Lactulose voor katten: Overzicht, Dosering & Bijwerkingen

Kat die uit een blauwe kom eet

Lactulose is een vloeibaar medicijn dat het vaakst wordt gebruikt om constipatie bij katten te helpen beheersen. Veel voorkomende merknamen zijn Cephulac en Kristalose. In dit artikel leert u hoe lactulose werkt, situaties waarin het wordt gebruikt, mogelijke bijwerkingen en enkele veelgestelde vragen.

Snel overzicht: Lactulose voor katten

Medicatie Type:

Osmotisch laxeermiddel, ammoniak detoxicant

Formulier:

Vloeibare oplossing, kristallen voor drank

Recept vereist?:

Ja

Merknamen:

Generlac, Constulose, Enulose, Kristalose

Beschikbare doseringen:

Oplossing in 1g/1.5ml. Kristallen in pakjes van 10g en 20g.

Verloopbereik:

Lactulose moet bij kamertemperatuur worden bewaard en bevriezing moet worden vermeden. Lactulose-oplossingen kunnen neerslaan waar de kristallen uit de oplossing komen, dit betekent niet dat de oplossing slecht is en kan worden geremixt met voorzichtig opwarmen. Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking.

Over Lactulose voor katten

dierenarts die de gezondheid van katten onderzoekt

Lactulose is een medicijn dat meestal off-label wordt gegeven om constipatie bij katten te verlichten.

Lactulose is geclassificeerd als een niet-absorbeerbaar disaccharide osmotisch laxeermiddel. Het wordt ook beschouwd als een ammoniak detoxicant. Ammoniak is een bijproduct van eiwitafbraak in het lichaam.

Meestal is de lever in staat om overtollige ammoniak uit het lichaam te verwijderen, maar als er te veel wordt geproduceerd of als er een probleem is met het levermetabolisme, kan overtollige ammoniak in de bloedbaan tot nadelige effecten leiden. Als neurotoxine kan hyperammoniëmie leiden tot neurologische tekenen van ziekte.

Lactulose wordt gemetaboliseerd door normale florabacteriën in de dikke darm, wat helpt om de inhoud in de dikke darm te verzuren. Dit leidt er van nature toe dat ammoniak vanuit de bloedbaan naar de dikke darm migreert, waardoor overtollige ammoniak vervolgens in de ontlasting kan worden verdreven. Op deze manier kan lactulose worden gebruikt in medische gevallen waar te veel ammoniak wordt geproduceerd of als het niet goed uit het lichaam wordt verwijderd.

Lactulose werkt ook als een osmotisch laxeermiddel, wat betekent dat het water in de dikke darm trekt, waardoor uitwerpselen worden verzacht en het gemakkelijker wordt om te poepen. Het bereikt dit ook door te worden gemetaboliseerd door bacteriën in de dikke darm, wat leidt tot de productie van vrije vetzuurverbindingen die de osmotische druk in de darm verhogen.

Lees ook: Door dierenarts goedgekeurde kattenkrukkaart: de poep van uw kat decoderen

Wat doet lactulose voor katten?

kat slapen met zonlicht

Lactulose kan helpen om overtollige ammoniak uit het lichaam te verwijderen, waardoor het nuttig is voor katten met hepatische encefalopathie.

Het vermogen van lactulose om overtollige ammoniak uit het lichaam te verwijderen, wordt voornamelijk gebruikt in gevallen van hepatische encefalopathie. Hepatische encefalopathie is een algemene aandoening van de lever die verschillende oorzaken kan hebben. Deze kunnen een bloedvat omvatten dat een portosystemische shunt wordt genoemd en waarmee bloed het levermetabolisme kan omzeilen, plotseling acuut leverfalen en ernstige medicijngerelateerde effecten.

In alle oorzaken is er een probleem met de lever (lever) dat leidt tot overtollige ammoniak in de bloedbaan. Hepatische encefalopathie als gevolg van absorptie van ammoniak kan een verscheidenheid aan symptomen bij katten veroorzaken, waaronder lethargie, spijsverteringsziekten, gedragsveranderingen en neurologische symptomen zoals toevallen, hoofddrukgedrag en moeite met lopen.

Bij katten kan lactulose oraal worden toegediend om overtollige ammoniak uit het lichaam te verwijderen om de tekenen van hoge ammoniakniveaus te helpen voorkomen als hepatische encefalopathie aanwezig is. Omdat er veel oorzaken van hepatische encefalopathie en hyperammoniëmie kunnen zijn, is lactulose meestal niet het enige medicijn dat nodig is, maar is het een van de belangrijkste om de neurologische effecten van te veel ammoniak in het lichaam te voorkomen.

Veel vaker wordt lactulose gebruikt als laxeermiddel voor katten die constipatie ervaren.

Constipatie bij katten kan veel onderliggende oorzaken hebben, dus een andere behandeling om een onderliggende aandoening aan te pakken is ook belangrijk, maar lactulose kan helpen om water in de darm te trekken om de ontlasting te verzachten en ontlasting gemakkelijker te maken.

Voor katten met chronische constipatieproblemen, katten met een voorgeschiedenis van obstipatie (fecale blokkades) of katten met megacolon waarbij ontlasting niet goed door de dikke darm beweegt, kan lactulose regelmatig worden gegeven.

Hoewel het een goed laxeermiddel is, is het grootste nadeel van lactulose dat het vaak komt als een kleverige vloeistof die veel katten niet erg lekker vinden. De vloeistof moet rechtstreeks via de mond worden toegediend, wat soms een rommelige, kleverige strijd kan zijn. Het moet ook worden gegeven merts vaak een paar keer per dag in de meeste gevallen.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zich inspant om te poepen of te plassen

Bijwerkingen van lactulose voor katten

Kat die te veel scheten laat

Zoals de meeste medicijnen, lactulose komt met een aantal mogelijke bijwerkingen.

Enkele mogelijke bijwerkingen van lactulose zijn overmatig gas, winderigheid, opgezette maag en krampen. Omdat lactulose vrije vetzuren vormt van bacteriële fermentatie, wordt het ook als een prebioticum beschouwd. Dit proces kan ertoe leiden dat de bacteriën meer gas produceren door het medicijn te metaboliseren.

Gelukkig kan deze bijwerking pas in het begin worden gezien, over het algemeen afgenomen met de tijd.

De dosis lactulose moet worden afgestemd op de behoeften van de kat en de kwaliteit en consistentie van ontlasting. Grote hoeveelheden lactulose kunnen leiden tot diarree en resulterende uitdroging en elektrolytveranderingen.

Vanwege de mogelijkheid van elektrolytveranderingen moet lactulose zorgvuldig worden gebruikt bij elke kat met reeds bestaande elektrolytstoornissen.

Lactulose mag niet worden gebruikt in gevallen van darmobstructie, zoals bij katten met obstipatie. Obstipatie is waar een kat zo verstopt is dat de ontlasting eigenlijk een verstopping veroorzaakt. Als een stoelgang niet optreedt binnen 24 uur na het geven van lactulose, vooral als uw kat erg ongemakkelijk lijkt of een verminderde eetlust heeft, neem dan contact op met uw dierenarts voordat u doorgaat met het gebruik van lactulose of een ander laxeermiddel.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke bijwerkingen van lactulosegebruik, is het altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts, de ASPCA Dierengif controle centrum (1-888-426-4435)of Pet Poison Hulplijn (1-855-764-7661) onmiddellijk voor verder advies.

Lees ook: Vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Lactulose voor katten dosering

kat zittend in bed met deken

Lactulose is niet door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij huisdieren, dus het wordt extra-label gebruikt voor katten.

Lactulose is geen medicijn dat door de FDA is goedgekeurd voor gebruik bij huisdieren, en dus wordt al het gebruik beschouwd als extra-label bij katten. Met dosering en frequentie, omdat er zoveel variabiliteit is voor lactulose, is het belangrijk om bij uw dierenarts na te gaan wat de beste dosering en frequentie voor uw kat is, maar sommige richtlijnen zijn hier opgenomen met als doel overmatig gebruik te voorkomen.

De dosis voor lactulose voor hepatische encefalopathie is 1-3 milliliter per 10 kilogram (niet per enkele kilogram). Dit is belangrijk om te begrijpen, omdat de meeste katten geen dosis van meer dan 0,5 tot 1 ml per dosis nodig hebben. Veel grotere of te dikke katten in de buurt van 20lb hebben mogelijk hogere doses van 1-2ml nodig.

Frequentie kan variëren van elke 6-8 uur, afhankelijk van de situatie. In contact blijven met de dierenarts van uw kat is belangrijk om verbetering van gerelateerde tekenen van hepatische encefalopathie te melden om dosisaanpassingen te bepalen. De dosis voor hepatische encefalopathie moet anders niet worden aangepast, zodra een dosis wordt gevonden die niet leidt tot dunne ontlasting of diarree.

Lees ook: Wat te doen als je bloed in de ontlasting van je kat ziet?

Voor constipatie is de dosis voor de meeste katten 2-3 ml per kat, elke 8-12 uur. Voor constipatie kan de dosis worden aangepast afhankelijk van de kwaliteit, consistentie en frequentie van ontlasting.

Naast de vloeibare formulering van lactulose, kunnen lactulosekristallen ook worden gebruikt door ze toe te voegen aan het voedsel van een kat. Omdat de vloeibare lactulose direct via de mond moet worden gedoseerd en sommige katten zeer resistent zijn tegen een dosis met de vloeibare medicatie, kan deze doseringsstrategie effectiever zijn.

Voor de kristallen is de dosis ongeveer 1/4-1/2 theelepel per kat. Dit komt neer op ongeveer 1-2,5 ml per kat. Voor constipatie kan de dosis worden aangepast om de kwaliteit en consistentie van de ontlasting te verkrijgen die nodig is.

Lees ook: Beste kattenvoer voor constipatie

Conclusie

kat in kattenbak

Over het algemeen is lactulose meestal een veilig, effectief medicijn voor katten met constipatie of problemen die ammoniakophoping in de bloedbaan veroorzaken.

Lactulose is een zeer nuttig medicijn dat het meest wordt gebruikt voor katten die lijden aan constipatie. Het kan ook worden gebruikt om overtollige ammoniak uit het lichaam te verwijderen uit hepatische encefalopathie die optreedt bij bepaalde aandoeningen van de lever.

De vloeistof is plakkerig en rommelig en kan een uitdaging zijn om toe te dienen, maar de kristallen kunnen een levensvatbaar alternatief bieden. Lactulose is over het algemeen veilig te gebruiken, maar moet mogelijk worden aangepast om overmatig gas en diarree te voorkomen.

Lees ook: Neomycine voor katten: overzicht, dosering &bijwerkingen

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het lactulose om bij een kat te werken?

Dit kan afhangen van het gebruik voor lactulose. Voor hepatische encefalopathie waarbij het doel het verwijderen van overtollige ammoniak is, kan het 12-24 uur duren voordat het product de dikke darm bereikt en door bacteriën wordt gemetaboliseerd.

Evenzo voor constipatie, moet het ook de dikke darm bereiken om zijn osmotische laxerende eigenschappen te bieden. Over het algemeen moet voor constipatie binnen 12-24 uur een ontlasting worden gezien. Zo niet, dan kan de dosis worden verhoogd volgens de instructies van een dierenarts. Als een ontlasting nog steeds niet wordt gezien, en vooral als de eetlust afneemt of er braken aanwezig is, moet een kat zo snel mogelijk door een dierenarts worden onderzocht.

Wat doet Lactulose voor katten?

Lactulose werkt zowel als een ammoniakvanger, die helpt om ammoniak uit de bloedbaan en in de ontlasting te trekken voor verwijdering uit het lichaam, evenals een osmotisch laxeermiddel waar het helpt om water in de dikke darm te trekken om ontlasting te verzachten en het gemakkelijker te maken om te poepen.

Hoeveel lactulose moet je een kat geven?

De dosis is zeer variabel, afhankelijk van of de behandeling voor ammoniakverwijdering uit het lichaam of voor constipatie is. Over het algemeen hebben de meeste katten ongeveer 2 ml nodig die elke 8 uur wordt gegeven. Afhankelijk van het gewicht en de kwaliteit van de ontlasting die gewenst is, moet deze dosis mogelijk hoger zijn of vaker worden gegeven.

Bij elk medicijn is het het beste om de voorschrijvende dierenarts te raadplegen voor advies over het maken van doseringsaanpassingen.

Kan lactulose schadelijk zijn voor katten?

Indien te veel gegeven, kan lactulose leiden tot diarree, uitdroging en elektrolytafwijkingen. Dit is de reden waarom het moet worden aangepast voor de dosis die het meest effectief is voor de gewenste ontlastingskwaliteit. Lactulose mag ook niet worden gegeven in gevallen van ontlastingsblokkade (obstipatie) of andere darmobstructie bij katten. Als een kat niet binnen 12-24 uur na gebruik een ontlasting produceert, moet u contact opnemen met uw dierenarts voor advies of uw kat laten onderzoeken.