Mijn kat heeft net gegooid, wat moet ik doen? (6 belangrijke tips)

Braken komt bij alle katten vaak voor, maar overmatig overgeven is niet normaal. Als uw kat om de paar weken overmatig overgeeft, moet u hem zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen. Als dit echter de eerste keer is dat uw kat dit doet, kunt u thuis verschillende methoden proberen om uw huisdier weer normaal te maken.

Katten geven om vele redenen over, zoals voedselallergieën, diabetes, prikkelbare darmaandoeningen, kanker of nieraandoeningen. Braken kan ook de reactie van je kat zijn op het eten van iets verkeerds. Als je net hebt gemerkt dat je kat overgeeft, ben je op de juiste plek. Deze gids bevat zes cruciale tips om uw volgende actieplan te ontwikkelen. Dus laten we erin duiken.

3 katten gezichtsverdeler

Braken vs. Regurgitatie

Het is essentieel om te begrijpen hoe braken verschilt van regurgitatie voordat u de behandeling voor de aandoening van uw kat vindt. Veel katteneigenaren verwarren braken ook met hoesten, maar al deze drie aandoeningen zijn heel anders.

Braken is wanneer de inhoud in de maag en dunne darm van uw kat door hun mond komt. Het begint met ernstige samentrekking van de buikspieren van de kat, waardoor het dier kracht moet uitoefenen om het braaksel uit te werpen.

Aan de andere kant brengt regurgitatie geen enkele vorm van kracht of buikcontracties met zich mee. In plaats daarvan is het een passieve beweging die de inhoud uit de mond en maag van de kat verdrijft. Regurgitatie treedt meestal op wanneer uw kat net klaar is met eten of drinken, wat wijst op een probleem met de slokdarm van het dier.

Hoesten brengt kracht met zich mee, maar er komt niets uit de mond van je kat. Het kan lijken alsof uw kat braakt door op zijn benen te hurken en zijn nek te strekken. Soms kan schuim of schuim de mond van uw kat vullen, maar ze slikken het meestal opnieuw door.

Als u het verschil tussen braken, hoesten en regurgitatie niet kunt begrijpen, kunt u een video van het braaksel van uw kat opnemen en aan uw dierenarts laten zien. Als u dit doet, kunt u de toestand van uw huisdier diagnosticeren.

een kat die zich ziek voelt en lijkt te braken
Afbeelding Credit: chie hidaka, Shutterstock

Wat zorgt ervoor dat je kat overgeeft?

Katten kunnen overgeven, of ze nu ziek zijn of niet. Ze kunnen overgeven direct nadat ze te snel of te veel hebben gegeten. Ze kunnen ook braken als reactie op een verandering in hun omgeving.

Katten met lang haar zullen waarschijnlijk ook haarballen verzwelgen die in hun buik blijven hangen, die ze uiteindelijk kunnen overgeven. Het is normaal als je kat om de één of twee weken een haarbal braakt. Dit helpt hen blokkades van hun spijsverteringspassage te voorkomen.

Vergeet niet dat het uitwerpen van haarballen niet pijnlijk is voor je kat, maar je moet zijn vacht regelmatig borstelen om het in stand te houden. Enkele andere veel voorkomende oorzaken die uw kat doen braken zijn de volgende:


 • Kanker

 • Suikerziekte

 • Hyperthyreoïdie

 • Nierziekte

 • Voedselallergieën

 • Voedselvergiftiging

 • Darmparasieten

 • Inflammatoire darmziekte

 • Vreemde voorwerpen die vastzitten in hun spijsverteringskanaal

Deze symptomen kunnen een ernstige levensbedreigende bedreiging voor uw huisdier veroorzaken, maar vroege interventie kan hen helpen een lang, gezond leven te leiden.

dierenarts controleert tanden van de maine coon kat
Afbeelding Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

De 6 belangrijke tips om braken bij katten te behandelen

Het voorkomen van de redenen voor braken zal comfortabeler zijn voor uw kat dan het ontvangen van de behandeling. U moet dus dingen identificeren die braken bij uw kat veroorzaken en ze uit de omgeving van uw kat verwijderen.

Hier zijn zes effectieve tips om overmatig braken bij uw kat te voorkomen en te behandelen:

1. Komt er haar aan te pas?

Haarballen zijn de meest voorkomende oorzaak van braken bij katten, vooral die met lang haar. Als dit de reden is achter de ziekte van uw kat, kunt u proberen over te schakelen naar vrij verkrijgbare (OTC) haarbalformules op recept van uw dierenarts.

Deze producten voorkomen haarbalvorming door het in kleinere stukjes te breken door speciale enzymen. Hierdoor geeft je kat niet vaak over. Een vezelrijk dieet wordt ook aanbevolen voor katten die haarballen braken. Geef producten alleen aan uw kat na overleg met een professionele dierenarts.

huisdier haarbal op de hand van de eigenaar na het kammen van de kat
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock
thematische pauze

2. Evalueer het dieet van uw kat

Als uw kat overgeeft, moet u zijn dieet doorlopen en kijken wat er mis is gegaan. Het eten van te veel tafelresten of traktaties kan uw kat op elk moment doen braken. Pas dus het dagelijkse dieet van uw kat aan en controleer de hoeveelheid die u hem geeft. Geef ze altijd met kleinere porties meerdere keren per dag.

U moet uw huisdier altijd hoogwaardige kattenproducten geven en voedzaam voedsel in hun dieet opnemen. Dat is de enige manier om je kat op de lange termijn gezond te houden.

vrouw met een duwkar in de supermarkt die kattenvoer koopt
Afbeelding Credit: LADO, Shutterstock
thematische pauze

3. Verwijder voorwerpen die niet eetbaar zijn

Uw werk is niet gedaan, zelfs niet als uw kat is teruggekeerd naar zijn normale toestand. In plaats daarvan moet u rondkijken en non-food voorwerpen vinden die uw kat later kan inslikken en braken. Katten zijn van nature nieuwsgierig, daarom krijgen ze vaak ongelukken waardoor ze ziek worden.

Je moet speelgoed, garen, medicijnen, giftige planten, chocolade en andere kleine voorwerpen verwijderen die je kat snel kan binnenkrijgen. Deze voorwerpen kunnen leiden tot spijsverteringscomplicaties bij uw katachtige vriend.

kat speeltje op de grond
Afbeelding Credit: Lukasz Pawel Szczepanski, Shutterstock
thematische pauze

4. Informeer naar een speciaal kattendieet bij uw dierenarts

Als dit de derde of vierde keer is dat uw kat heeft overgegeven, moet u het naar een dierenarts brengen om een onderliggend gezondheidsprobleem te diagnosticeren. Voedselallergieën, vergiftiging en inflammatoire darmziekten zijn twee veel voorkomende oorzaken van frequent braken bij katten.

Als uw arts een van deze aandoeningen bij uw kat diagnosticeert, schrijft hij u een speciaal dieet voor om opnieuw braken te voorkomen.

kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Stock-Asso, Shutterstock
thematische pauze

5. Test op acuut braken

U moet uw kat onmiddellijk naar een ziekenhuis brengen voor spoedbehandeling wanneer de toestand niet lijkt te verbeteren. De arts zal vaststellen of uw kat chronisch braken of acuut braken heeft.

Bij acuut braken geven katten zelden over. Om deze aandoening te identificeren, zal de dierenarts de volgende tests uitvoeren:


 • Een CBC-bloedtest toont de symptomen van veel voorkomende ziekten, zoals diabetes of nierziekten

 • Een fecale test om parasieten te detecteren

 • Abdominale röntgenfoto’s om grote tumoren of vreemde voorwerpen te identificeren

Als deze tests negatief zijn, wordt uw kat gediagnosticeerd met acuut braken. De dierenarts zal u anti-misselijkheidssupplementen voorschrijven voor de behandeling.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock
thematische pauze

6. Zoek medische hulp voor chronisch braken

Chronisch braken is wanneer uw kat vaak maanden of één keer per week braakt. Uw dierenarts zal de onderstaande tests uitvoeren om deze aandoening bij uw huisdier te diagnosticeren en de beste behandeling te bepalen:


 • Gastro-intestinaal paneel. Het zal de pancreasenzymen van uw kat testen om pancreatitis te diagnosticeren. De arts zal ook het folaat en cobalamine observeren om malabsorptie in de dunne darm van uw huisdier te detecteren.

 • De dierenarts zal de buik van uw kat testen om vreemde voorwerpen in de alvleesklier te detecteren. Echografieën zullen de arts ook helpen de wand van het maagdarmkanaal te vergroten en vergrote lymfeklieren te identificeren in geval van kanker.

 • Röntgenfoto’s. Röntgenfoto’s van de borst zijn nodig voor oudere katten om de tekenen van kanker te identificeren. Deze test helpt de dierenarts te bepalen of uw kat heeft overgegeven, geregenereerd of gehoest.

Na het uitvoeren van deze tests kan uw dierenarts onderscheid maken tussen gastro-intestinaal lymfoom, voedselovergevoeligheid en inflammatoire darmaandoeningen. Ze kunnen ook een nieuw dieet aanbevelen voordat ze deze tests uitvoeren als de toestand van uw kat verband houdt met voedselvergiftiging.

dierenarts die kat onderzoekt in röntgenkamer
Afbeelding Credit: PRESSLAB, Shutterstock

divider-catclaw1

Wanneer moet u de dierenarts bellen als uw kat braakt?

Het is niet nodig om contact op te nemen met een dierenarts direct nadat uw kat overgeeft. Dat komt omdat af en toe braken vaak niet ernstig is en uw kat zich na enige tijd beter zal gaan voelen. Er zijn echter enkele aandoeningen waarbij u meteen de dierenarts moet bellen. Deze omvatten het volgende:


 • Je kat geeft meer dan drie keer achter elkaar over.

 • De kat stopt 12 uur met eten of drinken en heeft meerdere keren overgegeven.

 • Uw huisdier vertoont diarree symptomen na enige tijd van braken. Katten moeten gehydrateerd blijven in geval van diarree, maar je mag nooit iets doen zonder je dierenarts te raadplegen.

 • Uw kat heeft een geschiedenis van gezondheidsproblemen, zoals hyperthyreoïdie, diabetes en nierziekten. U moet weten dat het een noodgeval is als uw kat overgeeft met deze gezondheidsproblemen. Vroege medische behandeling kan voorkomen dat de toestand van uw kat erger wordt.

 • Je hebt wormen gevonden in de vo van je katMit. Na terugkomst van de dierenarts moet u uw hele huis en de kat ontwormen. Je moet ook de kattenbak van de kat legen en ervoor zorgen dat ze in een schone omgeving leven.

kattenpootverdeler

Conclusie

Af en toe braken komt vaak voor bij alle kattenrassen, maar overmatig overgeven is dat niet. Als uw kat net heeft overgegeven, moet u hem kalmeren en alle niet-voedingsproducten uit zijn omgeving verwijderen.

Je kunt ze ook ongeveer 25% van hun normale voedsel geven na enkele uren wachten. Wacht een tijdje en kijk of je kat het goed heeft verteerd. Verhoog vervolgens hun maaltijd geleidelijk in de loop van de volgende dag.

Als uw kat echter opnieuw braakt, heeft u de hulp van een professionele dierenarts nodig om de onderliggende gezondheidsproblemen van uw huisdier te diagnosticeren. De dierenarts zal het beste behandelplan opstellen om de optimale gezondheid van uw kat te garanderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Tunatura, Shutterstock