Waarom uw Maine Coon overgeeft en hoe u kunt helpen

Kattenkots is voor veel katteneigenaren een vaststaand feit. Dat betekent echter niet dat u zich geen zorgen hoeft te maken als het gebeurt. Het is belangrijk dat u zich afvraagt: “Waarom heeft mijn Maine Coon overgegeven?” terwijl u de smurrie van de vloer veegt. Er is altijd een onderliggend probleem dat je kunt verhelpen als je verder onderzoek doet.

Maine Coons geven meestal over vanwege voedselproblemen, zoals te snel eten, bedorven of koud eten, voedselallergieën of problemen met de spijsvertering. Het kan ook zijn dat ze iets giftigs hebben binnengekregen. Verder kan uw Maine Coon een haarbalprobleem hebben of een symptoom van een onderliggende ziekte vertonen.

Om te bepalen met welk probleem je Maine Coon te maken heeft, moet je je harige vriend observeren en de timing en frequentie van het braken bepalen, de consistentie van de kots zelf (hoe smerig dat ook klinkt) en of je Maine Coon andere tekenen vertoont die reden tot bezorgdheid geven.

Aan de hand van uw observaties kunt u de kotsneigingen van uw kat in een van de onderstaande zeven scenario’s plaatsen.

1. UW MAINE COON EET TE SNEL

Maine Coons geven meestal over omdat ze te snel hebben gegeten. Omdat de slokdarm van een kat (de buis die de mond met de maag verbindt) horizontaal is in plaats van verticaal, is het gemakkelijk voor net gegeten voedsel om terug naar boven te gaan en weer uit te braken, vooral als de kat kat in een razend tempo heeft geslikt.

Wat wordt uitgebraakt is meestal onverteerd en uw Maine Coon zal proberen het opnieuw te eten.

Dit probleem komt vooral voor in een huishouden met meerdere katten, wanneer een Maine Coon zijn deel van het voedsel snel op wil eten, zodat hij meer kan krijgen uit het bakje van zijn buurman. Stiekemerd! Dit kan ook gewoon een eetgewoonte zijn die eigen is aan uw kat.

Oplossing: Het is niet praktisch om uw Maine Coon te trainen om langzamer te eten of om te stoppen met het stelen van eten van andere katten.

Wat u wel kunt doen, is de ongeduldige eter scheiden van andere katten, zodat hij niet wedijvert om voedsel te eten dat niet voor hem bestemd is.

Te snel eten wordt ook vaak verergerd door overeten. U komt misschien in de verleiding om uw grote kat royale hoeveelheden kattenvoer te geven, maar een kat overvoeren is niet gezond.

Sommige katten stoppen niet met eten als ze vol zitten, wat leidt tot braken en vervolgens tot obesitas en de gezondheidsproblemen die daarmee gepaard gaan.

Bovendien zijn Maine Coons ook actief en kunnen ze direct na de maaltijd rondrennen, wat de braakneigingen verergert.

Oplossing: In plaats van je Maine Coon twee keer per dag grote maaltijden te geven, kun je het opdelen in kleinere porties verspreid over de dag.

Dit zal ook helpen als uw Maine Coon te snel eet. Ook, als uw Maine Coon niet het soort is dat zelfbeheersing uitoefent, geef het dan geen vrije toegang tot droog voedsel.

2. UW MAINE COON HEEFT EEN PROBLEEM MET ZIJN VOEDSEL

Het eten van natvoer dat direct uit de koelkast komt, kan ervoor zorgen dat een Maine Coon gaat kokhalzen. Wanneer dit gebeurt, is dit een teken dat het lichaam van de kat het niet eens is met de temperatuur van het voedsel.

Oplossing: Laat het kattenvoer afkoelen tot kamertemperatuur voordat het wordt gevoerd.

Een ander voedselprobleem dat nogal voor de hand ligt, is bedorven voedsel. Ook al staat er een houdbaarheidsdatum op de verpakking, toch kan het kattenvoer vatbaar zijn voor besmetting, vooral als de verpakking niet waterdicht is.

Eenmaal geopend, kan droogvoer muf worden en natvoer kan ook snel bederven.

Oplossing: Koop geen kattenvoer met een verpakking die beschadigd is. Bewaar kattenvoer op een koele, droge plaats en geef uw kat nooit voer waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden.

Droogvoer moet u in een luchtdichte verpakking bewaren als de originele verpakking niet goed afgesloten kan worden. Natvoer uit blik kan na opening maximaal vijf tot zeven dagen in de koelkast worden bewaard.

Het is ook mogelijk dat uw Maine Coon overgeeft vanwege een slechte kwaliteit voeding. Maine Coons hebben een behoorlijke dosis eiwitten, koolhydraten, vetten, aminozuren, vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven, maar sommige soorten kattenvoer voldoen daar gewoon niet aan.

Ze kunnen uitgesmolten vlees bevatten dat bestaat uit allerlei slachtafval en onfrisse elementen.

Hoewel dergelijk gesmolten vlees zeker niet bedoeld is voor menselijke consumptie, wordt geadverteerd dat het voedzaam is voor uw huisdier. Sommige zijn dat ook, maar sommige ook niet.

Maine Coons kunnen overgeven omdat ze moeite hebben met het verteren van de eiwitten afkomstig van dergelijk gesmolten vlees.

Oplossing: Controleer het etiket van het kattenvoer dat u koopt en blijf weg van voer dat gesmolten vlees bevat. Woorden om op te letten zijn onder andere “vleesmeel”, “vlees- en beendermeel”, “bijproducten”, “bijproductmeel” en “digesten”. U kunt ook overschakelen op voeding van menselijke kwaliteit of rauwe voeding.

Als je daar hulp bij nodig hebt, raden we je aan om onze Maine Coon Voedingsgids hier te lezen. Daar vindt u de perfecte voeding voor uw Maine Coon.

3. UW MAINE COON HEEFT EEN VOEDSELALLERGIE

Zelfs als uw Maine Coon elke maaltijd vlees van hoge kwaliteit eet, kan hij een voedselallergie ontwikkelen als hij steeds weer dezelfde eiwitbron te eten krijgt. Ja, voedselallergieën kunnen zich pas na maanden of zelfs jaren ontwikkelen.

Wanneer zij dat doen, worden zij typisch geassocieerd met eiwitbronnen zoals rundvlees of vissen. Allergieën voor granen in kattenvoer, zoals tarwe- of maïsglutenmeel, komen niet vaak voor, maar bestaan wel.

Oplossing: Wissel regelmatig van eiwitbron om uw Maine Coon een gevarieerd dieet te geven en voedselallergieën te voorkomen. Als je hem laat kennismaken met nieuw voer, doe dit dan geleidelijk in de loop van de week.

Lees ook: 17 Maine Coon feiten die je gewoon moet weten

4. JE MAINE COON MOET ZIJN ETENSTIJDEN AANGEPAST KRIJGEN

Als je merkt dat je Maine Coon wit schuim en gele gal braakt voor de etenstijden, komt dat waarschijnlijk omdat hij te gretig op zijn eten heeft gewacht; Zijn maag is goed voorbereid met verteringszuren, maar als het eten te laat komt, braakt je Maine Coon om maag- en darmirritatie te verminderen.

Oplossing: Geef uw Maine Coon een beetje eten voor zijn gebruikelijke maaltijd, of verschuif het etenstijdstip eerder om zich aan te passen aan de eetlust van uw kat.

5. UW MAINE COON HEEFT IETS BINNENGEKREGEN WAT NIET MAG

Katten kunnen er een gewoonte van maken op dingen te kauwen die ze niet horen te kauwen, of het nu plastic zakken, veren, papier, knopen of elastiekjes zijn. Wanneer uw Maine Coon dergelijke niet-voedingsvoorwerpen binnenkrijgt, kunnen ze vast komen te zitten in zijn maag of darmen, waardoor hij herhaaldelijk moet braken.

Plotseling braken kan ook worden veroorzaakt wanneer een Maine Coon een giftige stof binnenkrijgt, zoals menselijke medicijnen, insectenspray en schoonmaakmiddelen.

Oplossing: Bezoek onmiddellijk een dierenarts als u vermoedt dat het braken wordt veroorzaakt door vergiftiging of een vreemd voorwerp in uw Maine Coon.

Voor dit laatste probleem kunt u het beste de favoriete kauwspullen van uw Maine Coon verstoppen en hem meer geschikte alternatieven aanbieden, zoals kauwstaafjes en speeltjes.

Kauwt je Maine Coon ook graag op je kamerplant? Nou, dat zou eigenlijk niet moeten. Katten zijn carnivoren, dus hun spijsverteringsstelsel is niet ingesteld op groenten. Daar komt nog bij dat sommige plantensoorten giftig zijn voor katten.

Oplossing: Kweek tarwegras voor je kat. Het bevat pure plantaardige vezels en geen glutenproteïnen, en het is over het algemeen veilig voor katten. Echter, als het tarwegras ook braken lijkt op te wekken, haal het dan weg!

6. UW MAINE COON HEEFT LAST VAN HAARBALLEN

Haarballen komen vaak voor bij langharige rassen zoals Maine Coons. Ze ontstaan doordat de kat zichzelf verzorgt en daarbij losse haren inslikt.

Hoewel de meeste haren het spijsverteringskanaal passeren, kunnen er ook haren in de maag achterblijven en samen met andere haren een haarbal vormen.

Haarballen bij Maine Coons komen vaker voor bij katten die zichzelf overmatig verzorgen.

Hoe weet u dat uw kat een haarbal aan het braken is?

U zult kokhalzende en kokhalzende geluiden horen als voorbode van het uitwerpen van een haarbal die bedekt is met vocht. Merk op dat, ook al wordt het een “bal” genoemd, het zal verschijnen in de vorm van een buis zoals de slokdarm het zou hebben gevormd op zijn weg naar buiten.

Oplossing: Borstel uw kat regelmatig om zich te ontdoen van dode haren of breng hem naar een professionele trimsalon. U kunt uw kat ook “haarbal-formule” kattenvoer geven zoals dit of een mild laxeermiddel geven om de haarbal door het spijsverteringsstelsel te laten bewegen.

Verder, als u een borstel voor uw Maine Coon nodig heeft, moet u ons artikel over de beste borstels voor Maine Coons hier lezen. U zult daar een geschikte borstel vinden.

7. UW MAINE COON IS ZIEK

Zoek professionele medische hulp voor uw Maine Coon als hij vaak of voortdurend braakt, en ook als hij deze symptomen samen met het braken vertoont:

  • Bloed in het braaksel
  • Constipatie
  • Diarree
  • Gebrek aan eetlust
  • Lethargie
  • gewichtsverlies

Braken kan een teken zijn van een onderliggende ziekte, zoals gastritis, pancreatitis, prikkelbare darm syndroom, inflammatoire darmziekte, hyperthyreoïdie, chronisch nierfalen… de lijst gaat maar door.

Oplossing: Het is niet verstandig om een kat zelf te diagnosticeren met behulp van online bronnen. Ga onmiddellijk met uw kat naar de dierenarts. Het helpt om een monster van het braaksel mee te nemen.

Met deze lijst van mogelijke problemen en oplossingen, zult u hopelijk niet meer regelmatig achter uw Maine Coon aan moeten. Nog belangrijker is dat uw Maine Coon snel weer gezond wordt.