14 Oosterse korthaar kleuren & patronen (met foto’s)

Oosterse kortharen zijn er in de meeste kleuren van elk erkend kattenras. Deze katachtigen zijn oorspronkelijk gefokt uit de Siamees, die slechts een paar beschikbare kleuren heeft. Omdat dit ras echter met anderen werd gemengd, kwamen andere kleuringen langzaam vaker voor. Tegenwoordig komt het ras binnen Ton van verschillende kleuren – meer dan 100 variaties volgens sommige schattingen.

Hieronder vindt u een complete lijst met officiële kleuren zoals erkend door de Cat Fancier’s Association.

De 14 Oosterse Korthaar kleuren zijn opgebouwd uit

cat + lijnverdeler

De 9 solide oosterse korthaarkleuren

Oosterse kortharen kunnen een effen vachtkleur hebben, wat in feite betekent dat ze geen markeringen hebben. Deze katten hebben een consistente vachtkleur in hun hele vacht, van de wortel tot de punt. Deze effen kleuren kunnen worden gemengd met verschillende patronen, die we hieronder zullen bespreken.

1. Blauw

blauwe oosterse korthaar kat die buiten ligt
Afbeelding credit: TalyaPhoto, Shutterstock

Ondanks de naam zijn deze katten niet feitelijk blauw. In plaats daarvan hebben ze een grijsachtige kleur met bijpassende neuzen en voetzolen.

thematische pauze

2. Kastanje

Huiskat - oosterse shorthair_Jolanta Jd_shutterstock
Afbeelding Credit: Jolanta Jd, Shutterstock

Simpel gezegd, deze katten zijn donkerbruin. Oosterse kortharen zijn er in een reeks bruine kleuren, sommige lichter dan dit.

thematische pauze

3. Kaneel

Oosters Korthaar
Afbeelding Credit: TaniaVdB, Pixabay

Cinnamon Oriental Shorthairs zijn lichter dan hun Chestnut-neven. Deze kleur wordt beschreven als rijk en roder dan andere bruine tinten.

thematische pauze

4. Room

Crème ligt in hetzelfde bereik als andere bruintinten, maar het is veel lichter van kleur. De lichtste tinten hebben de voorkeur van fokkers en juryleden.

thematische pauze

5. Ebbenhout

Zwarte Oosterse Korthaar in het gras
Afbeelding Credit: jojosmb, Shutterstock

Ebbenhouten katten zijn zwart, maar niet noodzakelijkerwijs de diep zwart kun je associëren met andere kattenrassen. Ze mogen geen hints van rode of bleke ondertonen hebben.

thematische pauze

6. Fawn

Oosters korthaar kat die omhoog kijkt
Afbeelding Credit: Mary Tekushina, Shutterstock

Fawn is technisch lavendel, maar met bruine boventonen. Daarom eindigt de kat in een lichtere bruine kleur met stoffige rozenpootjes.

thematische pauze

7. Lavendel

Lavendel katachtigen hebben een ijzig-grijze vacht. Ze zijn niet echt paars, ondanks hun naam. Deze katten moeten lichter grijs zijn, in tegenstelling tot de “blauwe” vachtkleur.

thematische pauze

8. Rood

Rode katachtigen zijn een donkerdere versie van crème met meer rode boventonen. Markeringen komen vaak voor bij deze vachtkleur, maar effen gekleurde katten bestaan ook.

thematische pauze

9. Wit

witte oosterse korthaar kat
Afbeelding Credit: Bonbonga, Pixabay

Zelden kun je solide witte Oosters Korthaar katten vinden. Deze katachtige zou geen andere markeringen moeten hebben, anders zou hij in een andere kleurcategorie vallen.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 Oosterse korthaar vachtpatronen

Alle bovenstaande kleuren kunnen ook in verschillende patronen verschijnen. Het is de combinatie van al deze patronen en alle beschikbare kleuren die het ras zoveel verschillende mogelijkheden geven. Omdat veel van deze patronen echter extreem op elkaar lijken in de verschillende kleuren, gaan we ze kort uitleggen – niet elke mogelijke combinatie opsommen.

10. Schaduwrijke

close-up oosters korthaar kat
Afbeelding Credit: TaniaVdB, Pixabay

Sommige Oosters Korthaar katten zijn meestal effen gekleurd maar met extra ondervacht tinten. Deze katachtigen eindigen met markeringen en hebben een gearceerd uiterlijk vanwege het verschil in kleuring in hun vacht. Er is veel verschillende kleurencombinaties. Katten mogen echter slechts één van de twee ondertonen hebben: goud of zilver.

Gouden

Katten met gouden ondertonen kunnen worden getipt met een van de effen kleuren die we hierboven noemden – bijna, tenminste. Wit is hier niet bij inbegrepen, omdat de uiteinden van de vacht niet kunnen worden getipt met een lichtere kleur dan de ondertonen.

De “gouden” ondertoon kan variëren van een zeer lichte gebroken witte tot een apricot, bijna oranje kleur. De kantelkleur heeft invloed op de voetzolen en neus van de katachtige. De basiskleur moet langzaam vervagen in de getipte kleur, waardoor de kat een rokerig uiterlijk krijgt.

Katten worden gecategoriseerd op basis van hun fooien en ondertoonkleur. Een kat met een gouden ondertoon en blauwe kantelen zou bijvoorbeeld een “Blue Golden” worden genoemd.

Zilver

Gearceerde katten kunnen ook een zilveren ondertoon hebben. Nogmaals, zowat elke effen kleur kan optreden als de kanteling, inclusief blauw, kastanje, kaneel, ebbenhout en reekalf. Al deze kleurencombinaties worden herkend als afzonderlijke vachtkleuren. Katten met een zilveren ondertoon en crèmetiping worden “Cream Silver” genoemd, terwijl katten met dezelfde ondertoon maar ebbenhouten kantelen “Ebony Silver” worden genoemd.

De gekantelde kleur heeft invloed op de voetzolen. De zilveren ondertoon moet altijd wit van kleur zijn. Om deze reden kan deze kleuring niet worden getipt met wit. (Een witte ondertoon met witte punt zou de kat effen wit maken.)

thematische pauze

11. Rook

Katten met het rookpatroon lijken een beetje op gearceerde katten. In plaats van een compleet andere gekleurde ondertoon te hebben, vervaagt de vacht van de kat echter gewoon in de wortel. Hun ondervacht heeft een ring van wit aan de basis die alleen te zien is wanneer de vacht wordt gescheiden en waargenomen.

Elke vachtkleur behalve wit kan in dit patroon voorkomen. Daarom kun je een Blue Smoke-katachtige hebben die er stevig gekleurd uitziet totdat je de vacht scheidt en witte wortels ziet. Witte katten kunnen niet in deze kleur komen, omdat ze gewoon effen wit zouden zijn.

Er is één kleurencombinatie die niet wordt weergegeven als een effen kleur.

Parti-Color Rook

Deze kleuring is uniek en niet een van de effen kleuren. Deze katten hebben een donkere kleur, zoals zwart, blauw of kastanje. Het kantelen wordt gecombineerd in vlekken en kan zich vermengen met rood kantelen. Verschillende tinten zijn acceptabel op een enkele kat en deze vachtkleur kan ook worden verdund.

thematische pauze

12. Tabby

Oosters Korthaar Kat
Afbeelding Credit: Tania Van den Berghen, Pixabay

Zowat iedereen weet wat een tabbykat is. Oosterse kortharen kunnen ook tabby-kleuren van verschillende typen hebben. Er zijn vijf basis tabbypatronen en deze katten kunnen in elk van hen voorkomen:


  • Klassiek: Dit patroon is waarschijnlijk waar je aan denkt als je je een tabby-kat voorstelt. Er is een duidelijke “M” op het voorhoofd van de kat die helpt om het als een tabby te identificeren. De markeringen moeten duidelijk zijn, met ongebroken staven en strepen die over het lichaam van de kat lopen. Er moeten wervelingen op de wang zijn en ongebroken donkere strepen die van de ogen komen.

  • Makreel: Deze tabbies hebben dichte, smalle markeringen. Het voorhoofd moet een duidelijke “M” hebben en de gezichtsmarkeringen moeten vergelijkbaar zijn met een gewone tabby. Het belangrijkste verschil is de breedte van de strepen en staven, die kleiner moeten zijn.

  • Gevlekt: Gevlekte tabbies hebben vlekken in plaats van strepen. Deze vlekken moeten echter de traditionele streeplijnen volgen. De vlekken mogen niet met elkaar verbonden zijn en de voorkeur gaat uit naar gelijkmatig verdeelde plekken. Het gezicht en voorhoofd hebben tabby-markeringen die niet zijn gevlekt en de benen en staart moeten tralies hebben.

  • Aangevinkt: Deze katachtigen zijn vrij van vlekken of strepen, met uitzondering van lichte schaduw over de dorsale lijn. De bleke onderkant kan markeringen vertonen, maar dit is niet vereist. Het gezicht van de kat moet ook traditionele tabby-markeringen hebben.

  • Versteld: Zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze katten een van de vorige tabbypatronen, maar alleen in patches. Vaak vermengen deze vlekken zich op gebieden van rood op het lichaam. Elke tint rood is acceptabel. Verdunde vachten hebben vlekken crème in plaats van rood.

Bovenop het type tabbypatroon kunnen katten elke basiskleur hebben, behalve wit. De strepen kunnen zilver zijn of een andere tint van de basislaag. Blauwe katten kunnen bijvoorbeeld zowel blauwe als zilveren tabby-markeringen hebben. Crème kan zilver of crème bevatten (in een iets andere tint dan de basislaag). Rode tabbies kunnen alleen rode of zilveren tabby-markeringen hebben.

Katten met markeringen in een iets andere tint worden meestal aangeduid met hun basiskleur, zoals ‘lavendel tabby’ of ‘blauwe tabby’. Bij katten met zilveren markeringen wordt het woord zilver toegevoegd, zoals ‘lavendelzilver tabby’.

thematische pauze

13. Bi-Kleur

een tweekleurige oosterse korthaar kat
Afbeelding Credit: TaniaVdB, Pixabay

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze Oosters Korthaar katten twee verschillende kleuren. Ze zijn echter afkomstig van de basiskleuren die we hierboven hebben beschreven. Deze katachtigen hebben een witte onderbroekide, voeten en benen. Ze zullen ook een “V” op hun voorhoofd hebben. Alle effen kleuren in combinatie met wit zijn toegestaan, behalve natuurlijk wit zelf.

Bi-color omvat ook puntige katten. Deze katachtigen zullen overal wit lijken, behalve hun ledematen, die in een andere kleur zullen worden gericht. Deze kleuring is dezelfde waar Siamese katten bekend om staan.

Deze kleuring kan ook worden gecombineerd met veel van de bovenstaande patronen. Katten kunnen bijvoorbeeld een ondertoon hebben op hun gekleurde gebieden. Sommige katten kunnen ook witte vlekken hebben.

thematische pauze

14. Parti-gekleurd

Ebony Tortoiseshell Oosters Korthaar Kitten op een bank
Afbeelding Credit: PxHere

Parti-gekleurde katten worden gespot. Niet alle vachtkleuren zijn te zien, maar de vlekken zijn bijna altijd een variatie op crème. Blauw met crème, lavendel met crème en reekalf met room zijn toegestaan.

Schildpadkatten vallen in deze categorie. Wanneer een kat een schildpad is, moet de basiskleur ebbenhout, kaneel of kastanje zijn.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Oosters korthaar katten kunnen in zowat elke vachtkleur en -patroon voorkomen. Het zijn alle verschillende combinaties van kleuren en patronen die ervoor zorgen dat ze in zoveel verschillende opties kunnen komen. Er zijn bijvoorbeeld negen geaccepteerde basiskleuren en vijf verschillende variaties van tabby. Dan blijf je achter met Ton van verschillende tabby-opties alleen – de verschillende streepvariaties en andere patronen niet meegerekend.

Uiteindelijk zorgen al deze verschillende patronen ervoor dat Oosterse kortharen in meer variaties komen dan enig ander kattenras.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pexels