Waarom slaapt mijn kat tussen mij en mijn man?

Als je een kattenliefhebber bent, zul je zeker de vreugde van een kattenknuffel kennen, maar je kunt soms de slaapgewoonten van je kat in twijfel trekken. Karton? Harde vensterbank?

Waarom kiezen katten de vreemdste plaatsen om te snoozen en negeren ze de luxe kattenmand? Nou, kattengedrag kan soms mysterieus zijn, maar dit slaapgedrag is gemakkelijker te verklaren. Kattenslaapkeuzes zijn bijna altijd egoïstisch: ze kiezen de warmste, veiligste, comfortabelste en knusste plek die ze kunnen vinden.

Snel overzicht

01

Katten zoeken van nature warme en gezellige slaapplekken op.

02

Slapen tussen jou en je partner biedt je kat warmte, comfort en een gevoel van veiligheid.

03

Als u uw bed niet met uw kat wilt delen, kunt u een aantal zachte en respectvolle manieren proberen om hem naar een comfortabel alternatief te verplaatsen.

Als je midden in de nacht wakker wordt met een spinnen en een harige aanwezigheid tussen jou en je partner, lees dan verder om meer te weten te komen over waarom je kat graag naast je slaapt.

Waarom slapen katten bij ons in de buurt, op ons of tussen ons in?

Er zijn tal van redenen waarom uw kat ervoor kan kiezen om op uw bed te slapen. Bedden met mensen erin zijn warm, veilig, hoog en vertrouwd – allemaal dingen waar katten van houden.

Lichaamswarmte

kat tussen paar

De lichaamstemperatuur van een kat daalt terwijl ze slapen, dus het is normaal dat ze iemand zoeken die warm is om mee te knuffelen.

De voorouders van onze huiskatten leefden in woestijngebieden en katten hebben van nature een hoge lichaamstemperatuur, ongeveer 100,5oF t/m 102,5oF (de lichaamstemperatuur van een mens is 97oF t/m 99oF). Het kost energie om deze warmte te behouden, daarom worden katten vaak gevonden op zoek naar warme plaatsen zoals een zonnige plek of een radiator.

Tijdens de slaap daalt de lichaamstemperatuur en daarom is het het natuurlijke instinct van een kat om een warme en gezellige slaapplek te zoeken. Levende wezens geven lichaamswarmte af, dus het is normaal dat een kat wat gezelschap zoekt om mee te knuffelen, of dat nu de katteneigenaar of een ander huisdier is. Een kat die tussen twee mensen slaapt, geniet van het dubbele van de warmte.

Lees ook: 11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

Gemak

Je bed heeft alles wat een kat zich maar kan wensen: warmte, zachte dekens en jij!

Katten houden van comfort, van zachte dekens tot een gezellige schoot knuffel. Hoewel ze zichzelf in verschillende vreemde slaaphoudingen kunnen wurmen, kiezen katten vaak een zacht en gewatteerd bed om in op te kruipen. Uw bed, compleet met twee knuffelgenoten en een matras, lakens, dekens of dekbed, is ideaal. Waarom zouden ze er niet voor kiezen?

Lees ook: Waarom krullen katten in ballen tijdens het slapen? Een dierenarts legt uit

Veiligheid

Als je kat ingeklemd tussen jou en je partner slaapt, is de kans groot dat hij zich veilig voelt.

Hoewel katten al lang gedomesticeerd zijn en nu vaak een luxe leven leiden, zijn hun overlevingsinstincten nog steeds sterk. Katten hebben er een hekel aan om zich blootgesteld, onzeker of bedreigd te voelen en ze zijn op hun kwetsbaarst tijdens het slapen. In een cocon tussen twee mensen is een gevoel van veiligheid voor katten, omdat ze aan alle kanten worden beschermd tegen mogelijke naderende bedreigingen.

Lees ook: Waarom slaapt mijn kat op mijn hoofd?

Geuren en geluiden

Katten houden ervan om zichzelf te omringen met bekende en geruststellende geuren, en je bed ruikt naar hun favoriete persoon – jij.

Katten houden van vertrouwdheid en de geuren, geluiden en bewegingen die jij en andere leden van het huishouden maken, zullen binnen hun repertoire van geaccepteerde zintuiglijke input vallen. Ze kunnen een andere kant van het bed kiezen als een van jullie een rusteloze en lichte slaper is, maar katten raken erg gewend aan hun gebruikelijke gewoonten.

Katten zijn bijzonder gevoelig voor geur en je vertrouwde geur zal kalmerend voor hen zijn. Katten gebruiken feromonen als chemische boodschappen om veiligheid en comfort aan te geven, en wanneer ze hun gezicht en lichaam tegen ons wrijven, bedekken ze ons met deze liefdevolle berichten.

Lees ook: Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

Obligatie

Niets voelt zo speciaal als een kat die jou kiest voor zijn favoriet.

Katten kunnen solitaire wezens zijn, maar ze zijn in staat om sterke sociale banden te vormen. Katten hebben vaak een sterkere band met een specifieke persoon in een huishouden dan met anderen, hoewel meerdere gehechtheden mogelijk zijn. Als er één persoon is die de meeste tijd met de kat doorbrengt- verzorging, voeding en speeltijd – kunnen ze deze als de dichtstbijzijnde gehechtheid kiezen.

Als je kat je volgtnd, heeft een kneed op je benen, zit spinnend op je schoot, komt draven om je te begroeten als je thuiskomt, en geeft je lange langzame knipperingen, je kunt er vrij zeker van zijn dat ze je aanbidden! Als je kat tussen jou en je man slaapt, probeert hij misschien gewoon zijn niveau van liefde voor jou te tonen en zijn plaats aan je zijde te laten gelden.

Lees ook: Hoe katten hun favoriete persoon kiezen?

Hoogte

Hoog op een bed liggen, omringd door hun vertrouwde menselijke familie, geeft katten een veilig en tevreden gevoel.

Katten houden ervan om hoog te zijn. Het geeft hen een uitstekend uitkijkpunt om hun territorium te onderzoeken en biedt een veilige haven voor roofdieren. Kattenbedden die op de grond worden geplaatst, krijgen daarom vaak korte verschrompeling, waarbij de ruggen van stoelen, de bovenkanten van boekenkasten of andere hoge oppervlakken de voorkeur hebben als rustplaats.

Een bed is vaak een uitstekende slaapruimte voor een kat, omdat het hen in staat stelt om boven de vloer te zijn en vaak goed gelegen is om de rest van de kamer te kunnen observeren. Het innemen van hun plek op het bed, tussen hun eigenaren, is een zeer natuurlijke plek voor een kat om te ontspannen.

Lees ook: Waarom liegen katten op ongemakkelijke dingen?

Gewoonte

Zodra katten favoriete snoozingplekken kiezen, houden ze zich er over het algemeen aan vast.

Voordat u te veel leest in de slaapgewoonten van uw kat, moet u er rekening mee houden dat het gewoon kan zijn dat katten routineuze wezens zijn en dat uw bed is waar ze gewend zijn te slapen. Katten komen vaak in zeer specifieke dagelijkse routines en doen elke dag hetzelfde, op dezelfde plaats, op hetzelfde tijdstip.

Dit is de reden waarom katten last kunnen hebben van stress en angst met slechts kleine veranderingen in hun omgeving. Als je kat altijd tussen je in slaapt, zal hij daar altijd slapen. Op jou, tussen jezelf, aan het voeteneinde van het bed of op je voeten – je krijgt het beeld. Als het eenmaal hun plek is, is het voorgoed van hen!

Lees ook: Waarom slapen katten zoveel

Wat te doen als u de slaapgewoonten van uw kat wilt veranderen

Het is mogelijk om je kat uit je bed te halen met een paar beproefde tactieken.

Het past misschien niet bij alle katteneigenaren om een harige katachtige tussen hen in te laten knuffelen. Een bed delen met een kat die midden in de nacht je been kan kneden, of luid miauwen in de vroege uren voor het ontbijt, is misschien niet je idee van een goede nachtrust.

Katten kunnen erg volhardend zijn, dus het veranderen van een gewoonte als deze kan tijd en geduld kosten. Hier zijn enkele tips om uw kat ’s nachts voorzichtig van uw bed te verwijderen:

  • Zoek een alternatief bed dat uw kat leuk vindt. Dit kan wat vallen en opstaan vergen, maar het is de moeite waard om wat tijd te besteden aan het vinden van een bed waar je kat echt van geniet als je hem weg wilt lokken van de jouwe.
  • Plaats een kledingstuk dat naar jou ruikt (of je partner, als ze sterker verbonden zijn met de kat, of jullie allebei) in het bed.
  • Plaats de kattenmand in de buurt van uw bed, verhoogd van de vloer en in de buurt van een veilige warmtebron.
  • Gebruik feromoonsprays en verwarmingspads om het nieuwe bed aantrekkelijker te maken voor katten. Laat nooit iets warms in de kattenmand liggen dat brandwonden kan veroorzaken.
  • Verwijder uw kat voorzichtig en plaats hem in zijn eigen bed als je kat tussen je in bed komt.
  • Herhaal indien nodig!

Dit proces kost wat tijd en veel geduld. Uw kat zal leren om weg te gaan van uw bed, vooral als zijn slaap constant wordt verstoord wanneer hij daar probeert te slapen. Straf je kat niet voor het herhalen van het gedrag, maar blijf kalm en consistent in je reactie.

Lees ook: 8 meest voorkomende slaaphoudingen van katten en wat ze echt betekenen

Laatste gedachten

Voor veel mensen is een warme, spinnende kat een perfect acceptabele beddelende metgezel.

Een kat die tussen jou en je partner slaapt, is zowel een compliment als een volkomen natuurlijk kattengedrag. Katten houden van warmte, veiligheid, een verhoogde ruimte en dicht bij degenen zijn met wie ze verbonden zijn en van houden, dus tussen twee familieleden zijn is perfect voor onze knuffelige katten.

Als je je bed niet wilt delen met een harige metgezel, dan zijn er enkele zachte en respectvolle manieren om ze naar een comfortabel alternatief te verplaatsen.

Lees ook: Waarom slaapt mijn kat op mij?

Veelgestelde vragen

Waarom slaapt mijn kat in het midden van mij en mijn partner?

Katten houden van een warme, gezellige, veilige plek om te slapen. Ze houden er ook van om in de buurt van hun vertrouwde, gebonden metgezellen te zijn, dus een kat die bij je slaapt, is een echt compliment.

Waarom slaapt mijn kat met mijn man en niet met mij?

Katten hebben vaak een sterkere band met één lid van het huishouden, om onbekende redenen. Ze kunnen attrac zijnted naar zijn vertrouwdheid, zijn warmte, een bepaalde geur, zijn slaaphouding, of vind hem gewoon comfortabel!

Waarom slapen katten met een bepaalde persoon?

Katten slapen graag ergens warm, veilig en met bekende geuren, geluiden en bewegingen. Als ze een sterke band met iemand hebben, zullen ze zich veilig en geborgen voelen in hun aanwezigheid en daarom ontspannen genoeg om een diepe slaap in te gaan.

Waarom is mijn kat geobsedeerd door mijn man?

Sommige katten vormen zeer sterke voorkeuren voor één persoon. Ze kunnen zich aangetrokken voelen tot hun specifieke geur of aanraking, of hoe comfortabel hun schoot is. Ze vormen vaak sterke banden met de persoon die hen voedt, verzorgt, speelt en tijd met hen doorbrengt.