Wanneer over te schakelen van kitten naar kattenvoer: het advies van een dierenarts

Een van de meest gestelde vragen die ik als dierenarts krijg, is wanneer ik moet overschakelen van kitten- naar kattenvoer. Dit gaat meestal gepaard met de vraag waarom katten en kittens in de eerste plaats verschillende voedingsmiddelen nodig hebben.

Kittens gaan meestal rond hun eerste verjaardag over op volwassen voedsel. De uitzondering zijn grotere kattenrassen omdat ze er langer over doen om hun volwassen grootte te bereiken en langer kittenvoer nodig hebben.

Kittens groeien en ontwikkelen zich snel en hebben een ander aandeel voedingsstoffen en calorieën nodig om deze groei te voeden dan volwassen katten. Eenmaal ouder, hebben katten een dieet nodig dat meer gericht is op het onderhoud van hun dagelijkse behoeften.

Het voeren van een geschikt en uitgebalanceerd dieet voor de levensfase van uw huisdier is echt belangrijk. Lees verder voor meer informatie!

Over de voedingsbehoeften van kittens

De meeste kittens hebben kittenvoer nodig tot hun eerste verjaardag, met uitzondering van grotere rassen.

Omdat kittens snel groeien, hebben ze de juiste balans van calorieën, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen nodig om hun ontwikkeling te ondersteunen.

Kittens beginnen te spenen op ongeveer 3-4 weken oud. Na het bereiken van dit stadium hebben kittens natvoer of droogvoer nodig dat is bevochtigd. Tussen 6-8 weken zijn kittens volledig gespeend en kunnen ze nat of droog kittenvoer eten.

Jonge kittens tussen de 2-6 maanden oud bevinden zich in de snelste fase van hun groei en hun voeding is erg belangrijk. Ze hebben, per pond gewicht, tot het dubbele van het aantal calorieën nodig dat een volwassen kat nodig heeft!

De maag van een kitten is echter nog steeds klein, dus kittenvoer moet energierijk zijn en boordevol voedingsstoffen zitten. Het wordt ook aanbevolen om kittens 3-4 keer per dag te voeren op deze leeftijd. Vanaf 6 maanden vertraagt de groeisnelheid. Kittens hebben nog steeds een specifiek dieet nodig omdat ze zich nog steeds ontwikkelen, maar ze kunnen grotere maaltijden gaan eten en twee keer per dag worden gevoerd.

Kittenvoer bevat veel vetten, die zowel een rijke bron van energie zijn, maar ook essentiële vetzuren bevatten, zoals DHA (docosahexaeenzuur) voor de ontwikkeling van het gezichtsvermogen, het zenuwstelsel en essentiële organen, zoals de hersenen. Katten hebben over het algemeen een hoog eiwitgehalte nodig in hun dieet. Voor kittens is dit vooral belangrijk om een snelle groei te ondersteunen en essentiële aminozuren zoals arginine en lysine te leveren.

Diëten gemaakt voor kittens worden vaak aangevuld met hoge niveaus van vitamines en mineralen. Groeiende kittens hebben calcium en fosfor nodig voor botontwikkeling. Ze hebben ook hogere niveaus van magnesium, jodium en vitamine A nodig.

Lees ook: Kunnen kittens volwassen kattenvoer eten? Een dierenarts legt uit

Wanneer kittens volwassen worden

Hoewel kittens snel groeien als ze volwassen worden, is er een misvatting over hoe vroeg ze volwassen worden.

Er is een algemene misvatting dat kittens volwassen worden rond de leeftijd van 6 maanden. Dit is eigenlijk wanneer ze geslachtsrijp worden, maar hun fysieke groei gaat door totdat ze ongeveer 10-12 maanden oud zijn.

Het exacte tijdstip van de overgang van een kitten naar volwassenheid hangt af van hun geslacht, ras en grootte. Katten van grote rassen, zoals de Maine Coon, bereiken hun volwassen grootte pas rond de 18 maanden – 2 jaar, dus het wordt aanbevolen om deze grotere soorten tot ongeveer 18 maanden op kittenvoer te houden.

Lees ook: Sterilisatie op jonge leeftijd &castratie van katten

Volwassen kat dieetbehoeften

Of u nu besluit om uw kat natvoer, droogvoer of een mengsel van beide te geven, het belangrijkste is dat het voer uw kat de voeding geeft die hij in alle stadia van het leven nodig heeft.

Katten zijn obligate carnivoren en hebben hoge niveaus van dierlijke eiwitten in hun dieet nodig. Eiwit is nodig voor zowel spiermassa als ook om essentiële aminozuren zoals arginine en lysine te leveren. Er zijn bepaalde voedingsstoffen die katten niet zelf kunnen maken, zoals taurine, die in hun dieet moeten worden opgenomen.

Katten zijn minder afhankelijk van koolhydraten dan mensen, honden en andere zoogdieren. Ze gebruiken vetten voor energie, maar ook om essentiële vetzuren te leveren en om de opname van vetoplosbare vitamines te bevorderen. Een goede balans van andere voedingsstoffen is vereist, zoals calcium, fosfor en magnesium. Volwassen katten hebben andere voedingsbehoeften dan kittens. Speciale zorg moet worden besteed aan een geschikt aantal calorieën voor hun grootte en activiteitsniveau, om te beschermen tegen obesitas.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Het type voedsel (nat of droog) is afhankelijk van de voorkeur van elke individuele kat, met voor- en nadelen voor beide. Wat ook wordt gekozen, het voedsel moet qua voedingswaarde compleet zijn en op de juiste manier in balans zijn voor leeftijd en levensstijl. Controleer altijd het voedseletiket to ervoor te zorgen dat het voedsel is gecertificeerd door de Association of American Feed Control Officials (AAFCO). Dit betekent dat het voedsel van geschikte kwaliteit is en qua voedingswaarde compleet is.

Tenzij u voldoende gekwalificeerd bent in diervoeding, is een commercieel dieet meestal de beste optie voor uw huisdier. Zelfbereide diëten kunnen erg moeilijk in balans zijn met de juiste voedingsstoffen voor katten. Af en toe een traktatie is prima, maar een katachtig voedsel heeft de voorkeur. Vergeet niet dat menselijke voedingsmiddelen zoals chocolade, druiven, rozijnen, cafeïne, uien en knoflook allemaal giftig zijn voor katten.

Lees ook: 15 menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten

Hoe over te stappen van kitten- naar kattenvoer

Het overschakelen van het dieet van uw kat kost een beetje tijd om GI-overstuur te voorkomen.

Elke dieetverandering voor uw kat moet altijd geleidelijk en voorzichtig gebeuren. Dit zal helpen om maagklachten te voorkomen. Een abrupte verandering van dieet kan leiden tot braken en diarree, omdat het gastro-intestinale systeem van uw kat moeite heeft om zich aan te passen. Het komt ook vaker voor om voedselaversie of -weigering te zien als er geen geleidelijke overgang is gemaakt.

Rond de tijd dat uw kat 12 maanden oud is (later als een groot ras), kiest u uw hoogwaardige, uitgebalanceerde volwassen kattenvoer en volgt u deze gids om uw kat in de loop van een week of zo over te zetten. Het volwassen voedsel kan nat, droog of een mengsel van beide zijn – zolang de voedingsrichtlijnen worden gevolgd.

  • Dag 1 & 2 – serveer 75% kittenvoer en 25% volwassen kattenvoer.
  • Dag 3 & 4 – serveer 50% kittenvoer en 50% volwassen kattenvoer.
  • Dag 5 & 6 – serveer 25% kittenvoer en 75% volwassen kattenvoer.
  • Vanaf dag 7 – geef 100% volwassen kattenvoer.

Wanneer u het percentage te gebruiken voedsel berekent, moet u ervoor zorgen dat u de juiste hoeveelheid voor elk ander voedsel gebruikt. Er zullen labels zijn die een dagelijks rantsoen suggereren op basis van het huidige gewicht en de conditie van uw kat. Als uw kitten van 12 maanden oud bijvoorbeeld dagelijks 70 g droge brokjes eet en hun nieuwe volwassen voedsel dagelijks 60 g aanbeveelt, ziet hun schema er als volgt uit:

  • Dag 1 & 2 – 52,5 g kittenvoer, plus 15 g volwassen voedsel.
  • Dag 3 & 4 – 35 g kittenvoer, plus 30 g volwassen voedsel.
  • Dag 5 & 6 – 17,5 g kittenvoer, plus 45 g volwassen voedsel.
  • Vanaf dag 7 – 60g volwassen voedsel.

Dit schema zorgt ervoor dat aan de dagelijkse dieetwensen van uw kat wordt voldaan tijdens de overgang naar zijn nieuwe voeding. Deze hoeveelheden kunnen worden opgesplitst in geschikte porties als uw kat meer dan één keer per dag wordt gevoerd.

Lees ook: Waarom steelt mijn kat het voedsel van mijn andere kat?

Conclusie

Omdat kittens veel voedzaam voedsel nodig hebben om hun snelle groei en ontwikkeling te ondersteunen, is het belangrijk om ze niet te snel over te zetten op volwassen kattenvoer.

Kittens zijn misschien schattige kleine pluisjesbundels, maar ze zijn ook zeer actief, snelgroeiend en ontwikkelen vitale organen en systemen. Uw kitten heeft voedsel voor huisdieren nodig dat is afgestemd op zijn voedingsbehoeften, met hogere hoeveelheden calorieën, eiwitten en micronutriënten om zijn groei te ondersteunen.

Volwassen katten hebben voedsel nodig dat in balans is met hun behoeften: voldoende eiwitten, energie en voedingsstoffen bieden zonder overmatige gewichtstoename te veroorzaken. De meeste kittens gaan over op volwassen voedsel op ongeveer een jaar oud, behalve grotere rassen die kittenvoer blijven gebruiken tot ongeveer 1,5 jaar oud. De overgang moet in de loop van een week of zo worden gedaan om gastro-intestinale overstuur te voorkomen.

Lees ook: De 10 beste gezonde ingeblikte, zachte en natte kattenvoer voor 2022

Veelgestelde vragen

Kan een zes maanden oude kat gewoon kattenvoer eten?

Een kat van zes maanden oud is nog steeds een kitten en groeit en ontwikkelt zich snel. Een kitten op de leeftijd van zes maanden vereist hoge niveaus van energie, eiwitten en vetten, evenals bepaalde micronutriënten zoals calcium. Ze moeten nog steeds op kittendieet zijn tot ongeveer een jaar oud.

Is het goed voor kittens om kattenvoer te eten?

Het wordt aanbevolen om een compleet kittendieet te voeren tot ongeveer een jaar oud. Kittens en volwassen katten hebben heel verschillende voedingsbehoeften. Kittens hebben bijvoorbeeld hogere energie- en eiwitniveaus nodig, evenals vetzuren zoals DHA voor het gezichtsvermogen en de ontwikkeling van de hersenen en calcium voor botten.

Hoe zet ik mijn kitten over op volwassen voedsel?

Wanneer uw kitten ongeveer een jaar oud is (of anderhalf jaar als het een groot ras is), kan hij overstappen op een volwassen dieet. Overgang langzaam, door geleidelijk hun aandeel kittenvoer te verminderen en het volwassen voedsel in de loop van ongeveer een week te verhogen.