Waarom ruikt de poep van mijn kat zo slecht? Hoe te helpen

Persoon die een stinkende kattenbak schept met zijn kat

Poep stinkt, toch? Nou, niet altijd! Een volkomen normale kattenpoep (ja, er is zoiets!) is klein, compact en langwerpig, donkerbruin van kleur, stevig van textuur en heeft een milde geur. Volwassen katten moeten deze gevormde bewegingen meestal een of twee keer per dag doorgeven (kittens meer dan dit), met weinig moeite.

Als uw kat stinkende uitwerpselen passeert, kan dit te wijten zijn aan meerdere factoren, waaronder dieet, infectie, parasieten of medicijnen. Een stinkende poep of twee als uw kat anders goed lijkt, is niet echt een reden tot bezorgdheid, maar aanhoudende problemen of andere symptomen zoals een verandering in de consistentie of frequentie van poepen kunnen het onderzoeken waard zijn.

Snel overzicht

01

Als carnivoren hebben katten van nature stinkende poep, maar vooral sterke geuren of veranderingen in fecale geur kunnen wijzen op gezondheidsproblemen.

02

Vergeet niet dat de poep van je kat misschien niet het probleem is. Zorg ervoor dat je een geweldige kattenbak en kattenbakvulling gebruikt en maak deze elke dag schoon.

03

Als de poep van uw kat ongewoon stinkt, vooral als dit samenvalt met ziekteverschijnselen, raadpleeg dan een dierenarts.

Hier zijn enkele redenen waarom de kattenbak zo’n onaangename geur afgeeft.

1. Dieet

Katten eten

Het dieet van uw kat speelt een cruciale rol in hoeveel hun poep ruikt.

Katten zijn obligate carnivoren, afhankelijk van dierlijke eiwitten als een groot deel van hun dieet. Helaas kan dit eiwitrijke dieet ertoe leiden dat de ontlasting van uw kat erg stinkt!

Katten die veel jagen en hun dieet aanvullen met prooien zoals kleine vogels en knaagdieren hebben de neiging om meer stinkende poep te produceren. Katten hebben veel eiwitten nodig in hun dieet omdat ze qua voedingswaarde sterk afhankelijk zijn van eiwitten, maar helaas zorgt dit wel voor een aantal slechte geuren.

Uw kat kan echter andere voedingsproblemen hebben die leiden tot stinkende poep. De goedkopere commerciële kattenvoerdiëten die nu op grote schaal verkrijgbaar zijn, bevatten vaak ingrediënten van lagere kwaliteit als vulmiddel. Dit kan ertoe leiden dat de uitwerpselen van uw kat omvangrijker zijn met duidelijke slechte geuren.

Als de poep van uw kat varieert in hoe erg het ruikt, kunnen ze voedselintoleranties hebben voor een of meer ingrediënten, wat leidt tot intermitterende episodes van darmontsteking. Dit komt vaak voor bij katten die melk krijgen, omdat de meeste volwassen katten lactose niet kunnen verteren, maar katten kunnen ook voedselallergieën hebben voor andere ingrediënten zoals kip of rundvlees. Er kunnen andere symptomen zijn, zoals braken, maar sommige milde allergieën veroorzaken gewoon stinkende poep.

Lees ook: 9 beste kattenvoer voor stinkende poep

2. Een spijsverteringsstoornis

Kat zit bij dubbele kom feeder

Bijzonder stinkende poep kan ook worden veroorzaakt door spijsverteringsproblemen.

Als uw kat een probleem heeft met zijn maagdarmkanaal, kan er een reeks symptomen zijn, van braken en diarree tot vieze geuren van de onderkant. Maldigestie en malabsorptie zijn beide aandoeningen waarbij voedsel niet volledig wordt verteerd en daarom niet via de darmen in het bloed wordt opgenomen.

Hierdoor heeft de kat minder voedingsstoffen om te gebruiken en laat hij ook onverteerde vetten en zetmeel achter in zijn poep. Dit is dan een oorzaak van stinkende ontlasting, waarbij de resulterende stinkende uitwerpselen vaak in grote hoeveelheden worden geproduceerd, en van verschillende kleur en consistentie. Er kan gewichtsverlies, veranderingen in de eetlust en andere symptomen zijn naast de stinkende ontlasting.

Lees ook: Hoe maskeer je de kattengeur in je huis

3. Bacteriën

Persoon die goed kijkt naar een kat die lounget

Sommige bacteriële infecties kunnen ook stinkende poep veroorzaken.

Bacteriële infectie in het maagdarmkanaal kan een oorzaak zijn van stinkende ontlasting, vaak naast andere symptomen zoals braken, gas, diarree en gewichtsverlies. Bacteriën zoals E. Coli en Salmonella kan de schuld zijn, maar er zijn andere potentiële bacteriën die problemen kunnen veroorzaken.

Deze kunnen besmettelijk zijn voor andere huisdieren en voor mensen, dus als een infectie wordt vermoed, moeten rigoureuze hygiënemaatregelen worden genomen, evenals een reis naar de dierenarts.

Anaalklierinfecties kunnen ook de oorzaak zijn van slechte geuren aan de achterkant. De anaalklieren laten vaak los wanneer uw kat een beweging doorgeeft, en dus kan een vieze geur worden gekoppeld aan hun poep, zelfs als de oorsprong in de klieren ligt. Uw kat kan ook obsessief likken aan zijn achterkant als hij een anaalklierinfectie heeft.

Lees ook: Waarom zijn kattentongen ruw?

4. Parasieten

Kat drukt hoofd tegen de sokvoet van de persoon

Parasieten kunnen y makende poep van onze kat ruikt ongewoon slecht.

Verschillende darmparasieten, zoals Giardia (Coccidia) en Trichomonas kan ook ontstekingen en schade aan de darmen van uw kat veroorzaken. Symptomen van parasitaire infectie variëren en kunnen alleen stinkende poep zijn, maar er kunnen andere veranderingen in de ontlasting van uw kat zijn, zoals diarree of een verandering in kleur en consistentie. Deze organismen zijn ook besmettelijk voor huisdieren en mensen, dus hygiëne is van het grootste belang naast een controle bij de dierenarts.

Lees ook: Spijsverteringsstelsel van de kat: anatomie, ziekten, & Behandeling

5. Verteerd bloed

Kat in een nest-robot

Verteerd bloed kan de poep een ongewone geur geven.

Als u bloed in de ontlasting van uw kat ziet, maakt u zich waarschijnlijk zorgen en vraagt u advies aan een dierenarts. Verteerd bloed is echter niet altijd zo gemakkelijk te herkennen als je zou denken. Het wordt vaak veranderd door het spijsverteringsproces en is dus niet langer felrood, maar in plaats daarvan zeer donkerbruin of zelfs zwart.

Het kan de ontlasting plakkerig en teerachtig maken en kan ook een kenmerkende metaalachtige geur hebben. Als u denkt dat de poep van uw kat vreemd metaalachtig ruikt, of als de kleur en consistentie zijn veranderd, kan uw kat een gastro-intestinale bloeding hebben en wordt het aanbevolen om medisch advies voor hen in te winnen.

Lees ook: Mijn kat poept niet in kattenbak: is dit normaal?

6. Medicijnen en supplementen

Kat bijt in een vel pillen

Bepaalde medicijnen en supplementen kunnen ervoor zorgen dat de poep van uw kat erger ruikt.

Er zijn enkele kattenmedicijnen, waaronder dingen zoals vitaminesupplementen, die de geur van de ontlasting van uw kat kunnen veranderen. Het is ongebruikelijk dat deze de geur aanzienlijk verergeren, tenzij uw kat slecht reageert op de medicinale ingrediënten, maar het kan een duidelijke verandering veroorzaken. Als u niet zeker weet of dit de oorzaak is van de stinkende poep van uw kat, neem dan contact op met een dierenarts.

Lees ook: Door dierenarts goedgekeurde kattenkrukkaart: de poep van uw kat decoderen

7. De kattenbak

Kat die toezicht houdt op een persoon die de kattenbak schept

In sommige gevallen is de poep van je kat niet het probleem – het is de kattenbak!

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar als je een slechte geur opmerkt, controleer dan je kattenbakvulling en kattenbak. Na verloop van tijd kunnen restanten van toiletbezoek ingebakken raken in de kattenbak (vooral plastic) en vieze geuren produceren. Maak kattenbakken regelmatig schoon en gooi vuil strooisel hygiënisch weg.

Lees ook: De 6 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

8. Individualiteit

laagzijdige open kattenbak

Sommige katten hebben gewoon stinkende poep dan anderen.

In sommige gevallen kan je kat gewoon stinkende poep hebben! Echt stinkende uitwerpselen zijn altijd een reden tot bezorgdheid, vooral naast andere symptomen, maar sommige katten hebben gewoon meer neuskriebelende toiletgewoonten dan anderen. Mannelijke katten krijgen vaak de schuld van stinkende poep, maar de meisjes kunnen ook schuld hebben!

Wat moet ik doen tegen stinkende poep?

waarom plast mijn kat veel?

Als de poep van uw kat ongewoon stinkt, wilt u onderliggende gezondheidsproblemen uitsluiten.

Als uw kat een plotselinge verandering heeft in het produceren van stinkende poep, vooral als dit samengaat met andere signalen van een slechte gastro-intestinale gezondheid, zoals veranderingen in gewicht of eetlust, braken of diarree, vraag dan advies aan een dierenarts. Ze kunnen bloed- of fecale tests aanbevelen na onderzoek van uw kat.

Aan de andere kant, als de poep van uw huisdier net een beetje aan de zwierige kant is, kunt u proberen geleidelijk over te schakelen naar een dieet van hoge kwaliteit, om te zien of dit helpt. Eiwit is belangrijk voor katten, maar zeer hoge eiwitniveaus kunnen leiden tot stinkende poep, dus het vinden van een goede balans kan nodig zijn.

Diëten met veel vezels helpen de darmgezondheid te verbeteren. Er zijn ook supplementen, zoals probiotica, die kunnen helpen bij het stabiliseren van de normale micro-organismen die in de darm van uw kat leven, maar praat met een dierenarts voor advies voordat u begint met toevoegingen aan het dieet van uw kat.

Lees ook: Beste kattenbakvulling voor geurbestrijding: de complete gids voor het beëindigen van kattenbakgeur voorgoed

Laatste gedachten

Kat die in een kattenbak staat

Fecale geur is natuurlijk voor katten, maar een bijzonder sterke geur kan wijzen op problemen die u kunt aanpakken met de hulp van een dierenarts.

Carnivoren, zoals katten, hebben de neiging om stinkender poep te hebben dan herbivoren, vanwege de hoge niveaus van eiwitten. Fecale geuren mogen echter bij geen enkele soort openlijk vies zijn.

Als uw kat stinkende poep heeft, kan dit te wijten zijn aan zijn dieet of als hij voedselintoleranties heeft, of een medisch probleem met het spijsverteringskanaal, zoals bacteriële of parasitaire infectie. Als uw kat s heeftmelly poep, of hun uitwerpselen zijn veranderd in grootte, hoeveelheid, frequentie, kleur of textuur, vraag dan advies aan een dierenarts.

Lees ook: 6 heerlijke zelfgemaakte recepten voor kattenvoer (dierenarts goedgekeurd)

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de poep van mijn kat minder laten stinken?

Als uw kat zeer stinkende poep heeft, is het de moeite waard om spijsverteringsstoornissen, voedselallergieën, bacteriële en parasitaire infecties uit te sluiten. Anders, probeer je kat te veranderen in een dieet met hoogwaardige, verteerbare eiwitten.

Waarom ruikt de poep van sommige katten slechter dan andere?

Katten die veel jagen, of die een dieet van lagere kwaliteit volgen, hebben vaak stinkende poep. Katten met zeer stinkende bewegingen kunnen last hebben van een probleem met hun spijsverteringsstelsel, voedselallergieën of een infectie.

Waarom ruikt de poep van mijn kater zo erg?

Kattenpoep heeft de neiging om te stinken omdat er carnivoren zijn. Zeer stinkende poep kan worden veroorzaakt door een ongeschikt dieet, voedselintoleranties, spijsverteringsproblemen of infecties.

Waarom stinken de poep en plas van mijn kat zo erg?

Katten zijn carnivoren en de hoge niveaus van voedingseiwitten kunnen hun toilet behoorlijk stinken. Stinkende poep kan het gevolg zijn van een slecht dieet, voedselintoleranties, spijsverteringsproblemen of infecties.