling u effectief tot een maand van dienst zijn voordat u het verwijdert. Omdat dit type zwerfvuil zo’n lange levensduur heeft, is het duurder dan klei en sommige biologisch afbreekbare producten.

3. Natuurlijk en biologisch afbreekbaar kattenbakvulling

Het meest hoofddraaiende deel van de kattenbakvullingsmarkt is misschien wel de natuurlijke en biologische afdeling. Uw opties omvatten tarwe, kokosnoot, gras, cassave, dennen, ceder, papier, tofu en walnoot strooisel. Deze opties zijn milieuvriendelijker dan veel traditionele kattenbakvullingen, maar ze hebben een prijs. Ze bieden mogelijk ook niet dezelfde prestaties als andere nesten.

Lees ook: De 5 beste natuurlijke kattenbakvullingen

Hier is een overzicht van de meest populaire soorten biologisch afbreekbaar zwerfvuil.

 • Walnoot – Gemaakt van het vezelige materiaal van walnootschalen, heeft dit nest een donkere kleur die tracking bijzonder opvallend maakt op lichtgekleurde vloeren en uw vermogen om afval in de doos te identificeren kan belemmeren. Het is verkrijgbaar in zowel klonterende als niet-klonterende variëteiten.
 • Gras – Grasstrooisel is licht van gewicht, maar heeft sterke klonterings- en geurbeheersingscapaciteiten. Omdat het zo licht is, heeft grasstrooisel de neiging om meer te volgen en te verspreiden dan kleiafval.
 • Maïs Misschien wel het meest populaire type biologisch afbreekbaar strooisel, maïsstrooisel is gemaakt van samengeperste maïs en kan andere ingrediënten bevatten om de klonter- en ontgeurende kracht te verbeteren. Maïsstrooisel is relatief stoffig en heeft de neiging om te volgen. Maïs is ook een topdoel voor aflatoxine schimmelbesmetting, dus het is dubbel belangrijk om de kattenbak schoon te houden.
 • Papier – Papierstrooisel is verkrijgbaar in zowel klonterende als niet-klonterende variëteiten. Papierafval in pelletstijl komt het meest voor, gemaakt van zeer absorberend gerecycled krantenpapier en andere papierproducten. Omdat het zacht is voor poten en geen stof veroorzaakt, wordt dit type nest vaak aanbevolen aan gevoelige katten of katten met genezende wonden of incisies. Dit type zwerfvuil behoort tot de ergste als het gaat om geurbestrijding.
 • Hout – Houtstrooisel kan klonterend of niet-klonterend zijn. Het maakt gebruik van het absorptievermogen en het natuurlijke geurbeheersingsvermogen van gedehydrateerde houtvezels. Tracking, verstrooiing en stof variëren afhankelijk van het type houtafval dat u kiest.
 • Tarwe – Dit type strooisel maakt gebruik van de geurregulerende enzymen en klonterende zetmelen die van nature in tarwe voorkomen. Tarwe zorgt voor zachte klonten en kan stoffig zijn.

Veel biologisch afbreekbare kattenbakvullingen zijn ook doorspoelbaar. Zorg ervoor dat u het etiket zorgvuldig leest en de lokale wetgeving raadpleegt voordat u kattenbakvulling door het toilet spoelt, maar het doorspoelen van het verkeerde nest kan een dure (en rommelige) fout zijn.

De beste kattenbakvulling is kattenbakvulling die uw kat wil gebruiken

Met “ongepaste eliminatie” bovenaan de lijst met redenen die worden genoemd wanneer mensen hun katten afstaan aan het dierenasiel, is het duidelijk dat een harmonieuze kattenbaksituatie geluk betekent in een kattenhuis.

Als je het vanuit het perspectief van je kat bekijkt, heb je een goede basis voor het evalueren van kattenbakvulling op de markt. Voelt dit nestje goed onder de poten van je kat? Zal stof zijn doos met capuchon vullen en hem ongemakkelijk maken? Is de kunstmatige geur overweldigend?

Zodra u aan de behoeften van uw kat hebt voldaan, kunt u beginnen met het overwegen van uw eigen behoeften. Mensen verdienen ook een comfortabel huis en de ideale kattenbak komt zowel u als uw kat ten goede.

In een ideale wereld biedt de beste kattenbakvulling een prachtige combinatie van functies die voldoen aan zowel uw behoeften als die van uw kat. De natuurlijke instincten van je kat krijgen het respect dat ze verdienen en je kunt de geur en het uiterlijk van kattenafval in huis beheersen.

Je kat wint. Je wint. En elke kattenbakvulling die bijdraagt aan deze situatie is een winnend product.

Relevante artikelen: