Zijn Maine Coon katten nachtdieren?

Wie heeft er niet het genoegen gehad van een lange nachtrust die onderbroken werd door het gesuis van zijn geliefde kat? Je denkt misschien dat je Maine Coon je extra vroeg wakker wil maken als wraak voor het niet geven van meer traktaties. Maar het is waarschijnlijker dat je Maine Coon je ’s morgens vroeg wakker maakt omdat hij een nachtdier is, toch?

Zijn Maine coon katten nachtdieren? Nee, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn Maine Coons geen nachtdieren. Maine Coons zijn, net als veel andere rassen, crepusculair. Dit betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de schemering en het ochtendgloren. Aangezien Maine Coons hun dag beginnen vlak voordat de zon opkomt, een tijd waarop de meesten van ons nog slapen, is het gemakkelijk te begrijpen waarom veel mensen denken dat ze nachtdieren zijn.

In tegenstelling tot nacht- en dagdieren hoor je niet zo vaak over crepusculaire dieren. Maar als u weet wat dit betekent en hoe het betrekking heeft op uw Maine Coon, zult u uw kat beter begrijpen.

WAAROM ZIJN MAINE COONS CREPUSCULAIR?

Crepusculair komt van het Latijnse woord crepusculum, wat vertaald schemering betekent. En voor Maine Coons, vertelt de biologie hen om te profiteren van deze piekuren.

De reden dat uw kat is geprogrammeerd om actief te zijn tijdens de schemering en het ochtendgloren is dat er dan net genoeg licht is voor uw Maine Coon om goed te kunnen zien, terwijl hij nog steeds de mogelijkheid heeft om in de duisternis gehuld te zijn.

De piekuren van een Maine Coon zijn ook niet dezelfde als de piekuren van hun roofdieren. In het wild kan uw kat veilig jagen en hoeft hij zich niet zo druk te maken over grote vogels die hem proberen op te jagen.

Verder zijn lekkere beestjes zoals muizen, vogels en insecten vaak actief op dit tijdstip.

Men denkt ook dat crepusculair gedrag zich heeft ontwikkeld als gevolg van omgevingsfactoren. De dageraad en de schemering zorgen voor de meest gunstige temperatuursomstandigheden. Activiteit tijdens deze piekuren betekent geen felle middagzon en geen nachtelijke kou.

WAT DOEN MAINE COONS GRAAG TIJDENS DE DALUREN?

Als u bedenkt dat uw Maine Coon als volwassen dier gemiddeld 16 uur per dag slaapt en als kitten 20 uur, kunt u ervan uitgaan dat hij het grootste deel van zijn tijd zal doorbrengen met rusten. Het is interessant om te weten dat deze crepusculaire dieren niet op dezelfde manier slapen als mensen.

KATNAPS

Maine Coons houden van dutjes. In feite zullen ze het grootste deel van hun vrije tijd licht slapend doorbrengen. U kunt zien of uw Maine Coon een dutje aan het doen is door naar zijn oren te kijken.

Je zult een beweging van de oren zien, omdat ze aandacht hebben voor wat er gaande is.

U kunt ook zien dat de ogen van uw Maine Coon af en toe open gaan om even rond te kijken. Kattendutjes maken het voor uw kat gemakkelijk om op te laden en toch onmiddellijk in actie te komen.

DIEPE SLAAP

Ongeveer een kwart van de tijd die uw Maine coon doorbrengt met rusten, wordt beschouwd als diepe slaap. Dit type slaap is belangrijk, want het is het moment waarop de cellen van uw kat zichzelf herstellen. Ze slapen meestal diep met tussenpozen van 10 tot 20 minuten.

U kunt de diepe slaap herkennen aan het zachtjes trillen van de oortjes en het bewegen van de pootjes. U kunt uw Maine Coon zelfs horen snurken.

TE VEEL SLAAP?

U kunt merken dat uw Maine coon meer dan de gewenste 16 uur per dag slaapt. In sommige gevallen is dit typisch gedrag. Hieronder vindt u de momenten waarop het goed is dat uw kat meer slaapt dan verwacht:

 • Uw Maine coon is nog een kitten
 • Uw Maine coon is zwanger
 • Uw Maine Coon is een senior
 • Het weer is erg warm, erg koud, of regenachtig

Andere keren kunt u beter uw dierenarts raadplegen en kijken naar leefstijlfactoren, bijvoorbeeld:

 • Uw Maine coon is ziek
 • Uw Maine coon verveelt zich
 • Uw Maine coon is gestrest

Slapen is niet de enige activiteit die uw Maine coon in zijn vrije tijd zal doen. Let ook op andere bezigheden die uw Maine coon overdag of ’s nachts graag doet.

 • Verzorging. Maine Coons houden ervan schoon te zijn.
 • Spelen. Er gaat niets boven het najagen van valse muizen tijdens de vrije tijd.
 • Je overal volgen. Maine Coons worden beschouwd als de honden van de kattenwereld.
 • Eten en drinken. Een snack geeft uw Maine coon genoeg energie voor de piekuren.
 • Vragen om huisdieren. Goed aan de oren krabben zal ook de batterijen van uw kat weer opladen.

HOE UW MAINE COON MINDER ACTIEF TE LATEN ZIJN TIJDENS DE PIEKUREN

Uw Maine Coon is dus het liefst een paar uur voordat uw wekker afgaat het meest actief. Gelukkig zijn er stappen die u kunt ondernemen om uw kat te helpen minder actief te worden wanneer u slaapt.

 • Geef uw Maine coon een grote maaltijd voor het slapengaan. Wanneer u uw kat een grote maaltijd geeft, heeft hij tijd nodig om te verteren. De spijsvertering heeft een rustperiode nodig, wat betekent dat u meer tijd heeft om uit te slapen terwijl het lichaam van uw kat het avondeten afbreekt.
 • Houd ’s avonds een lange speelsessie. Een krachtige speelsessie laat op de avond kan voorkomen dat uw Maine Coon om 3 uur ’s nachts gaat oefenen met sprinten. In plaats van gek te worden, zal uw kat zijn energievoorraad aanvullen. (Wij raden deze speeltjes aan omdat ze geliefd zijn bij Maine Coons)
 • Laat puzzelspeeltjes liggen. Probeer nieuw puzzelspeelgoed uit te leggen vlak voordat u naar bed gaat. Maine Coons zijn zeer intelligent en zullen een speeltje dat gebruik maakt van hun hersenkracht op prijs stellen. Zorg ervoor dat u uw kat speeltjes geeft die niet te veel lawaai maken, anders zult u misschien minder slaap krijgen dan voorheen.
 • Negeer de streken. Deze optie kan vrij moeilijk zijn, maar ook zeer effectief. Als uw Maine Coon er een gewoonte van maakt u ’s morgens wakker te maken en u reageert, dan zal hij een gedragspatroon herkennen. In plaats daarvan, zal het negeren van uw Maine Coon wanneer hij u probeert wakker te maken, uw kat laten zien dat zijn acties niet het gewenste resultaat opleveren.

Hoewel het leuk is om je voor te stellen dat je Maine coon een prooi besluipt tijdens de meest verbluffende uren van de dag, is het geweldig om te weten dat je Maine coon zijn slaapschema’s kan aanpassen aan die van jou.

Aangezien de meeste mensen overdag werken, zal uw kat weinig stimulatie ondervinden op de uren dat ze dat toch het minst willen. Daarom zal uw katachtige niet hoeft af te dwalen te ver van wat de biologie dicteert.

GERELATEERDE VRAGEN

Hoe weet u of u een Maine Coon kat heeft? Het is niet moeilijk om te zien of uw kat een Maine coon is door het observeren van een aantal bekende kenmerken. Zelfs als kitten zijn ze een zeer groot ras met vierkante, gespierde lichamen. Maine Coons hebben een lange vacht langs hun nek die lijkt op de manen van een leeuw. Let ook op grote, harige poten en oren met pluimpjes haar aan de uiteinden. Ze zijn ook erg uitgaand.

Wat is de prijs van een Maine Coon? Als u een Maine Coon bij een fokker koopt, kunt u rekenen op €500 tot €1500 voor een kitten. Wees op je hoede voor “gerenommeerde” fokkers die €400 of minder vragen voor een raszuivere kat. Het kan zijn dat ze niet uit een stamboomlijn komen of helemaal geen Maine Coon zijn. Je kunt ook altijd online of in asielen op zoek gaan naar een te adopteren Maine coon.

Wat is de levensduur van een Maine coon kat? De gemiddelde levensverwachting van een Maine coon is 10 tot 12 jaar. Ze kunnen echter veel langer leven dan het gemiddelde, tot bijna 20 jaar. Een gezonde levensstijl, een voedzaam dieet en dierenartsbezoeken wanneer nodig helpen de levensduur van uw Maine coon te verlengen.