Hoeveel kost een kat in het VK? (Update 2023)

Het krijgen van een nieuwe kat is altijd een spannende ervaring. Je bent misschien verliefd geworden op een bepaald ras of hebt een hartverscheurend kitten gevonden dat gered moet worden in het plaatselijke asiel, maar wat nu? Als je dit artikel leest, vraag je je waarschijnlijk af hoeveel het krijgen van een kat in het VK kost of zelfs hoeveel ze gedurende een mensenleven kosten. We zullen die vragen beantwoorden in deze prijsuitsplitsing en de eenmalige en maandelijkse kosten van kattenbezit in het Verenigd Koninkrijk bespreken.

Over het algemeen kunt u een kat gratis krijgen, of als u besluit er een te adopteren, kan deze ongeveer £ 50 – £ 150 of £ 200 – £ 2.000 + kosten als u er een van een fokker koopt. Lees verder om te ontdekken hoeveel een budget voor het bezitten van een kat eruit kan zien!

cat + lijnverdeler

Een nieuwe kat mee naar huis nemen in het VK: eenmalige kosten

Voordat u de sprong waagt en besluit om uw kat te halen, moet u nadenken over en plannen maken voor de eerste uitgave. Deze kosten variëren van de prijs van de kat tot alle verbruiksartikelen die ze vanaf de eerste dag nodig hebben (zoals kattenbakvulling) en meer langdurige benodigdheden. De meeste katten in het Verenigd Koninkrijk komen met eenmalige kosten, zoals een adoptievergoeding, en eigenaren moeten items kopen die slechts een paar keer gedurende het leven van de kat worden vervangen.

Siamese kitten
Afbeelding Credit: Esin Deniz, Shutterstock

Vrij

In het Verenigd Koninkrijk zult u waarschijnlijk geen kat of kitten vinden om gratis te adopteren. Soms zijn er “gratis tot goed huis” -advertenties die legitiem zijn, maar als u op zoek bent naar een gratis kat of kitten, wees dan op uw hoede voor elke advertentie, omdat sommige om onsmakelijke redenen worden geplaatst. Helaas zijn katten en kittens die gratis zijn verkregen vaak katten die door hun eigenaren zijn gedumpt toen ze ze niet meer wilden of die medische problemen hebben die eigenaren zich niet konden (of wilden) veroorloven om te behandelen.

Adoptie

Elke liefdadigheidsinstelling of asiel in het Verenigd Koninkrijk brengt een andere adoptievergoeding in rekening voor hun katten en kittens. Kleinere liefdadigheidsinstellingen hebben vaak de grootste variaties in hun adoptiekosten, omdat ze elk verschillende bedrijfskosten, overheadkosten en aantallen katten en kittens hebben die ze momenteel huisvesten.

Kleinere liefdadigheidsinstellingen kunnen ook minder steun hebben van donaties, wat betekent dat de adoptiekosten hoger kunnen zijn. De grotere goede doelen en reddingen, zoals de RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) en Cats Protection, zijn vaak uniformer in hun adoptieprijzen, maar het bedrag zal nog steeds variëren van locatie tot locatie.

Het aantal geadopteerde katten, de leeftijd van de kat (kitten versus geriatrisch, bijvoorbeeld) en eventuele aandoeningen die de kat heeft, hebben allemaal invloed op de adoptieprijs, waarbij kittens meer kosten om te adopteren dan oudere katten. Bovendien worden de meeste katten die uit asielen worden geadopteerd, gechipt, gevaccineerd en gecastreerd voordat ze naar hun nieuwe huis vertrekken, wat ook van invloed is op de adoptieprijs.

Fokker

De prijs van een kitten van een fokker varieert met aanzienlijke hoeveelheden, afhankelijk van het ras en de leeftijd van het kitten. Sommige “achtertuin” of onbetrouwbare fokkers kunnen kittens voor een lagere prijs karnen. Ze zijn echter vaak ongezond en missen essentiële socialisatie, waardoor ze moeilijk te hanteren zijn als huisdieren. De goedkoopste kittens gevonden in het Verenigd Koninkrijk van fokkers zijn vaak Binnenlandse Kortharen, die het meest voorkomende “ras” in het Verenigd Koninkrijk zijn. Deze katten van gemengde rassen worden “Moggies” genoemd en gaan meestal voor £ 300 of minder per kitten.

De meest wenselijke rassen, zoals Perzen en Maine Coons, kunnen meer dan £ 1000 per kitten kosten als ze een goede stamboom hebben, en exotische of hybride katten zoals Savannah en Toyger-katten kunnen aanzienlijk meer kosten!

stryker kattenras Savannah F1
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Initiële installatie en benodigdheden

Uw nieuwe kat heeft verschillende items nodig voordat ze bij u thuis aankomen. Deze kosten kunnen variëren vanwege de kwaliteit en locatie waarin ze worden gekocht, maar de meeste artikelen hebben een breed prijsbereik in het VK. De eerste installatie en benodigdheden bestaan uit noodzakelijke, functionele producten zoals kattenluiken, kommen, kattenbakken en comfortartikelen zoals kattenbedden. De meeste hiervan moeten nieuw worden gekocht voor uw kat, maar sommige zijn te vinden voor een lagere prijs tweedehands (zoals kattenluiken).

kattenpootverdeler

Lijst van katten in het Verenigd Koninkrijk Zorgbenodigdheden en -kosten

Kattenbed £ 10 – £ 20
Sterilisatie/Castratie £ 40 – £ 120
X-Ray Kosten £ 150 – £ 350
Echografie Kosten £ 90 – £ 200
Microchip £ 10 – £ 30
Kattenbakvulling £ 5 – £ 20
Kattenvoer £ 10 – £ 50
Verzorgingsgereedschappen £ 10 – £ 20
Krabben Palen/Bomen £ 30 – £ 60 +
Kattenbak £ 10-£25
Nestschep 10 pond
Speelgoed £ 20 – £ 40
Vervoerder 30 pond
Voedsel- en waterbakken £ 10 – £ 20

Hoeveel kost een kat in het VK per maand?

Hoeveel een kat in het VERENIGD KONINKRIJK per maand kost, hangt af van de hoeveelheid en kwaliteit van de verbruiksartikelen die de kat gebruikt, zoals het type en de kwaliteit van voedsel, hun zorgbehoeften (waarvan sommige aanzienlijk van ras tot ras kunnen variëren) en hun verzorgingsbehoeften. Meestal kost een kat in het VK ongeveer £ 120 per maand, inclusief preventieve veterinaire behandelingen en nieuw speelgoed en verrijking om ze gelukkig te houden. Sommige verwende katten kunnen echter eersteklas speelgoed en verbruiksartikelen krijgen, waardoor hun maandelijkse kosten in de hogere richting gaan.

Gezondheidszorg

Maandelijkse gezondheidszorgkosten voor katten in het Verenigd Koninkrijk bestaan meestal uit preventieve parasietbehandelingen en eventuele aanvullende behandelingen die uw kat nodig heeft. Vlooien- en tekenpreventiepipets worden maandelijks gebruikt en worden voorgeschreven door een dierenarts of over de toonbank gekocht. De prijzen zijn afhankelijk van het merk, maar ze kosten meestal ongeveer £ 10 per pipet.

Alle gezondheidsproblemen waaraan de kat lijdt, zullen de maandelijkse zorgprijs opblazen, bijvoorbeeld als ze medicijnen voor diabetes nodig hebben. Aanvullende add-ons komen vaker voor bij oudere katten, maar velen krijgen supplementen zoals visolie of chondroïtine om hun gewrichten te beschermen naarmate ze ouder worden, wat ongeveer £ 30 per maand kost.

kat die een echo heeft in de dierenkliniek
Afbeelding Credit: Libre, Shutterstock

Voedsel

De kosten van het voedsel van een kat in het VK variëren afhankelijk van het type en de kwaliteit van het voedsel dat ze eten. Droge voedselmixen kosten meestal minder dan nat voedsel, en er is een breed scala aan opties voor beide, waaronder gevriesdroogde rauwe, huisgemaakte en generieke formuleringen.

In de winkel gekochte droge voedselmixen die door het winkelmerk zijn ontwikkeld en verkocht, kosten vaak het minst, maar het zijn nog steeds complete voedingsmiddelen. Een doos droogvoer die een week meegaat, kost ongeveer £ 5 voor een kat met een gemiddeld gewicht.

Aan de andere kant van de schaal kunnen gepersonaliseerde en op maat gemaakte voedselformuleringen die op abonnementsbasis zijn gebaseerd, meer dan £ 70 per maand kosten voor alleen nat voedsel. Allergieën of medische aandoeningen die specifieke dieetveranderingen vereisen, kunnen ook de prijs van kattenvoer verhogen, zoals hypoallergeen voedsel voor katten met voedselallergieën.

Grooming

De prijs van verzorging per maand varieert afhankelijk van de individuele verzorgingsbehoeften van een kat. Een typische binnenlandse korthaar heeft slechts één keer per week thuis een snelle bruidegom nodig (indien getolereerd), en de meeste katten hebben geen regelmatig baden nodig omdat ze bekwame zelftrimmers zijn.

Langharige katten hebben mogelijk een meer regelmatige verzorging nodig met specifieke hulpmiddelen. Rassen die dagelijks verzorging nodig hebben om matten te voorkomen, hebben extra verzorgingshulpmiddelen nodig. Deze rassen worden vaak gebaad ter voorbereiding op shows, en sommige zullen eenmaal per maand naar de trimmers worden gestuurd voor een clip bovenop de verzorging van het huis, waardoor de maandelijkse kosten toenemen.

kat die wordt verzorgd en geschoren in een salon
Afbeelding Credit: Studio Peace, Shutterstock

Medicijnen en dierenartsbezoeken

De meeste katten hebben halfjaarlijkse dierenartsbezoeken nodig om een voorgeschreven parasietbehandeling en een algemene gezondheidscheck te krijgen, die ongeveer £ 50 per bezoek kost. Als een kat echter gezondheidsproblemen heeft die medicatie of aanpassing vereisen (zoals diabetes), kunnen deze kosten gemakkelijk meer dan £ 150 per maand bedragen. Een typisch veterinair consult voor een kat in het VK is tussen £ 35 en £ 65, afhankelijk van het geografische gebied, en de medicijnen die een kat nodig heeft, zijn afhankelijk van zijn medische toestand.

Enkele veel voorkomende medische aandoeningen waar katten aan kunnen lijden en hun kosten in het VK zijn als volgt:

  • Insuline voor diabetes: £ 50- £ 100 per fles
  • Hyperthyroid medicatie (Thyronorm of Vidalta): £ 30 – £ 50
  • Bloedonderzoek: £ 50 – £ 160
  • Receptkosten: 30 pond

Huisdierenverzekering

Huisdierenverzekering in het VK is goedkoper voor katten dan honden, maar de maandelijkse premie hangt af van de leeftijd en het ras van de kat, evenals waar deze leeft en eventuele medische aandoeningen die hij al heeft. Het dekkingsniveau en eventuele add-ons worden ook meegenomen in de prijs, met basisplannen die slechts £ 5 per maand kosten voor jongere katten en de hoogste dekking voor oudere katten van meer dan £ 40. We hebben gekeken naar enkele citaten voor katten van verschillende leeftijden en rassen in het VK voor levenslange dekking en hebben ze hieronder vergeleken:


  • Perzisch, 1-jarige: £18.41 per maand

  • Binnenlandse korthaar, 1-jarige: 9,42 pond

  • Binnenlandse korthaar, 15 jaar oud: 40 pond

Onderhoud van de omgeving

Het milieu onderhoud dat nodig is voor een kat bestaat meestal uit een kattenbak en kattenbakvullingen, kartonnen krabbers (naast het krabben van bomen) en stressvermindering. Stressverlagende feromonen kunnen in een paar vormen voorkomen en worden meestal verkocht in sprays of vloeibare diffusers die kalmerende feromonen in het milieu afgeven.

Feromonen zijn nuttig voor het verminderen van stress in huishoudens met meerdere katten en het helpen van katten door stressvolle situaties zoals verhuizen. De kosten van deze en andere milieuonderhoudsposten zijn afhankelijk van de kwaliteit en het type (met name voor kattenbakvulling).

Kattenbakvoeringen £5/maand
Afval £ 5 – £ 20 / maand
Kartonnen krabbers £10/maand
Feromoonverspreiders £20–£30/maand
blauwe tabby maine coon zittend in kattenbak
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Vermaak

Speelgoed is een essentieel onderdeel van kattenverzorging, omdat het verrijking en stimulatie biedt, waardoor katten gezond en gelukkig blijven. Verschillende soorten entertainment kunnen verschillende bedragen kosten, maar het meeste speelgoed moet maandelijks worden gedraaid om het interessant te houden voor uw kat.

Er zijn abonnementsdozen die maandelijks speelgoed, games en traktaties naar de huizen van eigenaren sturen; deze abonnementen kosten meestal ongeveer £ 25 per maand voor de laagste niveaus. Meer high-tech entertainment opties zijn nu beschikbaar, met de aankoopkosten van laser speelgoed of traktatie dispensers en interactief speelgoed toe te voegen aan de maandelijkse abonnementskosten. Deze kunnen gemakkelijk de £ 100 per maand bereiken in combinatie met traditionele speelgoedkosten!

garen ball divider

Totale maandelijkse kosten van het bezitten van een kat in het VK

De totale maandelijkse kosten van het bezitten van een kat in het VK kunnen slechts £ 70 per maand bedragen, maar de gemiddelde kosten zijn ongeveer £ 150 per maand. Voor katten met extra gezondheidsbehoeften, katten met een bepaalde smaak in zwerfvuil en voedsel, of eigenaren die premium items voor hun huisdieren willen, kunnen de maandelijkse kosten meer dan £ 250 bedragen wanneer elk element wordt meegerekend.

Extra kosten om rekening mee te houden

De hoogste extra kosten om te overwegen bij het berekenen van hoeveel kattenbezitkosten in het VK de prijs van een dringende veterinaire behandeling zijn. Een noodbezoek zal katteneigenaren gewoonlijk minstens £ 200 terugbrengen zonder verzekering.

Andere kosten om te overwegen zijn onder meer kattenoppas of pensionering in een cattery als u weg moet gaan. Katten die in huis zitten, kosten meestal minder, met een dagprijs van gemiddeld ongeveer £ 20. Het kost meer om uw kat in een cattery achter te laten, maar dit is vaak nodig als u weg bent voor een langer verblijf of als uw kat extra behoeften heeft.

Eenmalige sessies in een trimsalon kunnen ook nodig zijn, vooral voor langharige katten. Veel katten worstelen met zelfverzorging wanneer ze ouder worden, dus verzorgingssessies kunnen een uitstekende manier zijn om ervoor te zorgen dat ze schoon en comfortabel blijven. Feesten zijn een groot deel van het kattenbezit in het Verenigd Koninkrijk. Veel eigenaren vieren verjaardagen en Kerstmis met hun katten, dus cadeaus (en in sommige gevallen zelfs feestjes!) zijn een andere kostenpost om te overwegen.

Sommige eigenaren kunnen moeite hebben met het gedrag van hun kat en het inschakelen van de hulp van een professionele kattengedragsdeskundige kan ook extra kosten met zich meebrengen. Ten slotte kunnen er huisrenovatiekosten zijn om te overwegen als uw kat schade aan uw huis veroorzaakt, vooral als u uw woning huurt.

professionele trimmer verzorging Perzische kat
Afbeelding Credit: artcasta, Shutterstock

Het bezitten van een kat in het Verenigd Koninkrijk met een beperkt budget

Het is haalbaar om een kat in het VERENIGD KONINKRIJK te bezitten met een beperkt budget, maar bepaalde uitgaven zullen milder zijn voor uw portemonnee dan andere. Het eerste wat je moet doen is een budget maken en je daaraan houden. Onderzoek naar de kosten (zoals je hebt gedaan door dit artikel te lezen) is cruciaal om te anticiperen op hoeveel je opzij moet zetten voor je nieuwe kat.

Onderzoek eventuele specifieke behoeften van het ras en bereid je voor op mogelijke problemen, zoals de behoefte aan een kalmerende feromoonverspreider. Het onderzoeken van de beste producten die beschikbaar zijn voor uw prijsklasse is een andere cruciale stap, omdat u uw kat gezond en gelukkig kunt houden met zelfs de krapste budgetten als u uw onderzoek doet en de beste waar voor uw geld vindt. Prijsvergelijking is essentieel, vooral bij het krijgen van de beste deal voor huisdierenverzekeringen.

Geld besparen op Cat in de Uk Care

Om geld te besparen op kattenverzorging, is het eerste waar u op moet letten eventuele deals voor de benodigdheden die u van plan bent te gebruiken. Zijn er voedsel- of zwerfvuildeals beschikbaar? Kunnen ze in bulk worden gekocht? Er zijn vaak verkopen van speelgoed en andere verbruiksartikelen die van maand tot maand zullen veranderen, dus het bijhouden van de nieuwste deals is een gemakkelijke manier om een paar pond te besparen op kattenverzorging.

Sluwe eigenaren kunnen ook hun eigen speelgoed maken van materials gevonden rond hun huis (zoals eenvoudig visspeelgoed), maar zorg ervoor dat uw kat onder toezicht staat wanneer hij met hen speelt. Uw kat verzekeren is ook een uitstekende manier om in de toekomst geld te besparen op dure dierenartsrekeningen. Ten slotte kan ervoor zorgen dat uw kat op de hoogte is van preventieve behandelingen en vaccinaties u geld (en stress) besparen door ziekten of parasitaire plagen te voorkomen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

De eenmalige kosten van het bezitten van een kat zijn meer dan je zou denken, maar de prijs kan redelijk worden gehouden door naar deals te zoeken en jezelf voor te bereiden voordat je erin springt. Adoptiekosten zijn kleiner voor niet-raskatten en er zijn zeldzame mogelijkheden om gratis een kat te krijgen in het VK, maar deze katten hebben vaak gezondheidsproblemen die in de toekomst duur kunnen zijn.

De initiële opstartkosten bestaan uit essentiële items (zoals kattenbakken en voerbakken) en de verbruiksartikelen die u nodig hebt, zowel als uw nieuwe kat arriveert als gedurende zijn hele leven. Maandelijkse kosten kunnen zo laag mogelijk worden gehouden door items te vergelijken en de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden, maar sommige uitgaven, zoals een huisdierenverzekering, zullen vaste kosten voor uw kat hebben (of tijdens zijn leven toenemen).

Ten slotte zijn er manieren om geld te besparen op kattenverzorging in het VK door deals te kopen, in bulk te kopen en zo goed mogelijk voorbereid te zijn op eventuele extra kosten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: FotoMirta, Shutterstock