Zijn schildpadkatten hypoallergeen? Dit is wat u moet weten

Tussen de 10-20% van de mensen wereldwijd is allergisch voor katten1. Als je last hebt van kattenallergie, maar de charme van schildpadkatten niet kunt weerstaan, kun je je afvragen of ze hypoallergeen zijn.

Helaas niet. Schildpadkatten zijn niet hypoallergeen en zullen een allergische reactie veroorzaken als u ermee in contact komt. Kattenallergie wordt veroorzaakt door een eiwit dat voorkomt in het speeksel, de vacht, de urine en de huidschilfers van katten. Blijf hangen om meer te leren!

cat + lijnverdeler

Zijn schildpadkatten hypoallergeen?

Zoals gezegd zijn schildpadkatten niet hypoallergeen. Meestal hebben kattenallergieën niets te maken met het vachtkleurpatroon van de kat (een eigenschap waar de schildpadkat populair om is).

Dus als u allergisch bent voor katten, zult u een reactie hebben als u in contact komt met een kat, ongeacht de vachtkleur (en). Sommige katten hebben echter minder kans om een allergische reactie te veroorzaken bij personen met kattenallergieën, die we later in het artikel zullen onderzoeken.

Schildpad patroon
Afbeelding Credit: andy-holmes, Unsplash

Wat zijn de oorzaken kattenallergieën?

Kattenallergieën worden veroorzaakt door de immuunrespons van een persoon op een eiwit genaamd Fel d1, dat wordt aangetroffen in het speeksel, de urine en de schilfers van dode huid (huidschilfers) van een kat die door de huid worden geproduceerd. Dit eiwit wordt echter grotendeels geproduceerd in het speeksel van een kat, dat vervolgens wordt overgebracht naar zijn dode huidschilfers en vacht wanneer ze zichzelf verzorgen.

Typisch, mensen allergisch voor Fel d1 reageren door het produceren van immunoglobuline E (IgE) antilichamen. Deze antilichamen induceren mestcellen die histamine en andere chemicaliën afgeven die ervoor zorgen dat ze niezen, verstopte neus ervaren en een jeukende huid hebben, naast andere tekenen.

vrouw allergisch voor kat
Image Credit: Image Point Fr, Shutterstock

Tekenen van kattenallergieën

Er zijn verschillende tekenen van kattenallergieën:

  • Niezend
  • Neusverstopping
  • Jeukende huid
  • Een astmatische aanval bij personen met astma
  • Geïrriteerde ogen

In zeldzame gevallen kunnen mensen met kattenallergieën een ernstigere allergische reactie hebben die anafylaxie wordt genoemd. Dit veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden en lage bloeddruk en kan zelfs het lichaam in shock brengen.

3 katten gezichtsverdeler

Behandeling voor kattenallergieën

Meer behandelingen voor kattenallergieën worden nog steeds ontdekt naarmate de tijd verstrijkt. Enkele van de meest voorkomende behandelingen die worden gebruikt om kattenallergieën te beheersen, zijn onder meer:


  • Allergie-opnamen, ook wel immunotherapie genoemd, desensibiliseren geleidelijk iemand voor een allergeen

  • Corticosteroïde neussprays

  • Antihistaminica

  • Cromolyn natrium voorkomt dat de mestcellen de chemicaliën uitspuwen die catallergieverschijnselen veroorzaken

Schildpad kattenrassen minder kans om allergieën te veroorzaken

Schildpadkatten (ook bekend als Torties) zijn geen specifiek ras. Dit komt omdat de term “schildpad” verwijst naar het kenmerkende bontjaspatroon dat vaak lijkt op een schildpad (schildpadkatten hebben echter ook andere specifieke eigenschappen). Daarom zijn Torties te vinden in verschillende kattenrassen.

Schildpad Noorse Boskat
Afbeelding Credit: Nui Rattapon, Shutterstock

Meestal komen schildpadkatten veel voor bij Britse korthaar, Amerikaanse korthaar, ragamuffin en Perzische kattenrassen, om er maar een paar te noemen.

Hoewel schildpadkatten niet hypoallergeen zijn, zijn er kattenrassen met Torties en andere rassen die minder kans hebben op een allergische reactie bij mensen met kattenallergieën. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat ze minder Fel d1-eiwit produceren of minder vacht afwerpen.

Een kattenras met Tortoiseshell-katten die minder snel een allergische reactie veroorzaken, is het Siberische kattenras. Terwijl Siberische katten een lange vacht hebben, produceren ze lagere Fel d1-niveaus, waardoor ze geschikt zijn voor kattenliefhebbers met allergieën.

Siberische kat
Afbeelding credit: Tania_Wild, Shutterstock

Een ander ras met Torties dat minder snel kattenallergieën veroorzaakt, is het Cornish Rex-kattenras. Om te beginnen groeien deze Cornish Rex-katten ondervachtbont, wat betekent dat ze heel weinig vacht afwerpen, waardoor de hoeveelheid Fel d1-eiwit die in contact komt met de omgeving wordt verminderd.

Cornish Rex-katten verzorgen zichzelf ook zelden. Daarom is de overdracht van hun speeksel met Fel d1 naar hun bontjassen minimaal.

Oregon Rex kat
Afbeelding Credit: Veera, Shutterstock

Balinese katten zijn ook een ander ras met Torties die geschikt zijn voor mensen met kattenallergieën omdat ze minder Fel d1 p producerenrotein.

Andere kattenrassen die minder kans hebben om een allergische reactie te veroorzaken bij mensen met kattenallergieën zijn de volgende:

garen ball divider

Hoe kattenallergieën te beheren – 3 effectieve tips

Als u allergisch bent voor katten, maar er nog steeds een in de buurt heeft, zijn er verschillende manieren waarop u uw allergie onder controle kunt houden.

1. Houd uw kat beperkt tot specifieke kamers in uw huis

Een manier om uw kattenallergie onder controle te houden, is door uw katachtige metgezel in specifieke kamers te beperken. Als u dit doet, wordt voorkomen dat zijn schuurbont overal in huis komt.

Het is ook raadzaam om je kat uit de buurt van je slaapkamer te houden. Omdat dat is waar je slaapt, is de kans groot dat je in contact komt met zijn schuurbont.

thematische pauze

2. Beperk die knuffels

Het is moeilijk om je kat niet te knuffelen, maar het is raadzaam om die knuffels zo minimaal mogelijk te houden als je kattenallergieën hebt. Als u dit doet, voorkomt u dat u in contact komt met het Fel d1-eiwit op zijn vacht.

Als je je katachtige metgezel aait of knuffelt, was dan altijd je handen en verander je kleding.

schildpad kat close-up
Afbeelding Credit: Didi S, Pixabay
thematische pauze

3. Investeer in hoogefficiënte deeltjesluchtreiniger

Een andere manier om uw kattenallergie onder controle te houden als u een kat in de buurt heeft, is door een High-Efficiency Particulate Air (HEPA) -reiniger in uw huis te gebruiken. Deze reiniger van topkwaliteit filtert alle kleine huidschilfers uit de huid van uw kat in uw huis, waardoor de tekenen van allergie van uw kat worden verminderd.

Het is ook raadzaam om uw huis regelmatig te stofzuigen en schoon te maken, vooral op plaatsen waar uw kat regelmatig verblijft.

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Er bestaat niet zoiets als een hypoallergene kat, of het nu een Tortie is of een andere soort. Hoewel er kattenrassen zijn die minder snel een allergische reactie veroorzaken bij mensen met kattenallergieën, betekent dit niet dat ze hypoallergeen zijn.

Dus als je een kattenliefhebber bent die allergisch is voor deze katachtige metgezellen, is het het beste om je contact met katten te beperken en andere manieren te vinden om je allergie te beheersen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Julieshoots, Pixabay