Is een Maine Coon geschikt voor jou? – Beantwoord deze 15 vragen

Als u erover denkt om een Maine Coon te adopteren, is het verstandig om na te gaan of dit ras bij uw persoonlijkheid en voorkeuren past. Een kat in huis nemen is immers een grote verbintenis – het is net alsof u een nieuwe huisgenoot of een nieuw gezinslid krijgt.

Om te testen of een Maine Coon geschikt is voor u, kunt u deze handige lijst met vragen doornemen die wij hebben opgesteld. Zo krijgt u een duidelijk beeld van Maine Coons als huisgenoot. U zult ook te weten komen wat u, als katteneigenaar, een Maine Coon moet bieden om hem gelukkig en gezond te houden.

1. VIND JE HET GOED OM EEN ENORME KAT TE HEBBEN?

De Maine Coon is een van de grootste kattenrassen ter wereld. De grootte van de kat is iets dat je opvalt als je voor het eerst je ogen op een Maine Coon, dat is waarom dit punt is top op de lijst.

Ja, ze zijn enorm! Een doorsnee huiskat weegt tussen de 3,6 en 4,5 kg. Vergelijk dat eens met een mannetjes Maine Coon die tussen de 6,8 en 11,3 kg weegt. Een vrouwtjes Maine Coon daarentegen wordt tussen de 4,5 en 6,8 kg zwaar.

Maine Coons hebben ook een lange, borstelige staart, grote botten, een brede borstkas en een gespierd frame, waardoor ze nog groter lijken.

Als u het type bent dat de voorkeur geeft aan kittens met een leuk formaat, dan zijn Maine Coons zeker niets voor u. Je zou ervan schrikken hoe snel ze groeien… en groeien… en groeien… uit hun kleine kittenlijfjes. Tegen twee jaar oud zou je Maine Coon al zijn volgroeide en reusachtige grootte hebben.

2. ZOU U GRAAG EEN SOCIALE KAT WILLEN HEBBEN?

Sommige mensen zeggen dat ze graag een kat zouden hebben, maar ze bedoelen dan het afstandelijke soort katje dat in een hoekje blijft zitten en zich met zijn eigen zaken bemoeit. Ja, sommige katten zijn zo, maar een Maine Coon zeker niet.

Maine Coons zijn gezelligheidsdieren die graag bij mensen in de buurt zijn.

Uw Maine Coon kan achter u aan lopen, constant observeren wat u aan het doen bent en indien mogelijk, meedoen met uw activiteiten op wat voor manier dan ook.

Maine Coons zijn zelden verlegen en ze kunnen zich snel opwarmen aan mensen, zelfs vreemden. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe vrienden. Ze zijn leuk, extravert, onderhoudend, en altijd op zoek naar een leuke tijd. Als een Maine Coon een mens is, is het het soort dat altijd het leven van het feest is.

Leuk weetje: Mannelijke Maine Coons staan erom bekend socialer te zijn dan de vrouwelijke.

3. WILT U EEN AANHANKELIJKE KAT HEBBEN?

Maine Coons zijn niet alleen gezellig, ze zijn ook aanhankelijk.

Liefhebbend als ze zijn, zal een Maine Coon u zijn affectie tonen door tegen u aan te kruipen, luid te spinnen, zijn kwetsbare buik bloot te geven, met zijn kop tegen uw been te wrijven, of deel te nemen aan uw filmavonden. Hij kan zelfs zo ver gaan dat hij je likt om zijn genegenheid te tonen.

Het zijn niet per se schootkatten; sommige Maine Coons voelen zich aangetrokken tot een lege schoot, terwijl anderen gewoon blij zijn om u aan hun zijde te hebben.

Eén ding is zeker: u zult de genegenheid van deze engelachtige katten zien en voelen.

4. HEB JE GRAAG EEN ZOETGEVOOISDE KAT?

Uw antwoord is waarschijnlijk ja, maar het is goed om toch even te checken. Immers, sommige mensen hebben een zwak voor humeurige katten met een af en toe slechte houding.

Dit zult u bij een Maine Coon echter niet aantreffen!

Maine Coons zijn van nature zachtaardig. Ze bijten of krabben meestal niet. In feite staan ze erom bekend dat ze totaal niet agressief zijn.

Deze katten zijn absoluut de belichaming van een zachtaardige reus!

5. BENT U IN STAAT OM AANDACHT EN GENEGENHEID TE GEVEN AAN DE KAT?

We hebben al vastgesteld dat Maine Coons sociaal en liefdevol zijn. Wat betekent dit dan voor u, als katteneigenaar?

Om aan de emotionele behoeften van uw Maine Coon te voldoen, moet u in staat zijn uw kat deze aandacht en genegenheid terug te geven.

Maine Coons kunnen niet dagen achtereen alleen gelaten worden, anders raken ze gestrest of zelfs depressief. Ze achterlaten terwijl u naar uw werk gaat is prima, maar het is beter als er in uw huis gezelschap is voor uw Maine Coon, of dat nu in de vorm van andere mensen of andere dieren is.

Als je thuis bent, moet je tijd maken voor interactie met je Maine Coon; ze zullen het zeker waarderen als je ze aait, met ze speelt, of gewoon naast ze zit.

Houd er rekening mee dat, hoewel Maine Coons niet voortdurend aandacht vragen en behoeftig lijken, het zeker sociale katten zijn die behoefte hebben aan een band met hun dierbaren.

6. HEB JE MOEITE MET EEN SPRAAKZAME KAT?

Maine Coons kunnen erg spraakzaam zijn.

Hoewel ze niet per se veel miauwen, hebben ze de neiging om te vocaliseren in de vorm van tjirpen of trillen (een combinatie van spinnen en miauwen). Een Maine Coon kan tsjirpen als hij een vogel bij het raam ziet. Hij trilt gewoon omdat hij zich sociaal en gelukkig voelt.

Er zijn vele andere redenen waarom een Maine Coon spraakzaam is. Hij kan vocaliseren als een vorm van begroeting (d.w.z. een manier om “hallo” tegen je te zeggen). Hij kan dit ook leren om uw aandacht te trekken, om de etensbak bij te vullen, of om u te vragen iets te doen, zoals de deur open te doen.

Maine Coons zijn echter niet erg luidruchtig, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over een “luidruchtige” kat. Ook zijn sommige Maine Coons helemaal niet spraakzaam. Het hangt echt van hun persoonlijkheid af, dus maak je geen zorgen als je Maine Coon een stille blijkt te zijn.

Als je Maine Coon abnormaal spraakzaam is, of als zijn getsjilp of getril anders klinkt dan normaal, let dan goed op want er kan iets mis zijn. U moet dit onderzoeken, proberen het probleem op te lossen of uw kat laten onderzoeken bij de dierenarts.

7. ZOU U EEN INTELLIGENTE KAT WILLEN HEBBEN?

Veel Maine Coon eigenaren zijn getroffen door het niveau van intelligentie dat hun Maine Coon laat zien, in die mate dat ze hun huisdier beschrijven als “mensachtig”.

Sommige van dit ras kunnen komen als ze worden geroepen en kunnen worden getraind om kunstjes te doen zoals het geven van een high-five. Ze zijn ook goed in het communiceren van hun behoeften aan mensen en tegelijkertijd hebben ze aandacht voor u en mogelijk ook voor uw emoties.

U kunt dit begrijpen wanneer een Maine Coon zachtjes trilt of zijn kop tegen u stoot wanneer u zich benauwd voelt.

8. HEEFT U KINDEREN THUIS?

Of je thuis kinderen hebt of niet, maakt voor een Maine Coon niet zoveel uit. Het is echter wel de moeite waard om te weten dat dit ras een goed gezinshuisdier is vanwege hun zachtaardige aard.

Maine Coons hebben veel geduld. Ze vinden het niet erg om rondgedragen te worden. Ze zijn ook vergevingsgezind als er per ongeluk over ze gestruikeld wordt of als er ruw met ze gespeeld wordt.

Daarom is het hebben van een Maine Coon een goede gelegenheid om kinderen te leren hoe ze dieren met liefde en respect moeten behandelen.

9. HEBT U THUIS ANDERE HUISDIEREN?

Maine Coons kunnen goed opschieten met andere huisdieren, of het nu katten of honden zijn.

Een Maine Coon is vriendelijk, goedaardig en kan zich goed aanpassen. Hij is geneigd om andere dieren in huis te verwelkomen. Dit in tegenstelling tot veel andere rassen die extreem territoriaal kunnen zijn.

Voor een Maine Coon zijn andere huisdieren meer vrienden en speelkameraadjes! Het is zelfs een goed idee om andere huisdieren in huis te hebben met een Maine Coon om deze gezellige reus de hele dag gezelschap te houden.

Het is echter nog steeds belangrijk om rekening te houden met de persoonlijkheid van alle betrokkenen en om de dieren op de juiste manier te introduceren om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Houd ook in gedachten dat het mixen van Maine Coons met kleine huisdieren zoals vogels en hamsters geen goed idee zou zijn, omdat een Maine Coon nog steeds zijn jagersinstincten in zich kan hebben.

10. KUNT U IN UW HUIS RUIMTE MAKEN VOOR EEN ACTIEVE KAT?

Maine Coons zijn niet hyperactief, maar ze zijn wel energiek. Om deze overtollige energie kwijt te kunnen, moeten Maine Coons genoeg ruimte hebben om rond te rennen of te springen.

Dat gezegd hebbende, Maine Coons hebben geen groot huis nodig; ze kunnen net zo gelukkig zijn in een boerderij als in een appartement. Wat ze wel nodig hebben, is een inrichting die hen voldoende ruimte biedt voor een gezonde levensstijl.

Als je in een klein huis woont, maak dan wat ruimte vrij waar je Maine Coon kan jagen of apporteren (ze zijn echt dol op deze spelletjes). Hoe meer ruimte om rond te rennen, hoe beter. Je kunt ook een paar zitstokken of bomen plaatsen, zodat ze verticaal kunnen verkennen.

En let niet op uw Maine Coon als hij dingen omstoot tijdens het spelen – hun grote formaat vraagt soms om wat kleine bijkomende schade.

Als uw Maine Coon interesse heeft om buiten op ontdekkingstocht te gaan, moet u de voor- en nadelen goed tegen elkaar afwegen. De veiligste manier om uw kat te laten genieten van het gras en de zon zou in de achtertuin zijn.

U kunt uw Maine Coon ook langzaam trainen om aan de lijn te lopen, zodat u hem mee kunt nemen voor wandelingen in de buurt.

11. BENT U BEREID OM SPEELGOED TE KOPEN OF TE MAKEN?

Maine Coons houden van spelen. Hun kinderlijke speelse aard zal hun hele leven in hen blijven. Daarom is het essentieel voor u om met uw Maine Coon te spelen.

Als u zich afvraagt wat voor speelgoed u moet kopen, kunt u eerst denken aan een kattenmuis. Vroeger stonden Maine Coons bekend als muizenvangers, dus ze zouden dol zijn op alles wat bij het idee van jagen past. U kunt ook knisperbalspeeltjes proberen of een kattenlokker met veren die aan een lang touwtje zijn bevestigd.

Naast het trainen van zijn lichaam, moet u ook de geest van uw Maine Coon stimuleren met mentaal uitdagende spelletjes. U kunt bijvoorbeeld een puzzelfeeder kopen, een apparaatje dat voer afgeeft als de kat een bepaald soort puzzel heeft opgelost.

Heeft u een krap budget? Maak dan speelgoed van voorwerpen zoals dozen, garenbollen of wc-papierrollen. Wees creatief! Zolang het veilig is voor uw kat, waarom niet?

Een ander idee is om je Maine Coon met water te laten spelen. Een eigenaardigheid van dit ras, Maine Coons zijn gefascineerd door water. Dus laat ze lekker spetteren of schaf een drinkfontein aan zodat ze naar de rimpelingen kunnen kijken.

Als je je afvraagt hoe vaak je met je Maine Coon moet spelen, ongeveer twintig minuten per dag zou goed zijn. U kunt ook het voorbeeld van uw Maine Coon volgen en het speelgoed oppakken wanneer uw kat u het teken geeft.

Hoewel u Maine Coons alleen kunt laten met hun speelgoed, zouden deze katten na een tijdje hun interesse verliezen als ze met zichzelf aan het spelen zijn, dus het is altijd goed dat u meedoet.

Trouwens, als je op zoek bent naar een aantal goede speeltjes voor Maine Coons, dan zal dit artikel je helpen!

12. BENT U BEREID EXTRA GELD TE BETALEN VOOR KATTENACCESSOIRES IN PLUSFORMAAT?

Vanwege de grote lichamen van Maine Coons, moet u extra voorzichtig zijn bij het kopen van artikelen voor hen. Het kiezen van de juiste artikelen kan zich soms vertalen in het betalen van meer.

Hier zijn enkele voorbeelden van wat u nodig heeft:

EEN KRABPAAL VOOR GROTE KATTEN

Voor een krabpaal heeft u een stevige boom nodig die niet omvalt door het gewicht van een Maine Coon, zelfs niet als de kat er op of af springt. De krabpaal moet ook genoeg ruimte hebben voor de kat om zijn lichaam op te laten rusten.

Heeft u specifieke ideeën nodig? Hier vindt u de beste krabpaal voor Maine Coons.

EEN KRABPAAL VOOR GROTE KATTEN

In dezelfde lijn van gedachten, heeft een Maine Coon stabiele krabpalen nodig.

Deze zijn er in vele vormen, zoals die welke plat op de grond liggen of die welke aan de muur kunnen worden bevestigd. U zult rekening moeten houden met de lichaamslengte van uw Maine Coon, zodat uw kat zich kan strekken en buigen terwijl hij klauwt.

(Hier zijn vijf beste krabpalen voor Maine Coons!)

EEN KATTENBAK VOOR GROTE KATTEN

Om ervoor te zorgen dat uw Maine Coon comfortabel zijn behoefte kan doen, schaf een kattenbak aan die groot genoeg is voor uw kat om te bewegen en zijn poep te begraven. U wilt immers niet dat uw Maine Coon een puinhoop maakt buiten de kattenbak.

Wat is de beste Maine Coon kattenbak? Deze!

13. BENT U TOEGEWIJD AAN HET VERZORGEN VAN UW KAT?

Dit kan als een verrassing komen, maar de vacht van een Maine Coon vereist eigenlijk een beetje onderhoud ondanks zijn pluis. Dat komt omdat hun vacht niet gemakkelijk mat wordt.

Toch moeten Maine Coons minstens één keer per week geborsteld worden om klitten en overtollig haar te verwijderen. Het helpt ook om het geknoei van haarballen te voorkomen. U kunt een roestvrijstalen kam gebruiken en vervolgens een van deze topborstels voor Maine Coons.

Besteed extra aandacht aan de buik en de staart die meer vatbaar zijn voor vervilting.

Naast borstelen, kan het nodig zijn om de uiteinden van de klauwen van uw Maine Coon te knippen als ze te lang worden. Het gebit van uw Maine Coon schoonmaken met een katten tandenborstel en tandpasta is ook een goed idee om gebitsproblemen op afstand te houden.

Wat het baden van uw Maine Coon betreft, dit kunt u het beste doen wanneer de vacht van uw kat aan een wasbeurt toe lijkt te zijn. U kunt dit regelmatiger doen – bijvoorbeeld één keer per maand – als uw Maine Coon het heerlijk vindt om in bad te liggen. Anders is het niet nodig om je kat te stressen met een routine douche.

14. BENT U EEN VERANTWOORDELIJKE HUISDIEREIGENAAR?

Last but not least, is het belangrijk om te bepalen dat u een verantwoordelijke katteneigenaar zult zijn voordat u daadwerkelijk een Maine Coon adopteert.

Hoewel het nauwelijks gezegd hoeft te worden, hebben Maine Coons voedzaam voedsel en een regelmatige toevoer van water nodig. Niet alle kattenvoeding is gelijk. Sommige zijn beter voor dit ras dan andere, dus u kunt hier zeker kijken naar het beste Maine Coon voer om uw kat uitgebalanceerde en gezonde maaltijden te geven.

U moet er ook voor zorgen dat uw grote kat niet aan overgewicht lijdt. Dit kan gemakkelijk gebeuren als uw Maine Coon te veel eet en niet genoeg beweegt. Wanneer (of voordat) dit gebeurt, zult u op zijn dieet en bewegingsroutine moeten letten.

Bovendien moeten Maine Coon eigenaren zichzelf informeren over rasspecifieke gezondheidsproblemen zoals spinale musculaire atrofie, een verlamming die meestal voorkomt bij kittens en hypertrofische cardiomyopathie, wanneer de hartwand van de katachtige dikker wordt.

Natuurlijk is een dierenarts de beste persoon om een diagnose te stellen bij een Maine Coon met een ziekte, dus de katteneigenaar moet check-ups plannen en alert zijn op tekenen dat hun Maine Coon onwel is.

Bovenop hun fysieke basisbehoeften, hebben deze katten ook de extra’s nodig zoals liefde, zorg en aandacht – iets wat we al eerder hebben behandeld.

15. BEN JE BEREID OM JE AAN TE PASSEN AAN JE MAINE COON?

Last but not least, moet u er op voorbereid zijn dat uw Maine Coon niet aan alle algemene beschrijvingen van de gemiddelde Maine Coon kat voldoet.

Per slot van rekening zijn alle katten uniek; er is geen zekere manier om te weten dat uw Maine Coon net zo zal zijn als wat er op het internet is beschreven.

U moet bereid zijn uw Maine Coon te omarmen zoals hij is… maar de kans is groot dat dit nauwelijks een probleem zal zijn.

BENT U KLAAR VOOR EEN MAINE COON?

Dus, je hebt alle vragen gelezen. Vertel ons, bent u klaar voor een Maine Coon? Of beter nog, heb je er al een? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder!

Als je klaar bent voor een Maine Coon, moet je kijken welk geslacht beter bij je past. Lees ons artikel daarover hier voor hulp!