Hoe een teek van een kat te verwijderen: 6 bewezen stappen

hoe een teek van een kat te verwijderen

Als je kat naar buiten gaat, bestaat de kans dat hij gebeten wordt door een teek. Je hebt ze misschien al eerder bij je kat opgemerkt. Tekenbeten komen vooral vaak voor als ze van de lente tot de herfst door bosgebieden of gebieden met lang gras gaan.

Omdat ze verschillende ziekten kunnen overbrengen, kunnen teken ervoor zorgen dat onze katten zich onwel voelen, wat symptomen veroorzaakt zoals lethargie, koorts, ongemak en pijn. Ze kunnen ook ziekten verspreiden naar mensen, bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Het is belangrijk om een teek te verwijderen zodra u deze bij uw kat ziet, omdat door teken overgedragen ziekten zich binnen 24 uur van de teek kunnen verspreiden. Het verwijderen van een teek is niet zo eenvoudig als je zou denken, en er zijn een paar tips om in gedachten te houden voordat je dit doet.

Snel overzicht

01

Door teken overgedragen ziekten kunnen zich binnen 24 uur na een tekenbeet naar uw kat verspreiden, dus het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

02

U kunt een gewoon pincet of een speciaal hulpmiddel voor het verwijderen van teken gebruiken om de teek uit de huid van uw kat te halen.

03

Katteneigenaren kunnen thuis met succes een teek verwijderen, maar als u zich ongemakkelijk voelt, kunt u uw kat ook naar een dierenarts brengen.

Lees ook: Vlooien- en tekenmedicatievergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Een teek op uw kat identificeren

kat met een teek

Zie je de teek boven dit kattenoog? Hier leest u hoe u teken op uw kat kunt identificeren.

Zorg er allereerst voor dat het zeker een vinkje is voordat je het probeert te verwijderen. Teken verschijnen als kleine, ronde, goed bevestigde knobbels op de huid van uw kat. Er zijn meer dan 900 soorten teken in de wereld, dus ze kunnen een beetje variëren in kleur en grootte. Over het algemeen zijn ze in eerste instantie klein en worden ze groter naarmate ze langer aan je kat gehecht zijn. Dit komt omdat ze zich voeden met het bloed van je kat!

Teken kunnen erg lijken op een kleine knobbel of bult op de huid van uw kat of zelfs een tepel op de buikstreek. Het is erg belangrijk dat we teken goed kunnen identificeren voordat we ze verwijderen om te voorkomen dat we schade toebrengen aan onze katten. Om een teek te identificeren, is het de kunst om te zoeken naar een paar functies die ze hebben. Het belangrijkste om op te letten zijn tekenpoten. Volwassen teken hebben acht poten, die je misschien aan weerszijden van de knobbel kunt zien. Als je goed kijkt, zie je misschien ook een kop op de teek die zich aan de huid hecht (door bijten).

Als u geen hoofd of benen kunt zien en u weet het niet zeker, kunt u het beste uw dierenarts bezoeken. Als het geen teek is en u probeert het te verwijderen, kunt u schade aan de huid veroorzaken, waaronder bloedingen en pijn voor uw kat. Het is beter om veilig te zijn als je het niet zeker weet.

Lees ook: Huidknobbels bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Hoe het vinkje te verwijderen: stap voor stap

Zodra je hebt bevestigd dat de knobbel een teek is, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen om te voorkomen dat ziekten worden overgedragen. Je kunt de teek zelf verwijderen als je je daar prettig bij voelt. Zo niet, bezoek dan uw dierenarts en laat ze het doen.

Als u de teek zelf thuis verwijdert, hebben we een stapsgewijze handleiding die ervoor zorgt dat u dit veilig en efficiënt doet.

Stap 1: Trek handschoenen aan

Persoon die een kat hanteert terwijl hij roze beschermende handschoenen draagt

Voordat u een teek uit het lichaam van uw kat verwijdert, trekt u handschoenen aan om ervoor te zorgen dat u veilig blijft.

Draag handschoenen; ten eerste, voordat u begint met het verwijderen van de teek, trekt u een paar wegwerphandschoenen aan. Teken kunnen zich verspreiden naar mensen, dus je moet voorzichtig zijn bij het verwijderen ervan.

Stap 2: Verzamel uw tools

Hulpmiddelen voor het verwijderen van teken

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om u te helpen teken uit het lichaam van uw kat te halen. Een gewoon pincet is voldoende, maar u kunt ook gespecialiseerde hulpmiddelen voor het verwijderen van teken gebruiken.

Maak uw apparatuur gereed; je hebt een pincet of tekenverwijderingstool nodig, een kom gevuld met wat ontsmettingsalcohol, antibiotische zalf of antisepticum als je het hebt, en iemand om je kat vast te houden.

Stap 3: Houd uw kat in bedwang

Een liggende kat inspecteren

Zorg ervoor dat u uw kat in bedwang houdt voordat u begint met het verwijderen van de teek.

Houd je kat in bedwang; laat iemand uw kat voorzichtig in bedwang houden, zodat u de teek veilig kunt verwijderen. Ze kunnen traktaties gebruiken om uw kat af te leiden en proberen de ervaring zo positief mogelijk te houden.

Stap 4: Verwijder voorzichtig het vinkje

Persoon die een teek uit de huid van de kat haalt met behulp van een pincet

Gebruik uw pincet of tekenverwijderingstool om de teek voorzichtig van de huid van uw kat te trekken.

Verwijder het vinkje; deel de vacht voorzichtig rond de teek, zodat je het kunt visualiseren. Als u een pincet gebruikt, pak de teek dan zo dicht mogelijk bij de huid van uw kat en gebruik een zachte opwaartse druk om de hele teek te verwijderen. Probeer niet in het lichaam van de teek te knijpen.

Als u een tekenverwijderingsgereedschap gebruikt, haakt u het gereedschap onder de teek en draait u het voorzichtig in één richting met lichte druk totdat de teek is verwijderd.

Stap 5: Druppel alcohol in en inspecteer

Een teek uit de huid halen

Zodra de teek is verwijderd, laat je hem in alcohol vallen om hem te doden en inspecteer je hem om er zeker van te zijn dat je het hele lichaam van de bug hebt geëxtraheerd.

Controleer de teek en gooi deze weg; laat de teek met alcohol in de kom vallen om hem te doden. Controleer of je de benen en het hoofd van de teek kunt zien, soms kan het hoofd van de teek vast komen te zitten in de huid. Als dit gebeurt, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies. Probeer de hele teek te verwijderen als je kunt.

Stap 6: Maak het gebied schoon

Wrijven over het hoofd van een kat om het schoon te maken

Reinig het gebied voorzichtig na het verwijderen van de teek. De huid kan rood en ontstoken lijken, maar u moet de dierenarts bellen als u extreme ontsteking of afscheiding ziet.

Maak het gebied schoon; wrijf wat antibiotische zalf of katveilig antisepticum op het gebied waar de teek was. De huid rond het bijtgebied kan een beetje rood en ontstoken lijken. Bel uw dierenarts als het gebied erg ontstoken is of ontlaadt.

Hoe teken op uw kat te voorkomen

Persoon die het hoofd van een kat inspecteert

Om teken bij uw kat te voorkomen, moet u ze binnen houden en een preventief product overwegen als ze worden blootgesteld aan teken.

Teken kunnen irritatie en gelokaliseerde pijn veroorzaken op de plaats waar ze bijten. Daarnaast kunnen ze door teken overgedragen ziekten verspreiden die ernstige problemen voor zowel u als uw kat kunnen veroorzaken. Ziekten kunnen zich snel verspreiden, sommige binnen 24 uur, dus het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Bij kittens of kwetsbare katten kunnen grote tekenlasten ernstige bloedarmoede en ziekte veroorzaken.

Controleer uw kat regelmatig op teken. Het is moeilijk om teken te spotten bij katten met lang haar of donkergekleurde vachten, dus het kan een tijdje duren om deze katten te controleren. Je kunt traktaties of lekker kattenvoer gebruiken om ze te laten wennen aan controle.

Het goede nieuws is dat er veel tekenpreventiemiddelen op de markt zijn. Deze voorkomen dat teken uw kat bijten en voorkomen dat infectieziekten zich verspreiden.

Tekenpreventiemiddelen zijn meestal in de vorm van een spot-on vlooienbehandeling die tekenbescherming omvat. Neem contact op met uw plaatselijke dierenkliniek over welke tekenpreventiemiddelen ze op voorraad hebben. Behandelingen kosten meestal tussen de $ 10-40, afhankelijk van hoe lang ze duren.

Lees ook: Kattenvlooien: identificatie, levenscyclus en behandeling

Conclusie

Persoon die met zijn dierenarts over zijn kat praat

Door kalm te blijven en een paar eenvoudige stappen te volgen, kunt u met succes teken van uw kat verwijderen.

Teken zijn gevaarlijke parasieten die zich aan uw kat kunnen hechten en ziekten kunnen overbrengen. Ze verschijnen vaak als een klein knobbeltje op de huid van uw kat en als u goed kijkt, ziet u misschien een hoofd en benen. U kunt de teek thuis verwijderen met onze eenvoudige stappen, maar als u zich daar niet prettig bij voelt of als uw kat onwel is, bezoek dan uw dierenkliniek.

Lees ook: Huidkanker bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je een teek op natuurlijke wijze van een kat?

De meest natuurlijke manier om een teek te verwijderen zonder chemicaliën te gebruiken, is door deze te verwijderen met een pincet of tekenverwijderingstool. Het moet worden verwijderd zodra u het opmerkt om de overdracht van ziekten op uw kat te voorkomen.

Moet ik een teek van mijn kat verwijderen?

Ja, als u zich op uw gemak voelt, moet u de teek verwijderen. Lees onze eenvoudige stappen om dit thuis te doen. Als u zich niet op uw gemak voelt, laat de teek dan verwijderen in uw dierenkliniek.

Wat gebeurt er als je een teek in een kat achterlaat?

Teken kunnen gelokaliseerde ontstekingen en infecties veroorzaken waar ze een kat bijten, maar ze kunnen ook veel door teken overgedragen ziekten verspreiden. Sommige van deze ziekten kunnen zich verspreiden naar mensen, bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

Hoe verwijdert vaseline teken van katten?

Vaseline werkt door de teek te verstikken wanneer deze wordt aangebracht. De tijd die nodig is om de teek te doden kan echter variëren, dus ik zou aanraden om de teek fysiek te verwijderen om de overdracht van ziekten te voorkomen, die binnen 24 uur kunnen optreden.