10 subtiele tekenen dat je kat gefrustreerd is

Wanneer een kat boos is, heb je de neiging om het te weten. Die grommen, sissen en vegen kunnen behoorlijk intimiderend zijn!

Maar er zijn andere, minder voor de hand liggende manieren waarop uw kat zijn emoties kan weergeven. Net als mensen kunnen katten gefrustreerd raken als ze een situatie niet onder controle hebben of als ze geen toegang hebben tot iets dat ze willen.

Tekenen van frustratie bij katten kunnen subtiel zijn en gemakkelijk worden gemist als je niet weet wat je zoekt. Laten we eens kijken naar enkele van deze tekenen en hoe u ze snel kunt herkennen om te voorkomen dat de emoties van uw kat escaleren.

Snel overzicht

01

Katten kunnen gefrustreerd raken wanneer ze zich niet in controle voelen over een situatie, of ze hebben geen toegang tot hun middelen.

02

De tekenen van frustratie bij katten zijn vaak subtiel en kunnen moeilijk te herkennen zijn.

03

Tekenen van een gefrustreerde kat zijn onder andere staartzwaaien, overmatig vocaliseren, je vermijden en ongepast urineren.

#1 Staart zwiept

Een teken van frustratie is een zwiepende staart, vooral in combinatie met opgetrokken haar.

De staart van een kat is niet alleen voor balans – het kan je eigenlijk veel vertellen over hoe je kat zich voelt. Wanneer een kat gefrustreerd is, zullen ze vaak flik hun staart heen en weer. Hoe gekker de kat wordt, hoe harder hij op zijn staart zal bonken.

Katten bewegen ook met hun staart wanneer ze iets bekijken, zoals een vogel door een raam, of wanneer ze zich concentreren op het jagen op prooien. Als je kat niets in het bijzonder bekijkt en zijn staart flikkert of zelfs bonkt, is de kans groot dat hij zich ergens aan ergert.

Lees ook: Waarom schudden of trillen kattenstaarten?

#2 Vermijding

Vermijding is een subtiele vorm van communicatie.

Als uw kat gefrustreerd is, kan hij zijn hoofd of lichaam van u af bewegen wanneer u hem probeert te aaien. Als je kat je helemaal vermijdt of zich ergens verstopt, dan is de kans groot dat hij in een stemming is en met rust gelaten wil worden. Natuurlijk kan uw kat zich ook slecht voelen, dus let goed op eventuele symptomen van ziekte en breng ze naar de dierenarts voor een diagnose als u zich zorgen maakt.

Lees ook: Waarom negeert mijn kat mij?

#3 Verandering van oorpositie

Let op de waarschuwing van afgeplatte oren – dit is geen tijd om te proberen je kat aan te raken.

Jouw kattenoren kan je veel vertellen over hun stemming. Als uw kat zich geïrriteerd voelt, kunnen zijn oren zijwaarts draaien (soms vliegtuigoren genoemd). Ze kunnen ook hun oren spitsen om hun frustratie te tonen.

Als de frustratie van je kat escaleert tot woede of agressie, dan zal hij zijn oren weer tegen zijn hoofd afvlakken. Je moet niet proberen je kat aan te raken wanneer zijn oren plat zijn, omdat je waarschijnlijk gekrabd of gebeten wordt!

Lees ook: Hebben katten een goed gehoor?

#4 Leerlingen versmald

Als u merkt dat de pupillen van de ogen van uw kat er klein uitzien, kan dit wijzen op frustratie of woede.

De pupillen van een kat zullen in grootte veranderen afhankelijk van hoe helder het is, dus dit kan een lastig teken zijn om te lezen. Als uw kat echter met kleine pupillen en vernauwde ogen zit te staren, voelt hij zich waarschijnlijk gefrustreerd.

Lees ook: Kattenogen tranen: oorzaken, symptomen, &behandeling

#5 Staren

kat met grappig gezicht

De meeste katten zullen geen ononderbroken blik geven terwijl ze stilstaan, tenzij ze zich bedreigd of boos voelen.

Zoals hierboven vermeld, kan een kat die recht naar je zit te staren zich geïrriteerd voelen. Natuurlijk kijken ze misschien gewoon naar je om je aandacht te trekken, dus controleer ook de rest van hun lichaamstaal, omdat dit je zou moeten helpen beslissen of je kat gefrustreerd is of niet.

Lees ook: Waarom staart mijn kat naar de muur?

#6 Meer pluizig verschijnen

Haar dat rechtop staat, piloerection genaamd, is een teken dat uw kat zich verre van ontspannen voelt.

Als de vacht van je kat overeind staat en ze ziet er nog pluiziger uit dan normaal, geeft dit aan dat ze waarschijnlijk geïrriteerd zijn. Katten doen dit in een poging om zichzelf groter te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn, dus het kan zijn dat je kat zich bedreigd voelt.

De staart van uw kat kan ook een “flessenborstel” -uiterlijk krijgen wanneer hun hackles op zijn. Het is het beste om je kat alleen te laten als hij zo’n opgeblazen houding heeft aangenomen.

Lees ook: Waarom buigen katten hun rug? Top 8 Redenen

#7 Vocaliseren

Als yoje kat is overmatig aan het vocaliseren, ze proberen je iets te vertellen.

Je kat kan zingen voor allerlei redenen, maar overmatige vocalisatie is meestal een teken van frustratie. Of het nu een miauw of een luid spinnen is, het kan zijn dat je kat heeft besloten dat hij gevoed wil worden, of dat hij naar buiten wil, maar dat het kattenluik op slot zit. Als je kat meer vocaliseert dan normaal, proberen ze je waarschijnlijk iets te vertellen – je hoeft alleen maar uit te zoeken wat dat is.

Lees ook: 10 redenen waarom uw kat ’s nachts niet stopt met miauwen

#8 Schijnbaar ‘On Edge’

Een gefrustreerde kat kan geagiteerd en onrustig lijken.

Als je kat zenuwachtig en op scherp lijkt, kan dit zijn omdat hij zich gefrustreerd voelt. Ze kunnen super alert lijken met al hun zintuigen verhoogd. Dit is de manier waarop het lichaam van een kat zich voorbereidt op het gevecht, vooral als de kat zich bedreigd voelt. Als je kat zich niet kan settelen of rusteloos lijkt, probeer dan uit te zoeken waarom.

Lees ook: Spelen of vechten mijn katten?

#9 Plassen in huis

Ongepaste eliminatie is vaak gekoppeld aan stress, maar het kan ook een medisch probleem zijn.

Sommige gefrustreerde katten beginnen te urineren op ongepaste plaatsen zoals buiten hun kattenbak of op de schoenen van hun eigenaar. Als uw kat meestal heel goed is in het gebruik van de kattenbak of naar het toilet gaan buiten, maar nu plast hij in uw huis, is de kans groot dat iets hem dwars zit.

Dit onaangename kattengedrag is vaak stressgerelateerd, maar het kan soms te wijten zijn aan medische problemen zoals cystitis of urine-infecties. Breng uw kat naar de dierenarts om gecontroleerd te worden voordat u aanneemt dat dit gedrag te wijten is aan frustratie.

Lees ook: 8 beste kattenvoer voor de gezondheid van de urinewegen

#10 Destructief zijn

Een plotselinge toename van destructief gedrag kan worden gekoppeld aan frustratie.

Als je kat plotseling dingen vernietigt, dingen van toonbanken slaat of aan je bank of tapijt krabt, probeert hij misschien frustratie te ventileren. Vertel uw kat nooit voor gedragsveranderingen, of straf hem voor ongewenst gedrag – uw kat zal niet begrijpen wat hij verkeerd heeft gedaan en het kan het probleem zelfs verergeren omdat uw kat waarschijnlijk angstig zal worden.

Lees ook: Waarom gooien katten dingen omver?

Waarom is mijn kat gefrustreerd?

Katten kunnen om verschillende redenen gefrustreerd raken. Enkele van de meest voorkomende zijn de volgende.

#1 Verveling

Katten die fysiek en mentaal ondergewaardeerd zijn, zullen gefrustreerd en gestrest raken.

Een verveelde kat is een gefrustreerde kat. Katten zijn intelligente dieren en als ze niet voldoende mentale stimulatie krijgen kunnen ze last krijgen van verveling, net als mensen. Dit geldt vooral voor binnenkatten die niet naar buiten gaan. Ze moeten hun roofdierinstinct kunnen uiten, al is het maar door te spelen.

#2 Geblokkeerde toegang

Katten komen en gaan graag wanneer ze willen en raken geïrriteerd als hun toegang wordt geblokkeerd.

Katten raken gefrustreerd als ze niet bij een plek kunnen waar ze willen komen, bijvoorbeeld als het kattenluik op slot zit en ze niet naar buiten kunnen. Of ze zijn misschien buitengesloten van een kamer waar ze normaal toegang toe hebben, of waar hun middelen zijn.

Lees ook: De 7 beste kattendeuren, portalen, kleppen en elektronische deuren

#3 Zich gevangen voelen

Zorg ervoor dat uw kat plaatsen heeft om naartoe te ontsnappen als hij zich overstuur voelt door gasten of andere huisdieren.

Katten vinden het altijd leuk om hun ontsnappingsroute gepland te hebben en hebben het gevoel dat ze aan een situatie kunnen ontsnappen als dat nodig is. Als er nieuwe mensen of harde geluiden zijn en je kat voelt zich gevangen, zullen ze snel gefrustreerd raken.

Lees ook: 7 geluiden die katten haten die je moet vermijden

#4 Onvoldoende aandacht

Katten raken gewend aan een bepaalde hoeveelheid aandacht en fysieke aanraking.

Dit hangt af van de persoonlijkheid van uw kat en zelfs in welke stemming hij zich bevindt. Als uw kat normaal gesproken erg aanhankelijk is en veel tijd met u doorbrengt, zal hij waarschijnlijk gefrustreerd raken als hij zich genegeerd voelt of als u niet genoeg tijd met hem doorbrengt.

Sommige katten zijn het tegenovergestelde – als je kat normaal gesproken behoorlijk asociaal is, maar gedwongen wordt om met iemand om te gaan, of als je ze aait als ze niet geaaid willen worden, zullen ze gefrustreerd en geïrriteerd raken.

Lees ook: 10 tekenen dat je misschien een aanhankelijke kat hebt

#5 Honger

Katten zullen je altijd laten weten wanneer je te laat bent tijdens de maaltijd.

Sommige katten raken gefrustreerd wals ze honger hebben (ooit de term “hangry” gehoord?). Dit geldt vooral voor katten die gemotiveerd zijn door voedsel, een goede eetlust hebben en gewend zijn om op bepaalde tijden van de dag gevoed te worden.

Lees ook: De 7 beste automatische kattenvoeders

#6 Onvoorspelbare huishoudelijke routines

De meeste katten vinden reizen stressvol, of je ze nu meeneemt of thuis laat met een oppas.

Katten zijn gewoontedieren en voelen zich meer gesetteld als ze een routine hebben. Als deze routine wordt verstoord, bijvoorbeeld omdat hun eigenaar laat thuiskomt of op vakantie gaat, zal een kat eerder gefrustreerd raken.

Lees ook: Hebben katten tijdsbesef?

#7 Niet genieten van geaaid worden

nooit een kat slaan voor discipline

Leer de voorkeuren van uw kat voor aanraking kennen om te voorkomen dat hij te veel aait.

Katten kunnen heel specifiek zijn over waar ze graag geaaid worden. Het kan enigszins variëren van kat tot kat, maar als algemene regel geven de meeste katten er de voorkeur aan om rond hun hoofd, gezicht en oren te worden geaaid en genieten ze er niet van dat hun maag of staart wordt aangeraakt.

Lees ook: Hoe een kat te aaien – de 3 basis do’s en don’t’s

#8 Aanwezigheid van andere katten in huishouden/tuin

Conflicten met andere katten zijn een veel voorkomende bron van frustratie bij huiskatten.

Katten zijn meestal solitaire dieren en zijn meestal territoriaal. Een nieuwe kat in de buurt of een kat die het territorium van uw kat “binnendringt”, zal ertoe leiden dat uw kat gefrustreerd raakt.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat een andere kat wil

Hoe kan ik de frustratie van mijn kat helpen?

Zorg er in huishoudens met meerdere katten voor voldoende kommen, kattenbakken, bedden en andere middelen.

Nu je de tekenen van frustratie bij katten kent en wat enkele van de oorzaken kunnen zijn, moet je leren hoe je de frustratie van je kat kunt helpen:

  • Zorg ervoor dat ze toegang hebben tot hun bronnen wanneer ze maar willen, inclusief voedsel- en waterbakken, kattenbakken en bedden.
  • Besteed elke dag tijd aan interactie en spelen met uw kat.
  • Bied stimulatie voor uw kat, zoals speelgoed en puzzelvoeders, vooral als u lange tijd het huis uit bent of als uw kat geen toegang heeft tot de buitenlucht.
  • Zorg waar mogelijk voor een routine voor uw kat, zoals het voeren van hem op ongeveer dezelfde tijden per dag.
  • Leer de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van katten te begrijpen en communiceer op de eigen voorwaarden van uw kat. Forceer geen interactie als uw kat niet in de stemming is of lijkt alsof hij met rust gelaten wil worden.

Frustratie bij katten: laatste gedachten

Hoe meer je afgestemd bent op de gemoedstoestand van je kat, hoe beter je hem kunt helpen.

Katten kunnen om verschillende redenen gefrustreerd raken en vaak kunnen de tekenen vrij subtiel zijn. Leren om de tekenen van een gefrustreerde kat te herkennen, zal u helpen de frustratie van uw kat te verlichten door het probleem op te lossen. Op zijn minst kan het je helpen om te leren wanneer je je kat alleen moet laten en voorkomen dat zijn humeur escaleert tot woede.

Lees ook: Hoe katten hun favoriete persoon kiezen?

Veelgestelde vragen

Hoe kun je zien of een kat ongelukkig is?

Soms kan een kat duidelijk maken dat hij ongelukkig is door laag bij de grond te hurken, te grommen, te sissen en te vegen naar iedereen die te dichtbij komt. Soms kunnen de tekenen van een ongelukkige kat subtieler zijn en dingen omvatten zoals vernauwde ogen, een flikkerende staart en het vermijden van mensen en andere dieren.

Hoe weet je of een kat geagiteerd is?

Een geagiteerde kat lijkt misschien heel alert en op scherp. De staart van een geagiteerde kat zal van links naar rechts zwaaien of slaan en de kat kan plotselinge bewegingen maken.

Hoe kalmeer je een gefrustreerde kat?

De beste manier om een gefrustreerde kat te kalmeren, is door hem alleen te laten om te kalmeren en de bron van frustratie indien mogelijk te verwijderen. Dit kan inhouden dat ze toegang krijgen tot een bepaalde kamer, het kattenluik ontgrendelen of ze laten ontsnappen uit een lawaaierige kamer.