Kunnen katten in bomen klimmen?

Kat op een boom

Een van mijn vroegste herinneringen is aan mijn prachtige kinderkat Teigetje die van de ene op de andere dag vermist raakte. Gelukkig werden zijn klagende kreten gehoord door buren en werd hij ontdekt dat hij vastzat aan een boom in het nabijgelegen bos. Nadat pogingen om hem naar beneden te lokken mislukten, redde onze geweldige lokale brandweer de dag en redde hem!

Snel overzicht

01

Hoewel de klauwen van katten hen uitstekend maken in het beklimmen van bomen, zijn ze niet in staat om met het hoofd terug naar beneden te klimmen.

02

De meeste katten zullen na verloop van tijd een veilige route naar de grond vinden en je kunt proberen ze naar beneden te lokken met traktaties, speelgoed of zelfs een laserpointer.

03

Als je je kat niet uit een boom kunt krijgen, vraag dan om hulp van een ervaren dierenreddingsorganisatie of klimprofessional, in plaats van te proberen zelf in de boom te klimmen.

Gezien het feit dat katten zulke goede klimmers zijn, vraag je je misschien af waarom het relatief vaak voorkomt om berichten te horen dat ze niet in bomen kunnen klimmen en vast komen te zitten. In dit artikel zullen we bespreken waarom katten vast komen te zitten in bomen en wat u moet doen als het uw huisdier overkomt.

Waarom klimmen katten in bomen?

Schattige kat vast in een boom

Katten houden ervan om in bomen te klimmen, zodat ze hun omgeving kunnen onderzoeken en zich bewust kunnen blijven van binnenkomende bedreigingen.

Katten hebben een instinctieve verlangen om hoog te zijn, omdat hoge locaties veilige rustplaatsen bieden en ook geweldige uitkijkpunten zijn om hun omgeving te onderzoeken op gevaar en jachtmogelijkheden.

Katten kunnen bomen ontvluchten om te ontsnappen aan bedreigingen zoals grotere roofdieren of kunnen hoog in de boomtoppen terechtkomen na het achtervolgen van prooien. Sommige katten lijken het leuk te vinden om in bomen te klimmen om hun nieuwsgierige aard te bevredigen en hun omgeving te verkennen.

Lees ook: Waarom klimt mijn kat als een boom in mij?

Zijn katten goede klimmers?

krabpaal met harnas

Katten zijn uitstekend in het klimmen in bomen, maar het kan lastig voor ze zijn om weer naar beneden te komen.

Leden van de kattenfamilie zijn goed aangepast voor het klimmen in bomen – hun uitschuifbare klauwen stellen hen in staat om zich vast te grijpen aan de boomstam terwijl hun krachtige achterpoten hen omhoog duwen. Hoewel veel soorten grote wilde katten zoals leeuwen en tijgers zelden in bomen klimmen, brengen sommige kleinere wilde kattensoorten het grootste deel van hun tijd door in de boomtoppen.

De problemen voor boomklimmende katten kunnen beginnen wanneer ze naar beneden willen. Het is je misschien opgevallen dat je kat meestal van hoogte naar beneden springt in plaats van te klimmen. Katten zijn uitstekend in het landen op hun voeten, maar ze kunnen zichzelf pijn doen als ze van extreme hoogten springen.

In tegenstelling tot bepaalde dieren zoals eekhoorns (die je kat misschien in de eerste plaats de boom heeft opgejaagd), zijn de meeste katten niet in staat om bomen halsoverkop af te dalen. Katachtige klauwen zijn geweldig om in bomen te klimmen, maar ze worden geconfronteerd met de verkeerde manier om met het hoofd naar beneden te gaan, wat betekent dat de kat zichzelf niet kan stabiliseren. Bijgevolg moeten katten naar achteren springen of klauteren over de boomstam.

Lees ook: 5 eenvoudige tips om katten van counters te houden

Kunnen katten in bomen klimmen?

  tabby kat klimt in boom

Hoewel een paar wilde kattensoorten zich hebben aangepast om zowel op als neer bomen te klimmen, moeten huiskatten achteruit afdalen.

Interessant is dat er slechts drie soorten boombewonende wilde katten zijn die speciale aanpassingen hebben waardoor ze bomen halsoverkop kunnen laten afdalen: Margays, gemarmerde kattenen nevelpanters. Deze katten hebben enkelgewrichten op hun achterpoten die tot 180 graden kunnen draaien, evenals andere aanpassingen zoals grote voetzolen, waarmee ze gemakkelijk door hun boomtopomgevingen kunnen navigeren.

Lees ook: 7 overeenkomsten tussen gedomesticeerde katten en grote katten

Waarom komen katten vast te zitten in bomen?

Bengaalse kat

Soms komen katten vast te zitten in bomen omdat ze niet weten hoe ze weer naar beneden moeten komen, maar andere keren zijn ze gewoon bang om terug naar de grond te gaan.

Het achtervolgen van prooien, vluchten voor gevaren zoals honden of zich laten meeslepen door het verkennen kan er allemaal toe leiden dat een kat te hoog in een boom staat om naar beneden te springen zonder letsel te riskeren. Niet alle katten lijken zich te realiseren dat ze bomen naar achteren moeten afdalen als ze te hoog zijn om veilig naar beneden te springen, dus sommigen van hen komen vast te zitten.

Soms lijken katten vast te zitten terwijl ze eigenlijk gewoon bang zijn dat er nog steeds gevaar aanwezig is, waardoor het voor hen de meest aantrekkelijke optie is om in de boom te blijven.

Katten die zijn gedeclameerd zijn meestal binnen gehouden, maar als ze ontsnappen en in een boom klimmen, is de kans bijzonder groot dat zeo vast komen te zitten. Ondanks hun gebrek aan klauwen om te helpen, zijn ze meestal in staat om in bomen te klimmen, maar zijn ze niet in staat om ze naar achteren af te dalen.

Gedeclameerde katten zijn waarschijnlijk ook doodsbang als ze niet gewend zijn om buiten te zijn, en kunnen besluiten dat het veiliger is om hoog in een boom te blijven. Declameren is verminking, en dit is een andere reden waarom het nooit wordt aanbevolen voor onze katachtige metgezellen.

Lees ook: 6 katvriendelijke alternatieven voor declawing

Hoe weet ik of mijn kat vastzit in een boom?

gember kitten sluipt op prooi op een boom

Katten kunnen misschien niet terug naar beneden in een boom komen als ze vocaliseren of mislukte pogingen doen om af te dalen.

Katten zullen prima zijn zonder voedsel en water gedurende enkele uren, maar als ze te lang vastzitten aan een boom, zullen ze hongerig, uitgedroogd en uitgeput raken. De volgende zijn tekenen dat uw kat vastzit in een boom, in plaats van er uit vrije wil te zijn:

  • Ze hebben enkele uren of ’s nachts in de boom gezeten.
  • Ze vertonen duidelijke tekenen van nood, zoals miauwen, joggen en pacing.
  • Ze blijven proberen naar beneden te springen, maar stoppen op het laatste moment.

Lees ook: Hoe je je kat uit je kerstboom houdt

Wat te doen als uw kat vast komt te zitten in een boom

nieuwsgierig kitten krab klimmen boom

Wanneer je je kat uit een boom probeert te lokken, blijf dan kalm en probeer een paar verschillende tactieken.

Ten eerste, geen paniek! Katten zijn uitstekende klimmers en het zou zeer zeldzaam zijn dat ze uit een boom vallen. Als je bezorgd en gestrest overkomt, kan het je kat nog angstiger maken om uit de boom te komen. De meeste katten zullen er uiteindelijk achter komen hoe ze naar beneden kunnen komen, dus geef ze gewoon wat tijd en ruimte.

Kijk goed rond in het gebied om te zien of er iets is dat uw kat bang kan maken en voorkomt dat hij naar beneden komt. Het verwijderen van wat ze als een bedreiging ervaren, of wachten tot alles stil en donker is geworden, kan alles zijn wat nodig is voor uw kat om de moed te verzamelen om zelf af te dalen.

Roep je kat met een kalme, rustgevende stem om hem terug naar de grond te brengen. Je kunt wat dekens, kussens of een matras op de grond onder de boom leggen om een zachte landing te bieden waar je kat op kan springen. Probeer ze te verleiden met hun favoriete lekkernijen, of wat verleidelijk voedsel dat ze van een afstand als een tonijn kunnen ruiken. Een andere optie is om ze langs een veilig pad door de boom te leiden met behulp van een speeltje (als je kunt bereiken) of een laserpointer.

Sommige mensen stellen voor om een kattenmand te hijsen (met een touw over een tak) met wat verleidelijke lekkernijen of kattenvoer erin om de gestrande kat aan te moedigen en vervolgens de reismand op de grond te laten zakken. Deze methode moet worden vermeden omdat het letsel voor de kat riskeert als de doos kantelt of ze vallen in een poging om in de onstabiele drager te komen.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Kan ik omhoog klimmen om mijn kat uit een boom te redden?

Man redt een kat die vastzit in boom

In sommige situaties kunt u misschien een ladder beklimmen om uw kat op te halen, maar wees uiterst voorzichtig zodat u uzelf of uw kat niet verwondt.

Als de bovenstaande methoden om uw kat uit de boom te halen mislukken, kan het verleidelijk zijn om een stevige ladder te kopen en omhoog te klimmen om ze zelf te redden, maar dit is potentieel gevaarlijk voor zowel u als uw kat en moet idealiter aan professionals worden overgelaten. Klim alleen op een ladder als je fysiek in staat bent, de juiste uitrusting hebt en iemand hebt om je te helpen.

Houd er rekening mee dat je kat bang kan zijn en zich nog verder in de boom kan terugtrekken, vooral als een vreemdeling naar hem toe klimt. Het is verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van lange mouwen en handschoenen voor het geval de kat in paniek raakt en je krabt. Neem een reismand mee de ladder op en probeer je kat erin vast te zetten voordat je naar beneden klimt, om te voorkomen dat ze in je armen worstelen en ertoe leiden dat een van jullie valt.

Ondanks traditionele scènes in films van de brandweer die zich haast om ongelukkige katten uit bomen te redden, zijn de meeste brandweerkorpsen tegenwoordig niet in staat om in deze situatie te helpen omdat ze overbelast zijn en beschikbaar moeten zijn voor menselijke noodsituaties.

Het bellen van uw lokale dierenasiel of reddingsorganisatie voor hulp is een veiligere optie voor u en uw huisdier, omdat ze directe ervaring moeten hebben met het redden van katten uit bomen, of u kunnen adviseren over iemand in de buurt om te bellen. Catinatreerescue.com heeft een wereldwijde directory van klimmers (zoals boomchirurgen) die u kunt contacteren voor hulp als uw kat vastzit in een boom.

Lees ook: Herinneren katten zich dat ze in de steek zijn gelaten?

Laatste gedachten

rode kat slapend op pruimenboomstam

Katten zijn atletische, behendige wezens die bedreven zijn in het beklimmen van bomen dankzij hun gebogen klauwen en sterke achterpoten. Hoewel sommige wilde katten zich hebben aangepast om met het hoofd in bomen te kunnen klimmen, zijn huiskatten niet in staat om dit te doen en moeten ze bomen achteruit afdalen of op de grond springen. Als opwinding, het achtervolgen van een prooi of het vluchten voor gevaar ervoor hebben gezorgd dat een kat per ongeluk te hoog in een boom klimt, kunnen ze vast komen te zitten en niet in staat zijn om weer naar beneden te komen.

De meeste katten zullen na verloop van tijd een veilige route naar de grond vinden, dus het is belangrijk om niet in paniek te raken als uw kat vast lijkt te zitten. Traktaties, speelgoed of zelfs een laserpointer kunnen worden gebruikt om te proberen ze in veiligheid te brengen. Als dit niet succesvol is, roep dan om hulp van een ervaren dierenreddingsorganisatie of klimprofessional, in plaats van te proberen zelf in de boom te klimmen en uw kat te redden.

Lees ook: Moet ik mijn kat buiten laten?

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mijn kat in bomen klimt en vast komt te zitten?

Je beste gok om je kat uit kattenkwaad te houden, is om ze binnen te houden waar de enige boom die ze zouden moeten tegenkomen je kerstboom is! Binnenkatten worden ook beschermd tegen gevechten met andere katten en betrokken zijn bij verkeersongevallen. Een andere optie is om hun toegang tot hoge bomen te beperken door een veilig kattenbestendig buitenverblijf te bouwen. U kunt een krabpaal kopen om uw kat in staat te stellen zijn natuurlijke klimgedrag veilig binnenshuis uit te oefenen.

Als uw kat naar buiten gaat, zorg er dan voor dat hij een snelsluitingshalsband draagt (of beschouw hem als kraagloos) zodat hij tijdens het klimmen niet op een tak wordt betrapt.

Kunnen katten met hun hoofd in bomen klimmen?

Hoewel er een paar wilde katten zijn, zoals de nevelpanter, met bijzonder flexibele achterste ledematengewrichten waarmee ze halsoverkop in bomen kunnen klimmen, kunnen huiskatten dit niet doen en moeten ze naar beneden springen of achteruit afdalen.

Wat moet ik doen als mijn kat vastzit in een boom?

Ten eerste, raak niet in paniek. Katten zijn geweldige klimmers en het is zeer onwaarschijnlijk dat ze uit een boom vallen. Zoek naar tekenen zoals joggen of miauwen om te bevestigen dat je kat zeker vastzit, en niet alleen verkennen of rusten. Probeer je kat te verleiden met zachte aanmoediging, lekker eten of een speeltje, en overweeg een matras of kussens onder de boom te leggen om een zachte landing te bieden, zodat ze zich zelfverzekerder voelen om naar beneden te springen.

Als dit niet werkt, neem dan contact op met uw lokale dierenreddingsorganisatie of iemand met de juiste uitrusting en klimervaring zoals een boomchirurg, om u te helpen uw huisdier te redden (in plaats van uw veiligheid te riskeren door zelf in de boom te klimmen).

Bronnen weergeven