Welk kattenras is Crookshanks uit Harry Potter? Film feiten

Crookshanks staat bekend als de huiskat van Hermelien Griffel, maar wat niet algemeen bekend is, is welk ras hij is. In de film wordt hij afgebeeld als een gember, of rode, tabby Perzische kat.

Hij is een raszuivere, wat betekent dat hij niet gemengd is met andere rassen. Hoewel, er kan worden gesteld dat vanwege de beschrijving van het boek, hij eigenlijk een gember Himalayan of Hansa Himalaya kat is. Het meest populaire antwoord is echter een Perzische kat.

kat face divider 2

Is Crookshanks eigenlijk Lily Potter’s Cat?

Veel theorieën maken dit zeer waarschijnlijk, maar het bronmateriaal heeft het nooit bevestigd. Het wordt geloofd vanwege een boodschap die Harry Potter vindt in Grimmauld Place in het boek Harry Potter en de Relieken van de Dood.

Dit bericht is van Lily Potter, de moeder van Harry Potter, aan Sirius Black. Ze bedankt Sirius voor een speelgoedbezemsteel die Sirius voor Harry heeft gekocht en vertelt kort dat hij hun kat bijna heeft gedood tijdens het spelen ermee. Harry dacht toen na over wat er van deze kat werd, of hij een nieuwe eigenaar vond of gewoon verhongerde, omdat hij daar geen mensen had om hem te voeden.

Wanneer Hermelien Griffel Crookshanks adopteert, wordt uitgelegd dat de kat er al heel lang is. Dit zou kunnen betekenen dat de kat van Lily Potter zijn weg vond naar de Magical Menagerie, waar de meeste heksen en tovenaars in de Harry Potter-wereld huisdieren adopteren.

Nu, hoewel het een leuke en leuke gedachte is dat deze Crookshanks van Lily Potter was, is er geen bevestiging van het bronmateriaal. Het is tenslotte maar een fantheorie.

Rode exotische Perzische kat zittend op papieren zak
Afbeelding credit: Sergey Nemirovsky, Shutterstock

Is Crookshanks een normale kat?

Het wordt zelfs bevestigd door de schrijver van Harry Potter dat Crookshanks in feite geen normale kat is. Hij is eigenlijk deel Kneazle, een slim, katachtig wezen dat bekend staat om zijn intelligentie en vermogen om verdachte en gevaarlijke individuen te detecteren.

Kneazles, hoewel zeer intelligent, kunnen gevaarlijk zijn vanwege hun af en toe agressieve aard. Ze staan er ook om bekend dat ze onafhankelijk zijn, dus het kan zeldzaam zijn om een heks of tovenaar leuk te vinden.

Echter, bewezen door Crookshanks, kunnen ze worden gekruist met katten, omdat het zeer vergelijkbare wezens zijn. Een Kneazle waarschijnlijk gefokt met een normale – waarschijnlijk Perzische – gemberkat. Crookshanks toont deze erfenis met zijn grote intellect en zijn vermogen om over het algemeen slechte individuen te detecteren.

Was Crookshanks bevriend met Sirius Black?

Geloof het of niet, maar Crookshanks hielp Sirius Black om bij Pettigrew te komen. Crookshanks kon onsmakelijke personages herkennen, wat betekende dat hij Pettigrew kon zien voor wie hij werkelijk was.

Vanwege het scherpzinnige intellect van de kat kwam hij er ook achter dat Sirius een animagus, geen echte hond. Boeven stalen ook Neville Longbottom’s lijst met wachtwoorden voor de slaapzalen om Sirius te helpen.

Dus ja, ze kenden elkaar en konden als vrienden worden beschouwd, hoewel ze meer als kennissen waren die samenwerkten om hetzelfde doel te bereiken.

Een Perzische kat die op een tafel bij het raam zit
Afbeelding credit: Sergey Nemirovsky, Shutterstock

3 kattenverdelers

Conclusie

Kortom, Crookshanks wordt in de films afgeschilderd als een Perzische kat van gember, maar maakt ook deel uit van Kneazle, wat betekent dat hij een verhoogd intellect heeft en een bepaald vermogen om gevaarlijke en verdachte personages te herkennen.

Crookshanks is een mild belangrijk nevenpersonage in Harry Potter, vooral in Harry Potter en de gevangene van Azkaban. Er zijn veel theorieën rond de kat, zoals het idee dat de kat vroeger het huisdier van Lily Potter was. Veel van deze theorieën zijn echter ontkracht of niet bevestigd, dus ze moeten niet volledig worden vertrouwd.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Zanna Pesnina, Shutterstock