Overprikkelde kat: tekenen, symptomen &hoe te helpen

Of ze nu bezig zijn met het oefenen met een speelgoedmuis of hengelspeelgoed, of tijd besteden aan het leren van trucs en het oplossen van puzzels, katten hebben veel energie en intelligentie om te gebruiken. Maar katten kunnen soms overprikkeld raken, wat tot problemen kan leiden? Lees verder om erachter te komen wat het betekent als een kat overprikkeld is, hoe je de waarschuwingssignalen kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Wat is een overprikkelde kat?

Bengaalse zilver gevlekte kat speelt in de tunnel

Een overprikkelde kat kan zich gekker gedragen dan normaal, met onvoorspelbaar gedrag.

Een overprikkelde kat is een kat met veranderd gedrag dat grilliger en onvoorspelbaarder is. Het gedrag van een overprikkelde kat kan heel speels lijken, of het kan zelfs grenzen aan agressief.

Overprikkeling is meestal tijdelijk en duurt vaak tussen de vijf minuten en een half uur. Wanneer uw kat niet langer overprikkeld is, moeten zijn gedrag en uiterlijk weer normaal worden.

Waarom raken katten overprikkeld?

Bengaals kitten klaar om te springen

Katten kunnen snel van speels en opgewonden naar overprikkeld gaan als gevolg van sensorische overbelasting.

Katten kunnen overprikkeld raken als er veel aan de hand is in hun omgeving. Dit kan veel lawaai zijn, felle lichten, een uitgebreide of enthousiaste speelsessie of een overprikkeld kind dat hen achtervolgt voor een knuffel. Deze overprikkeling is een gevolg van sensorische overbelasting, waarbij de zintuigen van de kat overweldigd raken.

Aan de andere kant kunnen sommige katten overprikkeld raken als gevolg van verveling of opgekropte energie. Dit leidt vaak tot zoomies, waardoor hun hart snel gaat pompen en ze in een speelse stemming komen, wat kan leiden tot overprikkeling.

Als je geniet van een van je aaisessies met je kat, zul je misschien verbaasd zijn als ze plotseling overprikkeld raken en je bijten of krabben. Aaien kan soms leiden tot overprikkeling en door aaien veroorzaakte agressie is een veel voorkomend kattengedrag.

U kunt ook onbedoeld overstimulatie bij uw kat veroorzaken door hem kattenkruid te geven, en bepaalde veterinaire medicijnen, vooral kalmerende middelen en sterke pijnstillers, kunnen ervoor zorgen dat uw kat overprikkeld reageert.

Lees ook: Waarom valt mijn kat mijn voeten aan?

Wat zijn de tekenen van een overprikkelde kat?

speelse birmaanse kat met blauwe ogen die geschokt kijkt

Een overprikkelde kat zal bepaalde veelbetekenende fysieke tekenen vertonen.

Dus, hoe herken je of je kat overprikkeld is? Gelukkig zou de lichaamstaal van je kat je een paar aanwijzingen moeten geven die je moeilijk kunt missen.

Verwijde pupillen

Overstimulatie kan verwijde ogen met grote, ronde pupillen veroorzaken.

Als je kat ogen heeft zoals schotels, met echt grote pupillen, kan dit een teken zijn dat ze overprikkeld zijn. Er zijn echter ook andere oorzaken van verwijde pupillen. Als hun ogen niet snel weer normaal worden, als uw kat verward lijkt of niet in staat is om te zien, of als zijn ogen rood of pijnlijk lijken, neem dan contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Feline Hyperesthesia Syndrome

Zwiepende staart

Britse kat klaar om te springen

Staart zwaaien kan wijzen op overprikkeling, hoewel katten dit soms doen tijdens regelmatig spelen.

Katten zwaaien om veel redenen met hun staart. Vaak betekent het dat ze boos of geïrriteerd zijn, maar soms betekent het dat ze klaar zijn om hun gebed of hun speelkameraadje te bespringen. Het kan echter ook een teken zijn van overstimulatie.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

Vocalisatie

Sommige overprikkelde katten laten luid jodelende of grommende geluiden horen.

Als uw kat overprikkeld is, kan hij een luide miauw laten horen die bekend staat als joggen of zelfs een lage grom. Deze vocalisatie komt vaak voor als uw kat overprikkeld is of op zoek is naar plezier, maar als uw kat regelmatig jolt of gromt, kan dit een teken zijn van pijn of een medische aandoening zoals hyperthyreoïdie of seniele verandering. Daarom, als de vocalisatie van uw kat niet past bij overstimulatie of niet afneemt wanneer ze kalmeren, neem dan contact op met een dierenarts.

Lees ook: Vinden katten het leuk als je met ze praat?

Krassen

Overprikkelde katten kunnen zich gedragen door ongepast aan het meubilair of u te krabben.

Overprikkelde katten kunnen meubels of tapijten krabben, maar dat is niet alles. Uithalen met hun poten en klauwen kan een teken zijn van overprikkeling bij katten. Ze zijn meestal niet bedoeld om je pijn te doen, maar het komt vaak voor dat katten een beetje worden meegesleept en overprikkeld. Dit kan betekenen dat ze je voeten aanvallen of je broekspijp achtervolgen terwijl je door het huis loopt en je eigen zaken in de gaten houdt.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

Scherp

gember kat speelse bite

Katten kunnen bijten wanneer ze overprikkeld raken tijdens aaisessies.

Net zoals je misschien aan het scherpe uiteinde van de klauwen van je kat zit, kun je ook merken dat je engeltje je probeert te bijten. Nogmaals, dit is niet iets om persoonlijk te nemen, maar agressief speelgedrag of kattenbeten komen vaak voor bij een overprikkelde kat.

Lees ook: Waarom bijten katten elkaar in de nek?

Zoomies

Kat Zoomies Crazy Eye

Zoomies (let op de verwijde ogen van deze kat) kunnen het gevolg zijn wanneer katten zich overprikkeld voelen.

Het zijn niet alleen honden die zoomies doen – katten doen dat ook. Als uw kat overprikkeld, overprikkeld of alert is, kunt u merken dat hij met een snelheid van knopen door en door de kamer scheurt. Ze kunnen hoog op het meubilair klimmen of in en uit hun kattenbak schieten. Het kan er een beetje vreemd uitzien, maar het is volkomen normaal. Bekijk ons artikel over waarom katten de zoomies krijgen voor meer informatie.

Hoe kalmeer je een overprikkelde kat?

Als uw kat zich overprikkeld gedraagt en u wilt hem kalmeren, probeer dan enkele van deze beproefde tips:

Doe niet mee aan het spelen

  speelse siamese kitten

Beëindig speelsessies als uw kat overloopt tot het punt van overstimulatie.

Hoewel het een goed idee is om tijd door te brengen met het spelen met je kat in het algemeen, als ze overprikkeld zijn, zul je hun hectische gedrag alleen maar aanmoedigen. Probeer in plaats daarvan niet met hen om te gaan en laat ze zelf kalmeren.

Je kunt dan een plan maken om de hoeveelheid tijd die je dagelijks met ze speelt te vergroten, om hen te helpen hun energie te gebruiken en verveling te verminderen.

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

Dim de lichten

Huisrood kat in een met zwak licht

Net als bij mensen kan gedimde verlichting overprikkelde katten helpen kalmeren.

Felle verlichting of flitsen van het televisieprogramma dat u bekijkt, kunnen de zintuigen van uw kat verder overweldigen en ze nog meer stimuleren. Daarom zou het dimmen van de lichten moeten helpen om ze te kalmeren.

Lees ook: Waarom jogt je kat ’s nachts & hoe zorg je ervoor dat ze stoppen?

Houd het volume laag

man met afstandsbediening en grijze kat

Wanneer u de lichten dimt, zet u ook het volume van de tv of radio lager of schakelt u ze volledig uit.

Luide muziek, gesprekken of televisieprogramma’s kunnen ervoor zorgen dat uw kat zich bedraad voelt. Probeer de dingen rustig en kalm te houden om ze te helpen tot rust te komen.

Lees ook: 7 geluiden die katten haten die je moet vermijden

Hoe kun je voorkomen dat je kat overprikkeld raakt?

Als overstimulatie regelmatig plaatsvindt, zorg dan voor een plan om te proberen dit te voorkomen.

Als uw kat regelmatig overprikkeling heeft, kunt u zich een beetje gefrustreerd voelen, om nog maar te zwijgen van het feit dat u uw handen en voeten moet beschermen tegen klauwen en tanden! Gelukkig kun je veel strategieën proberen om te voorkomen dat je kat in de eerste plaats overprikkeld raakt.

Heb genoeg speelgoed

Geef uw kat dagelijks de gelegenheid om zijn lichaam en geest in het spel te betrekken om episodes van overstimulatie te voorkomen.

Het lijkt misschien contra-intuïtief om het speelgoed van je kat te vergroten, maar soms moedigt verveling overprikkeling aan. Als je kat veel speelgoed, puzzels en activiteitencentra heeft, zal hij zijn energie de hele dag door gebruiken, zodat het niet in één grote uitbarsting naar buiten komt.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Speel mee

paar spelen met hun kat

Plan elke dag twee of drie korte speelsessies met uw kat in.

Het is allemaal prima om veel speelgoed te hebben, maar zonder je aanmoediging zou je kat misschien niet de moeite nemen om ermee te spelen. Probeer ze zo vaak mogelijk bij de speeltijd te betrekken. Interactief spelen verbrandt energie en je band zal nog sterker worden – het is een win / win-situatie!

Zorg voor krabpalen

Krabpalen beschermen je meubels niet alleen tegen klauwschade, ze helpen ook om je kat actief en bezig te houden. Neem een krabpaal of een selectie krabpalen en matten mee naar huis om ervoor te zorgen dat uw kat minder in de verleiding komt om elders te krabben. Lees ons artikel over hoe je je kat een krabpaal laat gebruiken voor wat hulp.

Gebruik kalmerende producten

Kattenkruid kan bij sommige katten opwinding veroorzaken, maar andere katten zullen ontspannen worden bij het snuiven van dit kruid.

Net zoals kattenkruid bij sommige katten prikkelbaarheid en overstimulatie kan veroorzaken, kunnen kalmerende producten het tegenovergestelde doen. Feromoonsprays en diffusers of kalmerende producten zoals valeriaan en tryptofaan kunnen je houdenje kat gekoeld. U mag echter alleen producten gebruiken die bedoeld zijn voor katten, dus neem contact op met uw dierenarts als u het niet zeker weet.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

Overstimulatie bij katten: laatste gedachten

vrouw die geniet van een knuffel met haar kat

Het herkennen van de vroege tekenen van overprikkeling kan u helpen dingen te verminderen voordat uw kat gefrustreerd raakt.

Een overprikkelde kat kan agressief, destructief of overdreven speels gedrag vertonen. Het is niet leuk voor je als je huis of je handen beschadigd raken, maar overstimulatie kan er ook voor zorgen dat je kat zich gefrustreerd voelt. Probeer de bovenstaande tips om episodes van overprikkeling te voorkomen, zodat jij en je kat zich allebei tevreden voelen.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

Veelgestelde vragen

Hoe kalmeer je een super hyper kat?

Als uw kat hyper is, betekent dit dat hij overprikkeld kan zijn. Probeer de lichten te dimmen en hun omgeving kalm en stil te houden. Hoe verleidelijk het ook is om te proberen ze te aaien of ermee te spelen, het is het beste om niet met ze om te gaan totdat ze tijd hebben gehad om te kalmeren, omdat dit kan resulteren in agressief gedrag.

Hoe ziet overprikkeling eruit bij katten?

Een overprikkelde kat heeft meestal verwijde pupillen en de oren van de kat kunnen worden opgeprikt of trillen. Ze lijken misschien springerig, hyperbewust en zeer reactief op geluiden en bewegingen. Je kunt ruw spel zien, de staart van je kat zien trillen en de huid trillen, en ze kunnen speels krabben of bijten.

Wat veroorzaakt overstimulatie bij katten?

Overstimulatie kan worden veroorzaakt wanneer katten zich in een lawaaierige, heldere of anderszins overweldigende omgeving bevinden. Het kan echter ook worden veroorzaakt door opgekropte energie als gevolg van verveling en een gebrek aan activiteit. Als u uw kat kattenkruid geeft, kunt u ervoor zorgen dat ze overprikkeld raken.