Waarom piept mijn kat in plaats van miauwen? (Cat Communicatie uitgelegd)

Katten maken allerlei geluiden om met hun baasjes en elkaar te communiceren. Sommige katten hebben klinkende miauwen die eigenaren vanuit het hele huis kunnen horen, en anderen zullen zachtjes tsjilpen of piepen om te “praten”. Al deze geluiden zijn normaal voor katten; zelfs katten die nooit hebben gemiauwd zijn niet abnormaal tenzij er iets is veranderd.

Als je kat vroeger miauwde en nu alleen nog maar kan piepen, kan dat duiden op een slechte gezondheid. U moet uw kat naar de dierenarts brengen als hij zijn stem heeft verloren of alleen kan piepen in plaats van miauwen. Er zijn verschillende redenen waarom een kat zijn stem kan verliezen en alleen maar kan piepen, waaronder laryngitis, blokkades en af en toe kanker.

3 katten gezichtsverdeler

Wat als mijn kat nog nooit heeft gemiauwd?

Sommige katten piepen alleen maar en hebben nog nooit gemiauwd; als dit het geval is met uw kat, kan het zijn omdat hun moeder hem nooit heeft geleerd hoe hij moet miauwen. Kittens worden geboren terwijl ze weten hoe ze moeten vocaliseren, maar het is slechts een piep. Kittens piepen naar hun moeders om hen te laten weten waar ze zijn of om een behoefte aan hen te communiceren, zoals honger.

De moederkat zal terug tsjilpen en chirrupteren, maar miauwen wordt pas later gemodelleerd. Meestal wordt miauwen alleen gebruikt om met mensen te communiceren, dus een kat zal miauwen naar zijn eigenaren en de kittens zullen dit gedrag leren. Katten hebben de neiging om lichaamstaal te gebruiken om voornamelijk met andere katten te communiceren.

Katten die verwilderd of halfwild zijn en niet veel tijd doorbrengen met mensen, zullen misschien nooit leren miauwen om menselijke aandacht te trekken.1

klein katje miauwend
Afbeelding Credit: auenleben, Pixabay

Waarom piept mijn kat plotseling?

Er is iets mis als je kat vroeger vrolijk miauwde maar nu alleen nog maar een piepje opvangt. Het kan worden gegeneraliseerd of een specifiek probleem met hun keel, bovenste luchtwegen of voice box (strottenhoofd). Er zijn een paar redenen waarom je kat plotseling kan piepen:


  • Ziekte: Katten die vroeger konden miauwen, maar nu worstelen, lijden waarschijnlijk aan ziekte of letsel aan de weefsels in de mond, keel of strottenhoofd. Laryngitis is een veel voorkomende oorzaak van heesheid en piepen, wat een ontsteking van het stemkastje is. Infecties van de bovenste luchtwegen zijn een veel voorkomende oorzaak van laryngitis (naast andere symptomen), zoals een calicivirus of rhinotracheitis infectie. Deze infecties vertonen meestal andere symptomen, zoals loopogen en neuzen, niezen en lethargie.

  • Hyperthyreoïdie is een andere oorzaak van stemveranderingen bij katten, met name oudere. Katten met hyperthyreoïdie vertonen verschillende gedragsveranderingen, zoals meer vocalisatie, waaronder piepen.

  • Inhalatieschade, veroorzaakt door het inademen van rook, stof of andere irriterende dampen, kan ontsteking van de keel en het strottenhoofd veroorzaken en leiden tot laryngitis en piepen.

  • Gezwellen of kanker van de keel kunnen de keel gedeeltelijk blokkeren of druk uitoefenen op de stembanden, waardoor heesheid en vocale veranderingen ontstaan.

  • Overmatig gebruik: Sommige katten zijn gewoon erg spraakzaam; hoewel het zeldzaam is dat een kat zijn stem verliest als gevolg van overmatig gebruik, is het mogelijk. Rassen, zoals de Siamees, staan bekend als zeer spraakzaam en luidruchtig. Dit kan het geval zijn als ze in een cattery hebben verbleven en meer dan normaal hebben gemiauwd.
abbyssinian kat miauwen
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Niet-medische redenen om te piepen

Katten kunnen ook piepen om niet-medische redenen. Deze zijn meestal gedragsmatig en worden vaak gebruikt om iets specifieks te communiceren, zoals tussen een kitten en de moederkat. De volgende punten zijn allemaal voorbeelden van piepen om niet-medische redenen:


  • Tjilpende piepjes worden geleerd in de kittentijd en moederkatten zullen naar haar kittens piepen om ze haar te laten volgen. Dit gedrag kan blijven hangen; je kat kan naar je piepen om je aandacht te trekken of om je naar iets te laten kijken dat ze interessant vinden.

  • Kwebbelend gepiep is meestal gereserveerd voor vensterbanksessies. Katten die wilde dieren of vogels zien, kletsen en piepen vaak van opwinding en schijnbare frustratie.

  • Katten kunnen piepen van ergernis als ze worden opgepikt.

  • Sommige katten zullen piepen opnemen in hun kat-tot-kat communicatierepertoire. Als je kat zijn miauwen vaak afwisselt met gepiep en trillers, communiceert hij misschien gewoon met zijn katachtige vriend (of vijand).
kattengevecht
Afbeelding Credit: Gerhard G., Pixabay

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Katten maken allerlei geluiden. Als je kat nooit iemand is geweest om te miauwen, kan zijn gepiep zijn manier zijn om je aandacht te trekken. Als ze bijvoorbeeld willen dat je volgt of je smeken om ze te voeden, kan een piep zijn het meest opvallende geluid dat ze kunnen maken.

Als uw kat echter normaal gesproken een gezonde miauw heeft, duidt een plotseling hese of piepende miauw meestal op een probleem. Laryngitis is vaak de oorzaak van piepend miauwen en het wordt sterk aanbevolen om uw kat naar de dierenarts te brengen als u zich zorgen maakt over veranderingen in zijn stem.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Marvin Otto, Pixabay