Moet je een mannetjes of vrouwtjes Maine Coon nemen?

Maine Coons zijn een van de meest populaire en gewilde kattenrassen ter wereld. Met hun aanhankelijke aard en extraverte persoonlijkheid, is het niet moeilijk te zien waarom deze vriendelijke katachtigen nog steeds een van de meest begeerde huisdieren op de markt van vandaag zijn.

Als u vastbesloten bent om een Maine Coon kat te adopteren of te kopen, is de keuze van het geslacht waarschijnlijk uw grootste dilemma. Ondanks het feit dat ze tot hetzelfde ras behoren, kunnen mannelijke en vrouwelijke Maine Coons sterk van elkaar verschillen. Afgezien van de voor de hand liggende biologische verschillen, zijn er ook enkele duidelijke gedragsmatige en sociale verschillen tussen de twee.

Het hebben van een kat is een verbintenis op lange termijn, dus naast het kiezen van het juiste ras – wat u nu waarschijnlijk al gedaan heeft – is het ook van cruciaal belang om het juiste geslacht te kiezen dat past bij uw persoonlijkheid en levensstijl.

Laten we daarom eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen de twee geslachten. Aan het eind van het artikel zullen we u nog meer helpen en u de redenen vertellen waarom u een reu of een teef zou moeten nemen.

VERSCHILLEN IN GROOTTE EN GEWICHT

Maine Coons zijn een van de grootste kattenrassen ter wereld. Ondanks dat ze er vrijwel hetzelfde uitzien, kan hun grootte toch verschillen, afhankelijk van hun geslacht. In het algemeen zijn mannelijke Maine Coons groter in omvang en zwaarder in gewicht dan vrouwelijke Maine Coons.

Mannelijke Maine Coons worden waarschijnlijk tussen de 12 en 18 pond zwaar, terwijl hun vrouwelijke tegenhangers met 8 tot 12 pond meestal aan de “kleinere” kant zijn.

Als je een Maine Coon als huisdier neemt, moet je ook rekening houden met de hoeveelheid ruimte die ze nodig hebben als ze opgroeien. Zoals eerder gezegd zijn mannetjes Maine Coons groter van formaat, dus hebben ze een veel grotere ruimte nodig om zich thuis te kunnen bewegen.

Houdt er rekening mee dat Maine Coons meestal pas hun volle grootte bereiken als ze ongeveer 4 jaar oud zijn. De grootte van een Maine Coon kitten is misschien nog wel te doen, maar als het eenmaal zijn volle omvang heeft bereikt, kan het moeilijk zijn om er mee om te gaan.

Een centimeter of twee maakt een enorm verschil, vooral als u in een kleine ruimte woont.

PERSOONLIJKHEIDSVERSCHILLEN

Afgezien van hun grootte, hebben mannelijke Maine Coons ook een grotere persoonlijkheid dan hun vrouwelijke tegenhangers. Mannelijke Maine Coons zijn vaak extraverter en socialer dan vrouwelijke Maine Coons. Ze vragen meer aandacht en hebben veel stimulatie en interactie nodig.

Vrouwelijke Maine Coons, aan de andere kant, zijn rustiger en beheerst. Ze zijn minder veeleisend en hebben een meer relaxte benadering als het gaat om sociale interacties.

Ja, ze zijn ook aanhankelijk en vriendelijk voor hun menselijke metgezellen, maar niet in dezelfde mate als de overdreven aanhankelijke mannelijke Maine Coons.

Vrouwelijke Maine Coons zijn ook wat voorzichtiger in de omgang met mensen, in tegenstelling tot mannelijke Maine Coons die graag in het middelpunt van de belangstelling staan.

Als het op socialiseren aankomt, hebben mannelijke Maine Coons de neiging om hecht te zijn met slechts één menselijke metgezel, terwijl vrouwelijke Maine Coons er geen moeite mee hebben om hecht te zijn met meer dan één familielid.

Het is dus heel belangrijk om rekening te houden met het aantal mensen in uw gezin dat met uw nieuwe katachtige vriend zal omgaan voordat u er een aanschaft.

(Als u meer wilt weten over de persoonlijkheid van een Maine Coon, hebben we hier 15 feiten voor u op een rijtje gezet)

ACTIVITEIT NIVEAU

Mannelijke Maine Coons zijn overdag actiever, terwijl vrouwelijke Maine Coons ’s nachts actiever zijn. Er wordt aangenomen dat katten overdag hun energie sparen om zich voor te bereiden op hun “jacht” ’s nachts.

In het wild jagen katten hun prooi meestal in de kleine uurtjes van de nacht. Om de een of andere reden hebben huiskatten deze eigenschap nog steeds, dus wees niet verbaasd als u uw Maine Coon uw huis ziet verkennen en overal rond ziet springen na uw bedtijd.

Het hebben van een actieve kat ’s nachts kan de vloek van uw bestaan zijn als u niet oppast. Stel je voor dat je wegzakt in een diepe slaap en dan opeens springt er een kat van 12 pond op je af en smeekt om aandacht.

Dus, als je een vrouwelijke Maine Coon aanschaft, is dit een eigenschap waar je rekening mee moet houden. Het beste wat u in dit soort gevallen kunt doen, is uw kat overdag goed stimuleren, zodat ze moe genoeg wordt om ’s nachts te slapen.

Echter, ook al lijkt het er een beetje op, geen enkele Maine Coon, of het nu een kater of een poes is, is nachtelijk. We leggen hier meer uit!

LEVENSPAN

De gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat varieert van 10 tot 12 jaar. Sommige gegevens melden zelfs dat deze zachtaardige reuzen tot 15 jaar kunnen worden, of zelfs meer.

Zowel mannelijke als vrouwelijke Maine Coons hebben dezelfde levensverwachting, maar met de juiste voeding, beweging en gezondheidszorg kunnen ze natuurlijk een lang en gelukkig leven leiden.

GEZONDHEIDSVOORZIENINGEN

Maine Coons zijn over het algemeen een gezond ras, maar ze zijn vatbaar voor deze ziekten die hun levenskwaliteit kunnen aantasten. Met een snelle behandeling, de juiste verzorging en een gezond dieet kunnen deze gezondheidsproblemen echter gemakkelijk onder controle worden gehouden.

Hier zijn er enkele van:

HYPERTROFISCHE CARDIOMYOPATHIE (HCM)

Is een hartaandoening die vaak voorkomt bij volwassen mannelijke Maine Coons. Het treedt op wanneer de spierwanden van het hart van de kat dikker worden, waardoor het hart slecht pompt. Deze aandoening kan leiden tot aangeboren hartfalen indien niet onmiddellijk medische hulp wordt ingeroepen.

HIP DYSPLASIE

Is een ander veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij Maine Coons. Deze aandoening treedt op wanneer het heupgewricht niet goed in de heupkom past. Heupdysplasie komt ook vaker voor bij mannelijke Maine Coon katten omdat hun zwaargewicht druk kan uitoefenen op hun heupen.

Hoewel het niet levensbedreigend is, kan het uw kat veel ongemak bezorgen, wat hun mobiliteit aanzienlijk kan beïnvloeden.

POLYCYSTEUZE NIERZIEKTE (PKD)

Is een andere genetische ziekte bij Maine Coon katten waarbij cysten in hun nieren ontstaan. Deze cysten zijn meestal aanwezig bij de geboorte, en ze groeien en vermenigvuldigen zich in hun nieren naarmate ze ouder worden.

Beide geslachten Maine Coons hebben aanleg voor deze aandoening, die kan verergeren door een hoog eiwit- en natriumdieet.

KOSTEN VAN AANSCHAF

Maine Coons zijn behoorlijk prijzige katten. De gemiddelde prijs van een raszuivere Maine Coon ligt rond de €1000 en kan oplopen tot meer dan €2000, afhankelijk van de kwaliteit.

De goedkoopste Maine Coon kat die u kunt kopen kost u waarschijnlijk rond de €400, maar meestal zijn Maine Coons in deze prijsklasse niet raszuiver.

Ongesteriliseerde poezen zijn over het algemeen duurder dan hun gesteriliseerde tegenhangers, omdat zij de mogelijkheid hebben om zich voort te planten. Maine Coon katten die verkocht worden voor fokdoeleinden zijn veel duurder en zijn meestal meer waard dan €1000.

Aan de andere kant, zowel gesteriliseerde als gecastreerde Maine Coons zouden geen significant prijsverschil moeten hebben, omdat beide niet in staat zijn zich voort te planten.

Maine Coon kittens zijn ook duurder dan hun volwassen tegenhangers, ongeacht hun geslacht. Oudere Coons gaan voor een gemiddelde van €600, maar kunnen op de lange termijn duurder zijn, omdat ze speciale medische aandacht nodig kunnen hebben voor hun leeftijdsgebonden gezondheidstoestand.

KOSTEN VAN HET BEZITTEN VAN EEN MANNELIJKE MAINE COON

Wanneer u een ongecastreerde mannelijke Maine Coon koopt, moet u rekening houden met de kosten van castratie van uw kat.

Naast het voorkomen van ongewenste nestjes, is het castreren van uw kat belangrijk omdat het ongewenst gedrag zoals agressief zijn naar andere katten, urine sproeien en zwerven helpt te verminderen. Het kan ook teelbalkanker en andere prostaatproblemen helpen voorkomen.

De kosten van castratie van een kat variëren van dierenarts tot dierenarts en waar u zich bevindt. In het algemeen kost de sterilisatie van uw kat u ongeveer €200 wanneer deze in een privé dierenkliniek wordt uitgevoerd.

Als je een krap budget hebt, rekenen non-profit organisaties meestal minder dan €100 voor castratie-operaties.

KOSTEN VAN HET BEZITTEN VAN EEN VROUWELIJKE MAINE COON

Als u een ongesteriliseerde vrouwelijke Maine Coon koopt, moet u ook rekening houden met de kosten van sterilisatie van uw kat. Afgezien van ongewenste nesten, kan de castratie van uw kat ook helpen om zich te ontdoen van onaangenaam gedrag geassocieerd met krolse poezen.

Het kan ook het risico op borstkanker en pyometra – een fatale infectie van de baarmoeder – wegnemen.

Over het algemeen is castratie duurder dan sterilisatie. De exacte kosten variëren ook, maar verwacht rond de €300 tot €500 uit te geven voor een dergelijke procedure. Minder dure opties zijn ook om het te laten doen door een non-profit castratie service.

U ZOU EEN MANNELIJKE MAINE COON MOETEN NEMEN ALS…

 • Je het niet erg vindt om een grote en zware kat te hebben.
 • Je een grote ruimte thuis hebt voor je kat om rond te lopen.
 • U een aanhankelijke en extraverte kat wilt.
 • U bereid bent om veel tijd met uw kat door te brengen.
 • U woont niet in een druk huishouden.
 • U wilt een Maine Coon kat, maar u bent niet bereid om een hogere prijs voor de kat te betalen.

U ZOU EEN VROUWELIJKE MAINE COON MOETEN NEMEN ALS…

 • Je van grote katten houdt.
 • U een kat wilt die ’s nachts iets actiever is.
 • U een aanhankelijke kat wilt, maar niet het overdreven aanhankelijke type.
 • U in een groot huishouden woont.
 • U bent van plan Maine Coons te fokken.
 • U vindt het niet erg om een hogere prijs voor de kat te betalen.

WEET U NOG STEEDS NIET ZEKER WELK GESLACHT U MOET KIEZEN?

Hoewel er enkele gedragsverschillen zijn tussen mannelijke en vrouwelijke Maine Coons, doet hun geslacht er niet echt toe als het gaat om het kiezen van het “perfecte” huisdier.

Naast genetica hebben ook opvoeding en omgeving een grote invloed op hun temperament, dus als eigenaar heeft u een belangrijke rol in hoe uw kat zal uitpakken.

Net als wij mensen, hebben Maine Coons hun eigen unieke persoonlijkheden, ongeacht hun geslacht. Hoe dan ook, u zult er zeker van zijn dat u een prachtige zachtaardige reus als metgezel zult hebben, want zowel mannelijke als vrouwelijke Maine Coons zijn even aanhankelijk en liefdevol voor hun huisgenoten.

Hoewel katten stereotiep worden gezien als onafhankelijke wezens, houden Maine Coons er niet van om alleen gelaten te worden. Ze zijn zeer sociaal en kunnen niet voor langere tijd alleen worden gelaten. Door ze alleen te laten kunnen ze stress en zelfs depressies krijgen.

Daarom is het sterk aan te bevelen Maine Coons per twee te kopen. Als dat niet mogelijk is, moet u ten minste een andere kat (of zelfs hond) in huis hebben om uw katachtige gezelschap te houden.

Ook, als je echt zeker wilt weten dat een Maine Coon is de juiste kat voor u, gewoon antwoord op deze 15 vragen!

GERELATEERDE VRAGEN

Zijn mannelijke of vrouwelijke Maine Coon katten aanhankelijker? Hoewel beide geslachten als aanhankelijk worden beschouwd, hebben mannelijke Maine Coons de neiging om aanhankelijker te zijn voor hun menselijke metgezellen in vergelijking met hun vrouwelijke tegenhangers. Mannelijke Maine Coons zijn echter waarschijnlijk maar aan één persoon gehecht.

Zijn Maine Coons goede huisdieren? Maine Coons, vooral vrouwelijke Maine Coons, zijn uitstekende huisdieren voor een groot gezin. Ze zijn lief, goedaardig, en hebben er geen problemen mee om met meer dan één mensenmaatje op te trekken. Maine Coons kunnen het over het algemeen goed vinden met gezinnen met kinderen en andere huisdieren, zelfs honden.

Zijn Maine Coon katten schootkatten? Maine Coons worden beschouwd als een van de vriendelijkste kattenrassen, maar ze kunnen niet worden gegeneraliseerd als schootkatten. De meerderheid van de mannelijke Coons wordt graag constant vastgehouden en geaaid, terwijl de meeste vrouwelijke Coons het liefst naast hun mens zitten, of misschien ergens dichtbij.