Wat voor kattenras was professor McGonagall in Harry Potter? Film feiten

De “Harry Potter” -serie, geschreven door J.K. Rowling, heeft lezers en bioscoopbezoekers over de hele wereld geboeid met zijn betoverende verhaal en gedenkwaardige personages. Een van die personages is professor Minerva McGonagall, de strenge maar wijze transfiguratieleraar aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Hoewel ze bekend staat om haar strenge houding en uitzonderlijke magische vaardigheden, is een ander aspect van haar personage dat de interesse van fans heeft gewekt, haar Animagus-vorm, een kat. Velen vragen zich af wat voor soort kat ze wordt. Het boek en de films beschrijven haar als een tabby kat, dus blijf lezen terwijl we uitleggen welk ras dat is en andere interessante feiten bieden die u zullen helpen beter geïnformeerd te zijn.

3 kattenverdelers

Wat voor soort kat is professor Minerva McGonagall?

Professor Minerva McGonagall wordt in de boeken beschreven als iemand met een Animagus-vorm van een tabbykat. Een tabby is een soort vachtpatroon, geen specifiek ras. Andere veel voorkomende kattenvachtpatronen zijn effen, schildpad, calico, puntig en tweekleurig. In veel gevallen, wanneer er geen melding wordt gemaakt van een specifiek ras voor een tabby-kat, zijn ze een veel voorkomende binnenlandse korthaarkat, die geen gedocumenteerde geschiedenis heeft. Ze zijn over het algemeen het resultaat van vele generaties fokken met andere katten in dezelfde regio en zijn in wezen de “mutt” van de kattenwereld.

Een tabbykat die op de vensterbank zit
Afbeelding credit: Xseon, Shutterstock

Wat is het tabby-patroon?

Het tabby-patroon is een van de meest voorkomende vachtpatronen bij katten en je kunt het gemakkelijk herkennen door naar het gezicht van de kat te kijken: je zou een “M” op hun voorhoofd moeten zien. Het patroon kan in verschillende kleuren komen en er zijn verschillende soorten, waaronder het klassieke tabby-patroon met wervelende strepen aan de zijkanten van het lichaam en het makreel tabby-patroon met dunne parallelle lijnen. De gevlekte tabby heeft de strepen opgesplitst in kleine, duidelijke vlekken die kunnen variëren in grootte en vorm. Professor Minerva McGonagall blijkt een klassieke grijze tabby met zwarte strepen.

kattenpootverdeler

Andere katten in “Harry Potter”

Boeven

Crookshanks is een half-Kneazle, half-cat hybride van Hermelien Griffel. Hij speelt een belangrijke rol in het derde boek, “Harry Potter en de gevangene van Azkaban”, en helpt Harry en zijn vrienden de mysteries rond Sirius Black te ontrafelen. In de films wordt Crookshanks gespeeld door een Perzische kat met gembertabby.

Mevrouw Norris

Mevrouw Norris is de trouwe kattenmaatje van Argus Filch, de verzorger op Zweinstein, en ze patrouilleert vaak door de gangen naast Filch, als een extra stel ogen en oren. In de films speelde een reeks Maine Coon-katten de rol.

Een Tabby Maine Coon kat thuis
Afbeelding credit: Daniel Zopf, Unsplash

Interessante feiten

  • De kat die professor Minerva McGonagall speelde, rende weg tijdens het filmen, maar keerde gelukkig een paar dagen later terug.
  • In de films is te zien dat Crookshanks last heeft van een traanbuisoverloop, wat een veel voorkomend probleem is voor Perzische katten vanwege hun platte gezichten.
  • In de boeken wordt mevrouw Norris beschreven als krakkemikkig en klein, maar het Maine Coon-ras is een van de grootste katten, vaak met een gewicht van 25 pond of meer. Volgens rapporten moesten meerdere katten de rol van mevrouw Norris spelen, omdat ze vaak niet meewerkten of ongeïnteresseerd raakten tijdens het filmen.
  • Auteur J.K. Rowling onthulde dat haar echte kat het karakter van Crookshanks inspireerde. De kat was zeer intelligent en leek een speciaal vermogen te hebben om verdachte of onbetrouwbare personen te voelen en te herkennen.
  • Katten worden vaak geassocieerd met mysterie, onafhankelijkheid en intuïtie. In veel culturen zijn het symbolen van wijsheid en magie. Deze kwaliteiten resoneren met McGonagall’s karakter, die wijs en intuïtief is en buitengewone magische vermogens bezit.

3 kattenverdelers

Conclusie

Professor Minerva McGonagall is een tabby-kat, maar er wordt geen melding gemaakt van haar specifieke ras in de boeken of de films, hoewel ze waarschijnlijk een binnenlandse korthaar is. Tijdens het filmen rende de kat die professor McGonagall speelde weg en was een paar dagen vermist, maar gelukkig kwam ze terug zodat het filmen kon doorgaan. Verschillende andere grote katten hebben een rol gespeeld in de “Harry Potter” -films, waaronder Crookshanks, een gember tabby Perzische kat die het huisdier van Hermelien Griffel was, en mevrouw Norris, een Maine Coon.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pixnio