Hoe zorg ik ervoor dat mijn bange kitten mij vertrouwt? 10 effectieve tips

Een nieuw kitten in huis halen kan een spannende ervaring zijn. Het is echter niet ongebruikelijk dat kittens zich angstig voelen in een nieuwe omgeving. Als nieuwe eigenaar van een huisdier wilt u ervoor zorgen dat uw kitten zich veilig en comfortabel voelt in uw huis, en het kan verontrustend zijn als ze bang lijken. Als dit klinkt als uw situatie, blijf dan lezen, want we bieden een stapsgewijze handleiding om u te helpen uw bange kitten u te laten vertrouwen.

verdeler-catclaw1

De 10 effectieve tips om een bang kitten je te laten vertrouwen

1. Creëer een veilige en comfortabele omgeving

Voordat u uw kitten mee naar huis neemt, bereidt u het huis voor op zijn komst. Richt een kamer in speciaal voor uw kitten met alle benodigdheden, zoals voedsel, water, een kattenbak en een bed, en zonder gevaren die uw huisdier kunnen schaden, zoals draden, scherpe voorwerpen of giftige planten.

thematische pauze

2. Creëer een veilige plek

Een bang kitten heeft een veilige ruimte nodig om zich veilig en beschermd te voelen. Zorg er daarom voor dat ze toegang hebben tot een rustige en comfortabele slaapplek, zoals een gezellig bed of een doos met een zachte deken. Veel kittens gaan graag onder het bed, maar het kan moeilijk zijn om ze daar vandaan te halen als dat nodig is.

kitten opgerold in bed
Afbeelding credit: Arina Krasnikova, Pexels
thematische pauze

3. Zorg voor voldoende verstopplekken

Naast een speciale veilige slaapruimte, voelen katten zich comfortabeler wanneer ze verschillende schuilplaatsen in het hele huis kunnen gebruiken. Het toevoegen van een paar kattengrotten of zelfs dozen aan de omgeving kan een lange weg gaan om de kat zich veiliger te laten voelen.

thematische pauze

4. Toegang bieden tot voedsel en water

Kittens hebben een kleine maag en moeten de hele dag door vaak eten en drinken, dus u moet ze voortdurend voorzien van voedzaam voedsel en vers water en ervoor zorgen dat hun kommen altijd schoon zijn.

een kitten dat droogvoer eet uit een blauwe voerbak
Afbeelding credit: BestPhotoPlus, Shutterstock
thematische pauze

5. Laat uw kitten zijn omgeving verkennen

Kittens zijn van nature nieuwsgierige wezens en ze houden ervan om nieuwe dingen te verkennen. Daarom is het belangrijk om uw kitten zijn omgeving in zijn eigen tempo te laten verkennen om hem te helpen zich comfortabeler en veiliger te voelen. Laat ze hun nieuwe huis onderzoeken en een aantal dagen vertrouwd raken met hun omgeving.

thematische pauze

6. Laat ze naar je toe komen

Ga op de grond zitten en laat uw kitten naar u toe komen. Vermijd het kitten te snel te benaderen of plotselinge bewegingen te maken, omdat dit hem bang kan maken. Laat ze je in plaats daarvan op hun eigen voorwaarden benaderen.

kitten dat op de benen van zijn eigenaar klimt en schoenveters bijt
Image Credit: Impact Fotografie, Shutterstock
thematische pauze

7. Een routine instellen

Katten zijn op routine gebaseerde dieren en voelen zich comfortabeler als dingen van de ene dag op de andere hetzelfde blijven. Probeer ze op specifieke tijden te voeden en ermee te spelen, en na een paar dagen weet je kat wat hij kan verwachten en zal hij je waarschijnlijk meer gaan vertrouwen.

thematische pauze

8. Geef ze speelgoed

Kittens houden van spelen en speelgoed kan helpen hun geest te stimuleren en ze bezig te houden, zodat ze minder bang zijn. Speelgoed zoals ballen, knuffels en krabpalen zijn goedkoop en gemakkelijk te vinden in elke dierenwinkel, en je kunt zelfs speelgoed maken van schoenveters, verfrommeld papier en vele andere items.

Calico Kitten met Toy_Casey Elise Christopher_shutterstock
Afbeelding credit: Casey Elise Christopher, Shutterstock
thematische pauze

9. Breng tijd door met uw kitten

Tijd doorbrengen met uw kitten is cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen en het versterken van uw band, en het is een van de beste manieren om hem minder bang te maken. Maak tijd om met uw kitten te spelen en geef hem aandacht en genegenheid. Als het kitten bang is, kunt u gedurende deze tijd rustig zitten, zodat hij vertrouwd kan raken met u en uw geur. Kittens hebben echter een korte aandachtsspanne en kunnen snel overprikkeld raken, wat leidt tot angst en bezorgdheid, dus houd speelsessies kort en frequent en eindig altijd met een positieve noot.

thematische pauze

10. Praat op zachte toon

Praat zacht en rustgevend met uw kitten om hem te helpen zich veilig en geborgen te voelen. Veel mensen zingen ook graag voor hun katten, en een zacht lied kan hen helpen meer vertrouwd te raken met jou. Katten kunnen je toon snel oppikken en kunnen bKom schrikken als je begint te schreeuwen of te schreeuwen.

eigenaar die een kitten met de hand aait
Afbeelding credit: FamVeld, Shutterstock
thematische pauze

11. Toon positieve bekrachtiging

Positieve bekrachtiging is een effectieve manier om vertrouwen op te bouwen met uw kitten. Wanneer ze positief gedrag vertonen, zoals je benaderen of met speelgoed spelen, beloon ze dan met traktaties en lof. Dit zal uw kitten helpen positieve ervaringen te associëren met het feit dat hij bij u in de buurt is, waardoor hij minder bang en meer vertrouwen kan krijgen. Het straffen van uw kitten voor slecht gedrag kan contraproductief zijn en uw vertrouwen in hem schaden. Richt je in plaats daarvan op het belonen van positief gedrag en het ombuigen van negatief gedrag. Als uw kitten bijvoorbeeld aan het meubilair krabt, richt zijn aandacht dan op een krabpaal of een speeltje om hem te helpen leren wat wel en niet acceptabel gedrag is, zonder het vertrouwen dat u hebt opgebouwd te schaden.

thematische pauze

12. Heb geduld

Het vertrouwen van uw kitten winnen kost tijd en geduld. Het is belangrijk om te onthouden dat elk kitten anders is en dat sommige er langer over kunnen doen dan anderen om zich op hun gemak te voelen bij mensen. Wees dus geduldig met uw kitten en laat hem op zijn voorwaarden naar u toe komen. Dwing ze niet om iets te doen waar ze niet klaar voor zijn, omdat dit het vertrouwen dat je met hen hebt opgebouwd kan schaden. Na verloop van tijd zal uw kat zich meer op zijn gemak voelen en vaker op bezoek komen.

een meisje dat met kitten op de bank speelt
Afbeelding credit: ShineTerra, Shutterstock

3 kat face divider

Conclusie

Het kost tijd en geduld om uw bange kitten te helpen u te vertrouwen, maar met de juiste aanpak kunt u een sterke en liefdevolle band met hen opbouwen. Begin met het creëren van een veilige en comfortabele omgeving en laat ze hun omgeving verkennen en in hun eigen tempo naar je toe komen. Besteed tijd aan het spelen met uw kitten en gebruik positieve bekrachtiging om positief gedrag te belonen. Tot slot, wees geduldig, want het kan enkele dagen of zelfs weken duren voordat een nieuw kitten zich op zijn gemak voelt in een nieuwe omgeving en zijn eigenaar begint te vertrouwen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Tatyana Vyc, Shutterstock