Zijn Maine Coons deels lynx? Hier is de waarheid

Maine Coons zijn prachtige dieren. Hun uiterlijk is anders dan dat van andere katten, en hun genetische achtergrond is dan ook een lang bediscussieerd onderwerp. Echter, of deze elegante wezens werkelijk verwant zijn aan de lynx is een onderwerp waar ik meer over wilde weten.

Zijn Maine Coon katten deels lynx? Maine Coon katten zijn geen deel van de lynx. Veel mensen geloven dat de twee verwant zijn vanwege de pluimpjes op hun oren, die lynxpunten worden genoemd. Het is echter onmogelijk voor huiskatten om te fokken met wilde dieren, omdat ze genetisch te verschillend zijn.

Hoewel de Maine Coon kat geen deel uitmaakt van de lynx, heeft hij een zeer rijke en interessante geschiedenis over hoe de kat er zo uit is gaan zien als hij vandaag de dag doet. Het unieke uiterlijk van de Maine Coon katten heeft er ook toe geleid dat ze voor wilde dieren worden aangezien.

WERKELIJKE OORSPRONG VAN DE MAINE COON

Maine Coon katten zouden voor het eerst zijn verschenen in de late jaren 1700 in New England. Katten waren een veel voorkomend huisdier in die tijd en in het gebied.

De meeste fokkers zijn het erover eens dat de originele Maine Coon katten voortkwamen uit een mix van de huiskatten uit New England en internationale langharige raskatten die door Amerikaanse zeelieden vanuit Europa overzee werden gebracht.

Het is ook mogelijk dat sommige voorouders van de Maine Coon naar Amerika werden overgebracht door Vikingen en vroege Amerikaanse ontdekkingsreizigers. Deze katten waren waarschijnlijk langharige en geharde wezens.

Enig bewijs voor deze theorie is de Maine Coons naaste verwant, de Noorse Boskat. De twee lijken erg op elkaar en zijn zelfs moeilijk van elkaar te onderscheiden, ondanks dat ze in totaal verschillende delen van de wereld leven. (Lees ook ons artikel: Maine Coon vs Noorse Boskat!)

Maine Coons hebben nu ook een bepaalde set van aanpassingen die gegroeid zijn uit het leven in het klimaat dat ze deden. Hun grote poten hielpen hen om door diepe sneeuw te navigeren en om muizen en ratten beter te vangen.

Maine Coons waren in deze periode erg populair vanwege hun uitstekende jachtcapaciteiten.

Maine Coons hebben ook een zeer dikke vacht die hen hielp droog en warm te blijven in de barre winterklimaten aan de Oostkust.

Hun staarten dienden vaak een soortgelijk doel en konden om zich heen gewikkeld worden om warm en beschermd te blijven. De beroemde lynxpunten en oorpluimen op hun oren zorgen ervoor dat hun oren warm en droog blijven in de winters.

Deze aanpassingen kwamen voort uit een survival of the fittest-situatie, in een tijdperk waarin huisdieren niet zo vertroeteld werden als tegenwoordig. De Maine Coon moest zo evolueren om te overleven.

Het is mogelijk dat de geweldige, vriendelijke houding van de Maine Coon ook is voortgekomen uit de noodzaak om in deze tijd te overleven.

Als een kat geen voedsel voor zichzelf kon vinden, dan kon hij lang genoeg in de buurt van een persoon blijven om deze te verleiden tot het geven van een maaltijd.

Veel van deze eigenschappen zijn tot in onze tijd blijven bestaan en hebben de Maine Coon tot een nog begeerlijker huisdier gemaakt, vooral de liefdevolle houding van het ras en het vermogen om met zowel kinderen als andere huisdieren samen te leven.

Eigenaren houden ook van de prachtige lange vacht en de schattige omvang van hun poten, evenals de staart plukjes bont boven op de oren van hun kat, zelfs zonder te weten het functionele doel van deze aanpassingen.

ANDERE DIEREN LOOK-ALIKES

De enorme borstelige staarten van Maine Coon katten kunnen hen op wasberen doen lijken, soms hebben de staarten van de kat zelfs de zwarte ringen zoals een wasbeer. Maine Coon katten hebben ook zeer grote voeten, zoals die van een bobcat en hebben grote oren met lynxpunten.

Maine Coons zijn ook een zeer groot kattenras. De kater kan tussen de 13 en 18 pond wegen, en de poes tussen de 8 en 12 pond. Hun gemiddelde lengte kan ongeveer 1 meter zijn, ongeveer de gemiddelde lengte van een kind van 3 jaar!

Hun grootte is een andere eigenschap waarvan velen geloven dat ze afkomstig is van een verwantschap met de bobcat, hoewel die informatie nooit is bewezen. Deze eigenschappen hebben ertoe geleid dat veel mensen hun genetische oorsprong in twijfel trekken.

Maine Coon katten lijken niet alleen op wasberen en Bobcats, maar ze delen ook soortgelijke eigenschappen. Wasberen en Bobcats staan beide bekend als goede klimmers, een vaardigheid die ze delen met de Maine Coon. (Lees hier hoe graag Maine Coons klimmen en waarom dat belangrijk is voor hun welzijn).

Wasberen en bobcats schrikken ook niet terug voor water, en in tegenstelling tot de meeste katten, doet de Maine Coon dat ook niet. Veel eigenaren zeggen dat hun Maine Coons het heerlijk vinden om in de kraan te spelen en dat ze zelfs uitvinden hoe ze het water aan moeten zetten om dit te doen.

Een Maine Coon in bad doen is geen enkel probleem. Je kunt zelfs met je Maine Coon spelen terwijl ze een bad neemt. We leggen dat in dit artikel verder uit.

Hun vacht is gedeeltelijk waterafstotend, wat waarschijnlijk lang geleden heeft geholpen om ze droog te houden in de winters.

Tenslotte heeft de Maine Coon, net als wasberen, semi-prehensiele handen, wat betekent dat hun poten zijn geëvolueerd tot iets dat voorwerpen kan grijpen en vasthouden, tot op zekere hoogte.

De poten van de kat zijn minder beweeglijk dan de mensachtige poten van wasberen, maar Maine Coons staan er nog steeds om bekend stukjes voedsel met hun poten op te pakken en te verplaatsen. Ze dompelen zelfs het voedsel in water met behulp van hun poten, een gebruikelijke oefening van de wasbeer tijdens het eten.

Ondanks al deze interessante feiten wordt niet geloofd dat de Maine Coon genen van wilde dieren heeft. Iedereen die ooit een van deze katten heeft gehad, kan beamen dat ze heel lief zijn en een uitstekende gezinskat.

Zelfs de meest fervente gelovigen die denken dat de Maine Coon deels wasbeer of bobcat is, kunnen een tijdje bij een Maine Coon gaan zitten en zien dat zijn persoonlijkheid niet verder van die van een wild dier af kan liggen. Lees ons artikel “Zijn Maine Coons wild?” voor nog meer informatie.

IDENTIFICATIE VAN EEN MAINE COON KAT

De Maine Coon kat heeft een zeer uniek uiterlijk en is gemakkelijk te identificeren als u eenmaal op de hoogte bent van zijn speciale kenmerken.

Vacht:

 • Lang
 • Dik
 • Ongelijke lengtes van de vacht, in tegenstelling tot andere langharige rassen
 • Langere vacht in de borst en schouders
 • Korter haar in de heupen en buik
 • Dunnere vacht in de zomer
 • Dikker haar in de winter, vooral op de borst
 • Bont tussen de tenen

Staart:

 • Lange staart
 • Gladde, dikke vacht
 • Staart hoog gedragen

Lichaamsbouw:

 • Meer doosachtig, rechthoekig gebouwd
 • Zeer sterk
 • Niet gestroomlijnd
 • Dieren met grote botten
 • Sommige zijn polydactyl (hebben extra tenen)

Gezicht:

 • Ogen zijn zeer helder, intelligent
 • Sommigen beweren Maine Coons te herkennen aan de blik in hun ogen
 • Men zegt dat het een duidelijk kenmerk is als kitten
 • Grote oorpluimen
 • Zeer grote snuiten (vooral katers)

Als u niet zeker weet of u een Maine Coon heeft, kunt u het beste ons artikel over het identificeren van een Maine Coon lezen. We hebben daar een heleboel foto’s gecombineerd met andere informatie die u zal helpen om te zien of uw kat een Maine Coon is of niet.

GERELATEERDE VRAGEN

Hoeveel kosten Maine Coon katten? Maine Coon katten zijn aan de duurdere kant voor katten en kunnen rond de $1,000 kosten. Natuurlijk kunnen ze worden geadopteerd uit asielen voor veel minder geld, maar elke Maine Coon eigenaar zegt dat ze de prijs zeker waard zijn.

Zijn Maine Coon katten goede huisdieren? Maine Coon katten zijn liefhebbende en liefdevolle huisdieren. Het is een zeer grote kat, die voor sommigen problemen kan opleveren, maar verder zijn ze zeer goed aangepast aan het gezinsleven. Maine Coons kunnen het zelfs goed vinden met andere huisdieren, waaronder honden. Ze vereisen wel wat kleine verzorgingsbeurten, maar veel minder dan de verzorgingsbehoeften van andere langharige rassen.

Hoe lang leven Maine Coon katten? De gemiddelde levensduur van een Maine Coon is 10 tot 15 jaar. De meeste fokkers melden dat hun Maine Coon katten 11 tot 13 jaar oud worden. De oudste Maine Coon ter wereld is echter meer dan 20 jaar geworden, wat aantoont dat ze veel langer kunnen leven met de juiste houderij.