Zijn Maine Coons makkelijk te trainen? Wat u kunt verwachten

We associëren katten meestal niet met training zoals we dat bij honden doen. Omdat het afstandelijke en onafhankelijke wezens zijn, is het nogal moeilijk om onze katachtige vrienden over te halen om dingen te doen die hen niet interesseren.

Katten zijn net tieners, ze willen gewoon ergens opgesloten zitten en met rust gelaten worden om hun eigen ding te doen. Maar ook al kunnen katten behoorlijk lastig zijn, beweren dat het onmogelijk is om ze kunstjes te leren zou onjuist zijn.

Er zijn in feite een aantal kattenrassen die gemakkelijk een kunstje of twee geleerd kunnen worden – een van hen is de Maine Coon kat. Maine Coons zijn zeer intelligente katten, waardoor ze vrij gemakkelijk te trainen en zindelijk te maken zijn. Maar hoewel ze snel leren, vergt het trainen toch tijd en veel geduld.

Het trainen van een Maine Coon kan op verschillende manieren worden gedaan. Maar van alle trainingsmethoden lijkt de clickermethode het beste te werken voor hen.

Deze trainingsmethode, ontwikkeld door gedragswetenschapper Karen Pryor, wordt nu wereldwijd gebruikt, niet alleen voor katten, maar voor alle soorten dieren – ook voor uw vissen, maar daar komen we zo op terug.

WAT KUNT U VERWACHTEN BIJ HET TRAINEN VAN EEN MAINE COON

Met hun bovengemiddelde intelligentie (dit is wat ze ongelooflijk slim maakt) en liefde voor socialisatie, worden Maine Coons beschouwd als een van de gemakkelijkste kattenrassen om te trainen.

Ze leren snel en hebben de neiging om gewoontedieren te zijn, waardoor ze goed reageren op beloningsgerichte training, zoals de clicker-techniek die we zo dadelijk zullen bespreken.

HOE LANG DUURT HET OM EEN MAINE COON TE TRAINEN?

Elke kat is uniek, ongeacht of ze tot hetzelfde ras behoren of niet. Het is moeilijk in te schatten hoe lang het duurt om ze te trainen, omdat er veel factoren zijn waarmee rekening moet worden gehouden.

Er moet rekening worden gehouden met de frequentie van de training, de moeilijkheidsgraad van de trucjes en het reactievermogen van uw kat. Kattentraining draait om herhaling en beloningen. Net als bij mensen geldt: hoe vaker u traint en hoe gemotiveerder de leerling is, hoe sneller de vooruitgang zal zijn.

WAT KAN KATTENTRAINING MAKKELIJKER MAKEN?

Het concept van het trainen van een kat is vergelijkbaar met het trainen van een hond, alleen een beetje moeilijker. Katten worden gedreven door positieve bekrachtiging, dus beloon uw kat consequent elke keer dat hij of zij reageert en u volgt – zelfs per ongeluk.

Op deze manier moedigt u uw kat aan om deel te nemen aan uw training.

WANNEER BEGINT U MET DE TRAINING VAN UW MAINE COON

Elke kat is trainbaar, maar sommige katten leren sneller en reageren beter dan andere. Maine Coons, bijvoorbeeld, zijn gemakkelijker te trainen in vergelijking met andere kattenrassen. Het trainen van kittens is ook veel gemakkelijker omdat ze op een leeftijd zijn waar ze van nature dingen snel leren.

Het enige probleem met het trainen van kittens is dat ze een notoir kort aandachtsspanne hebben, dus het trainen van hen kan een hele test van geduld zijn.

Over het algemeen geldt dat hoe sneller u een kat traint, hoe sneller hij zal leren. Dit betekent echter niet dat volwassen katten niet getraind kunnen worden. Zelfs oude katten kunnen nieuwe trucjes worden geleerd.

Met regelmatige training en veel geduld, kan uw kat – ongeacht zijn leeftijd – nog steeds een kunstje of twee leren. Of drie, als u geluk heeft.

TRAINEN VAN OUDERE MAINE COONS

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen oudere katten nog steeds getraind worden. Zolang uw kat een intense motivator heeft – laten we zeggen, zijn of haar favoriete traktatie – dan is de mogelijkheid zeker aanwezig.

Senior katten zijn misschien niet zo lenig als kittens, maar zolang ze hun pootjes omhoog kunnen doen, kun je ze nog steeds klassieke trucjes leren zoals high fives en handdrukken.

Senior katten kunnen ook mentaal en emotioneel profiteren van training. Frequente training kan de cognitieve achteruitgang van uw kat helpen voorkomen, omdat het de focus en concentratie van uw kat voortdurend op de proef stelt.

Het helpt ook de band met uw kat te versterken, wat belangrijk is naarmate uw kat ouder wordt.

Bij het trainen van een senior kat, moet u leren hoe u de fysieke beperkingen van uw kat kunt respecteren. Straf uw kat nooit als u hem of haar ziet treuzelen. U wilt uw kat niet te veel stress bezorgen tijdens de training.

Houd uw training kort en geef uw kat altijd voldoende tijd om te rusten tussen de sessies door.

WAT IS DE CLICKERTRAINING METHODE?

De clickermethode is een op beloning gebaseerde trainingsmethode waarbij de trainer een handheld clicker gadget gebruikt om een duidelijk “klik” geluid te maken elke keer als het dier iets correct doet.

Dit klikgeluid identificeert het gedrag en wordt onmiddellijk gevolgd door een speciale traktatie als beloning voor het correct uitvoeren van de taak.

Simpel gezegd, het is in feite het trainen van uw Maine Coon om dingen te doen in ruil voor een traktatie. Maine Coons houden van voedsel, dus het gebruik van voedsel als stimulans maakt deze methode veel effectiever om ze trucjes te leren.

HOE UW MAINE COON CLICKERTRAINEN

1. VERZAMEL JE TRAININGSMATERIAAL.

Allereerst heb je een clicker nodig. Je kan dit handige kleine gadget vinden in elke dierenwinkel in je buurt, of online. Vervolgens moet u een speciale beloning voor uw kat kiezen, en met speciaal bedoel ik iets dat nieuw is in hun smaak.

Eetbare traktaties werken goed voor Maine Coons, omdat ze natuurlijke eters zijn – hoe sterker het aroma, hoe beter. Als u uw kat echter iets geeft dat altijd voor hem toegankelijk is, zal uw kat niet eens de moeite nemen om te doen wat u van hem vraagt.

Het is ook belangrijk om die traktatie uitsluitend te reserveren voor clickertraining.

2. INTRODUCEER DE CLICKER AAN UW KAT.

Voordat u de clicker gebruikt om uw Coon te trainen, moet u eerst het klikkende geluid associëren met iets positiefs. In dit geval, moet u het geluid associëren met de beloning.

Om dit te doen, ga zitten met uw huisdier met een paar stinkende traktaties op uw hand en begin te klikken, dan gooit u een traktatie.

Herhaal dit proces keer op keer totdat uw kat interesse toont. Het is echter belangrijk om uw trainingssessies kort te houden, want in tegenstelling tot honden, hebben katten een zeer korte interesse spanne.

3. ASSOCIEER EEN GEDRAG AAN DE CLICKS EN BELONING.

Zodra u het verband hebt gelegd tussen de klik en de beloning, kunt u nu een specifiek gedrag aan die actie koppelen. Laten we deze klassieke huisdierentrucs als voorbeeld nemen.

HOE LEERT U UW MAINE COON TE ZITTEN

Ten eerste, introduceer de clicker aan uw kat door er op te klikken en hem een traktatie te geven. Zodra u zijn volledige aandacht heeft, neem een traktatie en houd het naast de neus van uw Coon, maar geef het nog niet aan hem.

Houd nu de traktatie boven zijn hoofd en beweeg uw hand verder naar achteren en zeg “zit”.

Waarschijnlijk zal hij op zijn achterste gaan zitten om de traktatie in de gaten te kunnen houden. Zodra hij zit, druk op de clicker en geef de traktatie. Doe dit een paar keer totdat uw kat het doorheeft.

Denk eraan, dwing uw kat nooit om te zitten door zijn kont naar beneden te duwen.

Als u uw kat dwingt om iets tegen zijn wil te doen, zal dat alleen maar resulteren in een negatieve associatie met die bepaalde actie. Houd het lekkers ook niet te ver boven de kop van uw kat, want dan springt hij er misschien op af.

Als hij er achteraan springt, gebruik de clicker dan niet. Gebruik de clicker alleen wanneer uw kat de actie correct uitvoert.

HOE UW MAINE COON TE LEREN POOTSCHUDDEN

Zodra u met succes uw kat heeft getraind om te zitten, zal het aanleren van meer complexe trucs zoals poot-schudden en high-fives veel gemakkelijker zijn.

Om uw Coon te leren paw-shake, til zachtjes een van de voorpoten van uw kat op en druk op uw clicker terwijl u zijn poot schudt.

Vergeet niet om het woord “schudden” te zeggen – of een andere korte en pakkende verbale cue die u wenst – terwijl u de actie uitvoert.

Geef uw kat een traktatie direct na het uitvoeren van de actie. Nogmaals, herhaal dit proces zo vaak mogelijk gedurende ongeveer vijf minuten of totdat uw kat geen interesse meer toont in wat u aan het doen bent.

HOE LEERT U UW MAINE COON BIJ U IN DE BUURT TE KOMEN

Om uw kat te leren op commando te komen, roept u uw kat met behulp van een verbale cue en wacht tot hij bij u komt. Het gebruik van de naam van uw kat als een verbale cue is niet echt aan te raden, omdat het alleen maar verwarrend kan zijn voor uw kat.

U zult waarschijnlijk de naam van uw kat noemen, zelfs als u niet wilt dat hij bij u in de buurt komt, dus het is het beste om een uniek commando te gebruiken voor trucs zoals deze. U kunt een verzonnen geluid gebruiken of zelfs een willekeurig woord.

Zodra je je verbale cue hebt gezegd en je kat komt naar je toe, druk je op de clicker en geef je je kat een traktatie.

Raak niet gefrustreerd als uw kat er even over doet om naar u toe te komen. Blijf uw kat gewoon roepen totdat hij doorheeft dat hij bij u in de buurt moet komen. Doe dit eerst op korte afstanden, en vergroot dan geleidelijk de afstand in de loop van de tijd.

LEER UW MAINE COON AAN DE LIJN LOPEN

Hoe je dat stap-voor-stap kunt doen, leggen we uit in dit artikel. Het opent een hele nieuwe wereld voor jou en je Maine Coon. We raden je ten zeerste aan om het te lezen.

UW KAT VERBALE COMMANDO’S GEVEN

Je kat trainen om trucjes te doen puur door verbale commando’s is mogelijk, maar het zal zeker meer tijd, geduld en moeite kosten.

Er zijn echter katten die niet reageren op verbale commando’s alleen, dus handgebaren zijn nog steeds noodzakelijk in dergelijke gevallen. Let goed op hoe uw kat het beste leert en houd u daaraan.

WETEN WANNEER TE STOPPEN MET TRAINEN

In tegenstelling tot honden hebben katten een zeer beperkt geduld en interessevermogen.

Het is moeilijk in te schatten hoe lang u van uw Coon kunt verwachten dat hij zich op uw training concentreert, want ze kunnen nogal onvoorspelbaar zijn.

Als u doorgaat met de training, ook al heeft uw kat zijn interesse al verloren, dan kan de volgende training nog moeilijker worden. Als u merkt dat uw kat zichzelf aan het verzorgen is, dan is dit een duidelijk teken dat u moet stoppen met wat u aan het doen bent.

Meer dan uw kat nieuwe trucjes aanleren, gaat clickertraining over plezier hebben en tijd doorbrengen met uw kat. Word niet boos of gefrustreerd als uw kat ongeïnteresseerd of niet meewerkend lijkt.

Het trainen van een kat kost tijd en een heleboel geduld, dus zorg ervoor dat u tegen deze taak opgewassen bent.

MAINE COON TRAINING TIPS

  • Als u de clickermethode gebruikt, begin dan elke training met een click en een traktatie. Dit zorgt ervoor dat u de volledige aandacht van uw kat krijgt, waardoor hij gemakkelijker te trainen is.
  • Houd uw trainingssessies kort. Katten hebben een zeer beperkte aandachtsspanne, dus probeer uw training ongeveer vijf minuten per keer te doen. Drie sessies van vijf minuten per dag is beter dan een training van vijftien minuten zonder pauzes.
  • Doe de roep op commando truc niet alleen om uw kat medicijnen of een bad te geven. Dit zorgt er alleen maar voor dat uw kat de actie associeert met iets negatiefs.
  • Eindig een trainingssessie altijd positief. Als u klaar bent met de training, geef uw kat dan een traktatie of een knuffel. Dit zorgt voor een positieve herinnering bij uw kat, waardoor hij beter zal reageren op uw toekomstige training.
  • Straf uw kat nooit als hij u niet volgt. Dit kan ervoor zorgen dat uw kat minder ontvankelijk wordt voor uw toekomstige training.

GERELATEERDE VRAGEN

Zijn Maine Coon katten goede huisdieren? Maine Coons doen het goed in gezinnen met kinderen. Ze kunnen zelfs goed opschieten met andere huisdieren, inclusief honden. Maine Coons worden vaak de “honden van de kattenwereld” genoemd vanwege hun zachtaardige houding. Het zijn zeer aanhankelijke en trouwe katten, wat ze tot goede gezinshuisdieren maakt.

Zijn katten moeilijk te trainen? Katten zijn onafhankelijk en kunnen moeilijk te overtuigen zijn om dingen te doen. Het is niet onmogelijk om ze te trainen, maar het vergt wel meer tijd en geduld dan bijvoorbeeld het trainen van een hond.

Moet u uw kat straffen? U moet uw kat niet straffen. Katten zijn ontvankelijker voor positieve versterking dan voor straf, dus beloon uw kat zo veel mogelijk voor correct gedrag. Na verloop van tijd zal uw kat het verschil leren tussen wat goed en wat slecht is.