Skip to Content

Kunnen Ragdoll Katten Calico zijn? Het fascinerende antwoord!

Ragdoll katten zijn een ongelooflijk divers stel met 20 standaard vachtkleuren en vier mogelijke patronen. Een ding dat sommige Ragdoll-liefhebbers in verwarring brengt, is of deze katten al dan niet een calico-vachttype kunnen hebben. Om eventuele verwarring op te lossen, wordt calico niet genoemd in de Cat Fanciers ‘ Association Ragdoll-rasstandaard, dus raszuivere Ragdolls kunnen niet calico zijn, hoewel gemengde rassen dat wel kunnen zijn.

Ragdoll-katten kunnen echter tortie (schildpad) punten hebben volgens de CFA-rasstandaard, en dit is waar de verwarring waarschijnlijk vandaan komt. Ragdolls met tortie point coloring worden vaak aangezien voor calico, maar dit is niet het geval. Laten we eens kijken hoe schildpad Ragdolls eruit zien en het verschil tussen calico en tortie coat kleuring.

3 katten gezichtsverdeler

Over Tortoiseshell Ragdolls

Tortie-kleuren worden vermeld als een mogelijke standaardkleur voor Ragdolls, maar niet op zichzelf. De Ragdoll tortie kleuring is mogelijk in vier combinaties- de seal-tortie point, chocolate-tortie point, seal tortie-lynx point en chocolate-tortie lynx point.

Tortie Ragdoll
Afbeelding Credit: Ashley Buttle, Flickr

Tortie Punten

De seal-tortie point heeft een reekalf of crèmekleurig lichaam dat lichter is rond de maag en borstgebieden. Hun punten zijn natuurlijk zegelkleurig (een zeer donkerbruine) gevlekte met een roodachtige of crèmekleur.

Aan de andere kant hebben chocolade-tortiepunt Ragdolls ivoorkleurige lichamen en lichtere bruine (chocolade) punten met rode of crèmekleurige mottling zoals de seal-tortie point. Het verschil tussen tortie Ragdolls en standaard seal en chocolate-point Ragdolls is de aanwezigheid van dit gevlekte effect op de punten.

Tortie Lynx Punten

Het verschil tussen tortiepunt Ragdolls en tortie lynxpunten is dat, naast tortie mottling op de punten, het tortie lynxpunt ook zegel- of chocoladekleurige repen heeft met een lichtere kleur (achtergrond) ertussen. Tortie lynxpunten hebben ook lichtere centra op hun oren en

kan worden gearceerd met tikken, spookstrepen of crème mottling.

Wat is het verschil tussen Calico en Tortie?

Het is heel gemakkelijk om een tortie Ragdoll te verwarren met een calico omdat ze zo op elkaar lijken. Het verschil tussen een calico en een tortie is dat een calico wit op zijn vacht heeft – tussen 25% en 75% – samen met twee andere kleuren. Aan de andere kant is een tortie een kat met twee kleuren en geen wit. De gevlekte tortiekleuring op de punten van een Ragdoll voldoet aan dit criterium – er is geen wit op tortiepunten, wat verklaart waarom Ragdolls met de kleuring worden aangeduid als “tortiepunt” in plaats van “calico-punt”.

Hoewel raszuivere Ragdoll-katten officieel niet calico kunnen zijn volgens de rasstandaard, kunnen ze, als ze worden gekruist met een ander ras, eindigen met calico-kleuren. Perzen kunnen bijvoorbeeld calico zijn en worden soms gekruist met Ragdolls.

Zijn Calico en Tortie rassen?

Nee, calico en tortie zijn gewoon vachtkleurvariëteiten die veel kattenrassen kunnen hebben. Perzen, Amerikaanse kortharen, Britse kortharen en Maine Coons zijn slechts een handvol rassen die de mogelijkheid hebben om calico en tortie te zijn.

schildpad ragdoll
Afbeelding Credit: Imaza Images, Shutterstock

Hoe zijn Calicos en Torties?

Ondanks het feit dat torties en calicos geen rassen zijn, zijn sommige persoonlijkheidskenmerken toegeschreven aan katten met dit kleurenpatroon, met name sassiness, pittigheid en onafhankelijkheid. Blijkbaar zit het ook niet alleen in ons hoofd!

Een enquête onder katteneigenaren uitgevoerd door de Universiteit van Californië om erachter te komen of er een verband is tussen vachtkleur en agressie bij katten onthulde dat torties, calicos en “torbies” vaak worden gemeld als “vaker agressief” tegenover mensen in verschillende situaties.

Laat dit je echter niet afschrikken – torties, calicos en torbies staan ook bekend als ongelooflijk liefdevol, loyaal en vermakelijk – wees gewoon niet verbaasd als ze van tijd tot tijd een gezonde dosis sass in je richting gooien!

Bijvoorbeeld, hier bij Excited Cats, een van onze torties, hoewel onafhankelijk en uitgesproken (vooral als het voedertijd is), is ook erg lief, spint als een motor wanneer ze een hoofdwrijft krijgt en nooit krabt of bijt, dus dit laat zien dat temperament echt afhangt van de individuele kat.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Om samen te vatten, Ragdoll-katten kunnen officieel niet calico zijn volgens de rasstandaard – het type kleuring op Ragdoll-punten is tortie, niet calico, hoewel deze kleurtypen vaak voor elkaar worden aangezien. Dat gezegd hebbende, dit wil niet zeggen dat je zal nooit een calico Ragdoll mix tegenkomen omdat veel, veel rassen dit soort kleuren kunnen hebben.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Imaza Images, Shutterstock