Wanneer wordt mijn Maine Coon pluizig

Er is geen beter gevoel dan met je vingers door de pluisjes en plukjes van een Maine Coon te gaan. Deze zachtaardige reuzen hebben een vacht die er is om te aaien. Als je een jonge Maine Coon hebt, kan het zijn dat je merkt dat zijn vacht niet zo pluizig is als je zou denken. Wanhoop niet. Zoals de meeste goede dingen in het leven, heeft het tijd nodig.

Wanneer zal mijn Maine coon pluizig worden? Maine coon kittens beginnen een pluizige vacht te ontwikkelen als ze acht weken oud zijn. De pluizigheid van uw Maine coon zal zich geleidelijk blijven ontwikkelen tot uw kat vier jaar oud is. De oorpluimen zullen pas na een paar maanden zichtbaar worden. De nekkraag van een Maine coon kan worden opgemerkt vanaf ongeveer negen maanden.

Het bovenstaande antwoord is slechts een tipje van de sluier over wat de pluisjes van een Maine Coon inhouden. Lees verder om meer te weten te komen over de vacht van een Maine coon en wat er komt kijken bij het onderhoud ervan.

DE VACHT VAN EEN MAINE COON BEGRIJPEN

De vacht van een Maine Coon is uniek. In feite heeft de ongewone pluis van de kat het ras zijn eigen stadslegende opgeleverd. Het verhaal gaat dat Maine Coons en wasberen voorouders zijn. Hoewel dit genetisch onmogelijk is, kun je begrijpen hoe het verhaal tot stand is gekomen.

Net als wasberen hebben Maine wasberen grote, drukke staarten, vaak versierd met ringen. Naast elkaar zijn de gelijkenissen in staart opvallend.

Er zijn andere dieren, zoals poolvossen en eekhoorns, die ook pluizige staarten hebben. Wat hebben Maine coons gemeen met al deze andere dieren? Hun vacht is er om de strenge winters in New England te trotseren.

De vacht van een Maine coon bestaat uit drie lagen. Twee van de lagen zijn ondervacht. Het is isolerend, en het haar van een Maine coon wordt dikker tijdens de koude maanden. In de zomer zal uw Maine coon een deel van de ondervacht verliezen om koel te blijven.

Als een Maine Coon ouder wordt, ontwikkelt hij een derde laag, de zogenaamde beschermvacht. Deze vacht is lang en dik. Hij is waterafstotend, wat Maine coons perfect maakt om in de sneeuw rond te rennen. Met al deze lagen is het geen wonder waarom Maine coons zo onweerstaanbaar pluizig zijn.

In tegenstelling tot wasbeerbont, is bont van de Maine coon er in een groot aantal verschillende kleuren. Hieronder staan enkele van de verschillende kleuren die een Maine coon kan hebben.

 • Zwart
 • Blauw
 • Crème
 • Wit
 • Rood
 • Zilver

Er zijn ook verschillende patronen die een vacht van een Maine coon kan hebben.

 • Schildpad
 • Makreel
 • Effen
 • Smoke
 • Tabby
 • Ticked

DE KOSTEN VAN AL DAT BONT

Met al die glorieuze Maine Coon pluisjes komt verantwoordelijkheid. Het is belangrijk om te begrijpen wat er komt kijken bij die grote, borstelige vacht.

 • Gemiddeld verharen. Het bezitten van een Maine Coon gaat hand in hand met het bezitten van een pluizenroller. Al die dichte vacht betekent dat verharen onvermijdelijk is. Maar niet meer dan bij andere katten.
 • Kan vies worden. Het lange haar van een Maine Coon kan soms werken als een plumeau. Het kan zijn dat er stukjes kattenbakvulling, stof, of vezels aan de vacht van uw Maine coon blijven hangen.
 • Gematteerde vacht. Matting ontstaat wanneer lange strengen van het haar van uw kat verstrikt raken met vuil en verwaarloosd worden. Het wordt dichter en moeilijker uit te borstelen naarmate u langer wacht. Het is belangrijk dat u de vachtverzorging goed bijhoudt.
 • Haarballen. Uw Maine Coon doet veel aan zijn eigen vachtverzorging. Helaas zullen stukjes van dat lange haar worden ingeslikt. Uiteindelijk zal het terugkomen als een haarbal. Omdat de vacht van een Maine Coon zo pluche is, kan het zijn dat er meer haarballen zijn in vergelijking met andere rassen.

TIPS VOOR DE VERZORGING VAN EEN MAINE COON

Net als andere katten met een lange vacht, is het verzorgen van een Maine Coon noodzakelijk. Gelukkig maakt de zachte vacht en het gemakkelijke temperament van dit ras het verzorgen geen enkel probleem. Het is ideaal om minstens twee keer per week vijf minuten te besteden aan het borstelen van uw Maine Coon.

Dit zal helpen voorkomen dat de lange vacht gaat klitten.

Het is belangrijk om ook de juiste hulpmiddelen te hebben om de vacht van uw kat in vorm te houden. De beste borstel voor de vachtverzorging van een Maine Coon is een brede borstel met zachte haren. Deze gaat gemakkelijk door de vacht en schuurt niet tegen de huid van uw kat.

Ook kan het vuil, losse vacht en huidschilfers oppakken die zich in de vacht van uw Maine coon verstoppen.

Het is ook aan te raden om een kam met fijne tanden voor uw Maine coon te hebben. Als er een klit begint te ontstaan, is een kam met fijne tanden handig om de klitten uit de vacht te borstelen.

Als er matten ontstaan en het is moeilijk voor u om ze uit te borstelen, moet u uw Maine coon zo snel mogelijk naar een trimsalon brengen. Hoe langer u wacht, hoe groter de mat zal worden. Knip de klitten niet zelf uit met een schaar.

De klitten kunnen heel dicht op de huid van uw kat zitten. Zelf knippen geeft de kans op snijwonden en ongemak.

Als u er zeker van wilt zijn dat de vacht van uw Maine Coon in goede conditie is, kijk dan naar de tekenen van een gezonde vacht zoals hieronder vermeld.

 • Pluizig
 • Glimmend
 • Weinig tot geen huidschilfers
 • Geen oneffenheden
 • Niet vettig
 • Geen kale plekken

Naast de verzorging is het belangrijk om een goed dieet te volgen om de pluisjes van uw Maine Coon in goede conditie te houden. Een dieet dat bestaat uit omega vetzuren is essentieel voor een gezonde glans. Een goede hydratatie is ook noodzakelijk. De vacht van een uitgedroogde kat zal dof zijn.

Als uw Maine Coon een extra onderhoudsbeurt nodig heeft, kunt u gebruik maken van verzorgingsdoekjes voor katten. Deze zijn ontworpen om de vacht te ontdoen van vuil en speekselophopingen. Deze doekjes kunnen helpen om het verharen te verminderen. Bovendien kunt u doekjes vinden die geurvrij en hypoallergeen zijn.

Ook zijn hier een paar van onze artikelen, die u zullen helpen met het verzorgen van uw Maine Coon:

GERELATEERDE VRAGEN

Hoe weet je of je kitten een Maine coon mix is? Maine coons staan bekend om hun sterke, vierkante lichamen. Let ook op grote ogen, een lange vacht en oorpluimen. Het is ook typisch voor dit ras om een extraverte persoonlijkheid te hebben. Als uw kitten meerdere van de genoemde kenmerken vertoont, is het mogelijk dat uw kitten deels Maine coon is.

Wat is de gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat? De gemiddelde levensduur van een Maine coon is 10-13 jaar. Toch is het niet ongewoon dat een Maine coon 15+ jaar wordt. Er zijn veel factoren die de levensduur van uw kat bepalen. Juiste voeding, beweging, en een stressvrije omgeving in combinatie met dierenartscontroles zorgen voor een lang leven.

Worden alle Maine coons groot? Maine coons zijn het grootste huiskattenras, maar net als mensen zijn ze er in alle maten. Vrouwtjes wegen meestal tussen de 10 en 15 pond. Mannetjes variëren van 15-25 pond. De gemiddelde hoogte van een vrouwtje is 8-15 centimeter, terwijl de gemiddelde hoogte van een mannetje 10-16 centimeter is.