Kunnen katten maïs eten?

kunnen katten maïs eten

Maïs, ook wel maïs genoemd, is een zetmeelrijke groente die over de hele wereld wordt geteeld en gegeten.  Maïs werd ongeveer 10.000 jaar geleden voor het eerst geteeld in Mexico, voordat het naar Noord- en Zuid-Amerika en Europa werd gebracht.

Kort overzicht: Kunnen katten maïs eten?

Tegenwoordig maakt de veelzijdigheid het een enorm populair voedsel, of het nu gekookt, gestoomd, geroosterd of gegrild is. Omdat het zo’n populaire groente is voor ons mensen, vraag je je misschien af of je kat ook maïs kan eten. Het antwoord is dat ja, katten veilig maïs kunnen eten.

Laten we dus eens nader bekijken hoeveel, hoe vaak en welke soorten maïs veilig zijn voor je katachtige vriend.

Nutritionele statistieken

Er zijn verschillende soorten maïs die over de hele wereld worden geteeld, die allemaal zeer voedzaam zijn en veel gezondheidsvoordelen hebben.

Een oor van suikermaïs bevat:

Calorieën 90
Eiwit 3g
Koolhydraat 19g
Suiker 5g
Vezel 1g
Vet 1g

Voedingswaarde feiten

Maïs heeft een zoete smaak, maar zit boordevol gezonde goedheid. Het hoge vezelgehalte is geweldig voor de darmgezondheid en kan je zelfs helpen om je langer vol te voelen tussen de maaltijden. Vezels in uw dieet zijn ook belangrijk om het risico op darmkanker te verminderen.

Maïs is ook rijk aan antioxidanten, waaronder vitamine C, die helpt om de cellen van het lichaam te beschermen tegen schade en het risico op chronische ziekten zoals kanker, diabetes en hartaandoeningen te verminderen.

Maïs bevat ook carotenoïden die de gezondheid van het oog helpen verbeteren. Andere vitaminen en mineralen in maïs zijn vitamine B, E en K, magnesium en kalium.

Voordelen van maïs voor katten

Katten zijn obligate carnivoren, dus ze halen de meeste voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven uit vlees. Maar ze moeten nog steeds een uitgebalanceerd dieet eten. Maïs zit boordevol vezels, wat helpt om de darm van uw kat gezond te houden. Het ondersteunt gezonde darmbacteriën die het risico op diabetes, obesitas, diarree, constipatie en haarballen verminderen.

Maïs is een goede extra bron van eiwitten, die kan worden gebruikt voor energie. Maïs is ook lekker en licht verteerbaar! Maar het wordt niet gebruikt in kattenvoer als voedingsbron. Het wordt alleen gebruikt als een gezonde vulstof en om smaak en textuur aan het voedsel toe te voegen.

Een kleine hoeveelheid maïs toegevoegd aan het dieet van uw kat kan een smakelijke traktatie zijn en is zeker niet ongezond of schadelijk. Er zijn echter andere gezondere en meer nutritioneel uitgebalanceerde traktaties om aan te bieden aan uw katachtige vriend.

Hoeveel maïs kan een kat eten?

Hoeveel maïs kan een kat eten

Maïs, zoals alle lekkernijen en snacks, mag slechts 10% van de dagelijkse voedselinname van een kat uitmaken.

Hoewel maïs gezond en veilig is voor katten om te eten, moet het nog steeds met mate worden gevoerd. Dit komt omdat het heeft op zichzelf geen zeer hoge voedingswaarde, en katten moeten meer vlees eten dan wat dan ook.

Maïs, zoals alle traktaties, moet met mate worden gevoerd. Alle traktaties en snacks mogen slechts 10% van de dagelijkse voedselinname van een kat uitmaken. Een kleine theelepel maïs zou voor de meeste katten voldoende moeten zijn. Te veel kan ze te snel vullen en geen ruimte laten voor hun vlezige voedsel, dat ze moeten consumeren om gezond te blijven.

Hoe vaak kan een kat maïs eten?

Matiging is de sleutel als het gaat om traktaties en snacks voor uw kat, en ze mogen slechts 10% van hun dagelijkse voedselinname uitmaken. In de regel mogen katten alleen maïs eten één keer per week hooguit, en in zeer kleine hoeveelheden.

Te veel maïs kan een verstoorde buik veroorzaken en als uw kat maïs vult, willen ze misschien niet al hun vlees eten dat de voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben om te overleven en gezond te blijven.

Wordt maïs gebruikt in commercieel kattenvoer?

Maïs wordt vaak gebruikt als ingrediënt in commercieel bereid kattenvoer, dus uw kat heeft waarschijnlijk al maïs in zijn dieet. Het wordt gebruikt als vulmiddel en om smaak toe te voegen aan nat en droog kattenvoer. Maar het verhoogt ook het vezelgehalte en voegt belangrijke vitamines en mineralen toe om een uitgebalanceerde maaltijd voor uw kat te creëren.

De risico’s van het eten van maïs voor katten

De risico's van het eten van maïs voor katten

Hoewel gewone gekookte maïs veilig is voor katten, kunnen maïsschillen, bladeren, maïschips, cornflakes en popcorns het beste worden vermeden.

Maïs is verkrijgbaar in verschillende vormen en de veiligste manier om het aan uw kat te voeren, is volledig eenvoudig gekookt. Sommige maïsbevattende voedingsmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor uw kat en kunnen het beste worden vermeden.

Maïzena moet worden vermeden, omdat het braaksel kan veroorzakeng en diarree. Het kan ook pancreatitis veroorzaken, wat de ontsteking van de alvleesklier is die verdere gastro-intestinale symptomen en buikpijn veroorzaakt. Dit leidt er vaak toe dat katten in het ziekenhuis worden opgenomen en iv-vloeistoffen bij de dierenarts krijgen.

Maïsschillen en maïsbladeren zijn ook riskant voor katten – ze zijn erg moeilijk te verteren en kunnen verstikkingsgevaar opleveren.

Maïschips kunnen het beste worden vermeden, omdat ze een zeer hoog zoutgehalte hebben. Als je kat zijn poten op een klein beetje maïschip krijgt, moet je je nergens zorgen over hoeven te maken. Maar katten kunnen het zoutgehalte van deze snacks niet verdragen – te veel zout kan ernstige uitdroging veroorzaken en uw kat behoorlijk onwel maken. Maïschips kunnen ook andere ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je katachtige vriend.

Cornflakes en ketelmaïs (of popcorn) zijn niet veilig voor katten, omdat ze een hoog suiker- en vetgehalte hebben. Deze smakelijke snacks kunnen uw kat een verstoorde buik geven en te veel suiker kan leiden tot obesitas of een episode van pancreatitis veroorzaken.

Houden katten van de smaak van maïs?

Katten houden van de smaak van veel menselijk voedsel, en maïs is geen uitzondering. Sommige katten zijn misschien niet zo enthousiast, maar de meesten vinden de zoete smaak en textuur en maïs niet erg!

Laatste gedachten

Maïs is een veilige en gezonde groente voor katten, maar het zou geen belangrijk onderdeel van hun dieet moeten worden, omdat het hen niet veel voedingswaarde biedt. Een kleine theelepel gekookte suikermaïs af en toe is oké, en als je kat zijn poten op wat maïs krijgt, zal het hem zeker niet schaden.

Maar sommige maïs bevattende voedingsmiddelen zoals cornflakes, maïszetmeel, maïschips en ketelmaïs moeten worden vermeden, omdat ze uw kat een nogal overstuur buik kunnen geven!

Veelgestelde vragen

Is het maïs veilig voor katten om te eten?

Ja, maïs is veilig voor katten om te eten, zolang het maar gewoon wordt gekookt en met mate wordt gevoerd. Te veel kan een verstoorde buik veroorzaken en omdat het katten niet veel voeding biedt, mag het alleen af en toe worden gevoerd.

Waarom is maïs slecht voor katten?

Katten zijn obligate carnivoren, dus ze moeten vlees eten om te overleven en gezond te blijven. Maïs biedt niet veel voeding aan katten, hoewel het wel vezels en eiwitten bevat. Andere maïsbevattende producten zoals maïschips en cornflakes kunnen ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor katten, zoals suiker en zout.

Waarom houden katten van maïs?

Katten genieten van de zoete smaak van maïs, evenals de textuur ervan. Het is ook vullend en voedzaam!