10 manieren om mieren uit de buurt van kattenvoer te houden

Met meer dan 12.000 soorten mieren wereldwijd, hun onderscheiding als de langstlevende insectensoort en het feit dat ze op elk continent behalve Antarctica bestaan … nou ja, er zijn veel mieren in de buurt. En elk van hen lijkt het voedsel van uw huisdier te willen eten.

Snel overzicht

01

Mieren zijn uitstekend in het vinden van voedselbronnen en het leggen van geursporen om andere leden van de kolonie aan te trekken.

02

Methoden om mieren af te weren omvatten het beperken van de toegang tot voedsel en het voorkomen dat mieren de voedselbak bereiken.

03

Insecticiden zijn een optie, maar grote zorg moet worden genomen vanwege het potentieel voor schade aan huisdieren.

Als je een mierenplaag hebt, ben je niet de enige. Maar voordat u contact opneemt met ongediertebestrijding om de aanstootgevende mierenkolonie te zoeken, kunt u enkele doe-het-zelf huismiddeltjes proberen. Bekijk onze top 10-methoden, waaronder een gracht voor dierenvoeding, citroensap, vaseline en pepermuntolie. We hebben de beste natuurlijke manieren verzameld om deze vervelende beestjes rechtstreeks terug te sturen naar hun mierenhopen.

Hoe zich te ontdoen van mieren

Het is belangrijk om mieren uit het voedsel van je kat te houden, zodat deze insecten het niet overnemen.

Sommige mierenbestrijdingsmaatregelen richten zich op het fysiek niet beschikbaar houden van het voedsel voor de mieren, en andere omvatten het afweren van het ongedierte. Lees verder voor onze top 10 methoden om een mierenprobleem te bestrijden:

#1 Sluit voedsel weg

Automatische voedseldispensers houden voedsel afgesloten totdat de maaltijd van uw kat wordt geserveerd.

Mieren zijn zeer bedreven in het vinden van voedsel, en een van de beste verdedigingen tegen deze slimme wezens is om voedsel voor huisdieren volledig ontoegankelijk te houden. Het gebruik van verzegelde, luchtdichte containers voorkomt ongewenste indringers en heeft als bijkomend voordeel dat het voedsel van uw kat langer vers blijft.

Menselijk voedsel moet ook worden opgesloten, in plaats van op aanrechtbladen te worden achtergelaten als een aantrekkelijke voedselbron die mieren zal verleiden om rond te blijven.

Lees ook: De 7 beste automatische kattenvoeders

#2 Houd het schoon

Ruim kruimels en gemorst voedsel snel op om te voorkomen dat mieren naar het gebied worden aangetrokken.

Uw kat heeft natuurlijk nodig dat zijn voerbakken worden gevuld en indien nodig worden aangevuld, maar het regelmatig schoonmaken van voedselgebieden kan de geur en lokroep van voedsel verminderen. Zuig kruimels regelmatig op en til kommen na gebruik op om meteen te wassen. Houd de vloer van de voederruimte regelmatig schoon als afschrikmiddel.

Lees ook: Beste stofzuigers voor kattenbakvulling

#3 Toegang beperken

Pak de kom van je kat op zodra ze klaar zijn met eten, zodat mieren zich niet aangetrokken voelen tot voedselresten.

Als er geen voedselbron is, komen de mieren niet. Als uw huisdier vaste maaltijden heeft ingesteld en zijn voedsel eet wanneer het voor hem wordt neergezet, overweeg dan om de kommen weer omhoog te nemen zodra ze hebben gegeten. Sommige huisdieren zullen zich goed aanpassen aan een consistente voedertijd, maar dit zal niet zo goed werken als je een kat hebt die graag de hele dag door naar zijn voedsel graast.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

#4 De locatie van het eten wijzigen

Het verplaatsen van je kommen naar een andere locatie kan mieren lang genoeg verwarren om ze te verzenden.

Mieren hebben complexe communicatiesystemen en gebruiken een feromoonspoor om andere mieren naar voedsel te leiden dat ze vinden. Ze hebben de neiging om ingestelde bewegingen te herhalen, waarbij ze dezelfde toegangspunten en routes herhaaldelijk gebruiken door geursporen te volgen. Het veranderen van de locatie van het voedsel van uw kat kan enige tijdelijke verlichting bieden terwijl u werkt aan het voorkomen van toegang of het aanpakken van de bron van het probleem bij het mierenhol zelf.

Als wijzigingen in de locatie of timing van de beschikbare voedselbakken moeilijk of niet geschikt zijn voor uw huis en gezin, voorkomen deze volgende methoden dat de mieren toegang krijgen tot de kom.

Lees ook: 5 redenen waarom puzzelvoeders goed zijn voor katten

#5 Plakband gebruiken

Dubbelzijdige tape rond de bodem en zijkanten van de kom kan mieren vangen, net als flypaper.

Het gebruik van dubbelzijdige tape aan de buitenkant van de kattenbakken voorkomt dat mieren omhoog en in de afwas klimmen. Het is de moeite waard erop te wijzen dat deze methode niet alleen een mierenafweermiddel is, het kan ook mieren doden omdat ze snel aan de tape kleven en vast komen te zitten. Probeer bij het gebruik van tape het laag bij de grond te houden, zodat de snorharen van uw kat niet verstrikt raken in de plakkerigheid.

#6 Vaseline

Vaseline kan fungeren als een fysieke barrière, waardoor mieren niet in de kom kunnen klimmen.

Vaseline, zoals vaseline, verspreid over de rand van de kom, kan ook effectieve mierenbestrijding uitoefenen. De mieren kunnen dit niet oversteken gladde barrière om de inhoud van de kom te bereiken.

#7 Plaats een slotgracht rond de kom

Het plaatsen van kommen op een ondiepe schaal en het vullen van de bak met water kan mieren buiten houden.

Mieren kunnen niet zwemmen, waardoor water een zeer effectieve barrière is. Plaats de voerbak in een grotere kom, bak of container, waarin je een paar centimeter water kunt doen (niet genoeg om in het voer van de kat te komen). De mieren zullen het water niet kunnen oversteken, maar uw kat kan de kom nog steeds gemakkelijk bereiken.

Het kan uw huisdier een paar pogingen kosten om zich aan te passen aan deze vreemde nieuwe look van hun kom, maar de meesten zullen hun nieuwe drijvende voerschaal in hun pas nemen!

#8 Ring-Fence De Food Bowl

Sommige kattenveilige stoffen stoten mieren af als je ze rond de voerbak strooit.

Er zijn verschillende stoffen die mieren niet kunnen of willen kruisen. Het gebruik van deze rond het voedsel zal onaangenaam zijn voor mieren en hopelijk voldoende zijn om ze zich terug te trekken en een gemakkelijkere voedselbron te zoeken. Opties om rond de voerbak te verspreiden zijn krijt, zuiveringszout, gemalen kaneel, koffiedik of as.

Een andere vergelijkbare truc is om citroensap en witte azijn in een spuitfles te mengen en rond het voedingsgebied te spuiten.

De laag moet dik genoeg zijn om een goed afweermiddel te zijn, omdat mieren hardnekkige wezens kunnen zijn. Opgemerkt moet worden dat deze stoffen niet giftig of afstotend mogen zijn voor katten. Opties zoals cayennepeper en zwarte peper kunnen effectief zijn tegen mieren, maar kunnen uw kat ook van zijn eigen voedsel afstoten, wat uiteraard ongewenst is.

Als uw kat de neiging heeft om nieuwe stoffen te onderzoeken, vooral door ze te proeven, dan is deze methode misschien niet geschikt.

Lees ook: Hoe over te schakelen van nat naar droog kattenvoer

#9 Geuren of oliën spuiten

Hoewel essentiële oliën mieren afstoten, mogen ze niet worden gebruikt in gebieden waar uw kat toegang toe heeft.

Mieren lijken te worden afgeschrikt door bepaalde geuren en wat essentiële olie, dus het spuiten of besprenkelen van deze rond voedselbakken kan een effectief afweermiddel zijn. Geuren met een schijnbare insectenwerende werkzaamheid zijn citroen, tea tree, grapefruit, essentiële olie van pepermunt of kruidnagelolie.

Helaas zijn essentiële oliën giftig voor katten, dus ze mogen alleen worden gebruikt in delen van het huis waar uw kat geen toegang toe heeft.

Lees ook: Welke geuren haten katten? Deze lijst zal u misschien verrassen

#10 Insecticide

Insecticiden doden mieren, maar ze kunnen ook huisdieren schaden als ze niet op de juiste manier worden gebruikt, dus het is het beste om een professional te raadplegen.

Als deze meer natuurlijke methoden gewoon niet het werk doen, of als je de hele kolonie wilt aanpakken in plaats van alleen mieren uit het voedsel af te weren, moet je misschien kijken naar het gebruik van mierenaas. Dit moet heel voorzichtig gebeuren, met behulp van een gecertificeerde kattenkluis om het aas in te verbergen, omdat deze pesticiden kunnen zeer giftig zijn voor huisdieren.

Het is het beste om een gerenommeerd ongediertebestrijdingsbedrijf te gebruiken als u deze optie overweegt, omdat veiligheid van het grootste belang is. Kokend water kan een efficiënte en veiligere manier zijn om mieren te doden als je huisdieren tijdelijk kunt opsluiten.

Laatste gedachten

Blijf op de hoogte van tekenen van mieren om het gedoe van een grote mierenplaag te voorkomen.

Het hebben van mieren in het kattenvoer is onaangenaam en mogelijk onhygiënisch. Mieren communiceren met andere mieren met behulp van geursporen en kunnen honderden aantrekken zodra een voedselbron is gevonden. Er zijn verschillende methoden om mieren af te weren. Het beperken van de toegang tot voedsel, het beveiligen van voedsel en het verplaatsen van de voedsellocatie zijn allemaal nuttig.

Barrières om te voorkomen dat de mieren in het voedsel komen, kunnen ook worden gebruikt, zoals water, krijt en andere stoffen. Chemische insecticiden kunnen effectief zijn, maar kunnen een gevaar vormen voor huisdieren, dus moeten met voorzichtigheid worden gebruikt.

Lees ook: Vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mieren het voedsel van mijn kat eten?

Houd huisdiervoer zoveel mogelijk veilig, verander de locatie van de kommen en haal ze indien mogelijk weg zodra uw kat zijn vulling heeft opgegeten. Barrières zoals water, krijt, plakband en vaseline kunnen rond de kom worden gebruikt om te voorkomen dat mieren binnenkomen.

Waarom worden mieren aangetrokken door kattenvoer?

Kattenvoer heeft meestal een hoog vleesgehalte, omdat het obligate carnivoren zijn. Deze vlezige geur is aantrekkelijk voor mieren en zodra een voedselbron is gevonden, kan één mier veel meer uit de kolonie aantrekken met behulp van feromooncommunicatie.

Waarom worden mieren aangetrokken door voedsel voor huisdieren?

Huisdiervoer heeft vaak een vrij sterke geur, die vaak op vleesbasis is. Deze penetrante geur is aantrekkelijk voor mieren en zodra een voedselbron is gevonden, kan een mier veel meer aantrekken.m de kolonie met behulp van feromooncommunicatie.