Kunnen katten komkommers eten?

Komkommers zijn een veel voorkomend en gezond onderdeel van ons dieet als mens, maar als je kat met je mee wil eten dit smakelijke voedsel, is dat dan een probleem?

Katten zijn van nature carnivoren en hun dieet moet meestal uit vlees bestaan om ervoor te zorgen dat ze de juiste balans van voedingsstoffen krijgen. Sommige essentiële voedingsstoffen die katten nodig hebben, maar niet zelf kunnen maken, zitten in vlees en vleesproducten.

Kort overzicht: kunnen katten komkommers eten?

Deze katachtige specifieke voedingsbehoeften betekenen dat het meestal de veiligste optie is om uw kat een commercieel kattendieet te geven, dat is afgestemd op een uitgebalanceerd dieet voor uw kat.

Katten in het wild jagen en eten een scala aan verschillende kleine prooien, dus geniet van wat variatie in hun dieet. Het vreemde beetje menselijk voedsel is daarom prima, zolang je maar een voedsel kiest dat veilig is voor katten.

Komkommer is veilig om in kleine hoeveelheden aan katten te geven, maar er zijn enkele overwegingen bij het beslissen of je je kat een plakje wilt geven. Lees verder voor meer informatie.

Komkommer: Nutritionele Statistieken

Hier zijn enkele basisvoedingsstatistieken voor komkommer. Deze cijfers gelden voor ongeveer 100 gram verse komkommer.

Calorieën (kcal) 15
Vet (g) 0.1
Koolhydraten (g) 3.6
Vezels (g) 0.5
Eiwit (g) 0.7
Suikers (g) 1.7
Natrium (mg) 2
Kalium (mg) 147
Calcium (mg) 19
IJzer (mg) 0.3
Vitamine C (mg) 2.8
Vitamine A (mcg) 5

Komkommer: Voedingswaarde Feiten

Hoewel veel katten hun neus ophalen voor groenten, zijn sommigen avontuurlijker.

Komkommers bestaan voor 95% uit water, waardoor ze een uitstekende bron van water zijn. Katten halen het grootste deel van hun waterinname uit voedsel, dus komkommer kan een hulpmiddel zijn voor hydratatie als uw kat een vochtboost nodig heeft.

Ze zijn ook een goede bron van vezels voor een gezonde darmfunctie. Omdat katten echter carnivoren zijn, zijn ze niet goed aangepast om plantaardig materiaal goed te verteren, en het kan het beste zijn om vezels uit een andere bron te halen.

Komkommers zijn ook een goede bron van sommige vitamines. Katten hebben andere niveaus van vitamines nodig dan mensen en kunnen sommige zelf maken, zoals vitamine C. Het is beter om een compleet kattenvoer te gebruiken om de juiste verhoudingen vitamines te bieden dan te vertrouwen op toevoegingen zoals komkommer. Komkommers bevatten weinig eiwitten en vetten, die beide erg belangrijk zijn voor de voeding van een kat.

Komkommer is veilig om katten te geven en kan een extra bron van hydratatie zijn, maar is eigenlijk alleen geschikt als een occasionele traktatie in plaats van een integraal onderdeel van hun dieet.

Voordelen van komkommers voor katten

Er zijn geen enorme voordelen aan het voeren van komkommers aan katten. Het belangrijkste voordeel is hun hoge watergehalte, dat kan worden gebruikt als een hydratatieboost voor katten.

Lees ook: Hoeveel water moet een kat drinken?

Sommige medische aandoeningen bij katten, zoals nier- of urinewegproblemen, vereisen een dieet met veel water, dus kleine hoeveelheden komkommer kunnen als een toevoeging worden beschouwd als uw kat alleen droogvoer eet. Ze kunnen ook worden beschouwd als een bron van vezels.

Hoeveel komkommer kan een kat eten?

Katten mogen alleen kleine hoeveelheden komkommer worden aangeboden. Als het in een te grote hoeveelheid wordt gegeven, kan het buikklachten en diarree veroorzaken vanwege het hoge volume water. Het wordt ook aanbevolen om de komkommer te schillen, omdat dit kleine hoeveelheden pesticiden kan bevatten. Als je wilt dat je kat komkommer probeert, begin dan met slechts een paar kleine stukjes ervan geschild en in blokjes gesneden.

Hoe vaak kan een kat komkommer eten?

Katten moeten komkommer met mate krijgen, dus het wordt aanbevolen om het af en toe als een traktatie te geven in plaats van als onderdeel van hun gebruikelijke dieet.

Worden komkommers gebruikt in commercieel kattenvoer?

Als je je kat een kleine hoeveelheid komkommer als traktatie wilt geven, schil hem dan en snijd hem klein voordat je hem aanbiedt.

Katten zijn carnivoren en hebben een op vlees gebaseerd dieet nodig om te gedijen. Commercieel kattenvoer bestaat daarom meestal uit vlees en vleesderivaten.

Groenten en fruit worden meestal niet opgenomen in commercieel kattenvoer omdat ze vaak niet goed worden verteerd door katten en niet enorm aantrekkelijk voor hen zijn in termen van smaak en geur. Hoewel komkommer veilig is om katten in kleine hoeveelheden te voeren, zou het ongebruikelijk zijn om het te vinden in een uitgebalanceerd en compleet kattenvoer.

De risico’s van het eten van komkommer voor katten

Komkommer is over het algemeen veilig in kleine hoeveelheden voor katten, maar er zijn enkele overwegingen als u it in hun dieet. Het hoge watergehalte van deze groente betekent dat als het in grote hoeveelheden wordt gegeven, het de buik van uw kat van streek kan maken en hen een geval van diarree kan geven.

Het is ook een potentiële zorg dat komkommers vaak worden bespoten met pesticiden wanneer ze worden gekweekt. Hoewel deze chemicaliën slechts in zeer kleine hoeveelheden of helemaal niet aanwezig blijven, wordt het soms aanbevolen om de huid te pellen voordat u uw kat komkommer voert.

Als u uw kat komkommer probeert te geven, voer hem dan altijd vers in plaats van ingelegd, omdat de hoge zoutgehaltes van ingelegde komkommers niet gezond zijn voor uw kat.

Houden katten van de smaak van komkommer?

Katten zijn carnivoren en worden meestal aangetrokken door vlezige geuren, smaken en texturen. Ze zullen vaak groenten en fruit afwijzen. Sommige katten zijn avontuurlijker met voedsel dan anderen en accepteren misschien kleine stukjes komkommer, maar ze hebben geen groenten nodig in hun dieet.

Veelgestelde vragen

Kunnen katten mango’s en komkommer eten?

Het is veilig voor katten om zowel mango’s als komkommer te eten. Het wordt aanbevolen om alleen kleine stukjes te voeren, de huid te vermijden en ze niet te vaak te geven.

Kunnen katten rauwe komkommer eten?

Ja, katten kunnen kleine hoeveelheden rauwe komkommer eten, maar verwijder de schil en geef slechts een paar kleine stukjes tegelijk.

Kunnen katten komkommer en dille eten?

Verse komkommer en dille zijn beide veilig voor katten om in kleine hoeveelheden te eten. Vermijd ingemaakte versies die rijk zijn aan zout en suikers.